Apple vo svojich smart hodinkách musel v USA deaktivovať meranie nasýtenia krvi kyslíkom

Apple má problém. Bol obvinený, že v smart hodinkách neoprávnene používa technológiu na monitorovanie nasýtenia krvi kyslíkom od spoločnosti Masimo. Aby zabránil trvalému zákazu predaja, v Spojených štátoch túto funkciu v hodinkách deaktivoval.

Doteraz sme boli zvyknutí, že súdny spor o licencie a patenty inicioval Apple, ktorý žaloval iné spoločnosti z neoprávneného používania vo svojich produktoch. Teraz je obvinený Apple. Spor beží v USA už niekoľko rokov a vyústil až do stiahnutia inteligentných hodiniek z predaja. 

Aby sa Apple vyhol trvalému zákazu dovozu svojich hodiniek, a tým pádom aj nemožnosti ich v USA predávať, deaktivoval v modeloch Watch Series 9 a Watch Ultra 2 technológiu na meranie nasýtenia krvi kyslíkom (SpO2).

O nedostupnosti funkcie už Apple informuje priamo na svojej webovej stránke v hornej časti. Monitorovanie okysličenia krvi deaktivoval aktualizáciou softvéru. Spoločnosť Masimo sa vývoji pulzných oxytometrov venuje už 35 rokov a ponúka množstvo produktov. 

Joe Kiani, CEO firmy Masimo, v rozhovore pre Bloomberg Technology povedal, že Apple zamestnal 25 inžinierov firmy vrátane hlavného lekára, ktorí využili svoje vedomosti a skúsenosti získané v spoločnosti Masimo pri implementovaní funkcie SpO2 do inteligentných hodiniek Applu. Kiani viackrát Apple kontaktoval, aby sa dohodli na využívaní patentu, ale Apple neprejavil záujem. Preto skončil spor na súde a Apple čelí následkom. 

Zdroj: youtube.com/Bloomberg Technology

Diskusia k článku:

Začať diskusiu