JBL Clip - Bluetooth reproduktor na počúvanie FM rádia

Recenzia bezdrôtového reproduktora kompaktných rozmerov s integrovaným 3,5 mm káblom v zadnej stene, šikovnou karabinou a výdržou až päť hodín.

Je utorok večer, o chvíľu začne zápas Slovenska so Slovinskom a rád by som si ho vypočul. