Nokia X3

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Slajder s 3 Mpix fotoaparátom, 3,5 mm jackom, FM rádiom s RDS a zabudovanou anténou.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 96 x 49 x 14 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 123 mm,

hmotnosť: 103 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 33 x 44 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix, záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 52 MB + microSDHC (do 16 GB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

ostatné 2: FOTA, integrovaná FM anténa, stereo reproduktory,

batéria: BL-4CT, 860 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 380 h pohotovosti / 25 h hudby,

SAR: 0,73 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, rozpoznávanie hudby, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, 2 GB microSD karta, USB kábel, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia X3 štartuje na našom trhu nový modelový rad Nokie. Xseries teda zrejme budú reprezentovať hudobné mobily, ktoré sa stále označujú aj ako XpressMusic.

Nokia X3 je dizajnovo zaujímavý slajder, ktorý budí pozornosť najmä vďaka svojím ostrým hranám. Takmer celé telo telefónu je tvorené čiernymi matnými plastami. Výnimkou je iba okolie displeja a ovládacie tlačidlá, ktoré majú lesklý povrch. Konštrukcia nepôsobí najpevnejšie, no telefón ani pri silnejšom uchopení nevŕzga a nepraská. Vyhotovenie

je taktiež pevné a pri testovaní som nepostrehol vôlu vychyľovať sa. Prednú stranu tvorí malý displej, ktorý lemuje po oboch stranách červená lišta. Ľavú lištu tvoria tri hudobné tlačidlá. Pod displejom sa nachádzajú štyri tlačidlá a ovládací štvorec s potvrdzovacím stredom. Pravá stena je jednoduchá a obsahuje len to najzákladnejšie: spúšť fotoaparátu a dvojicu tlačidiel regulovania hlasitosti. Zadná strana telefónu obsahuje objektív trojmegapixelového fotoaparátu a logo výrobcu. V ľavej stene sa nachádza slot na microSD kartu. Ochraňuje ho plastový kryt. Tesne pod ním môžete nájsť aj otvor pre pútko. Nemenej zaujímavou je aj mobilu. Obsahuje trojicu známych konektorov: 3,5 mm jack, microUSB a pre tenkú Nokia nabíjačku.

"Ľavú lištu vedľa displeja tvorí trojica hudobných tlačidiel."

Ovládacia časť

Nokie X3 nedopadla príliš slávne. Tlačidlá sú príliš tvrdé a v prípade ovládacieho štvorca slabo vystúpené. Najväčší problém som mal s ľavým ovládacím tlačidlom a stlačením štvorca nahor. Tieto tlačidlá potrebovali na svoje stlačenie vyvinúť väčšiu silu. Naopak, písanie na alfanumerickej klávesnici si pochvaľujem. Zadávanie textu bolo bezproblémové, jednotlivé klávesy sú tiché a majú ideálnu tuhosť. Zaujímavým dizajnovým prvkom klávesnice je jej plastový kryt, ktorý imituje kov. Hudobné tlačidlá môžete priradiť rádiu alebo prehrávaču, podľa toho sa budú aj správať. Pokiaľ prehrávate hudbu, stredové tlačidlo bliká do rytmu hudby. Túto funkciu je tiež možné deaktivovať.

"Pokiaľ prehrávate hudbu, stredové tlačidlo bliká do rytmu hudby."

Nokie X3 nepatrí medzi tie najvydarenejšie. Používa štandardné rozlíšenie 240 x 320 bodov, no iba na 2,2-palcovej uhlopriečke. Uvítal by som minimálne o štvrť palca väčší displej, čo by zatraktívnilo nielen prezeranie fotografií ale aj celkovú prácu s telefónom. Viditeľnosť displeja na slnku je dobrá. Telefónom s prostredím Series 40 už tradične chýba prispôsobenie jasu displeja, Nokia X3 nie je v tejto oblasti výnimkou. Možnosti Series 40 sú všetkým dobre známe, spomeniem len výborný aktívny pohotovostný režim, ktorý je prepojený s hudobným prehrávačom, rádiom, e-mailom a kalendárom. Nechýbajú ani skratky k najpoužívanejším funkciám. Menu telefónu si môžete nechať zobraziť vo forme zoznamu, ikon alebo záložiek. Poradie položiek je možné taktiež prispôsobiť. Prostredie telefónu si môžete meniť pomocou pripravených alebo vami stiahnutých tém.

ma svojou kvalitou sklamal. Absencia LED blesku a autofókusu je v tejto cenovej kategórii odpustiteľná, no od trojmegapixelového fotoaparátu som čakal podstatne viac než len podpriemerné a miestami zašumené neostré fotografie. Možnosti prispôsobenia sú slabé, fotoaparát ponúka iba farebné efekty, nastavenie vyváženie bielej, kvality a veľkosti rozlíšenia fotografie. Oceňujem možnosť deaktivovať zvuk spúšte. O prezeranie snímiek sa stará galéria, ktorá nedokáže roztiahnuť obrázky na celý displej. Snímky si môžete zobraziť na šírku len formou prezentácie. Páči sa mi však plynulé prezeranie detailov fotiek pri zoomovaní.

