Lenovo A5000 - silná batéria je základ úspechu

Recenzia 5'' dual SIM androidu s lesklým HD displejom, ktorého najväčšou prednosťou je 4 000 mAh batéria. Poteší aj kryt odolný voči odtlačkom prstov.

Lenovo sa na našom trhu s mobilnými telefónmi už veľmi dobre udomácnilo, za čo vďačí svojej premyslenej politike - zákazníkom dokáže ponúknuť to, čo hľadajú: dobrý pomer cena / výkon. A navyše vždy aj nejakú pridanú hodnotu, a tou je u používateľská nadstavba Vibe UI s množstvom vylepšení a šikovných funkcií.

Z širokého portfólia si vyberie každý, nielen náročnejší používateľ, ale aj ten, kto hľadá cenovo dostupný smartfón s priemernou výbavou. Navyše sú takmer všetky telefóny na dve SIM karty (výnimka sa nájde) a čerešničkou na torte sú modely s 4 000 mAh batériou. Telefóny s tak vysokou kapacitou akumulátora sú predsa len zatiaľ zriedkavé. My sme sa v redakcii pozreli na jednu z najlacnejších noviniek poslednej doby, ktorá na našom trhu len ťažko hľadá konkurenta.

ikona

Základné info: Lenovo A5000Cenovo dostupný dual SIM android odolný voči poliatiu vodou s 5'' HD displejom, štvorjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom a silnou 4 000 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Lenovo A5000 je smartfón dnes už bežných (a podľa obchodníkov aj žiadaných) rozmerov, nad veľkosťou päťpalcového displeja sa dnes už nikto nepozastaví. Za cenu okolo stopäťdesiat eur ponúka výbavu nižšej strednej triedy, no s 4 000 mAh batériou prekonáva aj mnohé high-endy. Práve silná kapacita v kombinácii s priemerným hardvérom dovolí aj tri dni bežného používania na jedno nabitie, a o tom sa väčšine dnešných smartfónov môže len snívať. Šetreniu energie napomáha funkcia Časované prepnutie, kedy si zvolíte čas, v ktorom bude telefón prepnutý do maximálneho šetriaceho režimu, napríklad cez noc. V Správcovi napájania nájdete podrobnosti o spotrebe a máte tu prehľad o tom, čo vám najviac "žerie" baterku.

Samozrejme, záleží na tom, ako telefón používate. Kto cez deň uskutoční zopár hovorov, pozrie si sem tam nejakú webovú stránku, pošle zopár e-mailov ši SMS správ, ten sa z výdrže bude tešiť aj tri dni. A to aj pri zapnutej synchronizácii, Wi-Fi či mobilných dátach a používaní dvoch SIM kariet naraz. No s počúvaním hudby, hraním hier a dlhým "vykecávaním" po telefóne rapídne klesá aj výdrž batérie. No napriek tomu sa mi nestalo, že by som musela telefón nabíjať častejšie než každý druhý deň.

Konštrukciu telefónu výrobca zvládol na výbornú. Aj napriek odnímateľnému zadnému krytu nikde nič nevŕzga, ani pri silnejšom zovretí. Zadná strana je z príjemného matného materiálu, na ktorom neostávajú stopy po odtlačkoch prstov, čo určite poteší. Pod krytom nájdeme dva sloty na SIM kartu, jeden klasickej konštrukcie, druhá je pre microSIM a slot na pamäťovú kartu. Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že batéria sa dá vybrať, nie je tomu tak. Pred jej vyjmutím vás výrobca varuje dôrazným oznámením.

V balení sa nachádza aj priesvitný ochranný kryt, je však z hladkého a lesklého plastu a nevidím dôvod na jeho používanie. Bez neho sa mi telefón držal v ruke určite lepšie. Jeho užitočnou vlastnosťou je len malá ochrana objektívu fotoaparátu, ktorý mierne vystupuje nad zadnú stenu. Pri položení na stôl sa telefón opiera o lem objektívu a jeho sklíčko je tak o približne milimeter hlbšie, čo ho len mierne chráni a s dodávaným krytom je jeho ochrana vyššia, no ani tento dôvod by nebol pre mňa, ako majiteľa tohto telefónu rozhodujúci a kryt by ostal ležať nevyužitý v krabici.

Lenovo A5000 má podľa výrobcu nano povrchovú úpravu, ktorá je odolná voči nárazom, snehu či poliatiu vodou, takže sa nemusíte obávať telefonovania v snehu, daždi, ani menšieho pádu. Dlhší pobyt vo vode však rozhodne neskúšajte.

Boky telefónu krášli jemný strieborný lem. Pravá strana ponúka klávesy ovládania hlasitosti a vypínač, ľavá ostala nevyužitá. Dole nájdeme len mikrofón, nabíjací microUSB konektor bez funkcie OTG a 3,5 mm audio jack našli svoje miesto v hornej stene. Ja uprednostňujem microUSB v spodnej stene, kvôli jednoduchšiemu nabíjaniu v aute. Vtedy mi žiadny kábel hore netrčí a ani neprekáža. Predná stena patrí veľmi lesklému päťpalcovému IPS displeju s HD rozlíšením 720 x 1 280 bodov, pod ktorým sú tri dotykové tlačidlá v striebornej farbe. Bohužiaľ nepodsvietené. V noci ich vôbec nevidíte, cez deň však chýbajúce podsvietenie vôbec neprekáža.

Nad displejom je okrem jemného loga výrobcu aj reproduktor, predná 2 Mpix kamera a senzor jasu. Na ten sa však veľmi nespoliehajte. Displej je veľmi lesklý a dokonca aj v interiéri som si radšej ovládala intenzitu jasu ručne než sa spoliehala na automatiku. Vonku som s automatickým jasom nevidela na displeji takmer nič. V niektorých recenziách na internete chválili recenzenti čitateľnosť displeja na slnku, no moje skúsenosti sú naozaj odlišné. A to dokážem telefónu čo-to odpustiť. Za slnečného počasia som na výrazne lesklom displeji videla hlavne odraz svojej tváre a pomohlo až nastavenie jasu na maximum. No vtedy dostáva batéria zabrať. Ani keď slnko zašlo to nebolo s automatikou ružové. Senzor priblíženia naopak fungoval veľmi presne a bez zaváhania. K jemnosti displeja ani jeho farebnému podaniu nemám pripomienky. HD rozlíšenie bežnému používateľovi naozaj stačí, Full HD len zbytočne žerie baterku a navyšuje cenu zariadenia.

V telefóne beží operačný systém Android vo verzii 4.4.2, no grafickú nadstavbu Lenova tu takmer nevidno, jej prítomnosť naznačuje len niekoľko doplnkových funkcií v nastaveniach systému. Nenájdeme tu ani rôzne softvérové vylepšenia a vychytávky, ako je poznáme z iných modelov. Stretávame sa tu len s niekoľkými vopred nainštalovanými známymi aplikáciami, ako sú bezpečnostný softvér Security, SHAREiT pre pohodlné a rýchle zdieľanie multimediálneho obsahu medzi telefónom a počítačom, či SYNCit na synchronizáciu a zálohovanie dát do cloudu. Nechýbajú ani kancelárske aplikácie a rôzne hry (väčšina je v demo verzii. Podobne ako pri Huawei, aj tu sú všetky aplikácie umiestnené na domácich obrazovkách a nie v menu, takže pokiaľ sa chcete vyhnúť chaosu a zbytočnému prepínaniu medzi obrazovkami, odporúčam usporiadať si softvér do priečinkov. Jednotlivé obrazovky si môžete personalizovať podľa aktuálnych potrieb. A práve tu sa aspoň trošku prejavuje nadstavba Lenova.

Nastaviť si môžete aj gestá obrazovky, aká akcia sa spustí pri skrolovaní hore, dole alebo po dvojitom ťuknutí na prázdne miesto. Ja som si na dvojité ťuknutie nastavila spustenie posledných aplikácií. Nastavenia obrazovky si môžete aj zálohovať. Pre istotu. Informačná lišta sa dá si zobraziť aj pri zamknutej obrazovke. Okrem bežných oznámení tam nájdete päť vopred zvolených skratiek nastavení, k zvyšným ôsmim sa dostanete až po ťuknutí na ikonu vpravo hore.

Vo vnútri pracuje chipset MediaTek MT6582, ktorý sa skladá zo štvorjadrového procesora s taktom 1,3 GHz a grafiky Mali-400. Výkon na bežné používanie úplne stačí, s menším zaváhaním som sa stretla naozaj len výnimočne, no pri graficky náročnejších hrách sa už môže občas objavovať "trhaný" obraz. Z 1 GB operačnej pamäte ostávalo približne 300 MB voľnej, čo na bežný chod aplikácií postačovalo.

Vnútorný 8 GB úložný priestor ponúka používateľovi na inštaláciu aplikácií približne 5,3 GB dostupného miesta, čo na bežný softvér môže stačiť, ale objemnejšie hry už budú problém. V nastaveniach preto odporúčam zvoliť si ako hlavný priestor na ukladanie pamäťovú kartu. Niektoré aplikácie dovoľujú aj neskoršie presunutie na SD kartu.

Nastavenia telefónu ničím neprekvapia. nájdeme tu známe možnosti a funkcie Androidu. Lenovo A5000 je dual SIM, takže tu nechýba položka Správa SIM kariet. Tu si zvolíte, ktorá karta sa má prioritne využívať na hovory, SMS-ky a dáta, prípadne sa bude telefón pred každým spustením akcie pýtať, ktorú z kariet má práve použiť. Rýchle 3G dáta využijete len na jednej z nich, druhá má k dispozícii iba siete druhej generácie. Keď telefonujete z jednej SIM, druhá sa v tom momente javí ako nedostupná. Funkcia Spájanie kontaktu je tu zbytočná, pretože nefunguje. Aj keď si ku konkrétnej SIM karte priradíte napevno niektoré telefónne číslo, aj tak sa vás bude telefón pred vytočením hovoru pýtať, ktorú kartu chcete použiť. No s týmto som sa stretla aj pri iných značkách.

V zozname posledných hovorov jasne vidno, ktorá z kariet bola pri konkrétnom hovore použitá, zoznam SMS správ už tak prehľadný nie je. Na to, aby ste zistili, na ktorú z kariet bola správa doručená, musíte na danú konverzáciu kliknúť. Počas hovoru nájdete aj možnosť Spustiť nahrávanie, čo je jedna z výborných vlastností telefónov Lenovo. Nie je tu síce možnosť automatického nahrávania, ale aj táto funkcia poteší.

Kvalita fotoaparátu zodpovedá cenovej kategórii Lenova A5000. Snímky majú síce až osem megapixelov, nechýba LED blesk ani automatické zaostrovanie, ale výsledné snímky sú dobré akurát tak na prezeranie v telefóne. Ale väčšine menej náročných používateľov to bude stačiť. Nezachráni to ani HDR.

So zhotovenými fotografiami sa môžete vyhrať, použiť niektorý z filtrov, rámov, orezať ju, otočiť, či kresliť po nej, nechýba ani úprava expozície, kontrastu, ostrosti a množstva ďalších úprav. Možnosti sú naozaj bohaté. Počas nahrávania videa (až vo Full HD kvalite) môžete snímať fotografie, použiť pauzu a spoľahlivo funguje aj automatické zaostrovanie.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 61 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 126 MB / min.)

Dlhé chvíle vám skráti aj počúvanie hudby alebo FM rádia. Súčasťou balenia sú, okrem priesvitného ochranného krytu, nabíjačky a USB kábla, aj biele slúchadlá (priemernej kvality), bez ktorých rádio nespustíte. Zobrazenie názvu stanice (RDS) ani prehrávanej skladby (RT) rádio neumožňuje. Môžete si však vysielanie nahrať. Zvuk z reproduktora, umiestneného na zadnej strane telefónu, nenadchne. Ani jeho hlasitosť. Hlasné prehrávanie hudby cez reproduktor, napríklad vonku alebo na chate s priateľmi, odporúčam len vtedy, keď nebude iná možnosť. Alebo vtedy, pokiaľ vám na kvalite reprodukcie až tak nezáleží.

Čo by som chcela Lenovu A5000 vytknúť, je slabý príjem Wi-Fi. Tam, kde iné telefóny mali aj dve tri paličky signálu, tento telefón sa horko-ťažko dostal aspoň na jednu. Občas dokonca prepol na mobilné dáta napriek tomu, že vedľa ležiaci iPhone so signálom problém nemal.

Výhody:

+ silná batéria, výdrž aj tri dni (pri striedmom používaní)

+ konštrukcia odolná proti snehu, dažďu a menším pádom

+ zadný kryt z matného materiálu odoláva odtlačkom

+ slušný hardvér za slušnú cenu

+ priesvitný kryt v balení

Nevýhody:

- veľmi lesklý displej so zlou čitateľnosťou nielen v exteriéri

- chýbajú známe "fičurky" z nadstavby od Lenova

- slabý príjem Wi-Fi

- nedpodsvietené tlačidlá, aj keď cez deň dobre viditeľné

- priemerný fotoaparát

- chýba OTG

- microUSB konektor v hornej stene

Orientačná cena: 159 €

Na jeden záber: Lenovo A5000

Záver:

Lenovo A5000 splní očakávania toho, kto hľadá dual SIM s HD rozlíšením, dlhou výdržou a dokáže mu odpustiť lesklý, zle čitateľný displej a priemerný fotoaparát. Hlavnou devízou tohto cenovo dostupného smartfónu je 4 000 mAh batéria, pevná konštrukcia s krytom, ktorý odoláva odtlačkom prstov a zvládne podľa výrobcu bez ujmy na zdraví aj telefonovanie v daždi, snehu, či menší pád. Pribalený priesvitný zadný kryt z hladkého plastu som nepoužívala, pripadal mi zbytočný. No kto si chce telefón chrániť pred poškriabaním, zrejme sa mu poteší. Počas testovania som stále mala na mysli jeho cenu a cieľovú skupinu, preto by som sa rada vyhla väčšej kritike, ktorú si Lenovo A5000 určite nezaslúži.

foto s HDR

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 01.06.2015 - 10:48

A5000 doporučená MOC 159€ A6000 165€ A7000 169€ Tri modely v rozpätí 10€ :-))

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne01.06.2015 - 14:22 Trvalý odkaz

To aby si kazdy mohol vybrat co mu vyhovuje.

nerd02.06.2015 - 11:48 Trvalý odkaz

1xsim normalnej velkosti 1x micro sim :D
"normalna" velkost sim karty je velkost kreditnej karty :)
[img]http://i.imgur.com/xQtEJqU.jpg[/img]
tie co sa volaju mini, micro, nano.. uz asi normalna velkost nebudu :)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease02.06.2015 - 13:07 Trvalý odkaz

JJ, kamoš mal Motorolu kde sa pchala celá "kreditka" sim. Môj Dancall HP 2711 mal vtedy už mini sim.

nerd02.06.2015 - 16:36 Trvalý odkaz

zacinal som s nokiou 1610 :) a aj ta mala "kreditku" :D

Celá diskusia 17 príspevkov