Lenovo Vibe X2 - výkonný sendvič s parádnym displejom

Recenzia 5'' smartfónu so zaujímavou konštrukciou, nádherným Full HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom a softvérovými vychytávkami.

Lenovo dáva na výber. Pre tých, ktorí túžia po menej nápadných smartfónoch, sú tu napríklad modely P70 či P90, ktoré najmä v základnej čiernej farbe vyzerajú možno až príliš obyčajne. Na druhom konci spektra bude séria Vibe s kovovou dvojicou Z2 a Z2 Pro alebo aj (zasa trocha inak pojatá) X2-ka.

Pri nej výrobca stavil na plast, no konštrukciu zlepil do štvordielneho "sendviča". Prvú časť tvorí predná stena s nádherným 5-palcovým Full HD displejom, strednú potom dve vrstvy rámu a poslednú chrbát s logom výrobcu, fotoaparátom, reproduktorom a trojicou pinov pre nabíjaciu kolísku či iné príslušenstvo. Každá vrstva je v inej farbe a o niekoľko milimetrov širšia než tá predošlá. Telefón sa dá napriek tomu pri troche snahy postaviť na hociktorú zo štyroch hrán, čo sa môže zísť na rovnom povrchu a snahách o kreatívne snímanie fotografií či videa, ak statív práve chýba.

ikona

Základné info: Lenovo Vibe X2Štýlový android s tenkým telom, sendvičovou konštrukciou zloženou z rôznych materiálov, 5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom a 2 300 mAh batériou. (doplnené živé fotografie)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Takáto konštrukcia je originálna a parádne vyzerá. Bočné strany skryli len zásuvku pre micro SIM kartu a malé, ale presné a príjemne vystúpené tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a vypínač displeja. Stlačenie "+" alebo "-" ho môže spolu s tradičným dvojitým zaťukaním rozsvietiť tiež.

Na žiarivé farby, výborné pozorovacie uhly a nadmieru dostatočné a jemné Full HD rozlíšenie som sa nemohol vynadívať. Lenovo Vibe X2 vám ponúkne dva extrémne režimy vyváženia farieb vrátane veľmi žltého, ktorý sa hodí pri nočnom čítaní alebo veľmi jasného pre komplikované podmienky na slnečnom svetle. Ani jeden z nich však nie je vhodný na bežné používanie, v oboch smeroch (medzi studenými a teplými odtieňmi) sa však dá krok po kroku pohybovať aj manuálne a jemne doladiť možno aj sýtosť farieb, teda saturáciu obrazu. Každý si tak nájde svoje optimum a výrobca navyše tentokrát výborne trafil aj nastavenú veľkosť písma v Androide 4.4.2. Každý pohľad na displej je radosť.

Potešia aj malé okraje na bokoch, vďaka ktorým sa smartfón dobre drží. Horný a spodný okraj už až taký minimálny nie je, no ospravedlňuje ich použitie podsvietených a voliteľne aj vibrujúcich ovládacích tlačidiel.Tým stredným možno pri vypnutej obrazovke okamžite zachytiť ľubovoľnú momentku, no zmysel tejto funkcie mi skutočne uniká. Uzávierka totiž cvakne ešte predtým, než sa rozsvieti displej, takže netušíte, kam mierite a výsledkom je vždy rozmazané nič.

Nechýba však ani rýchla skratka fotoaparátu na uzamykacej obrazovke, ktorá už význam má. Aplikácia fotoaparátu sa dokonca môže zapnúť aj po vytiahnutí z vrecka a vystretí rúk s telefónom na šírku pred seba - ak by vám skutočne bola každá sekunda drahá. Je to však zaujímavý nápad..

Tie nechýbajú ani v notifikačnej lište. Okrem tradičných rýchlych prepínačov, ktoré svoju farbu môžu meniť spolu s rôznymi témami grafickej nadstavby a manuálneho posuvníka jasu, tu nechýba ani voliteľný náhľad na nadchádzajúce udalosti z kalendára počas najbližších 24 hodín. Ani tentoraz však nefungoval bezproblémovo, z 12-hodinového časového formátu (AM/PM) ho prebralo až vypnutie a opätovné zapnutie príslušného políčka v nastaveniach hodín.

Všetky ikony na jednej základnej obrazovke bez menu s aplikáciami niekomu môžu vyhovovať, niekomu nie. Všetci však budú nadávať na množstvo zbytočného balastu v podobe stiahnuteľných hier, navigácie či textových editorov ktoré nikto nechce. Väčšina z nich pôjde odinštalovať, no počítajte aj s pribúdaním zbytočných ikon pre každý doinštalovaný widget či zdupľovanie niektorých systémových funkcií. Neviem ako vy, ja som pri androidoch na položku Kontakty nikdy neklikol. Len mi zaberá miesto a k telefónnemu zoznamu v pamäti prechádzam cez číselník. Pri Lenove je to podobné aj s denníkom hovorov.

Pri číselníku (ktorého inteligentné vytáčanie si neporadí s diakritikou) tvorí samostatnú kartu, no na ploche sa ho aj tak nezbavíte. Nechýba tu však ani lupa pre fulltextové vyhľadávanie a ikona pre vstup medzi SMS správy.

Celkový dojem z grafickej nadstavby je však nadmieru dobrý, systémové nastavenia sú prehľadné a funkcie navyše, ktoré by vás po prechode od konkurencie mohli potešiť, na samostatnej karte. Vibe X2 napríklad dokáže stlmiť vyzváňanie po uchopení zariadenia do rúk alebo naopak zvýšiť vo vrecku či v kabelke. Hneď vedľa sa nastavujú aj vyššie spomenuté čary s gestami fotoaparátu, dvojitým ťukaním a rozsvieťovanie tlačidlami na boku.

Hodiť sa môže aj podrobné časovanie profilov, ktoré okrem vibračného vyzváňania vedia meniť aj jas či zapínať Wi-Fi alebo Bluetooth. Ráno sa tak môže smartfón automaticky pripraviť na navigovanie v držiaku aktivovaním GPS, pripojením cez BT k autorádiu a vypeckovaním podsvietenia, večer o jedenástej zasa môže aktivovať letový režim a Wi-Fi pre pohodlné čítanie článkov s nízkym jasom v posteli.

Lenovo Vibe X2 má na všetko dostatok výkonu vďaka procesoru Mediatek MT6595 a grafickému jadru PowerVR Rogue G6200. Spoľahlivo asistuje aj 2 GB RAM, ktorú systém často vyťaží až k 400 MB limitu aj po zavretí všetkých aplikácií špeciálnym tlačidlom z ponuky multitaskingu. No systém sa prakticky nikdy nespomalí.

Niekomu môže vadiť absencia slotu na microSD karty, no z 32 GB úložiska zostáva voľných približne 26 GB. Vibe UI teda patrí stále k tým skromnejším grafickým nadstavbám.

Nezabudlo sa ani na FM rádio s nahrávaním vysielania, no RDS nečakajte. Doplní ho kalkulačka, kompas či záznamník zvuku. Nahrávať opäť možno aj telefónne hovory, no automaticky to ide len pri vlajkových lodiach Lenova. Tu budete musieť ručne klikať na príslušnú ikonu počas hovoru. Pri ňom poteší aspoň vibrácia upozorňujúca na spojenie či zloženie hovoru.

Službe Security ponúkajúcej zbytočný antivírus tak môžete zakázať prístup do notifikačnej lišty, kde inak len zaberá miesto. Niekto však možno využije rodičovskú kontrolu, vstavané mazanie vyrovnávacej pamäte aplikácií či detailné nastavenie prístupových práv pre každú z nich. Nastaviť môžete aj to, ktorý softvér bude môcť používať len Wi-Fi a ktorý aj mobilné dáta. V prípade X2-ky kľude aj rýchle LTE.

Triumfom tohto smartfónu môže byť aj 13-megapixelový fotoaparát. Jeho nastavenia sú pomerne jednoduché, no šetrilo sa na miestach, kde to vôbec nevadí. Formát obrazu 4:3 využije celé rozlíšenie snímača, 16:9 len deväť megapixelov. Podobne je to pri prednej kamere (5 Mpix maximum len vo formáte 4:3).

Nižšie rozlíšenie nikde nenastavíte. Kto by sa však dobrovoľne obmedzoval? Výsledné fotografie sú za slnečného počasia krásne a nadpriemerné. Potešiť môže aj približne 270° Superpanoráma či HDR aj pri videu.

Zábery v noci ma však mierne sklamali - šošovka objektívu je malá a jednoducho neprepúšťa dosť svetla. Vďaka optickej stabilizácii budú ostré, no s vysokým šumom. Naopak, Full HD video ponúkne účinnú stabilizáciu, pauzu a rýchle priebežné preostrovanie. Spomalené video pri 120 FPS a video z prednej kamery si budú musieť vystačiť s HD rozlíšením. Pozor, aby ste si šošovku umiestnenú úplne v rohu nezakrývali prstami.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 98 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 257 MB / min.)

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 30 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 96 MB / min.)

Vstavaná Galéria vyzerá dobre, no veľmi rýchlo som ju nahradil aplikáciou QuickPic z Google Play. Tá základná totiž rýchlo zobrazí vybraný obrázok, no potom niekoľko sekúnd postupne doostruje zvyšok detailov. Naopak vynachváliť si neviem prehrávač videa, ktorý jedným stlačením tlačidla vytvorí screenshot, zamkne posun obrazu, otočí ho alebo posunie do plávajúceho okna nad základnou obrazovkou, prehliadačom či ktoroukoľvek inou aplikáciou.

Do pomerne kompaktného a tenkého tela sa zmestila iba nevymeniteľná 2 300 mAh batéria. Tá síce s Full HD displejom pracuje statočne, no na viac než 1 deň výdrže sa pri nej nespoliehajte. A to ani s aktívnym šetrením energie optimalizovaním zaťaženia GPU. V prípade núdze je dostupné aj vypínanie aplikácií spolu s displejom alebo maximálny šetrič ponúkajúci prístup len k hovorom, SMS a budíku na čiernobielej obrazovke.

V luxusne spracovanej krabičke s dvoma poschodiami nájdete aj 1,5 A nabíjačku, fóliu na displej a parádny nacvakávací plastový kryt - plne priehľadný. Zoznam dopĺňajú in-ear slúchadlá s plochým káblom a pozláteným konektorom. Hrajú dobre pri vysokých tónoch, hĺbky mierne chýbajú, no mne prílišná izolácia okolitého prostredia pri mobilnom počúvaní napríklad subjektívne nevyhovuje.

Kompromisom je aj umiestnenie systémového reproduktora. Ten si nebudete prekrývať pri hrách či sledovaní videa v ruke, no položenie na stôl displejom nahor zas zvuk výrazne skreslí.

Myslelo sa aj na používateľov, ktorí cez noc namiesto aktivovania letový ho režimu vypínajú celý smartfón. Po zapnutí funkcie rýchly štart je bootovanie otázkou niekoľkých sekúnd.

Výhody:

+ nízka hmotnosť

+ dostatok výkonu

+ zaujímavá "sendvičová" konštrukcia

+ výborné rozlíšenie a jeden z najkrajších displejov na trhu

+ rozsvietenie displeja tlačidlami hlasitosti a fotoaparátu gestom

+ náhľad kalendára v notifikačnej lište

+ časovanie profilov aj so zapínaním Wi-Fi, BT či jasom

+ prehrávač videa s plávajúcim oknom

+ fólia a priehľadný kryt v balení

Nevýhody:

- chýbajúci slot na microSD karty

- narozdiel od iných Lenovo smartfónov len jedna SIM

- kvalita fotografií prudko klesá pri horšom osvetlení

- kapacita batérie neohromí

- in-ear konštrukcia slúchadiel nemusí vyhovovať každému

- pomalý natívny prehliadač fotografií

Orientačná cena: 324,99 € (Dobremobily.sk)

Záver

Lenovo Vibe X2 je výborne vyzerajúci smartfón s ešte lepším Full HD displejom. Ponúkne dostatok výkonu i veľké vnútorné úložisko, pri ktorom väčšine používateľov nebude vadiť ani absencia microSD kariet.

Grafická nadstavba výrobcu patrí k tým premyslenejším a pri dobrom osvetlení nesklame ani 13-megapixelový fotoaparát s optickou stabilizáciou. Tomuto smartfónu možno vyčítať len menšiu batériu, viac zbytočného softvéru na základnej obrazovke či slabšie a zašumenejšie fotografie večer alebo v noci. Cenovka však zostala pomerne príjemná.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto z prednej kamery

panoráma

Diskusia k článku:

funboy 27.05.2015 - 22:00

hm, dost skoro recenzia po takmer roku ked je na trhu,ked sa uz chystaju nove modely z radu vibe a ich nastupcovia, to uz ste mohli radsej recenznut aspon tu upravenejsiu a vylepsenu verziu vibe x2 pro ktora ma uz aj sd karty.. :) http://www.gsmarena.com/lenovo_vibe_x2_pro-6919.php ale super ze aspon recenzia je vibe x2 si ju rozhodne zasluzi fotky najma za dobreho svetla to robi celkom podarene..

ondrakomous27.05.2015 - 23:48 Trvalý odkaz

pro spoustu lidi muze byt tato recenze uzitecna i ted, uz treba kvuli cene, za jakou je ted dostupny.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne28.05.2015 - 00:13 Trvalý odkaz

Mna ten dizajn dostal - ked som ho videl prvykrat myslel som ze je to nova Xperia.

Nightmare28.05.2015 - 00:42 Trvalý odkaz

mne sa paci dizajn M9 ale ani toto nevyzera zle po dizajnovej stranke

ondrakomous28.05.2015 - 00:45 Trvalý odkaz

me dostala vaha, tak lehkej 5ti palec nepamatuju. 120g 5palec no vo vyhodach to nenajdem, preco?! Zabudli ste snad ako nam rvaly mobily vrecka.

Celá diskusia 36 príspevkov