Elon Musk už začipoval prvého človeka, ktorý sa zotavuje po operácii

Prvý človek má za sebou implantáciu čipu do mozgu, ktorý by mal pomôcť prepojjiť ľudské neuróny s počítačom. Podľa Muska sa pacient zotavuje dobre a výsledky sú sľubné.

Spoločnosť Neuralink, na ktorej čele stojí Elon Musk, sa v posledných rokoch snažila prepojiť ľudský mozog s počítačovým čipom. Cieľom je pomôcť pacientom s neurologickými chorobami, ako napríklad ALS či Parkinson, kvôli ktorým títo ľudia nemôžu viesť plnohodnotný život, ani ovládať technológie. 

To, že výskum Neuralinku napreduje správnym smerom sa ukázalo už minulý rok. Musk so svojim tímom totiž vtedy dostali povolenie od úradov, aby zahájili testovanie na prvých ľudských dobrovoľníkoch. Do tej doby bol však Neuralink kritizovaný za to, že klinické testy čipových implantátov neprežilo niekoľko zvierat. Technologický miliardár však argumentoval tým, že zvieratá zabila choroba, nie implantovanie čipu. Celá kauza sa vtedy uzavrela bez postihu spoločnosti a Neuralinku nič nebránilo v napredovaní. 

Elon Musk tak už začiatkom týždňa oznámil, že operáciu s implantovaním čipu do mozgu má za sebou prvý ľudský pacient. Detaily okolo neho zatiaľ nie sú známe, ale samotný Musk situáciu komentoval na svojej sieti X. V statuse napísal, že pacient sa zotavuje dobre a výsledky ohľadom prepojenia neurónov majú sľubný efekt. Viac informácií sa zrejme dozvieme v najblIžších dňoch. 

Zdroj: CNN


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu