Honor 4X - hádečková dvojsimková LTE lopatka

Recenzia 5,5'' androidu s 13 Mpix fotoaparátom, 3 000 mAh batériou a nadstavbou EMUI 3.0. Zamrzí HD rozlíšenie a menšia vnútorná pamäť.

Pomaly si začíname zvykať na snahy Huaweiu odčleniť modely s označením Honor do samostatne pôsobiaceho celku. Honor 4X síce chce podliezť cenovku na úrovni dvoch stoviek eur, no už na prvý pohľad vidno, že jeho obal pôsobí oveľa hodnotnejšie.

ikona

Základné info: Honor 4XCenovo dostupný smartfón strednej triedy s 5,5'' HD displejom, štorjadrovým procesorom, OS Android 4.4.2 KitKat, 13 Mpix fotoaparátom, 5 Mpix prednou kamerou, podporou LTE a 3 000 mAh batériou. (živé fotografie)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Darí sa mu to najmä vďaka vaničke tvoriacej zadný kryt. Je síce plastová, no špeciálna jej textúra imituje látkový povrch. Aspoň na zadnej strane, pravý bok s vypínačom a reguláciou hlasitosti či spodná strana s microUSB portom a šiestimi otvormi pre systémový reproduktor sú už hladké. Chrbát teda vyzerá veľmi dobre. Hoci naša biela verzia bola náchylnejšia na zachytávanie nečistôt, po našom krátkom testovaní ich ešte bolo možné jednoducho zotrieť. Snáď to tak zostane čo najdlhšie a biely kryt po pár mesiacoch nezošedne.

Škoda, že použité plasty nie sú na dotyk ešte mäkšie. Po odňatí zadného krytu sa dostaneme k priestoru pre dve microSIM karty pri ktorých poteší, že oba sloty zvládnu aj rýchle LTE siete - stále ako jedny z mála na trhu. Miesto sa našlo aj pre slot na microSD kartu, no 3 000 mAh batéria zostala používateľsky nevymeniteľná.

Nižšiu cenovku je cítiť až pri pohľade spredu. Trojica senzorových ovládacích tlačidiel skončila mimo obrovskej 5,5-palcovej obrazovky, no chýba im podsvietenie. Vďaka výrazným strieborným piktogamom však tento nedostatok pocítite až večer či v noci.

Lesklý displej ponúka pekné farby, priemernú čitateľnosť na slnku i obstojné pozorovacie uhly, no použité HD rozlíšenie sa mi už pri takto veľkom paneli málilo. Pocítite to najmä pri čítaní textu, napríklad v internetovom prehliadači. Počítať musíte aj s väčšími okrajmi (obzvlášť hore a dolu), bezpečnejšia tak bude manipulácia s Honorom 4X v oboch rukách. Aj vďaka vyššej hmotnosti. Naša váha dokonca ukázala až 171 gramov.

Používateľa privíta grafická nadstavba EMUI 3.0, pod ktorou je skrytý operačný systém Android 4.4.2. Blokovacia obrazovka ponúka bleskový prístup k fotoaparátu a po vytiahnutí zo spodnej hrany aj ďalšiu lištu s rýchlym prístupom k záznamníku, kalkulačke či svietidlu. Dostanete aj možnosť kedykoľvek stiahnuť hornú notifikačnú lištu. Páči sa mi jej grafika v podobe časovej osi zobrazujúcej jednotlivé zmeškané udalosti.

Výrobca však použil biele pozadie a vôbec sa nestaral o jeho kompatibilitu s niektorými aplikáciami. Napríklad Spotify tu pri streamovaní hudby už tradične ponúka štvoricu tlačidiel pre ovládanie prehrávania a posúvanie skladieb, no v prípade Honoru 4X sa do ikon budete triafať úplne naslepo.

Rýchle prepínače budú dostupné v samostatnej karte Odkazy spolu posuvníkom pre manuálnu reguláciu jasu, ak sa túto činnosť rozhodnete nenechať na automatike. Je ich tu skutočne dostatok. Prvých 12 pozícií pre vypínanie Wi-Fi, GPS, BT a pod. vidno stále, ďalšie budú skryté za jednoduchým gestom (postačí potiahnutie dolu).

