Honor Magic V2 - štíhly elegán

Recenzia štýlového smartfónu so skladacím 7,9'' displejom, tenkou konštrukciou, kvalitnými fotoaparátmi a slušnou výdržou na jedno nabitie.

Honor Magic V2 (základné info) je prvým modelom smartfónu s ohybným displejom značky Honor, ktorý sa oficiálne predáva aj na slovenskom trhu. Ide o konkurenta napríklad Samsung Galaxy Z Fold5, ktorý ponúka podobný typ konštrukcie s vonkajším a vnútorným displejom. 

Novinke od Honoru síce chýba certifikovaná odolnosť voči vode, no prináša výrazne tenšiu konštrukciu, takže v zatvorenom stave dosahuje hrúbku necelý centimeter. Pri otvorení je tenký iba 4,7 mm, patrí tak k najtenším modelom tohto typu na svete. 

Narozdiel od skladačky Samsungu má Honor Magic V2 šírku 74 mm, čo je o 7 mm viac než pri Galaxy Z Fold5. V zatvorenom stave sa tak viac približuje bežnému smartfónu a používanie prednej obrazovky je komfortnejšie, najmä písanie na softvérovej klávesnici. 

Veľmi pohodlne sa používa. Vďaka zaobleným bočným stenám nikde nič netlačí do ruky a ani hmotnosť nie je tak vysoká, ako u konkurencie. Stále ide o ťažké zariadenie s hmotnosťou cez 200 gramov, má však o 16 gramov menej než Z Fold5. 

Zadná strana čierneho Magic V2 je pokrytá syntetickou kožou, čo telefónu dodáva punc luxusu. Vo fialovom prevedení nájdeme vzadu trblietavú matnú úpravu, ktorá očarí najmä ženy. Ani jedna farebná verzia tak nie je lapačom nečistôt a odtlačkov.

Súčasťou balenia je ochranný kryt s integrovaným stojanom. Ten oceníte napríklad pri pozeraní videí na veľkom vnútornom displeji. V balení ešte nájdete USB-C kábel, ale už nie rýchlonabíjačku, tú si musíte zaobstarať. Telefón podporuje 66 W technológiu SuperCharge. 

Podľa výrobcu zvládne Magic V2 bez problémov až 400-tisíc otvorení a zatvorení, čo pri priemernom dennom používaní vystačí približne desať rokov. Nový, superľahký titánový pánt Honoru získal certifikáciu od SCS. Umožňuje otváranie v rôznych uhloch bez toho, aby sa konštrukcia sama zatvorila. 

Pri otváraní musíte použiť miernu silu, pánt drží pevne, a s iba jednou rukou si poradíte len ťažko. Hrozí, že sa vám telefón vyšmykne. V pravej bočnej stene (v zatvorenom stave) sa nachádza ovládač hlasitosti a vypínač s integrovanou čítačkou odtlačkov. Slúži rýchlo a spoľahlivo a môžete ju kombinovať s rozpoznávaním tváre. 

V dolnej stene nájdeme USB-C konektor, šuplík na dve nanoSIM karty a reproduktor. Druhý, ktorý poslúži pri stereo reprodukcii zvuku, je umiestnený hore spolu s infraportom. Zvuk je primerane kvalitný a dostatočne hlasný, určite sa Magic V2 nemá za čo hanbiť. Okrem dvoch SIM kariet si môžete aktivovať elektronickú SIM (eSIM). Možnosť použiť pamäťovú kartu Magic V2 neponúka. 

Obidve obrazovky s OLED panelom si zaslúžia pochvalu. Vonkajšia 6,43-palcová s rozlíšením 1060 x 2376 bodov i vnútorná 7,92-palcová s rozlíšením 2344 x 2156 bodov podporujú 120 Hz obnovovaciu frekvenciu a ponúkajú zobrazenie 402 ppi (pixelov na jeden palec). 

V nastaveniach displeja máte na výber štyri možnosti obnovovacej frekvencie. Buď 60 Hz, 90 Hz, 120 Hz alebo Dynamickú, kedy si systém sám určí, aká rýchlosť je podľa zobrazeného obsahu vhodná. 

Magic V2 podporuje technológiu 3840 Hz PWM stmavovania, ktorá minimalizuje namáhanie očí a zaisťuje príjemnejšie sledovanie obrazovky aj pri dlhšej dobe používania. Nechýba prispôsobenie obrazovky cirkadiánnemu rytmu pre lepší spánok. 

Vďaka maximálnemu jasu 2500 nitov sa môžete spoľahnúť, že na displeji uvidíte zobrazený obsah aj pri silnom slnečnom žiarení. Na ochranu displeja proti poškodeniu, používa Honor vlastné riešenie. 

Tým, že je vonkajší displej podobný bežnému smartfónu, je jeho používanie pohodlné a veľa bežných úloh zrejme zvládnete bez otvorenia konštrukcie. Po rozložení máte k dispozícii pohodlný malý tablet s osempalcovou obrazovkou, ktorú využijete na pozeranie videí, čítanie správ, prezeranie sociálnych sietí a multitasking, teda používanie viacerých aplikácií naraz. 

Využiť môžete aj mini okno, ktoré sa "vznáša" nad pôvodnou aplikáciou a môžete ho zmenšovať a premiestňovať. Vyvoláte ho potiahnutím bočného panela. Ohyb na vnútornej obrazovke je takmer neviditeľný a pri používaní som ho ani neregistrovala. Od výroby je na na obidvoch displejoch nalepená ochranná fólia. 

Samozrejmosťou je Always on displej, no zaujímavou funkciou je možnosť použiť obrazovku ako stolové hodiny. Ak necháte telefón otvorený v určitom uhle, napríklad do véčka ako „stan“, na zhasnutej obrazovke sa zobrazia veľké hodiny spolu s dátumom.  

Vnútri pracuje Snapdragon 8 Gen 2. Nie je to najnovší model čipsetu od Qualcommu, ale je stále dostatočne výkonný a určite dobre poslúži ešte niekoľko rokov. Počas testovania som sa nestretla so žiadnym zvýšeným zahrievaním, a to ani pri dlhom používaní fotoaparátu. Zvýšená teplota pri rýchlom nabíjaní je bežná. 

Medzi parametrami nájdeme 16 GB operačnú pamäť RAM kombinovanú s priestranným 512 GB úložiskom. Pri tak vysokej kapacite vám slot na microSD kartu naozaj nebude chýbať. 

Systém Android 13 je doplnený o známe používateľské prostredie MagicOS 7.2 s množstvom nastavení a personalizácie. Výrobca spomína štyri veľké aktualizácie systému a päť rokov dodávania bezpečnostných záplat. 

Systém je rýchly a plynulý, určite aj vďaka vysokokapacitnej RAM a dobrej vyladenosti Honorom. Ak vlastníte viac zariadení značky Honor, na rýchle zdieľanie súborov, prijímanie hovorov a písanie SMS správ cez spárované zariadenie môžete využiť službu Honor Connect,. 

V konektivite nechýba 5G, široká podpora navigačných satelitov, Wi-Fi 7, NFC na bezkontaktné platby ani Bluetooth 5.3. Integrovaný infraport v hornej stene poslúži na ovládanie kompatibilných domácich spotrebičov, napríklad televízora alebo klimatizácie. 

Prémiovému smartfónu by nemali chýbať prémiové fotoaparáty. Tu Honor nehľadal žiadne kompromisy ako konkurencia, a stavil na kombináciu kvalitnej trojice objektívov. Hlavný 50 Mpix fotoaparát s clonovým číslom f/1.9 a optickou stabilizáciou obrazu dopĺňa širokouhlý fotoaparát s rovnakým vysokým rozlíšením, ktorému nechýba automatické zaostrovanie. 

Poslúži tak aj na kvalitné makro zábery a rovnako ako hlavný, aj širokouhlý fotoaparát dokáže nahrávať videá až v 4K rozlíšení. Bohužiaľ, obmedzenie dĺžky videa je pri 4K na 15 minút. 20 Mpix teleobjektív sa pýši PDAF zaostrovaním, 2,5-násobným optickým priblížením a takisto mu nechýba OIS. 

Na trojicu fotoaparátov sa môžete spoľahnúť za akýchkoľvek svetelných podmienok a v kategórii smartfónov so skladacím displejom patrí aktuálne medzi najlepšie. Na selfie sa dá využiť 16 Mpix kamerka v displeji, ale ak chcete čo najkvalitnejší záber, môžete v otvorenom stave použiť vonkajší displej ako hľadáčik a zosnímať sa zadným, kvalitnejším fotoaparátom.

Honor na vývoji nového skladacieho smartfónu pracoval dva roky a zameral sa aj na vývoj batérie. Potreboval vytvoriť dostatočne silnú batériu s tenkým profilom, aby sa zmestila do 4,7 mm konštrukcie. Výsledkom sú duálne kremíkovo-uhlíkové akumulátory s priemernou hrúbkou iba 2,72 mm a spoločnou kapacitou 5000 mAh. 

Pri bežnom používaní, kedy primárne budete viac využívať vonkajší displej, sa bez problémov dostanete na výdrž viac než jeden deň. Pokiaľ nie ste náročný používateľ, nabíjať budete každý druhý deň, čo je pri skladacom smartfóne veľmi slušná výdrž na jedno nabitie. 

Doba nabíjania je so 66 W nabíjačkou približne hodina a pol. Bezdrôtové nabíjanie chýba, škoda. Telefón tak nemôžete použiť na reverzné bezdrôtové nabíjanie príslušenstva, napríklad slúchadiel alebo hodiniek. 

Výhody:

+ kvalitná, tenká konštrukcia

+ výborné displeje

+ všestranné a kvalitné fotoaparáty

+ ochranný kryt v balení

+ veľmi slušná softvérová podpora

+ výkonný hardvér

+ dobrá výdrž batérie

Nevýhody:

- pre mnohých stále vysoká cena

- chýba certifikácia odolnosti proti vode

- absencia bezdrôtového nabíjania

- softvér by mohol byť pre skladacie displeje lepšie prispôsobený

- Android 13 pri uvedení

Orientačná cena: 1999 eur (1699 eur s bonusom)

Záver

Honor Magic V2 je najtenším zariadením s ohybným displejom, aký so doteraz testovala. Pri používaní ponúka pocit, ako keby ste v ruke mali štandardný smartfón, ktorý sa po rozložení premení na malý tablet. K výkonu ani displejom žiadne pripomienky nemám, v používateľskom prostredí mi chýbalo len viac funkcií prispôsobených skladacím displejom. 

Určite by potešila aj certifikácia odolnosti voči vode a podpora bezdrôtového nabíjania, no oproti konkurencii ponúka Magic V2 veľmi dobré fotoaparáty, pohodlnejšie používanie vonkajšej obrazovky a o niečo dlhšiu výdrž batérie. Ak výrobca dodrží slovo, tak aj dĺžka softvérovej podpory je veľkým plusom. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu