Siemens M75

Recenzia mohutného out-dooru Masívny odolný telefón s megapixlovým fotoaparátom a pamäťovými kartami.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická odolná,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 111 x 56 x 21 mm,

hmotnosť: 110 gramov,

displej: aktívny, 132 x 176 b., 262 144 farieb,

fotoaparát: 1,23 Mpix (1280 x 960 b.), záznam videí,

pamäť: 10,8 MB + 32 MB RS MMC, 1 000 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač,

batéria: Li-Ion, 750 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/250 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

FM rádio, blesk, EDGE, svietidlo, diódy.

Obsah balenia:

mobil, malá nabíjačka, stereo handsfree, RS MMC, manuál.

V balení sa nenachádzajú náhradné kryty objektívu a dátového konektora, ako tomu bolo v prípade modelu M65!

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Už Siemensy radu 65 sa zapínali dlhšie, preto pre mňa nebolo prekvapením dlhšie zapínanie modelu M75. Animáciu pri zapnutí aj vypnutí je možné deaktivovať, podobne aj zvukový doprovod zapnutia/vypnutia mobilu. Výmena SIM karty, ktorá je pod batériou jednoducho zasunutá, je ľahká, avšak treba dbať pri jej výbere na zatlačenie obalu telefónu pred SIM kartou. Inak sa táto dostane pod obal.

Dizajn

Mohutný mobil sa zdal priveľký každému, komu som ho ukázal. Problémom ja vlastne len hrúbka. Konštrukcia je masívna a o zničenie M75-ky nárazom by som sa určite len tak nebál. Kryt objektívu je vylepšený, je z pevného materiálu, stále nie je napevno pripevnený k telu prístroja. Ani kryt dátového konektora nie je pripevnený k telu prístroja. Zasúva sa do konektora, nad ktorým je slot pre RS MMC kartu. Do toho sa zasúva menšia časť gumového krytu. Dátový konektor je zhodný s radom 55 aj 65.

Množstvo gumových prvkov vítam a aj práve vďaka nim pôsobí tento model masívnejšie aj odolnejšie. Odnímanie krytu akumulátora je pomerne jednoducho vysvetliteľné, stačí pootočiť kruhovú poistku, ale ťažko uskutočniteľné. Najlepšie je použiť mincu.

Klávesnica

Na klávesnicu som sa najprv pozeral kriticky, ale časom som jej kvality ocenil. Ako mi odporučil čitateľ Quo, vyskúšal som ovládanie mobilu v rukaviciach. Prekvapivo dobre sa M75-ka ovládala po navlečení klasických textilných rukavíc (s lyžiarskymi nemáte šancu so žiadnym mobilom).

Pohybom joysticku nahor vojdete do zoznamu profilov, pohybom nadol do telefónneho zoznamu (primárny si môžete nastaviť), doľava spúšťate kameru, doprava zoznam prijatých objektov. Jednotlivým číselným tlačidlám môžete nastaviť ľubovoľné funkcie. Ovládanie je lepšie než na M65-ke. Dve prítomné tlačidlá na boku prístroja majú priradené funkcie Push to talk a Fotoaparát. Je ich možné v niektorých situáciach použiť ako regulátory hlasitosti. Podsvietenie je výborné. Automatické blokovanie klávesnice je možné aktivovať v nastaveniach prístroja.

Displej

Displej je počtom bodov zhodný s generáciou 65, zmenšila sa však plocha a zvýšil sa počet zobrazených farieb. Displej je teraz žiarivejší, čo oceňujem najmä pri fotení vonku i prezeraní obrázkov. Meniť môžete tapetu, logo operátora, farby menu, šetrič displeja, animáciu pri zapnutí a vypnutí prístroja. Najviac oceňujem možnosť zapnúť veľké písmo v menu a intenzitu osvetlenia.

Menu je zbytočne strohé. Keď sa pozriem na menu konkurenčných značiek ako Sony Ericsson, Motorola či Samsung, pozerám sa na Siemens smutnými očami. Viditeľnosť údajov na slnku je výborná. Počet riadkov pri tvorbe alebo čítaní správ sa prispôsobuje nastaveniu. Veľké písmo pri písaní SMS-iek ocenia ľudia so slabším zrakom.

Fotoaparát

Zmenilo sa rozlíšenie snímok, no nezmenil sa hľadáčik na displeji. Stále ide o plochu využívajúcu asi len polovicu displeja (asi 80 x 132 b.). Oproti M65-ke pribudla len možnosť zvolenia miesta ukladania snímok. Nočný režim stále chýba. V nastaveniach meníte rozlíšenie (5 stupňov), farebný mód, miesto uloženia snímky. Zvuk uzávierky je podstatne tichší než na M65. Ukladanie fotiek s najvyšším rozlíšením trvá asi 2 sekundy, čo je podľa mňa priveľa, oneskorenie medzi stlačením spúšte a odfotením záberu by mohlo byť tiež kratšie. Fotky považujem v tejto triede za pekné, na zaznamenávanie zážitkov tento fotoaparát postačuje. Okrem nočného režimu chýba aj dióda, preto fotenie v tme nepripadá do úvahy.

Obrázky

Súbory je možné prehliadať v štýle zoznamu alebo miniatúr, kedy vidieť na displeji 9 zmenšenín prehliadaných obrázkov. Na Siemensoch oceňujem už dlhší čas možnosť priblíženia prezeraných snímok. Po stlačení mriežky sa obrázok automaticky otočí a roztiahne na celý displej. Možnosti odosielania obrázkov sú široké, a to cez MMS, e-mail, kábel, Bluetooth aj IrDA. Obrázky je možné aj presúvať alebo kopírovať a ukladať do nových priečinkov. Snímky je možné triediť podľa názvu, typu alebo dátumu.

Melódie a prehrávač hudby

Siemens M75 prehráva MP3, AAC, WAV, MIDI aj SRT súbory a dokáže ich použiť ako zvonenie. Kvalita reprodukcie zvukov a však oproti radu 65 nezmenila, a aj v prípade MIDI zvonení sú použité rovnaké nástroje.

Prehrávač MP3 skladieb je veľmi jednoduchý. Umožňuje vytváranie zoznamov skladieb. Pri prehrávaní je možné zvoliť opakovanie skladieb a náhodný výber. Ak čakáte prehrávanie skladieb na pozadí, tak dosnívajte. Siemens M75 takúto vymoženosť neponúka. M75-ka zobrazuje ID3 tagy skladieb. Počas prehrávania zvuk skladby stlmíte hviezdičkou a klávesnicu zablokujete mriežkou. Slúchadlá v balení sú priemernej kvality, zvuk v nich je dobrý. Držanie slúchadiel v konektore je veľmi pevné.

Prehrávač videí

Video nie je možné prehrávať na šírku. Skúšal som len prehrávanie 3GPP videí. Pri ich pozeraní stlačením * jednoducho vypnete zvuk.

Pamäť

10,3 MB + RS MMC karta v balení sú v tejto kategórii dlho očakávanou zmenou. Siemens M75 si zapamätá až 1 000 kontaktov, 1 000 udalost v kalendári a 100 SMS-iek.

RS MMC (Reduced Size MultimediaCard) - rozmery týchto, doslova zmenšených MMC sú 24 x 18 x 1,40 mm (bežné MMC: 24 x 32 x 1,40 mm). Starší aj novší typ MMC karty má teda zhodnú šírku aj hrúbku, zmenšil sa len dĺžkový rozmer, a to takmer na polovicu. Pomocou adaptéra je tieto karty možné použiť aj vo vstupoch pre štandardné MMC a SD karty, a použitie tradičných MMC kariet vo vstupoch pre RS MMC je v niektorých prípadoch tiež možné.

