RÚ: mobilný internet využíva stále viac Slovákov

Popularita mobilného internetu neustále rastie. Podľa zistení Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) vzrástol medziročne počet aktívnych používateľov mobilného internetu o 622-tisíc.

V roku 2014 sa na Slovensku k mobilnému širokopásmovému internetu prostredníctvom mobilného telefónu, tabletu alebo iného prístupového zariadenia aktívne pripájalo vyše 3,33 milióna používateľov. Z toho 462-tisíc sa nepripájalo prostredníctvom mobilného telefónu, ale inými prístupovými zariadeniami, napríklad cez modem alebo Wi-Fi router na SIM kartu. Vyplýva to z údajov, ktoré mobilní operátori O2 Slovakia, Orange Slovensko, Slovak Telekom a SWAN poskytli Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

Z uvedeného počtu malo oddelene od hlasovej služby predplatený prídavný dátový balíček viac než 1 milión používateľov, 928-tisíc využívalo balíčkové ponuky zahŕňajúce hlas a dátový prístup a 462-tisíc používateľov sa k mobilnému internetu pripájalo inými prístupovými zariadeniami.

Ostatní započítaní používatelia využívali mobilný prístup na internet bez predplatenia dátových balíčkov a platili len na základe preukázanej spotreby dát. Pri zbere dát bola použitá aktuálne platná metodika Európskej komisie.

Mobilný širokopásmový prístup na internet zahŕňa technológie tretej generácie (3G) a technológie vyššej rýchlosti (HSPA alebo LTE), technológie GSM/GPRS sa nezapočítavajú. Reportované sú len maloobchodné prístupy. Do celkového počtu sú zahrnutí len aktívni používatelia. Zákazníci s obmedzeným prístupom na internet alebo len s e-mailovými službami nie sú zahrnutí.

Rast mobilných dát nie je typické iba pre Slovensko, ale aj pre zahraničné trhy. Téme sa venoval vo svojej štúdii aj Ericsson.

graf: ericsson

ikona

Ericsson: spotreba mobilných dát rýchlo rastiePodľa najnovšej štúdie Ericsson Mobility Report vyplýva, že sme v prvom štvrťroku 2014 celosvetovo presurfovali na mobile viac než za celý rok 2011. A dátová prevádzka má stále rásť.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

galaxi 08.05.2015 - 01:02

mobilny aj cez wifi ?

Lenka Ivančíková08.05.2015 - 10:13 Trvalý odkaz

mobilny je cez mobilne data zo SIM karty. Pokial je karta vo Wi-Fi modeme a ty sa pripojis na Wi-Fi z tohto modemu, tak sa pocitali aj tieto prenosy.

Bonyek@azet.sk08.05.2015 - 10:48 Trvalý odkaz

prečo pri editácii príspevku sa pridá ďalší.???

Bonyek@azet.sk08.05.2015 - 10:50 Trvalý odkaz

galaxi,
podstatná je použitá technologia nie zariadenia s ktorým sa to využíva. Veď aj z mobilu sa dá zdielať pripojenie cez WiFi. ;-)
Lenka,
"cez model" nie som si istý že je to správne.?

Lenka Ivančíková08.05.2015 - 12:30 Trvalý odkaz

Cez modem. :) vdaka.

Celá diskusia 8 príspevkov