Takto fotí Samsung Galaxy S20+ (SM-G985F)

Dnes vyskúšame hlavný fotoaparát s najväčším snímačom v Samsungoch doteraz, nový širokáč aj digitálne približovanie vďaka pomocnému 64 Mpix foťáku.

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Samsung Galaxy S20+ s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. Snímky pri tvorbe tohto článku zmenšujeme na Full HD rozlíšenie (1920 x 1080 px), vždy rovnakým procesom, ale inak do nich nezasahujeme.

Hlavný fotoaparát (26 mm ekv., f/1.8)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), snímač 1/1.76'',1.8 µm, video 8K (30 fps) / 4K (60 fps), AF, OIS

Zadný širokouhlý fotoaparát (13 mm ekv., f/2.2)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), snímač 1/2.55'', 1.4 µm, video 4K (30 fps), FF

Zadný pomocný fotoaparát (28 mm ekv., f/2.0)

64 Mpix snímač 1/1.72", 0.8 µm, OIS, určený na digitálne približovanie

Zadný pomocný fotoaparát (pre rozostrenie pozadia)

ToF, VGA

Predný fotoaparát

10 Mpix (4:3) / 8 Mpix (16:9), snímač 1/3.24", 1.22 µm, video 4K (60 fps), AF

Ďalšie parametre nájdete v článku Samsung Galaxy S20+ (základné info).

Krátky komentár

Rýchle spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením vypínača je stále k dispozícii. Kto túto funkciu nevyžaduje, môže tomuto gestu priradiť spustenie akejkoľvek inej aplikácie, vtedy však už musí S20+ rozpoznať vašu tvár, prst, gesto alebo pin. 

Hlavný fotoaparát sa dočkal rovnakých parametrov ako v S10+, akurát sa jeho snímač zväčšil, takže snímky sú o čosi detailnejšie a večer menej zašumené. Nočný režim fungoval bravúrne už v S10+, ťažko posúdiť, ako výrazne sa táto funkcia posunula vpred. 

Pri fotografovaní sa mobil mierne zatrasie - pripomína to haptickú odozvu iPhonov. Všimol som si to na Galaxy Z Flip aj tu. Nedá sa to vypnúť, ale neviem si ani predstaviť, že by to mohlo niekomu prekážať.

Novinkou je, že počas záznamu 4K videa môžete bez prerušenia prepínať medzi zadnými fotoaparátmi (0,5x / 1x / 3x zoom) aj prednou kamerou, ktorá aj v tomto modeli zaostruje. Pri zázname 4K 60 fps už môžete prepínať len medzi hlavným zadným a jediným predným fotoaparátom. Inak, určite si vypnite položku "fotografie ako na ukážke". Inak bude video aj fotka vytvorená prednou kamerou zrkadlová, texty budú odzadu.

Pri zázname 8K videa využíva S20+ pomočný 64 Mpix fotoaparát, ktorý sa využíva aj na digitálne približovanie. Video je pri dostatku svetla detailné, milo ma prekvapila jeho stabilizácia, nesklame ani večerným záznamom, ale spotrebúva neskutočne veľa dát (približne 0,6 GB / min., overil som to niekoľkými zábermi) a zaostruje veľmi pomaly. Tak len aby ste vedeli. 

Zachovaný bol aj režim Super Steady Shot, teda super stabilizované Full HD video. Aktivujete ho stlačením ikony v ľavej lište. 

Niekoho poteší aj Live Focus Video, teda Dynamicky zaostrené video s umelo rozostreným pozadím za portrétmi. Na prvej a druhej úrovni to môže mať v istých prípadoch svoj význam, vyššie úrovne tejto funkcie pôsobia už prudko neprirodzene.

Širokouhlý 13 mm fotoaparát ponúka podobné parametre ako v S10+, ale jeho rozlíšenie kleslo zo 16 Mpix na 12 Mpix. Pri pomere strán 16:9 sa tak bavíme o poklese z 12 Mpix na 9 Mpix. To ma mrzí. 

Pomocný 64 Mpix fotoaparát je využívaný na záznam 4K videa, ako aj na približovanie. Trojnásobný digitálny zoom je naozaj efektívny a pri dostatku svetla opodstatnený. Dokonca si myslím, že je to lepšie riešenie než rôzne optické sústavy, za ktorými sú umiestnené pidi snímače mizernej kvality. Tu ide o fotoaparát veľmi podobný tomu hlavnému (dobrá clona, veľký snímač), ale jeho senzor nemá len 12 miliónov pixelov, ale rovno 64 Mpix. A keď naň dopadne dostatok svetla, dokážete z neho robiť potrebné výrezy. 

Osobne si však myslím, že v zadnej stene S20+ pokojne mohli byť dva fotoaparáty: 16 Mpix širokáč z minulého roka (samozrejme, vylepšený, s novým softvérom, atď.) a 64 Mpix fotoaparát, ktorý by za bežných okolností spájal 4 pixely do jedného (výsledkom by boli 16 Mpix zábery), a v prípade potreby zvládal aj digitálny zoom a záznam 8K videa. Mobil by bol o pár gramov ľahší, dizajn by tým tiež určite neutrpel a cena by mohla byť priaznivejšia. Snáď v Samsungu vedia, prečo vedľa seba umiestnili dva takmer rovnaké fotoaparáty s rôznym rozlíšením snímačov.

Veľkú radosť mám z menšieho zakrivenia displeja - pri fotografovaní a prezeraní fotiek a videí mi výrazné zakrivenie displeja S10+ prekážalo. 

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ 

Začneme tradične na Starom moste. 

Všimnúť si môžete zliatu vodnú hladinu, na ktorej by sa zišlo viac detailov.

Na snímke z hladného fotoaparátu vidíte na vode markantný rozdiel.

Trojnásobné priblíženie má svoj význam.

Desaťnásobné je už prehnané, ale na displeji to nevyzerá až tak zle a ako zaujímavosť...prečo nie. Tridsaťnásobné priblíženie je už úplná hovadina.

Toto je výrez z 12 Mpix fotky vytvorenej hlavným fotoaparátom.

A toto je 100 % výrez rovnakej časti záberu, ale po 3x priblížení. Ako vidíte, pomocný 64 Mpix fotoaparát tam nie je len na okrasu.

Typický širokouhlý záber z môjho obľúbeného miesta, z ktorého budem porovnávať ohniskovú vzdialenosť so širokáčmi v ostatných mobiloch.

A ešte raz Dóm sv. Martina, teraz už z hlavného fotoaparátu. Tento istý záber som spravil aj v 12 Mpix, aj v 64 Mpix rozlíšení. 

Tu je výrez zo 64 Mpix záberu.

A tu zas rovnaký výrez z 12 Mpix snímky.

Toto je zase 100 % výrez z 3-násobného priblíženia.

A ešte výrez z 10x priblíženia, ktoré potvrdzuje moju teóriu, že radšej ostať u 3x.

Ešte jeden širokouhlý záber na moju obľúbenú budovu po ceste do práce.

Večerné porovnanie hlavného fotoaparátu v automatickom a nočnom režime. 

Večerné porovnanie širokouhlého fotoaparátu v automatickom a nočnom režime. 

Večerné porovnanie 3-násobne priblíženého záberu v automatickom a nočnom režime. 

Predná kamera sa nezmenila - zaostruje a vytvára slušné zábery.

Dnes je populárne rozostrenie pozadia, preto som vyskúšal rôzne verzie režimu portrét.

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu