Lenovo – legenda na poli technológií (história firmy)

Spoločnosť Lenovo bola založená už v roku 1984. V rámci projektu Máj s Lenovom sme sa pozreli na jej históriu a vývoj. Vedeli ste napríklad, že sa zo začiatku venovala dovozom televízorov?

Názov Lenovo vznikol zlúčením latinských slov Legend a Novo: Le (legenda) a Novo (latinsky "nové"), čo výstižne podtrhuje ambície firmy zotrvať v pozícii legendy na trhu a zároveň neustále posúvať možnosti moderných technológií dopredu.

Firmu založili 1. novembra 1984 desiati ľudia z čínskej akadémie vied. Najprv sa zamerali na dovoz televízorov, no nevyšlo im to. Zakladatelia boli skôr vedcami než obchodníkmi, a tak sa v prvých rokoch potýkali s neúspechmi. Prvého úspechu sa dočkali až vo vývoji obvodovej dosky pre použitie čínskych znakov v počítačoch IBM.

To ich “naštartovalo” a v roku 1990 začali vyrábať vlastné počítače. Po pätnástich rokoch, v roku 2005, odkúpili od IBM divíziu počítačov a tabletov. No nie všetky kroky im vyšli. Dosť nepochopiteľným sa z nášho pohľadu a s odstupom času môže zdať predaj divízie smartfónov a tabletov, ktorú v roku 2008 predali za 100 miliónov USD, aby ju o rok neskôr (2009) kupovali späť za dvojnásobnú cenu.

V roku 2011 začala úzka spolupráca s NEC, čím sa Lenovo dostalo do Japonska. Ďalšie investície vložili do kúpy veľkého nemeckého výrobcu elektroniky Medion. Lenovo nasadlo na tú správnu vlnu a v roku 2012 vstúpilo na trh smartfónov so širokou paletou produktov a rýchlo sa stalo dvojkou na čínskom trhu. To nebolo vôbec jednoduché, pretože sa tam v tom čase predávalo 100 rôznych značiek telefónov. Od roku 2013 sa Lenovo zameriava výhradne na produkciu smartfónov s operačným systémom Android.

Rok 2013 bol zaujímavý aj snahou kúpiť BlackBerry, čo však kvôli bezpečnostnému riziku kanadský parlament zablokoval, a tak sa firma zamerala iným smerom - v januári 2014 kúpila od Googlu divíziu Motorola Mobility. Hlavným dôvodom bol vstup na trh Veľkej Británie. Predaj akvizície Motoroly bol v júni 2014 odobrený aj Európskou komisiou. Svoje portfólio obohatilo Lenovo v apríli 2014 o množstvo patentov pre používanie 3G a LTE, ktoré kúpilo od japonskej firmy NEC.

V súčasnosti má pobočky vo vyše 60-tich krajinách (vrátane Slovenska) a zamestnáva približne 54 000 ľudí. Stále sa rozširujúce portfólio produktov pokrýva počítače (vrátane legendárneho radu Think a viacrežimových produktov pod značkou Yoga), pracovné stanice, servery, úložiská, smart TV či sériu mobilných produktov, kam patria smartfóny (vrátane značky Motorola), tablety a aplikácie.

Posledné zverejnené údaje o hospodárení firmy ukázali, že Lenovo ide správnym smerom, o čom svedčia rastúce tržby i zisky. Za celý minulý rok Lenovo zaznamenalo rekordný obrat vo výške 46,3 miliárd USD, čo je medziročný nárast o 20 %. Hrubý zisk dosiahlo 6,7 miliardy USD, čo je viac o 32 % a čistý príjem narástol na 997 miliónov amerických dolárov, o 22 % viac než za predchádzajúce obdobie.

Zdroj: tlačová správa a wikipedia.org

Diskusia k článku:

dufulus 23.05.2015 - 13:41

mne tam nesedí, že majú zisk väčší ako obrat :) zisk bude asi v miliónoch USD

Lenka Ivančíková23.05.2015 - 16:07 Trvalý odkaz

mala tam byt desatina ciarka. uz je to v poriadku. :)

Celá diskusia 2 príspevky