Symbian - mŕtvy či stále živý?

  • 13 príspevkov
  • Pali Bartuš 09.03.2017 - 09:27

    Do akej miery je Symbian živý, podporovaný, používateľný...

  • Pali Bartuš09.03.2017 - 09:27 Trvalý odkaz

    Zdravím všetkých. Nakoľko nemám NOKIU so Symbianom, nemôže si tieto veci reálne overiť. Je mi tiež jasné, že sa zaujímam o veci z "doby kamennej", ale. Do akej miery je Symbian živý, podporovaný, či s možnosťou aktualizácii máp, alebo sťahovania aplikácií? Hlavne ma zaujíma aktuálna možnosť sťahovania a používania máp s OVI navigácie, respektive používania tých mám v stave offline /off GSM, WIFI, všetko/. Mapy všetkých krajín sveta sú stále v ponuke, možnosti si ich stiahnuť, s danou navigáciou/aplikáciou? Ďakujem...

    ondrakomous09.03.2017 - 20:10 Trvalý odkaz

    nokia symbian uplne odstrihla, bylo to pod natlakem microsoftu, protoze microsoft potreboval prodavat windowsky. na symbianu si fakt jenom zavolas. mapy se aktualizovali az ve windows uplne se prejmenovali nazvy aplikaci, kazda je pomalu duplicitni napr. lumia kamera, fotak...atd, asi to byl dost boj s licencema. gmail ti nepojede vubec nepropojist ho, to je zasadni fail, google symbian odrizl hodne davno, takze si vubec nenatahnes kontakty, kalendar atd. musel bys to synchronizovat s pocitacem, aby sis to nejakym zpusobem prenesl, vetsina aplikaci od te doby zmenila zabezpeceni, nebo je vyvojari prestali delat, snad ti to jako odpoved bude stacit.
    otazka je proc se chces vracet na symbian? pokud hledas nejaky jiny system, tak bych doporucil BlackberryOS.

    Pali Bartuš10.03.2017 - 08:53 Trvalý odkaz

    Diky Ondro za odpoved, obraz o veci. Symbian som zvazoval pre par veci - mala narocnosť na baterku, bezpecie, bez miliona nezmyselnych reklam a aplikacii, co bezia a otravuju a nedaju sa vypnuť, velke osekanie androidu od moznosti nadstavit si ho naozaj podla svojich potrieb /automaticke vypinanie na noc, budenie aj vo vyponutom stave, atd.../. A tiez som rozmyslal, ci Symbian nebude pre mna uzivatelsky pristupnejsi, prehladnejsi a tak. BlackberryOS - ten som tiez jemne zvazoval, ale ten je uz tiez vlastne mrtvy, co viem. Blackberry preslo, alebo prechadza na androida tiez. Tak neviem, ci a do kedy bude podporovany. Taktiez, neviem ako to je u neho s navigaciou, respektive s moznostou stiahnutia si map krajin sveta, dostatocne podrobnych, a moznost ich pouzivat aj off line, bez GSM, GPS, WIFI, atd, proste len si ich otvorit a prezerat ako v beznej papierovej mape. Chcem nieco, co by mi nahradilo 10-20 papierových máp v batohu, s cim by som mohol mat aku taku istotu, ze to nebudem musieť dobijat kazdy den a display bol naoaj citatelny aj za priameho slnka /Nokiacke Amolet displeje boli super/. Ale pozriem sa lepsie na ten BlackberryOS, co a ako to je s nim. Dakujem...

    ondrakomous10.03.2017 - 09:12 Trvalý odkaz

    nokia mapovy podklady aktualizovala na windowsech, tam jsou k dispozici offline mapy cele evropy aktualizovany, pomerne spickovy, u nas je podle me nejlepsi seznam, tam je snad vsechno. na symbianu budou taky kvalitni offline mapy, ale obavam se, ze to nebudou ty aktualizovany, ale 2-3 roky stary, nicmene porad dostatecne kvalitni. symbian prave moc bezpecny nebude, napr. prohlizec nebude vubec zaplatovany. BB OS je novejsi software, zaplatovany a aktualizovany, jestli se nepletu, tak podpora BB OS jeste oficilane neskoncila, updaty porad chodi. to je dulezity z hlediska propojeni napr. s gmailem, androidi aplikace uz jsou vetsinou nefunkcni, pokud potrebujes vylozene mapy, tak si kup windows phone lumii 950, jeste ti k tomu pribali krabicku navic continum, uz se doprodava za chvili nebude, nebo se poohlidni po starsich lumiich, ktery dostaly windows 10- 735,830, 930 bazarove urcite sezenes. reklamy ti budou porad vyskokovat na prohlizeci, pokud si nenanistalujes nejaky software na blokovani, dela to na vsech systemech, on google je dneska jaksi rozlezlej vsude, jedina plnohodnotne funkcni platforma je IOS-apple-iphone.
    je to smutny, ze ma clovek jenom dve spravny moznosti volby systemu, bud se smiris s necim zastaralym-spatna volba, nebo budes muset volit mezi androidem a ios.

    Pali Bartuš10.03.2017 - 21:16 Trvalý odkaz

    ...ten windows, ten ja nejak nemam rad...podporit toho Gatesa mi nevonia..ble...a aj kvalita prevedenia nokie sla velmi dole..:/ BB OS som checkol, ano funguje a je podporovany a su v ponuke aj apky, kde je navigacia a mapy free a pracuje aj off line. Tak uvidim. Apple - nove su drahe, stare zase budu mat už znicenu baterku a za novu ju nevymenim, a tak isto, mnohe nemaju sloty na SD karty. Ale ano, co sa tyka systemu, je to lepsie ako Windows, a asi aj Android. Stabilita, viac safety, atd. Ano, je to na nič, ked clovek vlastne uz ani nema vyber, volbu. Aj tak to vsetko skonci bud u googlu, microsoftu, alebo appelu. Btw, tie mapy - mna zaujimaju mapy mimo EU, povedal by som treti svet. Co som pozeral napriklad na MapsMe, tak tie mapy si plne dostačujuce a presne, a staci ich stiahnut a byt len off line, pozerat, posuvať, zvacsovat, pracovat ako s papierovou mapou. Tradicne GPS je žrút energie a GPS sa vypnut neda. Dakujem za doplnkove info. Skoda len, ze clovek nema po ruke na vyskusanie to aj ono. PS: mal som kedysi Ruggeer RG500 - naozaj neznicitelny, skoro vsetko sa dalo vypnuť, budil aj vo vypnutom stave, programove vypnutie/zapnutie, realny GPS chipset, baterka pri uzivani minimalnom vyuzivani vydrzala dobre dva tyzdne, ALE! Display na silnom slnku necitatelny, slaby na prijem signalu GSM, mobil kolaboval pri teplotach tesne pod nulou ci nad 35stupnov, hardwerove tlacitko na fotak spustalo fotenie aj v zamknutom stave a hned pustalo seriove snimanie...:(...plus, android ma privadzal do sialenstva, chcel vediet vsetko, hadam aj velkost trenirok...vzzz...:)

    Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease11.03.2017 - 14:18 Trvalý odkaz

    Každý druhý android budí vo vypnutom stave, vie sa v čase zapnúť aj vypnúť. A čo sa týka Big Brother Google, dá sa Rootom dosiahnuť čokoľvek. Alebo používať AOSP verziu androidu bez google služieb.
    BB OS 10 posledný update vyšiel v polovici decembra. Možno tento rok to ešte potiahnu. Bolo by veľmi neštandardné držať podporu OS viac ako 3 roky (BB Leap marec 2015)..
    Symbianove Nokie majú 6 a viac rokov. Nič už aktualizované nie je.

    Pali Bartuš11.03.2017 - 20:48 Trvalý odkaz

    Mam take info, že nie na vsetky telefony je root, leda tak na najpredavanejsie kusky. Cize by som si mobil musel vyberat podla toho, ci je nan root, respektive ci sa ho vela pradava/lo. Ak to tak nie je, cize root zozeniem na uplne kazdy telefon s androidom, viem na koho sa mam obratit. Nakolko nesledujem trendy a vyvoj v tomto segmente, neviem ako sa meni ci robi, len ked som kupoval toho RugGeera mi bolo povedane, ze kedysi sa vela veci dalo vypnut, aj programove vypnutie a tak nadstavit, ale ze uz to osekavaju, ze uz to na mnohych androidoch nie je možne. Ale asi sa casy menia, vracia sa k starsim veciam, co z toho, ze ja nebudem investovat stovky eur do niecoho, co mi na 90% kdesi v tretom svete ukradnu po par tyzdnoch. AOSP verzia androidu - to je asi ten cisty android, aky je v nexusoch a podobne, vsak? /Sorry, ale moj svet je iný, nie ten virtualny..:) / Symbian som uz zavrhol, ale ten BB OS este nie. Mikrosoft je na važkach, a apple je drahy aj bazarovy, respektive baterku nevymenim a ani pamat nerozsirim...:( A hlavne, nechcem lopar s 5a viac palcovym displejom, ale tak cca 3,5-4,2". Btw, dakujem za nazor, radu, info... opat o cosi mudrejsi, hadam..:)

    ondrakomous12.03.2017 - 10:21 Trvalý odkaz

    kdyz si koupis nexus 5x poznas silu cistyho androidu, je to mobil presne pro tebe, cisty system vykonny hardware, rychly jak blesk, odladeny na 100%, protoze vsechno vim a znam, tak ti reknu, ze nejlepsi telefon je samsung s7, je to v podstate ukazka evoluce, toho kam se clovek technologicky dokaze dostat za 5-10 let, ano je drahy, ale je to maximum co muzes v dnesni dobe dostat, existuje porekadlo, "nejsem bohaty, abych si mohl kupovat levne veci". kazdymu rikam nasetrete si penize, setri treba rok dva, pak vzdycky posloucham narky nestastniku, kteri koupili mobil za 200 a nejsou s nim spokojeni. android je system, kde musis za dobry telefon zaplatit, jak rika wayne pokud koupis neco levnejsiho, dostane vzdycky nejakyho "cervicka navic", rozhodne nedoporucuji levny cinsky mobil, protoze tam softwarova odladenost nebude 100% jako u nexusu. blackberry os je funkcni pouze v systemu a v marketu, kde jsou vetsinou zastarale veci windows je uplne stejny, kazda druha apk ti bude padat pri spusteni. dalsi moznost je IOS, system ktery je vynikajici, ale neni tolik uzivatelsky komfortni jako android na nexusech.
    porad mi vychazi nejlip nexus5x, nebo se zeptej kluku tady, treba ti nekdo proda one plus starsi, to by byl dobry kandidat take, z hlediska softwaru, prakticky pouzivaji cistyho androidu.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne12.03.2017 - 10:58 Trvalý odkaz

    ak je priorita bateria, S7, skor S7 edge je jasna volba. Z vlajkovych lodi, rozhodne. Potom su este srandy ako Lenovo P* rada, P2 urcite lepsi ako P1.

    ak chces "alternativy", prave windows je dobra volba. pokial nepotrebujes nejak vela aplikacii pre socialne siete a podobne. V zaklade ti ten system da navigaciu, velmi slusny mailovy klient, prehladnu obrazovku s ikonami/widgetmi. Vyzera dost divoko, ale jej funknost je vysoko navykova. Ma aj zopar negativ, vsetky slubovane rozsirenia spred 2 rokov splasli ako bublina. Napriek tomu, poznam ludi, co maju windows telefony, aj ked ich nie je vela, vedia preco ich maju a na co ich maju.

    na zaver ceresnicka. rozumne androidy zacinaju na 5", xperia compact rada ma 4.3(prva z1c)-4.6", a ak chces skutocne dobru vydrz baterie pri gps, tak 5, alebo 5.5", lebo az tam su silne baterie. ALebo potom nejaku silnejsiu powerbanku.

    Moj posledny symbian bola Nokia 5800, ktoru som kupil, lebo dotykovy telefon a iPhone 3G bol drahy jak prasa. Nakoniec, po par mesiacoch sla aj tak z domu a prisiel 3Gs a ja som pochopil, preco bol vtedy taky drahy. Rozdiely sa vsak vyrovnali a android ma trochu navrch v niektorych (viacerych) veciach.

    nexus 5x nema ktovieaku bateriu, ale ani 6P, a vlastne ziaden nexus. ani pixel. ja mam oneplus 3, su dni ked ide 10->100% na nabijacke 2x denne, ale zas stale je to v sume menej ako nabit doplna iPhone (7).

    a ak nemas cas sa v telefone vrtat, tak hlavne nechci ziadneho megavyhodneho cinana, Xiaomi, Vernee, Elephone, a ktovieaka este guta sa predava, uz aj stracam prehlad.

    ondrakomous12.03.2017 - 20:59 Trvalý odkaz

    -presne jak pises, jenze na windows mu casem nepojedou
    whats up
    instagram
    facebook
    twitter
    a casem mu prestne fungovat i gmail, proste vsichni vyvojari z windows utekli, kdo by delal aplikace pro 0,00001 % podil na trhu, tohle stejny je presne i problem blackberry, symbianu jsou to kompletne mrtvy platformy prave z tohoto duvodu, ze uz nikdo nevyviji aplikace a ani neupdatuje ty stavajici, proto jsem potreboval znat odpoved na zakladni otazku, proc symbian?! vracet se zpatky a plavat proti proudu je cesta do pekla, teda v mobilech to plati. daji se sehnat androidy se skvelou vydrzi a cistym systemem treba motoroly rada G, rozhodne tam nebudou zadny reklamy, boatware ani nic podobnyho.

