Vašich 200 € sme zhodnotili na 12 000 €! Neverte tomu, ide o podvod

Tatra banka varuje svojich klientov pred podvodom, ktorý je ukrytý za reklamou na kryptomeny. Sľubuje bohatstvo, no bohatnúť nebudete vy, ale podvodníci.

Na sociálnych sieťach sa objavuje množstvo reklamy, ktorá nie je dostatočne regulovaná, a tak sa tam zobrazujú aj podvodné aktivity, ktorých jediným cieľom je získať od obetí citlivé údaje a vybieliť im účet. Preto kým niekomu kývnete na lákavý obchod, preverte si obchodníka, spoločnosť, preventívne nikomu neverte. 

Ak vám niekto sľubuje, že pár stoviek eur vie zhodnotiť na niekoľko tisíc, mali by sa vám v hlave rozsvietiť kontrolky. Keby to bolo také jednoduché, zrejme by na svete bolo oveľa viac boháčov. Podvodná reklama na kryptomeny sa šíri na Facebooku, Instagrame aj YouTube. Zvyčajne nejaká známa osobnosť sľubuje rýchle a rozprávkové zbohatnutie. 

Háčik je v tom, že osoba v reklame ani netuší, že niečo propaguje, ide o fake. Samozrejmosťou sú pod reklamou samé oslavné a ďakovné komentáre ľudí, prípadne vo videu šťastní boháči, ktorí získali tisíce eur bez najmenšej námahy. Lákavé, nie? Videá sú zdieľané cez falošné účty. 

Problém je, že investičná platforma pôsobí profesionálnym dojmom a na prvú registráciu stačí meno, e-mail alebo telefónne číslo. Po prvej investícii, ktorá je zvyčajne vo výške 200 až 250 eur vás pod určitej dobre (týždne, mesiace, roky) kontaktujú podvodníci s úžasnou správou, že vašich 200 eur zarobilo tisíce. Na vyplatenie zisku však od vás potrebujú ďalšie údaje: prihlasovacie údaje do internetbankingu alebo potrebujú nainštalovať vzdialený prístup. 

Ak naletíte a údaje im pošlete, ste len krôčik od veľkého problému. Podvodníci môžu odcudziť peniaze z vášho účtu, načerpať spotrebný úver vo vašom mene alebo zadávať podvodné platby z vášho účtu. Niektoré obete sú podľa Tatra banky dokonca vydierané a zo strachu odmietajú ísť na políciu. 

Pokiaľ narazíte na lákavú ponuku, ktorá sľubuje kráľovský zisk, neverte tomu. Nikomu cudziemu nedávajte svoje údaje k účtu ani od platobnej karty. Pokiaľ aj naletíte a poskytnete niekomu svoje citlivé údaje, čo najskôr kontaktujte banku a zmeňte si heslo. V internetovom priestore dodržujte základy digitálnej bezpečnosti a buďte nedôverčivý. 

Zdroj: tatrabanka.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu