Lenovo S60 - štýlový prievan v strednej triede

Recenzia dual SIM androidu s kvalitnou konštrukciou, 5'' HD displejom s dobrou čitateľnosťou na slnku, šikovným prostredím a dobrou cenovkou.

Väčšina žien vám bez problémov povie, aké topánky mala na nohách osoba nežnejšieho pohlavia kráčajúca oproti. Moja profesionálna deformácia je podobná, len s tým rozdielom, že si všímam mobilné telefóny. V poslednej dobe mi tak neušiel nárast majiteľov smartfónov značky Lenovo v okolí. Je to pochopiteľné. Na Slovensku známa značka stihla za krátky čas poriadne obohatiť svoje portfólio a zastúpená je každá cenová kategória. Aktuálne sme si posvietili na model S60, ktorý už na prvý pohľad zaujme príjemným vzhľadom a dobrou výbavou za dostupný peniaz.

ikona

Základné info: Lenovo S60Výkonný dual SIM s 5-palcovým HD displejom ponúkne 13 Mpix fotoaparát, 64-bitový procesor či 2 GB RAM. Zamrzí len staršia verzia Androidu alebo 2 150 mAh batéria.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Bonus v podobe príslušenstva vždy poteší. V škatuľke Lenova S60 nachádzam priesvitný plastový obal a fóliu na displej. Kryt som používal počas celej doby testovania a veľmi som si ho pochvaľoval. Po čase je na ňom vidieť niekoľko drobných škrabancov, ktoré si robili chúťky na plastovú konštrukciu. Tá sa mimochodom vydarila. Unibody zhotovenie je poctivo zložené a o prípadnom škripote tu nemôže byť reč. Kryt som používal aj kvôli istejšej manipulácii s telefónom. Povrch konštrukcie je trochu šmykľavý a na priamom svetle si všímam aj pár odtlačkov. Väčšinu z nich však zakamuflovalo biele prevedenie.

Dizajn je subjektívna vec, za seba však môžem povedať, že sa vydaril. Napriek jednoduchým líniám pôsobí sviežim a moderným dojmom. Oblé hrany sa veľmi rýchlo spriatelia s vašou dlaňou, a aj keď nejde o typického drobca, ovládanie jednou rukou mi celkom šlo. Tlačidlo napájania spolu s tlačidlom hlasitosti nachádzam pravým palcom v pravej bočnej stene. Tlačidlá z tela príliš nevystupujú, čo pocítite najmä pri používaní krytu z balenia. Vtedy je potrebné palcom trochu istejšie zatlačiť. Na rozsvietenie displeja pokojne stláčajte všetko, čo vám v pravej stene príde pod ruku, respektíve palec. Displej rozsvietite aj tlačidlom hlasitosti. Stačí si to len aktivovať v nastaveniach.

Odlišná veľkosť šuplíkov v ľavej bočnej stene prezrádza, že ich využitie bude asi iné. A je to tak. Spodný patrí microSD karte, pričom maximálna podporovaná veľkosť je 32 GB. Pamäťovku by som si určite zaobstaral, keďže z 8 GB interného priestoru, čo môžeme v dnešnej dobe označiť už za podpriemernú hodnotu, zaberá až polovicu kapacity systém. Následne odporúčam v nastaveniach zvoliť microSD kartu ako predvolený priestor na inštaláciu aplikácií. Interné úložisko by ste zapratali veľmi rýchlo.

Po vybratí druhého slotu ostávam príjemné zaskočený. Priestoru pre vloženie microSIM karty robí spoločnosť ešte jeden o čosi menší priestor. Ten je určený pre druhú SIM kartu vo verzii nano. Veľmi šikovné riešenie. Väčší slot podporuje aj 4G, menší maximálne 2G sieť.

Ako je už u väčšiny dual SIM smartfónov zvykom, v nastaveniach si môžete vybrať predvolenú SIM pre hovory, správy a dátové pripojenie. Kartám môžete priradiť názov a taktiež telefónne číslo. Ja som zvolil predvolenú SIM pre dáta, pochopiteľne tú v 4G slote, a pri hovoroch a SMS správach som uprednostnil možnosť pýtania sa. V číselníku, ktorý poteší aj inteligentným vytáčaním, sú v spodnej časti oddelené zelené tlačidlá oboch SIM kariet a podobné riešenie nájdeme aj v aplikácii Správy. Počas hovoru na jednej zo SIM kariet sa Lenovo S60 správa ako väčšina dual SIM smartfónov, čo znamená, že druhá karta je neaktívna a volajúci je informovaný o vašej nedostupnosti.

Nedajte sa pomýliť dvojicou mriežok v spodnej stene. Reproduktor nájdeme iba v jednej, druhá ukrýva mikrofón. Dobré umiestnenie reproduktora zabezpečí, že prichádzajúci hovor budete počuť. Hrá dostatočne hlasno a aj celkom slušne. MicroUSB konektor je umiestnený uprostred. Pochválim ho za kovový lem, ktorý ochráni plastovú konštrukciu pri triafaní naslepo. Na podporu pripojenia externých zariadení cez USB OTG sa akosi zabudlo.

Dotykové tlačidlá bez podsvietenia ma príliš nezaskočili, keďže podsvietenie chýba aj iným smartfónom tejto značky. Takéto riešenie príliš neobľubujem, no dá sa s tým žiť. O správnom dotyku ma tak aspoň informovala vibračná odozva. Hore poteší viacfarebná notifikačná dióda, slúchadlo s dobrou hlasitosťou a senzor automatickej regulácie jasu, ktorý upravoval hodnoty svižne. Predný fotoaparát s päťmegapixlovým rozlíšením podáva dobré výsledky. Snímať môžete dotykom, hlasom, gestom alebo aj žmurknutím.

Displej príjemne prekvapil. Okrem lesklejšieho povrchu mu nemám čo vyčítať. Práve naopak. Nenachádzam ani jednu výraznú slabinu. IPS technológia verne zobrazuje farby, všímam si napríklad peknú bielu, na ktorú sa AMOLEDy zatiaľ nechytajú, a dobre sú na tom aj pozorovacie uhly. Najviac palcov hore dávam dobrej čitateľnosti na priamom slnku. HD rozlíšenie je na päťpalcovej uhlopriečke úplne dostačujúce. Z ponuky v nastaveniach si pochvaľujem Ochranu nastavenia jasu. Táto funkcia stlmí jas a stmaví farby, z bielej je zrazu tmavo sivá, čo ušetrí vaše oči pri nočnom prehliadaní.

Výkon bol kedysi výsadou iba najvybavenejších smartfónov, no dnes si už aj nižšia stredná trieda veľmi dobre rozumie s náročnejšími hrami. Lenovo S60 poháňa známy 64-bitový chipset Snapdragon 410 od Qualcommu. Stretnete sa s ním napríklad aj v modeloch Samsung Galaxy A3, Galaxy A5 alebo u stajňového kolegu Vibe Z2. Chipset si poradil aj s náročnejšími hrami a s chipsetom si naopak poradila plastová konštrukcia, ktorá sa ani pri dlhšom používaní neprehrievala.

Pri výbere moderného smartfónu sa v súčasnosti kladie dôraz aj na prítomnosť dvoch funkcií, ktoré však spolu nesúvisia. Áno, reč je o NFC a LTE. Ako som už vyšiel spomínal, jeden zo slotov podporuje aj 4G sieť, teda LTE. NFC už ale chýba. Je však otázne, koľko potenciálnych majiteľov by ho aktívne využívalo.

Z hardvéru sa presúvame na softvér. Operačný systém Android v staršej verzii 4.4.4 by mal v blízkej budúcnosti dostať aktualizáciu na verziu 5.0 Lollipop. Nad ním opäť beží nadstavba priamo od výrobcu. Ak by som ju mal opísať jednou vetou bola by to zrejme: „Nadstavba nabitá množstvom funkcií bez hlavnej ponuky s aplikáciami.“ Pri smartfónoch s takto riešeným menu zvyknem po čase vymeniť pôvodný launcher výrobcu za iný. Pri Lenove S60 som ale vydržal. Tematicky podobné aplikácie som si vložil do priečinkov, nepotrebné kúsky nahádzal do jedného veľkého priečinka.

Ak mu prepáčim chýbajúce menu, tak môžem iba chváliť. Zhasnutú obrazovku rozsvecujem pohodlným dvojitým ťuknutím na obrazovku. Bohaté možnosti ma čakajú už na zablokovanej obrazovke. Ja si vyberám naoko jednoduchú tému s veľkými hodinami umiestnenými v kruhu. Lenže tu to nekončí. Veľký kruh sa jedným dotykom premení na niekoľko malých, ktoré tvoria najčastejšie používanie aplikácie. Stačí jedno potiahnutie po malom kruhu a ste v danej aplikácií. Veľmi šikovné riešenie šetriace čas. Tri skratky nachádzam aj v spodnej časti. Z nich som najčastejšie používal rýchle spustenie fotoaparátu.

Domáce obrazovky môžete oživiť jednou z tém alebo tapiet. V prispôsobeniach si môžete dokonca zmeniť aj úvodnú animáciu pri štarte smartfónu. Prostredie je skrátka premakané a cítiť to na každom kroku. V ponuke ktorá sa zobrazí po dlhšom stlačení vypínacieho tlačidla sa viem rýchlo prepínať medzi štyrmi zvukovými režimami, vo výsuvnej lište na mňa zasa čaká množstvo užitočných skratiek. Horný riadok poteší číselnou informáciou o stave kapacity batérie a zaujímavá je aj informácia o aktuálnej prenosovej rýchlosti.

Nastavenia sú rozdelené na dve hlavné karty – systém a funkcie. Je to pochopiteľné, keďže funkcií je tu dosť. Medzi moje najobľúbenejšie patrili rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním a rozsvietenie displeja tlačidlami hlasitosti. Ďalšie nachádzam náhodou, na domácej obrazovke pod skratkou Nastavenia obrazovky. Tu si môžem zapnúť rolovanie tapety, náhodnú zmenu tapety, zvoliť animáciu prechodu, zálohovať vzhľad obrazovky alebo nastaviť jedno z gest. K dispozícii je gesto skrolovanie nahor, ja som mu priradil funkciu kontextového menu, skrolovanie nadol mi rozbalilo lištu so skratkami a dvojitým ťuknutím na prázdnom mieste domácej obrazovky som sa rýchlo dostal k naposledy spusteným aplikáciám. K ním sa dostanete aj dlhším podržaním ľavého dotykového tlačidla. V zozname naposledy spustených aplikácií tiež nechýbajú gestá. Potiahnutím nadol aplikáciu zamknem, potiahnutím nahor ju zatvorím a dlhším podržaním na nej sa presuniem do informácií o nej.

Množstvo funkcií a vylepšení nemalo negatívny vplyv na svižnosť a plynulosť systému. Prostredie bežalo bez akýchkoľvek zásekov, či pádov aplikácií. RAM-ka s kapacitou 2 GB hravo zvládla aj niekoľko spustených aplikácií naraz. Prepínanie medzi nimi bolo svižné, bez opätovného načítavania obsahu. Prostredie pochválim aj za poctivú lokalizáciu do slovenského jazyka. Zdá sa, že anglické popisy z prvých kúskov tejto značky sú nadobro preč.

Pri hľadaní audio aplikácií sa opakuje scenár z testovania modelu Vibe Z2 Pro. Lenovo opäť nepribalilo vlastný prehrávač hudby, v základe tak nájdeme aspoň prehrávač Hudba Play od Google a FM rádiu chýbajú funkcie zobrazenia názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT).

Fotoaparáty s dvojciferným rozlíšením už nie sú výsadou iba najdrahších smartfónov. Rozlíšenie však nie je všetko a trinásťmegapixlový fotoaparát v Lenove S60 to tak trochu potvrdzuje. Na danú kategóriu sú snímky slušnej kvality, no pri prezeraní na väčšom monitore si nejde nevšimnúť chýbajúcu ostrosť. Z funkcií som si pochvaľoval trojosové vyrovnávanie, ktoré zobrazilo na displeji akúsi vodováhu pomáhajúcu zhotoviť rovnú fotku, a taktiež možnosť snímať niektorým z gest.

Ponuka režimov príliš neprekvapí a možno ju označiť za základnú. Mnou často využívaný režim HDR bol v prípade Lenova S60 nepoužiteľný. Farby sú prestrelené a od farieb, ktoré by som pri HDR čakal majú strašne ďaleko. Nahrávanie videa poteší automatickým preostrovaním s rýchlymi reakciami, možnosťou video pozastaviť a taktiež zhotovovať fotografie počas nahrávania. Kvalitu videa vo Full HD rozlíšení možno označiť za priemernú. Neprekvapí, ale ani nesklame.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 74 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 153 MB / min.)

UKÁŽKA HD VIDEA z prednej kamery (súbor 30 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 107 MB / min.)

Posledný odsek už tradične venujem batérii. V tomto prípade vstavanej batérii s kapacitou 2 150 mAh. Výdržou z radu nevyčnieva a v mojom prípade išlo o bežný jednodňový telefón. Dáta boli stále zapnuté, na pozadí mi bežala synchronizácia všetkého možného a väčšinu času som strávil v online aplikáciách a na webe.

Výhody:

+ dual SIM

+ balenie poteší ochranným krytom a fóliu na displej

+ poctivé spracovanie

+ svieži dizajn

+ pekný HD displej s dobrou čitateľnosťou na priamom slnku

+ dostatok výkonu

+ prostredie s množstvom funkcií a gest

Nevýhody:

- malá interná pamäť

- chýba NFC

- chýba podpora USB OTG

- dve SIM karty rôznych rozmerov

Orientačná cena: 219 € (MobilOnline.sk)

Na jeden záber: Lenovo S60

Záver:

Lenovo S60 sa v nižšej strednej triede určite nestratí. Na prvý pohľad zaujme pekným dizajnom, po podrobnejšom prezretí zistíte, že sa toho vydarilo oveľa viac. Displej pochválim za pekné farby, HD rozlíšenie a najmä dobrú čitateľnosť na slnku, hardvér si poradí aj s náročnejšími hrami a v prostredí na vás čaká množstvo zaujímavých vylepšení a funkcií. Napríklad návykové rozsvietenie displeja dvojitým ťuknutím. Ďalším plusom môže byť podpora dvoch SIM kariet. Mínusy sa mi hľadali ťažko. Konštrukciu s klzkým povrchom som odel do pribaleného krytu a malú internú pamäť zachránil slot na microSD kartu a následná aktivácia ukladania aplikácií na pamäťovku. Fotoaparát podával slušné výsledky, akurát na HDR mohol výrobca trochu viac zapracovať. S týmto problémom sa však stretávame aj pri iných modeloch značky Lenovo. Výdržou neprekvapil, ale ani nesklamal. Lenovo S60 sa podľa mňa vydarilo a pri danej cenovke si svojich majiteľov určite nájde.

foto s HDR

foto s HDR

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

rtg 06.05.2015 - 02:10

ono to asi nema gorilla glass ani nic podobne, ak neratam foliu v baleni, vsakze?

Michal06.05.2015 - 02:39 Trvalý odkaz

No folia nema nič spoločne s gorilla glasom:-) V tejto cenovke kde sa šetri na všetkom, respektive ani nie cenovke, skor značke a jej cenovej politike pri lacnych pristrojoch, teda nizkej či nižšej strednej triede. Kde sa podlieza cenami a šetri na čomkolvek. Teoreticky by som však povedal, že by to gorilla glass mohlo mat, deduktivne, ked už aj použili drahši chipset od Qualcomu a nie šmejdovy mediatek 65xx a mali 400. človek by povedal, že by tým padom mohli investovat aj do tohto. GSM arena však o gorilla glase nevie, ale zase slovenska alza ma v popise gorilla glass spomenuty. To s tou slovenskou alzou ma vyzniet skor ironicky. Kazdopadne display ma multitouch..až na 5 prstov (vitajte v roku 2011) Zistit však skutočnu pravdu, to možno akurat tak len na nejakych oficialnych produktovýh strankach výrobcu.

Peter06.05.2015 - 08:47 Trvalý odkaz

V O2 je za velmi slusnych 181,98€ co uz je celkom zaujimava cena.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne06.05.2015 - 11:05 Trvalý odkaz

To hej, skladacka neskladacka, vyzera fakt pekne.

Michal06.05.2015 - 12:52 Trvalý odkaz

Fakt pekne preto lebo vyzera ako plastovy ajfon?:) 182e je vsak fakt dobra cena,fakt a to nemyslim ironicky.(bezohladu na to,ze ja by som ho nekupil sebe a nikomu ani za 1,82e)

Celá diskusia 7 príspevkov