Android M: nové prístupové práva, úsporný režim a neobmedzené úložisko fotografií

Nová verzia Androidu s označením M by mala prísť v treťom štvrťroku 2015. Prevratné dizajnové zmeny nečakajte, aplikácie však budú pod väčšou kontrolou používateľa a systém energeticky úspornejší. Potešiť môže neobmedzené a bezplatné cloudové úložisko fotografií a videí.

Google počas úvodného dňa konferencie I/O potvrdil prvé novinky, ktoré by sa mali objaviť v nadchádzajúcej verzii Androidu M. Kedže je celé podujatie venované najmä vývojárom, dôležité informácie boli zabalené aj do množstva (pre väčšinu populácie) menej pútavých prezentácií.

Nový Android však konečne vylepší manažment prístupových práv pre jednotlivé aplikácie. Neprehľadné a otravné okná vyskakujúce pri inštalácii programov z obchodu Play nahradí osmička jasných prvkov: prístup ku kontaktom, telefónnemu modulu, fotoaparátu, GPS (respektíve lokalizačným službám všeobecne), mikrofónu a textovým správam. Používateľ bude môcť každú z týchto súčastí povoliť alebo zablokovať zvlášť pre každú nainštalovanú aplikáciu. Tie si navyše budú prístup pýtať až vtedy, keď to bude nevyhnutné - napríklad keď sa po prvý raz pokúsite zachytiť fotografiu Instagramom alebo nahrať zvukovú poznámku v diktafóne. Rovnaký prístup používa konkurenčný iOS už niekoľko rokov. Minulosťou by malo byť aj opakované potvrdzovanie povolení pri aktualizáciách.

obr: The Verge

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Facebook či Twitter už nejaký čas otvárajú URL odkazy v takzvanom vstavanom prehliadači (in-app browser). Ten má však každá aplikácia vlastný. V Androide M sa v takomto rozhraní v rámci aplikácie tretej strany bude môcť načítať prehliadač Chrome, ktorý si pamätá všetky vaše prihlásenia a uložené heslá. Samozrejme, naďalej bude fungovať aj ako samostatná aplikácia.

Vylepšenia sa dočká aj spôsob akým sa systém rozhoduje, s pomocou ktorej aplikácie vykoná požadovanú činnosť - odkazy na Twitter by mal napríklad automaticky otvárať Twitter klient, nie zbytočne štandardný prehliadač, ktorý by pravdepodobne načítal len jeho mobilnú verziu.

Google sa po neúspechu služby Google Wallet opäť pokúsi preraziť mobilnými platbami, tentoraz pod názvom Android Pay. Aj tu však platí, že si všetko vyskúšajú najprv zákazníci v USA. V obchodoch i nákupoch priamo v aplikáciách. Všetko by však malo neskôr fungovať aj na starších zariadeniach s Androidom 4.4 KitKat a vyšším, samozrejme s podporou NFC.

Platobný systém sa spolu so štandardným odomykaním obrazovky bude môcť deliť aj o čítačku odtlačkov prstov. Google jeho podporu integruje priamo do systému, výrobcovia tak nebudú musieť vyvíjať vlastné riešenia. Naďalej však bude na nich, či do svojich zariadení pridajú príslušný hardvér.

Najzaujímavejším vylepšením však môže byť šetrenie batérie odpájaním aplikácii na pozadí v prípade, že systém vďaka pohybovému senzoru rozpozná dlhšie nepoužívané zariadenie (napríklad tablet či doma zabudnutý telefón). Otázkou samozrejme zostáva, ako systém odhadne, ktoré notifikácie (napríklad správy z instant messengerov) bude chcieť používateľ dostávať ihneď aj v takomto prípade. Google spomína až teoretické zdvojnásobenie výdrže (niektorí výrobcovia ale podobné odpájanie aplikácií pri vypnutom displeji aplikujú už dnes).

obr: The Verge

Nové androidy by mohli používať USB Type-C konektor a podporovať aj nabíjanie externých periférií či iných zariadení priamo z batérie mobilu. Vylepšený bude aj zmätočný systém nastavovania hlasitosti, ktorý priniesol Android 5.0 Lollipop.