    Pali Bartuš13.03.2017 - 08:37 Trvalý odkaz

    Nooo.... dobry narez..:) Dam veci trosku viac do obrazu, lebo aj ked mi je jasne, ze tie top modely a tak, maju svoj vyznam, ale. Od zaciatku - symbian som uz celkom zavrhol, v podstate. Aj ked by som nasiel lahko nejaku dobru a lacnu Nokiu, baterku kupil za smet novu a vydrala by dost dlho, ale zase nemohol by som do neho stiahnut ziadne mapy a tak. Windows - podobne, mam pocit, ze Gates mu uz zvoni umieracikom, teda Nokii-microsfotu. BB OS - zatial zije, apky stale su, pre mna dostatatocne, ale je tam tak maly vyber, atd. Uvidim. Apple - ano, jeho OIS je dobry, dobra podpora, aj hardware v pohode, ale - len apple konetory, ziadny SD slot ci moznost vymeny baterie uzivatelsky. Ale zase, ma pre mna dobre velkosti, aj setriace mody a tak. Uvidim. Cisty android, respektive nexusy - kedze som sa zatial fyzicky nestretol s nexusom, nepoznam jeho silu a spolahlivost. Ale ano, vsetky nexusy maju slabu baterku, co ma dost odradzuje.
    Ale dam do obrazu, preco a ake mam vlastne hlavne poziadavky/kriteria na device, co potrebujem, hladam. Zhanam cosi, co by som primarne vyuzival ako prehliadacku máp /bez navigacie/, plus mozno GSM, aj ked 99% casu by bol vypnuty, aby mal wifi /ale zase s dobrym prijom v case potreby/, ale to tiez zapinat len obcas, tak raz za mesiac, dobry vydrz - pri vypnutom stave vsetkych sietí a vypinani na noc a bez telefonovania aspon 1-1,5 tyzdna, len prezeranie máp, pevna konstrukcia. Predstavte si, ze idete do Pakistanu, a tam kdesi vytiahnut nejaky Edge ci Aple 7, za minutu som mrtvy, alebo minimalne je ukradnuty. Investovat do niecoho takeho velkeho a draheho nema pre mna vyznam. Aj ked sam vravim, ze nie som tak bohaty, aby som si mohol dovolit kupovat lasne veci. Nic lacne nie je dost dobre. Mobil vreckoveho rozmeru, nie lopar ci hrubeho a tazkeho maca - preto ten rozmer maximalne 4-4,2". Majlepsie OLED/AMOLED display - dokonaly citatelny aj na priamom svetle, moznost uplne vsetko vypnut, slot na SD ci aspon 64gb pamať, vymenitelna alebo velmi dobra,silna baterka/akumulator, aby mi mobil pracoval aj pod bodom mrazu, ale aj v teple okolo 40stupnov - /jasne ze budem mat aj power banku, ale musim kalkulovať s tym, ze mesiac nebudem mat ani jedno ci druhe kde dobijať/, kvalitne pevne prevedenie aby vydrzal tvrde podmienky. Mobil bude 90-95% casu vypnuty od vsetkych sietí. Ak mi prezije v plnej funkcnosti a spolahlivosti rok-rok a pol, staci, som spokojny, pak ho mozem aj zahodit. Takze tak nejak. Mna nejaky FB a podobne netrapi, jedine co si chcem do neho dat je nejaky VoiP telefon. PS: Tie Motorly rady G si pozriem, moze byt zaujimave. Skoda ze sa neda zohnat, ci tazko nejaka Kyocera Brigadier, alebo ze Casio nerobi svojho Comandera aj pre GSM siete..:( Dakujem chalani za trpezlivost a rady...

    Pali Bartuš13.03.2017 - 20:49 Trvalý odkaz

    PS: má zuzeny vyber, poradte, ktorý k tým mojim poziadavkám je ten "naj"?
    Sony Xperia Z1 comapct, iPhone 5S 16gb, Samsung Galaxy S5 mini, a ako cosi over, lebo je uz dost velký - Yotaphone 2. Dakujem...