"Fotoaparát ma svojou kvalitou sklamal."

Nahrávanému videu môžete taktiež pridať farebný efekt či nastaviť vyváženie bielej. Kamera zvládne natáčať video v maximálnom rozlíšení 320 x 240 bodov, čo postačuje na prezeranie v mobile. Svojou kvalitou však neohoruje.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,6 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 8 fps, 379 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 3 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

O prehrávanie videí, no najmä hudby sa stará

. Hudbu prehľadne roztriedi podľa údajov z ID3 tagov. Pri prehrávaní si môžete nechať blikať stredové tlačidlo do rytmu. Užitočné sú aj hudobné tlačidlá. Ich nevýhodou je, že pri zamknutej klávesnici spolu s regulovaním hlasitosti nefungujú. Prehrávač dokáže hudbu samozrejme prehrávať aj na pozadí. Hudobným tlačidlám môžete nastaviť či budú ovládať funkcie FM rádia alebo hudobného prehrávača, alebo sa budú venovať vždy naposledy použitej hudobnej funkcii. Využitie Nokie X3 na prehrávanie hudby predurčuje aj zabudovaný 3,5 mm jack a hlasné stereo reproduktory. Tie nájdete ukryté v spodnej a vrchnej strane telefónu.

Ako som už spomenul vyššie, hudobnú výbavu telefónu dopĺňa FM rádio. Nechýba mu RDS, no jeho najväčšou výhodou je fungovanie aj bez pripojených slúchadiel.

"Fungovanie FM rádia bez pripojených slúchadiel je prelomovou funkciou X3-ky."

Vnútorná pamäť telefónu má kapacitu 50 MB. Rozšíriť ju môžete pamäťovou kartou microSD s maximálnou veľkosťou 16 GB. Tá sa vkladá do ľavej steny mobilu a je chránená plastovým krytom.

V oblasti telefonovania neprináša Nokia X3 žiadne novinky oproti ostatným modelom s operačným systémom Series 40. Jednotlivé

môžete presúvať a kopírovať medzi pamäťami v telefóne. Na synchronizáciu medzi dvomi telefónmi poslúži aplikácia, ktorú nájdete v nastaveniach telefónu pod položkou "Synchronizácia a prenos". Pamäť kontaktov nie je zdieľaná, no uložiť si môžete cez tisíc viacpoložkových kontaktov. Nastavenia umožňujú taktiež meniť veľkosť písma v telefónnom zozname. S kontaktami úzko súvisí aj aplikácia Ovi kontakty, ktorú nájdete medzi ostatnými aplikáciami. Nokii X3 samozrejme nechýbajú ani profily, ktoré si môžete aj načasovať. Za prítomnosť tejto funkcie Nokiu chválim.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

textových a multimediálnych správ je už tradične spoločný. Novinkou je možnosť nechať si zobraziť prijaté správy vo forme konverzácií. Nastavenia umožňujú aktivovať doručenky. Pamäť pre správy je v Nokiách limitovaná len voľnou pamäťou, takže sa nemusíte báť nedostatku priestoru. V hlavnom menu správ nájdete aj aplikáciu Messenger, Chat a E-mail. Práve je zastúpený aplikáciou Nokia Messaging. Škoda, že je aplikácia s pohotovostným režimom prepojená iba formou skratky. Pri prvom spustení služby máte na výber z niekoľkých kont, ktorým stačí pridať adresu a heslo, nastavenie prebehne okamžite a automaticky. Klient umožňuje prácu s viacerými kontami naraz. Celkové možnosti Nokia Messagingu sú zhrnuté v samostatnom článku Nokia Messaging v praxi. Nevýhodou je, že v Nokii X3 nemôžete mať neustále online pripojenie a aktivovanú push notifikáciu mailov. Nedá sa ani nastaviť vlastný čas automatickej kontroly mailov. Pri každej manuálnej kontrole správ je nutné prihlásiť sa k svojmu kontu nanovo.

"Novinkou je možnosť nechať si zobraziť prijaté správy vo forme konverzácií."

Na prenos dát vám bude musieť stačiť technológia EDGE, nakoľko Nokia X3 siete tretej generácie nepodporuje. Na bežné prezeranie webu a wapu však pomalé EDGE nenáročným užívateľom postačí. V ponuke sa nachádzajú až dva internetové prehliadače. Okrem tradičného zabudovaného

medzi Java aplikáciami nájdete aj Operu Mini, ktorá je omnoho praktickejšia a funkčne vybavenejšia než integrovaný webový prehliadač. Ten si poradí s bežnými webovými a wapovými stránkami, nedokáže však pracovať s viacerými oknami naraz. Páči sa mi kurzorová myš, ktorá napomáha lepšej orientácii na stránke.

v telefónoch Series 40 patrí už dlhšie k tým lepším. Dokazuje to aj prítomnosť spodnej lišty kalendáru, ktorá zobrazuje udalosti v označenom dni. Budení môže byť viacero. Možnosti prispôsobenia sú tradičné, nechýba teda nastavenie melódie budenia, času odloženia či opakovanie. Z ostatných kancelárskych aplikácií nájdete v telefóne zoznam úloh, poznámky, časovač, stopky, kalkulačku (vedecká, jednoduchá, úverová). Diktafón nájdete už tradične v menu médií. V posledných modeloch od Nokie sa v ponuke nachádzajú aj Nokia Mapy. Tie samozrejme nechýbajú ani Nokii X3, hoci GPS modul neobsahuje.

V menu Javy sa nachádza sedem hier a deväť aplikácií - Flickr, Kontakty Ovi, Messenger, My Nokia, Opera Mini, prevody, Share on Ovi, svetové hodiny a webový vyhľadávač. Ostatné aplikácie, ktoré si môžete stiahnuť zastrešuje Ovi Store. Okrem javových aplikácií sa na pamäťovej karte nachádza aj Nokia PC Suite. Kartu stačí zasunúť do čítačky a inštalácia sa spustí sama.

Výdrž 860 mAh je priemerná, dva až tri dni bežného používania by mala bez problémov zvládnuť. Ja som sa zameral na testovanie prehrávania FM rádia s integrovanou anténou na stereo reproduktoroch. Výdrž ma prekvapila; hodinové prehrávanie ukrojilo z batérie zanedbateľný kus.

Výhody:

- integrovaná FM anténa,

- 3,5 mm jack,

- stereo reproduktory,

- možnosť deaktivovať zvuk spúšte,

- časované profily,

Nevýhody:

- displej,

- tlačidlá,

- slabé foto,

- nemožnosť roztiahnuť foto na celý displej,

- iba manuálna kontrola e-mailov,

Orientačná cena:132 € (3 976,60 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Vysúvacia Nokia X3 neprináša žiadne výrazne novinky. V zaujímavom dizajnovo spracovanom tele ukrýva funkcie bežných mid-endov. Trojmegapixelový fotoaparát, absencia 3G a široké hudobné funkcie predurčujú tento mobil do rúk mladých ľudí. Svedčí o tom aj webový prehliadač so záložkami na stránky ako Facebook, MySpace či YouTube. Nokii X3 chýba najmä podpora sietí tretej generácie a (medzi mladými) populárne Wi-Fi. Za nevýhodu považujem slabší displej a zlú konštrukciu tlačidiel. Napriek tomu je Nokia zaujímavým low-mid-endom a výborný kandidát na "eurový" mobil u operátora. Konkurentom Nokie X3 je Nokia 7230, ktorá navyše ponúka podporu UMTS, prípadne Sony Ericsson T715, ktorý ma svojou výbavou či dizajnom prekvapil oveľa viac než Nokia.

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokia X3 ponúka dve prevratné veci - Nokia Messaging v prvej Nokii radu Series 40 a integrovanú FM anténu. E-mailovému klientovi však chýba množstvo základných vlastností, a tak za pozitívne prelomové považujem len spustenie FM rádia bez nutnosti pripájať slúchadlá. Inak je to taký obyčajný hudobný mobil s nepohodlným ovládaním.

Produktová stránka: Nokia X3

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

anonymous02.09.2009 - 14:12 Trvalý odkaz

Lol: Ten ich fullfocus je zly vtip

anonymous02.09.2009 - 14:18 Trvalý odkaz

Rado: Toto je skôr low-end. Ve? nemá žiadnu pokro?ilu funkciu. Je na tom horšie ako N6303

anonymous02.09.2009 - 14:31 Trvalý odkaz

NINX: ale ma 3,5mm jack...

anonymous02.09.2009 - 14:55 Trvalý odkaz

palikat: podla mna prebalena nokia 5330 XM

Celá diskusia 40 príspevkov