Marek Tóth z Lenova: Slováci chcú aspoň päťpalcové smartfóny (rozhovor)

V rámci projektu Máj s Lenovom sme sa zhovárali s Marekom Tóthom. Za rok toho táto firma stihla prekvapivo veľa. A máme sa tiež na čo tešiť v nasledujúcich mesiacoch.

S Marekom sa pracovne poznáme už dlhší čas. Patrí k tým, ktorých práca nielen baví, ale produktom, ktorými sa zaoberá, skutočne rozumie. Vďaka tomu sa s ním aj dobre rozpráva. Nedáva vyhýbavé odpovede, ani nepotrebuje vidieť otázky dopredu.

Na tento rozhovor sme sa však dopredu pripravili. Fanúšikov Fony.sk na facebooku sme sa opýtali, čo ich ohľadom tejto značky na Slovensku zaujíma. Všetky podstatné otázky sme zakomponovali aj do tých našich.

Marek Tóth

Aké modely smartfónov Lenovo sú u nás populárnejšie?

Poďme po modeloch. Veľkým hitom roku 2015 je tzv. entry level s veľkými obrazovkami. Lenovo A536 je hitom všade, či už u operátora, alebo v bežnom predaji. Päťpalcový model za 109 eur, to sa predáva výborne. Potom sú veľmi úspešné telefóny s veľkou batériou. Napríklad P70 je absolútny megahit. A v neposlednom rade sa nám veľmi dobre darí predávať vlajkové lode Vibe Z2 a Z2 Pro s cenou pod štyristo eur, ale s top displejmi, batériami aj funkciami.

Takže to nevyzerá na úspech malých telefónov?

Nie. V Lenove máme jednoznačnú skúsenosť, že Slováci chcú aspoň päťpalcové telefóny.

Jednou výhodou Lenovo smartfónov sú veľké displeje, druhou Dual SIM technológia vo väčšine modelov. Na trhu sa však objavili aj smartfóny s jednou SIM kartou. Bude to trend?

V bežných obchodoch ľudia jednoznačne uprednostňujú dvojsimkové prístroje našej značky. Aktuálne bez Dual SIM funkcie predávame len P90 a Vibe X2. Iné je to u operátorov, kde občas musíme vyhovieť požiadavke predávať daný model len s podporou jednej SIM karty.

A bude sa na prístupe Lenovo v budúcnosti niečo meniť?

Nie, pokiaľ je to možné, ostávame verní podpore dvoch SIM kariet. To však neznamená, že sa u nás občas neobjaví nejaký "single SIM" smartfón Lenovo aj mimo operátorského predaja.

Takže A536 sa predáva aj ako Dual SIM, aj s podporou jednej SIM?

Áno, Telekom aj Orange vyžadujú podporu jednej SIM karty, pričom ostatné obchody aj O2 predávajú Dual SIM verziu.

Poďme na veľmi očakávaný model Lenovo Vibe Shot. Našich čitateľov zaujíma, kedy sa objaví na našom trhu.

Vibe Shot sa u nás objaví uprostred leta. Dostupný bude istotne v červenej a tmavej farbe, biela je stále otázna. Lokálne testovanie Vibe Shot už prebieha. Cenu ešte presne nepoznáme, ale snahou je hlboko pod 500 eur. Mojím snom je dokonca magická cena začínajúca trojkou. Prioritou je teraz príprava seriózneho uvedenia na trh. Ten model si to zaslúži. Fotoaparát je po silnej batérii a kvalitnom displeji našou prioritou. Každý chce totiž s telefónom fotografovať a my chceme ľuďom vyhovieť.

A čo nástupca Vibe Z2 Pro? Vibe Shot ním zrejme nebude.

Zatiaľ sa zameriavame na ďalšie aktualizácie Androidu 5.x vo Vibe Z2 Pro, verzia 5.0.1 nie je určite poslednou, no jeho priamy nástupca ešte nie je potvrdený. Tento rok sa na Slovensku objavia aj iné vlajkové lode značky, no priamy nástupca Z2 Pro k nám príde zrejme až začiatkom budúceho roka.

Keďže je Lenovo čínskou značkou, a tie majú často problém s LTE frekvenciami, nasleduje dôležitá otázka. Podporujú všetky LTE smartfóny Lenovo všetky tri slovenské frekvenčné pásma LTE?

Áno. Niektoré modely sa sem práve kvôli absencii všetkých LTE pásiem využívaných na našom území nedostanú.

A čo Lenovo gadgety? Nositeľné príslušenstvo a podobné trendové veci?

Lenovo sa rozhodlo nebyť v niektorých veciach prvé, ale radšej v tejto oblasti zapracovať a prísť na trh s čo najlepším produktom. Napríklad Motorola 360 sú fantastické hodinky.

A tým sa dostávame k najviac napínavej otázke. Čo Motorola a Slovensko?

Žiaľ, zatiaľ oficiálne Lenovo neplánuje predávať produkty Motorola na slovenskom trhu, hoci naše zastúpenie by takýto krok uvítalo. Globálne sa však uvažuje tak, že Motorola pokrýva západnú Európu a Lenovo jej východnú časť.

Teraz ma zaujíma skôr tvoj osobný názor. Čo si myslíš o integrovaných pamätiach v porovnaní s pamäťovými kartami? Mnohí zástupcovia významných firiem sa v tomto smere vyjadrujú jednoznačne v prospech interných pamätí.

Ja si osobne myslím, že integrovaná pamäť je to správne riešenie. Aj preto sme v mnohých modeloch strednej kategórie použili 32 GB vnútornú pamäť. Lenže môj názor nie je jediný správny, a preto napríklad Vibe Shot ponúkne aj 32 GB vnútornú pamäť, aj podporu microSD.

Ktoré Lenovo prednosti sa tebe osobne najviac pozdávajú?

Z hardvérových výhod jednoznačne veľká kapacita batérie. Všetky moje posledné telefóny ponúkali 4000 mAh kapacitu. Konečne sa môj život zmenil a ja už nemám strach z vybitého mobilu. Ak mám aj 30 % batérie a vybehnem niekam von, je to stále 1200 mAh, a to nepovažujem za problém.

Teraz používaš aký mobil?

Lenovo P90.

A z tých softvérových vecí sa ti čo páči?

Celková Lenovo nadstavba. Nie je nijak drastická, ťažká, myslím skôr, že je veľmi použiteľná. A máme na ňu tak dobré odozvy, že už aj v lacnejších modeloch, ktoré doteraz ponúkali skôr holý Android, prechádzame na našu nadstavbu Vibe UI (A5000, A7000).

A čerešnička na torte. Prezraď naším čitateľom tvojich TOP5 aplikácií.

EurInr - konverzia z eur na indické rupie, keďže Lenovo je veľmi aktívne v Indii

Spotify - na počúvanie hudby

Zite - agregátor noviniek z môjho facebookovského konta

Facebook a Google+ - známe sociálne siete

WhatsApp - messenger

A nejaké športové aplikácie? Je známe, že žiješ aktívnym životom.

Robím triatlon a používam hodinky od Garminu. Športovým aplikáciám v smartfóne, ktorý mi bude prekážať niekde na ruke, absolútne neholdujem. Ani rôzne smart watch náramky stále nie sú prispôsobené pre aktívne športovanie.

To ti dávam úplne za pravdu. Veľká vďaka za plodný rozhovor a už teraz sa teším na slovenské predstavenie Lenovo Vibe Shot.

Diskusia k článku:

dufulus 28.05.2015 - 12:29

tak nie som ten správny slovák, ja by som potreboval tak max 4,7 palca, hoci mám veľké ruky, ale malé vrecká

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne28.05.2015 - 12:53 Trvalý odkaz

stacilo by par tyzdnov pouzivat relativne kompaktny 5.5" smartfon napr LG G3 a potom by ti vsetky 5" pripadali malicke ako iPhone ;) aj 5" su dnes celkom male, Vibe X2 priamo od lenova, starsi Nexus 5, napada mi este Xiaomi mi4i a dalsie, ktore mi nenapadnu...

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease28.05.2015 - 13:15 Trvalý odkaz

Súhlas, stačí chvíľu používať mobil nad 5" a cesta späť je ťažká (takmer nemožná :-))

A na high-end pod 5" je tu iná značka. Možno by užívatelia privítali väčší výber malých výkonných mobilov, no je ich stále menej. Výrobcovia "hovoria" jednoznačné nie, asi to majú zrátané.

Brano28.05.2015 - 13:49 Trvalý odkaz

Nechce sa mi verit ze vsetci slovaci chcu 5 a viac palcov. Za mna urcite nie. aktualne mam 4,7 palca a pride mi to neovladatelne, resp tazko ovladatelne 1 rukou co je pre mna priorita. Tak neviem odkial tento pan cerpa info ze vsewtci slovaci chcu 5 a viac palcov. Bohuzial, zohnat nieco pod 5 palcov v rozumnej HW vybave je uz takmer nemozne, preto by som povedal ze vacsina ludi ani nema na vyber len kupovat velke telefony. Stal sa z toho trend, ale ja som proti :)

Richard Hombauer28.05.2015 - 14:07 Trvalý odkaz

Chcem high-end do 4,5''. Mobil používam 80 % času v jednej ruke, a aj napriek tomu sa musím vysporiadať s dnešnou dobou, kedy väčšina chce veľké smartfóny. :-/ Vidím, že nie som sám. Nemám počas dňa čas sadnúť si na kreslo a hrať s a s mobilom v dvoch rukách. Maily riešim počas chôdze, fotím často z jednej ruky, telefonovanie a SMS (nie sú to náhodou základné funkcie mobilu?) tiež robím jednou rukou. Na lopatách musím dvomi rukami aj hľadať kontakt. A kto mi pomôže? Som menšina, mám smolu.

Celá diskusia 24 príspevkov