Domáca obrazovka ponúka bohatú mriežku 4 x 5 ikon na každej ploche a ďalších 5 hlavných ikon bude stále viditeľných v spodnom riadku. Opäť tu skončí všetok nainštalovaný softvér, takže na menu s aplikáciami zabudnite a na usporiadanie vzhľadu si vyhraďte dostatok času. Po vzore iOS však možno v aplikáciách vyhľadávať aj fulltextovo - potiahnutie obrazovky dolu zobrazí obdobu Spotlightu spolu s osmičkou naposledy použitých aplikácií.

Jednu pozíciu na domácej obrazovke bude musieť obsadiť aj ikona pre vstup do systémových nastavení, v hornej sťahovacej lište totiž miesto pre tradičné ozubené koliesko nezostalo.

Systémové nastavenia ponúkajú rozdelenie na všetky alebo len tie najpodstatnejšie položky. Pri nich poteší možnosť zapnúť si jednoduchý launcher s obrovskými ikonami pre najpoužívanejšie aplikácie (čo poteší hlavne starších ľudí) alebo individuálne prispôsobovanie teploty farieb displeja.

Huawei dlhodobo ponúka aj detailný manažment jednotlivých aplikácií - pre každú jednu aplikáciu môžete nastaviť povolenia pre využívanie Wi-Fi, mobilných dát ale aj povoliť či zakázať jej prístup do notifikačnej lišty. Každý, kto chce, si tak smartfón môže nastaviť podľa seba. Druhú časť používateľov však môže takýto prístup hnevať.

Každá nová aplikácia sa totiž vždy pýta, či chcete jej notifikácie povoliť alebo nie, a pri desiatej za deň to môže byť poriadne otravné. Rovnako ako zbytočné hlášky o aplikáciách spotrebovávajúcich nadmerné množstvo energie. Povoliť všetky je tá správna voľba.

Zmätočne môže pôsobiť aj trojica nastavení pre Úsporu energie. Ultra šetriaci režim je jasný, ten ponechá aktívne len základné funkcie a prijímanie telefonátov či SMS správ. Pri plnom nabití predpovedá až 24 hodín aktívneho používania. Rozdiel medzi Inteligentným a Normálnym režimom však bežný používateľ nespozná a rozdiel v predpokladanom čase používania je tiež zanedbateľný - 14 h vs. 13 h 30 min. Tak ako pri množstve nastavení notifikačnej lišty, aj tu platí, že menej je niekedy viac.

Páči sa mi manažment oboch SIM kariet. Hoci tu na rozdiel od väčšiny androidov chýba možnosť trvalého zvolenia jednej SIM karty ako primárnej, dvojica zelených tlačidiel pre vytáčanie alebo odoslanie SMS (pre každú SIM jedno) je diskrétna a rýchla. Inteligentné vytáčanie nepozná diakritiku v priezviskách kontaktov, no prepnutie na kartu Kontakty, kde je už k dispozícii fulltextové vyhľadávanie je rýchle a šikovná je aj samostatná karta pre SMS-ky. Aj tu nájdeme podobnú časovú os ako pri notifikáciách.

Huawei si pripravil aj vlastnú klávesnicu s nastaviteľnou výškou, prediktívnym slovníkom v dvoch jazykoch naraz (napr. slovenčina a angličtina) a voliteľným potvrdzovaním dotykov na klávesy zvukom či vibráciou. Nezabudlo sa ani na písanie technológiou Swype. Väčšinu špeciálnych znakov možno písať podržaním príslušného písmena, netreba vchádzať do ich samostatnej ponuky. Nevýhodou je však napríklad to, že pri dlhom podržaní "A" sa ako prvý špeciálny znak zobrazí "@". Znaky z diakritikou, teda "Á" alebo "ä" budú vyžadovať ešte ďalší pohyb prsta. V spojení s prediktívnym slovníkom, ktorý samozrejme diakritiku pozná, mi to však príliš neprekážalo.

Sťažovať si nemôžem ani na celkový výkon. Z 2 GB RAM je používateľsky dostupných 1,85 GB a väčšinou som mal v zálohe aspoň polovicu z nich. O niečo horšie je to s vnútorným úložiskom. Z 8 GB vnútornej pamäte je pre používateľa dostupná iba necelá polovica, konkrétne 3,77 GB. To nie sú vôbec prevratné hodnoty a investícia do pamäťovej karty (na ktorú aspoň možno presunúť časť stiahnutých aplikácií) vás pravdepodobne neminie. Pripravte sa aj na absenciu slúchadiel v balení. Dostatočne hlasný systémový reproduktor ich určite nenahradí.

Aplikácia 13 Mpix fotoaparátu akoby z oka vypadla tej v iOS. Nie je to však na škodu, dočkali sme sa jednoduchého rozhrania a prepínania medzi statickými snímkami a videom posunutím. Prekvapením bude neustála dostupnosť softvérového skrášlovania obrazu - tá bola donedávna výsadou prednej kamery.

Samostatné tlačidlo dostalo len nastavenie LED blesku a prepínanie na predný 5 Mpix fotoaparát s možnosťou nahrávania HD videa. Radšej by som tu videl aj možnosť aktivovať HDR, no tá skončila až v ďalšom menu spolu s panorámou, výberom najlepšieho záberu z jednej série a šikovným režimom umožňujúcim preostrovanie fotografie aj po jej zosnímaní.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 101 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 174 MB / min.)

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 24 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 73 MB / min.)

Fotoaparát je možné aktivovať aj dvojitým stlačením tlačidla pre zníženie hlasitosti.

Honor 4X má síce veľký displej, no 3 000 mAh batéria nemá veľa práce vďaka nižšiemu HD rozlíšeniu displeja. Pri výraznej záťaži je reálnych spomínaných 14 hodín používania, pri menšom vyťažení sa dostanete aj k hranici 1 a pol dňa. Tieto hodnoty však budú vykúpené neuveriteľne prísnymi nastaveniami vo východzom stave - systém kľudne zakáže beh na pozadí pre 70 % aplikácií. Ručne tak budete musieť povoliť Dropbox pre spoľahlivú synchronizáciu fotografií i aplikácie pre počasie, inak sa môžete stretnúť s neaktualizovaním príslušných widgetov na základnej obrazovke.

Výhody:

+ výborná výdrž na jedno nabite

+ LTE pri oboch SIM kartách

+ dostatok výkonu

+ bezkonkurenčne širokouhlý predný fotoaparát

Nevýhody:

- len HD rozlíšenie displeja

- zbytočné povoľovanie jednotlivých notifikácií

- zakazovanie behu aplikácií na pozadí (môže popliesť neskúsených používateľov)

- nepodsvietené tlačidlá pod displejom

- malé vnútorné úložisko

- chýbajúce tlačidlo pre vstup do nastavení v hornej lište

Orientačná cena: 199 €

Záver

Honor 4X je príjemným 5,5-palcovým prekvapením za veľmi výhodnú cenu. Tá sa podpísala na nižšom rozlíšení displeja, nepodsvietených tlačidlách či nižšej kapacite vnútorného úložiska, no elegantne spracovaný zadný kryt a slot na microSD karty tieto nedostatky s prehľadom vyrovnajú.

Telefón navyše nezaváha ani pri výraznejšej záťaži, poteší kvalitným fotoaparátom a ako jeden z mála aj možnosťou používať obe SIM karty v rýchlych LTE sieťach (samozrejme, nie súčasne). Väčšie rozmery a vyššia hmotnosť však nemusia vyhovovať každému.

foto s HDR

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 15.05.2015 - 19:01

Takže obe sim LTE, super správa. Ešte to chcelo vyskúšať hovor na sim2 pri prebiehajúcom na sim1. Toto je verzia so Snapdragon alebo Kirin? Už som si začal zvykať aspoň na základný benchmark AnTuTu a zase nič. Nejaké info o stabilite systému? A porozmýšlajte o návrate tabulky parametrov do recenzií. Aj weby čo ju nemajú, to aspoň rozpíšu v teste. To je unikát, preklikavat sa do druhého okna :-P

Richard Hombauer15.05.2015 - 21:31 Trvalý odkaz

mental, tu tabulku v recenziach musime poriesit. bude jednotna pre ZI aj Recenzie, ako nejaky vlozeny objekt. Uz to len technicky zvladnut. teraz sa zameriavame na mobilnu verziu, nech ju co najskor spustime. :)

Matej Krajčovič15.05.2015 - 21:35 Trvalý odkaz

Testovali sme verziu s Kirinom - treba hľadať označenie (Che2-L11), modely so Snapdragonom by mali končiť najmä v Ázii (Che1-xx).
K stabilite systému nemám žiadne výhrady, teda okrem nerefreshujúcich sa widgetov, pri nich však treba v menu povoliť beh príslušných aplikácií aj na pozadí, ktoré Huaweie tradične automaticky zakazujú. Zbytočne.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease15.05.2015 - 22:56 Trvalý odkaz

Vďaka za feedback ;-)

Celá diskusia 32 príspevkov