fotkafotkafotkafotka

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite z hlavného menu alebo pohybom joysticku nadol v pohotovostnom stave. Ako východzí si môžete vybrať zoznam na SIM alebo v telefóne (osobne vôbec nevyužívam zmiešaný telefónny zoznam, a tak mi tento spôsob úplne vyhovuje). Samozrejmosťou sú skupiny volajúcich ? VIP (klasika Siemensu), kancelária, rodina, individuálne, voľno, privátne, obchod, prijaté, bez skupiny (nezaradené). Pri listovaní zoznamom vidíte na displeji naraz zobrazených 5 kontaktov, pričom sa pri mene zvýrazneného kurzorom zobrazí aj telefónne číslo (v prípade kontaktov na SIM) alebo skupina volajúcich (pri kontaktoch v telefóne). Vyhľadávanie sa uskutočňuje podľa viacerých zadaných znakov, a to aj v prípade kontaktov na SIM karte. Ak vytvárate novú položku, v telefónnom zozname zadávate priezvisko, meno, 3 telefónne čísla, 2 faxové čísla, 2 e-maily, URL, rôzne čísla ako napr. ICQ, skupinu volajúcich, firmu, adresu, narodeniny s pripomienkou vo zvolený čas v daný deň a obraz volajúceho. Siemens ponúka aj možnosť zobrazovať redukované pole s menším počtom položiek, ktoré je možné ľubovolne nastaviť. Práca s telefónnym zoznamom M75-ky je na vysokej úrovni a potešilo ma zvýraznenie aktívnej položky a zobrazenie telefónnych čísiel pri pohybe zoznamom.

Hovor

Aj v tomto prípade mi veľmi chýba postranné tlačidlo na reguláciu hlasitosti, na ktoré som akosi príliš zaťažený. Kvalita hovoru je dobrá, nemal som dôvod sa počas viac než týždňového obdobia na čokoľvek sťažovať. Počas hovoru je pomocou ľavého funkčného tlačidla aktivovať hlasné handsfree. Pravým tlačidlom zase vstúpime do telefónneho špeciálneho menu, môžeme ním utvoriť konferenčný hovor alebo pracovať s hlavným menu telefónu. Siemens modelmi v rade 65 spravil krok aj v ďalšej oblasti ? registri hovorov. Tu je totiž možné prehliadať nielen zoznam všetkých hovorov, ale ku všetkým je zaznamenaný aj dátum a čas hovoru, a naviac aj jeho dĺžka. Siemens za tento krok chválime. Počas hovoru na displeji jeho dĺžku vidíte až po aktivácii tejto funkcie v menu.

Písanie textov

Písanie správ sa oproti modelu M65 nezmenilo. Slovník T9 je prítomný, podobne aj zmena veľkosti písma.

SMS

Do položky Správy, ktorá je východzou pri vstupe do menu, sa teda dostanete dvojitým stlačením joysticku. Pri písaní správy vidíte až 9 riadkov textu, pri čítaní dokonca necelých 12(!). V hornom riadku je užívateľ informovaný aj o počte napísaných čiastkových správ, odpočítavanie znakov sa deje v pravom hornom rohu. Pomocníkom je určite aj slovník T9. M75-ka podporuje aj zábavný a v mojom prípade aj obľúbený štandard EMS - vkladanie obrázkov, animácií, emotívnych ikôn a zvukov do textovej správy. I keď je klávesnica dosť tvrdá, pomocou slovníka T9 a rýchlych reakcií telefónu je písanie správ pomerne rýchle. Siemens M75 si zapamätá 100 SMS správ a po presune dôležitých SMS-iek do Archívu už stačí len sledovať veľkosť voľnej zdieľanej pamäte. Zaujímavosťou je možnosť triedenia prijatých správ podľa termínu prijatia alebo stavu. Vymoženosťou, ktorú som si nevedel vynachváliť je, že po prijatí správy sa dostanete do menu Prijaté (v pohotovostnom stave sa do neho dostanete pohybom joysticku doprava), kde vidíte odosielateľa správy aj jej prvé slová. To stačí na to, aby ste rozoznali napríklad SMS notifikáciu e-mailu, ktorú je možné ľavým funkčným tlačidlom ihneď, bez nutnosti otvárania správy, vymazať.

MMS

Editor MMS správ získal v modeloch x65 novú tvár, ktorú si zachoval aj v generácii 75. Tentoraz je pridelené každému objektu na stránke (zvuk, obraz, text) vlastné okienko, do ktorého operatívne vložíte požadovaný súbor či snímku z kamery alebo zvukovú nahrávku. Všetko je tu jednoduché a pre pochopenie nie je nutné vôbec otvárať návod. Aj prezeranie správ je ľahké a telefón umožňuje aj výber, prezretie a uloženie jednotlivých objektov. Nechýba stránkovanie správ.

E-mail

Aj e-mailový klient ostal zachovaný z radu 65. Samotný fakt, že je prítomný e-mailový prehliadač podporujúci prílohy určite poteší. Nastavenie je pomerne jednoduché, treba dbať len na to, že v spojovacom profile (sekcia Dátové služby) stačí nastaviť APN internet, ostatné položky ako používateľ, heslo aj DNS ostávajú prázdne. Preto je nutné pre e-mail nastaviť samostatný spojovací profil. E-mailový prehliadač nepodporuje diakritiku. Teda, on ju aj podporuje, ale správne zobrazí len ý, á, é, ú, ä, ô. Zobraziť nevie písmená ľ, š, č ť, ž, ň a ď, ktoré nahradí inými podivnými znakmi (ale vždy len jedným). Prijatie obrazovej prílohy s obrázkami vo formáte GIF a JPEG sa nestretlo s veľkým nadšením, keďže ich M75-ka nevedela zobraziť. Pri vkladaní obrázka do e-mailu tvoreného v telefóne zase nie je možné tento prehliadnuť. Jednoducho musí stačiť informácia o jeho veľkosti, názve a pod. Na textové e-maily bez diakritiky je tento e-mailový prehliadač výborný, keďže na displeji zobrazí množstvo textu (použitie nástroja Lupa). Ponúka aj stiahnutie hlavičiek a nasledovný ručný download tela e-mailu. Na záver len stručne dodám, že prehliadač podporuje SMTP, POP3 aj IMAP4.

Push to talk Over Cellular

Táto funkcia je odlišná od PoC Nokie, preto je možné, že ju v našich sieťach ani nevyužijeme.

WAP

Prehliadač zobrazí až 9 riadkov textu. Pri prehliadaní je možné surfovanie ukončiť alebo len odpojiť GPRS spojenie. Nechýba ani história navštívených stránok. Zo stránky je možné jednotlivé objekty uložiť do telefónu. Ak prijmete počas wapovania SMS-ku, môžete ju prečítať až po ukončení surfovania. Výhodu prezerania SMS-ky počas surfovania majú snáď len Sony Ericssony, Motoroly a smartfóny. V Siemensoch je už dlhší čas možné vytvárať vo wapovom prehliadači nielen záložky, ale aj priečinky s ďalšími obľúbenými adresami.

Prenos dát

Na konfiguráciu GPRS 4+2 timesloty sme si už u Siemensov zvykli dávnejšie, a tak nás neprekvapí ani v tomto prípade, EDGE stále absentuje. Pre lokálne pripojenie ponúka Siemens M75 infraport ukrytý na boku mobilu alebo prenos dát pomocou kábla. Konektor je zhodný so všetkými modelmi predstavenými za posledné 2 - 3 roky (okrem pár výnimiek, ako ST55 a pod.). Na stránke www.siemens-mobile.com nájdete bezplatný softvér Mobile Phone Manager pre M75 pre prácu s telefónom z PC. Novinkou je podpora Bluetooth prenosov. Spokojný som bol aj s odosielaním objektov cez Bluetooth, aj s prepojením s Bluetooth slúchadlom.

Organizačné funkcie

...zhodné s modelmi radu 65.

