Honor 6 Plus - čínska alternatíva pre náročných

Recenzia 5,5'' tabletofónu s krásnym Full HD displejom, výkonným hardvérom, šikovnou nadstavbou a duálnym fotoaparátom. Chyby sa hľadajú ťažko.

Pred niekoľkými mesiacmi sa Huawei rozhodol vyčleniť samostatný rad telefónov pod značkou Honor. Poznávacím a zároveň odlišovacím znamením od materskej značky môže byť špecifický distribučný model. Ako ste už medzičasom mohli postrehnúť, modely Honor ponúka menej predajcov, než je to u smartfónov značky Huawei. Tu niekde by som s faktami skončil a preniesol sa radšej do reality.

Väčšine používateľov sa tieto značky aj tak zlievajú a v konečnom dôsledku im to môže byť jedno. Hlavné je, že z oboch strán k nám prichádzajú veľmi zaujímavé kúsky, ktoré majú dobre našliapnuté na to, aby si uchopili pevné miesto na trhu. Väčšina zvedavých pohľadov sa momentálne upiera na novú vlajkovú loď Huawei P8, no novinky prichádzajú aj z druhej strany. Nám sa do rúk dostal Honor 6 Plus, ktorý možno zasa považovať za vlajkovú loď značky Honor.

ikona

Základné info: Huawei Honor 6 Plus (Honor 6 Plus)Dual SIM tabletofón s 5,5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 3 GB RAM, OS Android 4.4 KitKat, 3 600 mAh batériou a duálnym 8 Mpix fotoaparátom na zadnej strane.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Jednoduchý a minimalistický vzhľad Honoru 6 mi počas testovania prirástol k srdcu, preto som rád, že „plusková“ verzia pokračuje v jeho šľapajach. Pod plusom možno chápať viacero vylepšení. Ako prvý mi do oka padol kovový lem po stranách konštrukcie, ktorý bol u predchodcu z plastu. Už Honor 6 vyzeral elegantne, táto verzia je tak aj hodnotnejšia. Okrem nami testovanej čiernej verzie je na trhu napríklad aj zlatá farba, ktorú sme mali možnosť vidieť na tohtoročnom MWC. Tá sa však na Slovensku zatiaľ nepredáva.

V balení nájdete aj dve ochranné fólie, jednu na prednú a jednu na zadnú stenu. Po tej zadnej odporúčam siahnuť hneď na začiatku, keďže nástupca zdedil náchylnosť na škrabance. Telefón sám okupoval vrecko nohavíc, no aj tak si už po pár dňoch všímam hneď niekoľko oderov. A podobne ako u šestky, aj v tomto prípade sa nachádzajú najmä v hornej časti. Predná stena je na tom o poznanie lepšie. Tá je bez škrabancov a vďačí za to ochrannému sklíčku Gorilla Glass 3.

Ďalším plusom je plus v rozmeroch. Displej s o pol palca väčšou uhlopriečkou si vyžiadal natiahnutie o jedenásť milimetrov, rozšírenie o šesť milimetrov a zhrubnutie o milimeter na konečných 151 x 76 x 8 mm. Napriek tomu považujem rozmery za slušné, a ak máte skúsenosti s týmito prerastenejšími smartfónmi, tak na Honor 6 Plus si zvyknete veľmi rýchlo. Pochválim rozumnú hrúbku, pri šírke však už treba rátať, že potiahnutie prstom od protiľahlej strany si vyžiada natiahnutie prsta. Konštrukcia je poctivá a pôsobí pevným dojmom. Nič tu neškrípe, ani sa neohýba.

K pohodlnému ovládaniu prispelo aj rozumné umiestnenie tlačidla hlasitosti a napájania v pravej bočnej stene. Sú pohodlné dostupné aj bez naťahovania. Tlačidlá pochválim za isté stláčanie a tlačidlo na zníženie hlasitosti aj za možnosť rýchleho spustenia fotoaparátu dvojitým stlačením. Pod tlačidlami sa nachádza dvojica šuplíkov.

Do jedného sa vkladá microSIM karta, využitie druhého je dvojaké. Buď doň vložíte microSD kartu alebo nanoSIM kartu, a telefón tak premeníte na dual SIM. Keďže interný priestor s kapacitou 32 GB ponúka používateľovi reálne dostupných 25,77 GB, ja by som zrejme siahol po tej nanoSIM karte. Dvadsaťpäť gigabajtov by mi určite stačilo. Ďalším plusom v prospech využitia nanoSIM karty je aktívnosť oboch kariet. Ak na jednej z nich prebieha hovor, druhá je tiež dostupná a o prichádzajúcom hovore vás informuje notifikácia na displeji.

Hore nájdeme audio konektor a infračervený port. Výrobca rovno pribalil aj aplikáciu na jeho ovládanie. Hľadajte ju pod, podľa mňa nie najjednoznačnejším, názvom Inteligentné ovládanie. Medzi podporovanými zariadeniami sa nachádza televízor, klimatizácia, set-top box a DVD prehrávač. Nastavenie ovládača pre televízny monitor od Samsungu bolo jednoduché a ovládanie následne spoľahlivé.

V kovovom leme ľavej steny nenájdeme nič, v spodnej stene sa už tradične usadil microUSB konektor. Ten si zaslúži hneď niekoľko pochvál. Nielen, že podporuje pripojenie externých zariadení cez USB OTG, ale táto funkcia si rozumie aj s externými harddiskami so súborovým systémom NTFS. Tu to však nekončí. Ďalšou chvályhodnou funkciou je reverzné nabíjanie, vďaka ktorému môžete Honor 6 Plus použiť ako externý zdroj na nabitie iných telefónov.

Pozorný čitateľ isto postrehol, že hlasný reproduktor sme nespomínali pri žiadnej z bočných stien. Nachádza sa vzadu. A keďže je zadná stena hladká, zvuk je pri položení na rovný povrch tlmený. Maximálna hlasitosť je slušná, kvalita na bežné počúvanie postačí, pri vyššej hlasitosti už ale v zadnej časti dochádza k rezonovaniu.

Na prednej stene sa nenachádzajú žiadne fyzické ani dotykové tlačidlá. To však neznamená, že ich tam nemôžete mať. K Honoru 6 Plus si môžete dokúpiť špeciálnu fóliu s tromi ikonami navigačných tlačidiel (späť, domov, multitasking), ktoré sa budú nachádzať pod displejom. Naozaj zaujímavé riešenie. Najlepšie si ho predstavíte a pochopíte na videu. Stačí len zadať „touchplus screen“ do vyhľadávača na YouTube.

Nad displejom udrie do očí mriežka slúchadla a predný fotoaparát s rozlíšením osem megapixelov. Okrem toho tu nájdeme aj viacfarebnú notifikačnú diódu, ktorá vás upozorní na viaceré zmeškané udalosti, senzor priblíženia a senzor automatickej regulácie jasu s pohotovými reakciami.

Displej narástol na 5,5 palca, Full HD rozlíšenie a použitie technológie IPS ostalo. Za seba dávam displeju plný počet bodov. Farby sú krásne, pri ovládaní máte pocit, že sa priamo dotýkate displeja a žiadne sklo tu nie je, pozorovacie uhly sú taktiež dobré a pochválim aj dobrú čitateľnosť na priamom slnku. Skrátka, počas celej doby používania som tu nenašiel žiadne mínus. Dokonca si dobre poradil aj s odtlačkami.

V situáciách, kedy máte voľnú iba jednu ruku môžete využiť režim Prostredie jednou rukou, ktorý umiestni trojicu systémových tlačidiel, číselník a klávesnicu bližšie k pravému alebo ľavému okraju, záleží, do akej strany telefón nahnete. Tu však musím poznamenať, že premiestňovanie trojice tlačidiel pod displejom nereagovalo najistejšie a väčšinou sa umiestňovali bližšie k ľavej časti obrazovky. Ďalšou veľmi užitočnou a v súčasnosti čoraz viac rozširujúcou sa funkciou je rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním. Je to naozaj návykové. V nastaveniach zaujme akurát možnosť prispôsobiť si teplotu farieb. Nezabudlo sa ani na režim zvýšenej citlivosti, ktorý umožní ovládať displej aj v rukaviciach. Ten ale hľadajte v ponuke Inteligentná pomoc.

Hnacím motorom je chipset KIRIN 925 z dielne výrobcu. Rovnaký nájdeme aj v modeli Huawei Ascend Mate7. Benchmarkovo ide o jeden z najvýkonnejších chipsetov, čo nám aj potvrdil výsledok v AnTuTu, v ktorom Honor 6 Plus dosiahol 43 155 bodov. Pozostáva z osemjadrového procesora, pričom štvorica jadier je taktovaná na 1,8 GHz, ďalšia štvorica na 1,3 GHz a o grafiku sa stará procesor Mali-T628. Výkonný hardvér som prevetral pri hraní hry Modern Combat 5. Plynulý priebeh som očakával, viac ma ale potešilo, že sa telefón výrazne neprehrieval.

Dátové vybavenie poteší skôr obyvateľov väčších miest. Dôvod je jednoduchý. Honor 6 Plus podporuje LTE, no podpora významného pásma 800 MHz chýba. Je to trochu škoda, no z vlastných skúsenosti viem, že mi bohato stačí 3G, ktoré aj tak nechytím na viacerých miestach Slovenska. Používatelia s dátovo obmedzením balíkom určite ocenia možnosť nastaviť, ktorá aplikácia môže používať dáta operátora, Wi-Fi, prípadne oba zdroje. Túto fičúrku mám v smartfónoch značky Huawei/Honor veľmi rád. Wi-Fi pripojenie bolo stabilné a počas celej doby používania som si nevšimol žiadne podozrivé správanie.

Prostredie EmotionUI 3.0 bežiace nad Androidom 4.4 hodnotím subjektívne ako jedno z najkrajších. Nejde však iba o vzhľad. Poteší aj množstvom funkcií a vylepšení. Obrazovku rozsvecujem návykovým dvojitým ťuknutím. Okrem bohatej nádielky meniacich sa tapiet na mňa čaká aj ponuka v spodnej časti, v ktorej nájdem niekoľko užitočných aplikácií. Napríklad rýchle zapnutie svietidla. Ak by výrobca pridal možnosť aktivovať samostatnú ponuku s aplikáciami, moja spokojnosť by bola stopercentná. Takto si ich musím rozumne rozmiestniť na domáce obrazovky.

Potiahnutím nadol sa dostávam k výsuvnej lište s viacerými skratkami. Aj tu poteší rýchla aktivácia svietidla alebo zapnutie režimu pre ovládanie jednou rukou, ktorý umiestni číselník alebo klávesnicu bližšie k jednému z okrajov. Pod lištou ešte nájdeme rýchle prispôsobenie jasu. Otravujú vás notifikácie hier, prípadne notifikácie iných aplikácií? V správcovi upozornení ich jednoducho zakážte. Počas prvých dní používania treba rátať aj s otravnými hláškami, podľa ktorých táto a táto aplikácia spotrebúva veľa energie na pozadí. Väčšinou išlo o dôležité aplikácie, pri ktorých s behom na pozadí rátam, preto som tieto notifikácie postupne vypínal.

Potiahnutím nadol sa dostávam k rýchlemu prehľadávaniu obsahu telefónu. Pod vyhľadávacou lištou nájdem aj šikovný zoznam naposledy spustených aplikácií. Mne na pozadí bežalo hneď niekoľko. Operačná pamäť s kapacitou 3 GB hravo zvládla dokonca aj 10 – 12 aplikácií, pričom obsah sa nenačítaval nanovo. Slušná hodnota.

O bohatých možnostiach prispôsobenia svedčí aj úprava trojice hlavných softvérových tlačidiel v spodnej časti obrazovky. V nastaveniach, v ponuke Navigačný panel môžete poradie tlačidiel zmeniť, prípadne k nim pridať štvrté tlačidlo na vysunutie lišty. A v nastaveniach ešte chvíľu ostaneme. Určite zavítajte do ponuky Pohyby a gestá. Nájdete tu napríklad vyššie spomínané rozsvietenie dvojitým ťuknutím alebo rýchle spustenie aplikácie nakreslením jedného z písmen na zhasnutej obrazovke. Napríklad písmenu C som priradil Facebook, písmenu E zasa prehliadač.

Najväčšiu dávku našej zvedavosti si uchmatol dvojitý fotoaparát na zadnej stene. Oba fotoaparáty disponujú zhodným rozlíšením osem megapixelov a zhotovujú snímky v maximálnom trinásťmegapixlovom rozlíšení. Načo sú tu teda dva fotoaparáty? Počas dňa mi napadla myšlienka, že počas snímania skúsim zakryť jeden z fotoaparátov. Výsledok ma prekvapil. Sníma sa iba pomocou jedného fotoaparátu, a ak som porovnal snímku so snímkou zhotovenou pomocou oboch odkrytých fotoaparátov, tak bola rovnaká. Žeby iba marketingový ťah?

Nie. Snímanie v noci vyvrátilo tieto moje dohady. Práve v noci nastupuje na scénu aj druhý fotoaparát, a ak porovnám fotografie s jedným zakrytým a obomi odkrytými fotoaparátmi, rozdiely sú výrazné. Fotografia je lepšej kvality, prítomnosť druhého fotoaparátu sa podpíše najmä pod lepšími detailmi. V noci určite poteší aj snímanie fotografií so sedem alebo pätnásť sekundovou expozíciou. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 94 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 181 MB / min.)

Ďalším milým prekvapením bola výdrž batérie. Kapacita 3 600 mAh udržala Honor 6 Plus pri živote v priemere deň a pol. Menej náročnému používateľovi, ktorý si reguluje rôzne synchronizácie na pozadí a netrávi toľko času v rôznych messengeroch a na webe, pokojne poslúži aj dva dni.

Výhody:

+ pevné zhotovenie s kovovým lemom

+ dual SIM (obe karty sú aktívne)

+ infračervený port

+ cez USB OTG pripojíte aj externý harddisk

+ microUSB konektor s funkciou reverzného nabíjania

+ kvalitný Full HD displej

+ výkonný hardvér

+ graficky a funkčne veľmi dobre spracované prostredie EmotionUI

+ kvalitný fotoaparát

+ slušná výdrž

Nevýhody:

- zadná stena náchylná na škrabance

- obmedzené LTE

- tlačidlá pod displejom máme radšej než ovládače na obrazovke

Orientačná cena: približne 419 €

Záver:

Myslím, že pohľad na počet výhod a počet nevýhod hovorí za všetko. Honor 6 Plus sa jednoducho vydaril. Opäť by som tu mohol vymenovať všetky plusy, ktoré nájdete v texte recenzie, no zbytočne by som sa iba opakoval. Radšej si ju prečítajte celú, ak ste teda tak už nespravili. Ak vám nevadí obmedzené LTE a zadná stena náchylnejšia na škrabance, určite neoľutujete. Všetko je tu tip-top, mne k srdcu najviac prirástlo veľmi sympatické prostredie, krásny displej, poctivá konštrukcia a taktiež výdrž, ktorá nemala problém presiahnuť hranicu jedného dňa.

foto s HDR

foto z prednej kamery

expozícia 5 sekúnd

expozícia 9 sekúnd

Diskusia k článku:

funboy 04.06.2015 - 02:46

no prosim-pozrime sa- v plusoch dokonca aj tolko kritizovana bateria(najma portalom mojandroid.sk-ktorym vraj bezne vydrzal len 1 den-pritom ktovie co s nim robili pocas testu) a fotak v minusoch okrem spominaneho portalu nemal nik naopak kazdy server ho prechvalil do nebies.. :-D teraz aspon vidno ze netreba citat a spoliehat sa na recenzie jedneho portalu ale precitat si viacere a ak sa viaceri zhoduju tak to asi bude tak.. super! tato recenzia ma maximalne potesila,davam, vsetky palce hore, aj ked nema mozno az taky super vykon ako maju top fony a vlajkove lode top vyrobcov aktualne na trhu(napr galaxy S6)-logicky kedze vysiel este zaciatkom zimy na trh-vtedy bolo 44tis bodov v antutu takmer top- jediny fon ktory ho vtedy tromfol vo vykone bol akurat meizu mx4(a dorovnal mozno oneplus one) no tak ci onak toto je pecka a jednoznacne kupa roka 2015!

lukas8704.06.2015 - 08:03 Trvalý odkaz

Ja nechcem nikoho z niecoho obvinovat, ale vsimol som si, ze na mojandroid.sk sa recenzie casto lisia od ostatnich portalov...nechce sa mi moc verit ze by mali tak casto smolu na vadny kus...no...nech si urobi nazor kazdy sam...kazdopadne recenzia na fony.sk ma pre mna vzdy vacsiu vahu...

Nightmare04.06.2015 - 08:29 Trvalý odkaz

OnePlus One sa mi zda ze dal 49.800 bodov po novom mozno da aj viac...
Matus a ako hodnotis ZVUK?zvukovy vystup?

Lenka Ivančíková04.06.2015 - 09:53 Trvalý odkaz

Velmi si toho lukas87 vazime. Recenzie sa snazime robit naozaj poctivo a objektivne.

pozdo04.06.2015 - 11:19 Trvalý odkaz

Super, vďaka, na túto recenziu som čakal. veľmi ma potešila a chválim. Jedna otázočka: ako je to so stabilitou prostredia? Padajú aplikácie tretích strán (facebook, hry,...), reštartuje sa telefón samovoľne, resp. spomalená navigácia o x-metrov (sygic)???
mal som Honor2 a tam bola navigácia spomalená o cca 20-30 metrov (v meste to mrtne vadilo), niektoré aplikácie mrzli resp. polovica obrazovky čiernej, telefón sa 5-6x denne reštartoval (niekedy s potrebou prihlásenia sa inokedy si pin nevyžadoval). ďakujem za odpoveď

Celá diskusia 19 príspevkov