Novinky budú smerovať aj na inteligentné hodinky, ktoré dostanú always-on režim v niektorých aplikáciách (doteraz sa ich displej rozsvecoval poklepaním alebo otočením zápästia), rozpoznávanie smajlíkov nakreslených na displej či nový launcher. A nové aplikácie.

Android pristane aj v domácnostiach (inteligentných termostatoch či elektrospotrebičoch), tam s ním stretneme pod označením Brillo. Bude podporovať Wi-Fi, Bluetooth a niektoré ďalšie funkcie, avšak bez grafického rozhrania. Takáto elektronika totiž bude môcť komunikovať napríklad so smartfónmi (tie ju vo svojom okolí rozpoznajú automaticky) a vôbec nemusí mať vlastný displej.

Google vylepší aj hlasové vyhľadávanie a službu Google Now, no slovenskí používatelia skôr využijú redizajnovanú službu Photos ukladajúcu albumy a fotografie. Dostupná bude aj na webe. Najdôležitejšou informáciou je však to, že takéto úložisko bude neobmedzené a zadarmo. Uchová až 16 Mpix fotografie a Full HD videá. Navyše naprieč Androidmi i iOS zariadeniami.

Android M by mal prísť v treťom štvrťroku 2015, zrejme ako vždy, najprv na Nexusy. Zatiaľ sa dočkáme aspoň aktualizácii natívnych aplikácií - YouTube by mal byť schopný na krátky čas (48 hodín) uržať stiahnuté video aj v režime off-line a bez dátového balíka by mala fungovať aj turn-by-turn navigácia v Google Maps. Už niekoľkým redizajnom v krátkom čase prejde aj obchod Google Play.

Nová verzia operačného systému poskytne pre každú aplikáciu aj 25 MB priestoru v cloudovom úložisku Google Drive. Tie sa nevzťahujú na bezplatnú alebo používateľom dokúpenú kapacitu a budú využité na automatické zálohovanie nastavení aplikácii počas nabíjania a pripojenia k Wi-Fi. Po hard-resete by sme sa tak mohli konečne dočkať natiahnutia kompletnej zálohy po vzore iCloudu od Apple.

Zdroj: The Verge, Google

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 29.05.2015 - 08:22

Mna najviac potesila moznost volby tmavej temy :) zmenil sa aj appdrawer, skroluje sa vertikalne a aplikavie su clenene podla abecedy, pripomona skor htc sense nez klasicky launcher potesil aj navrat ku klasickym hlasitostiam notifikacii, prioritny rezim je (zatial) prec. Inac po grafickej stranke na 95% podobny L. No zatial je to len developer preview, do vydania pride viacero zmien predpokladam...

Matej Krajčovič29.05.2015 - 09:06 Trvalý odkaz

Doplnil som aj informáciu, ktorá včera trocha unikla - nastavenia aplikácií sa budú konečne synchronizovať do cloudu a snáď sa natiahnu aj do nových zariadení. Zrejme sa nedočkáme aj uloženia rozloženia ikon a zvonení, ale aspoň niečo.

marek29.05.2015 - 09:44 Trvalý odkaz

S Androidom 4.0 kitkat? Tak s ktorým z tých dvoch? :)

//opravene, vďaka.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease29.05.2015 - 19:10 Trvalý odkaz

Najviac ma zaujalo App Permissions. Lebo mnohé aplikácie požadujú tolko práv, že to hlava nebere :(

Napríklad som dnes odinštaloval internetové TuneIn Radio. Lebo ma sralo kolko práv požaduje:
-prístup k hovorom a identite
-informácie o polohe
-čítanie mojich kontaktov
-úprava a mazanie obsahu na SD karte/ čítanie obsahu SD
-plný prístup k sieti/ ukázať sieťové pripojenia
-Párovanie s BT zariadeniami
-zamedziť do prechodu spánku

čerešnička na torte, že sa spúšťa automaticky pri zapnutí fonu

najradšej vidím takýto oznam :-)
[img]https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/p206x206/103…]

ondrakomous29.05.2015 - 20:55 Trvalý odkaz

myslis treba facebook, viber, opravneni ke vsemu.

Celá diskusia 9 príspevkov