Budík ? jednoduchý budík s opakovaním a výberom dní v týždni, v ktorých budenie vyžadujete. M75-ka umožňuje aj priradenie ľubovoľnej melódie tomuto nástroju.

Kalendár ? východzím zobrazením je jednoduchý a prehľadný mesačný náhľad, ale bez trvalého zvýraznenia aktuálneho dňa. Po potvrdení akéhokoľvek dátumu sa zobrazí opäť veľmi prehľadný náhľad dňa. Pod ľavým funkčným tlačidlom sa zase schováva týždenný náhľad. Tento nástroj si zapamätá až 1 000 rôznych pripomienok. Udalosť je nutné zaradiť do jednej z kategórií (memo, hovor, stretnutie, hlasový odkaz, narodeniny, dovolenka), podľa čoho sa menia aj položky pripomínanej veci. Deň s pripomienkou je dostatočne farebne zvýraznený. Užitočnou funkciou je mazanie záznamov do určitého dátumu. V nastaveniach kalendára je možné upraviť počiatočnú dennú hodinu, začiatok týždňa, určenie víkendových dní v týždni a nastavenie povinnosti zobrazenia narodenín.

- termíny ? zoznam všetkých pripomienok.

- úlohy ? jednoduchá pripomienka so zvukovým pripomenutím.

Poznámky ? 160-znakové zápisky rozdelené do dvoch kategórií: bežné a dôverné (nutné poznať kód telefónu).

Časové pásma ? rozdelenie planéty na časové pásma s uvedením najvýznamnejších miest

Hry a Java aplikácie

V novom fóne nájdete niekoľko Java aplikácií. Žiadnym prekvapením nie sú 3 hry použité v starších modeloch. Z Java hier stojí za spomenutie editor obrázkov a aplikácia s receptami rôznych koktejlov.

Ďalšie funkcie

Diktafón, konvertor mien a jendotiek, kalkulačka, svetový čas, stopky, odpočítavanie času.

Výdrž, batéria

Výdrž mobilu zodpovedala mojim očakávaniam. Na 2 - 3 dni pohotovosti, pri priemernom užívaní, sa môžete spoľahnúť, viac od mobilu snáď ani nečakajte.

Výhody:

- odolný mobil,

- ovládanie aj v sťažených podmienkach,

- množstvo funkcií.

Nevýhody:

- menej inovovaných funkcií než som čakal,

- prehrávač nehrá na pozadí,

- grafika.

Cena

10 990 Sk

Veľmi dobre použiteľný, masívny odolný mobil s množstvom funkcií. Prekvapil ma nulový zásah do mnohých funkcií, ktoré si v M65-ke vyžadovali doladenie. Oproti Siemensu M65 nenastala až taká zásadná zmena, ale podpora pamäťových kariet, MP3 prehrávač aj Bluetooth patria k primárnym lákadlám tohto fónu.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Siemens SK)

- nastavenie SMS-kou (Siemens)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.08.2005 - 01:18

A79: Riso, to HF si uz aj videl? Na mm.cz robili recenziu bez neho.. a.. to je si myslim skoda..

anonymous24.06.2005 - 19:17 Trvalý odkaz

riso: praveze, ani ja som ho nevidle. len zdoraznili, ze bude. osobne cakam minimalne priemernu kvalitu, kedze so stereo handsfree k SPV (SDA), Nokiam, a inym, som bol vzdy spokojny. tak snad Siemens nespravi v tomto smere chybu.

anonymous24.06.2005 - 22:03 Trvalý odkaz

A79: S HF k Nokiam si spokojny? Hm, no mozno na volania su OK, ale na nejaku hudbu su nanic.

anonymous24.06.2005 - 23:02 Trvalý odkaz

Atlis: a najhorsie je ked nestihaju za telefonom. ako u k750i...

anonymous25.06.2005 - 00:11 Trvalý odkaz

A79: Co nestiha za telefonom? ..nejak som to nepochopil.

Celá diskusia 29 príspevkov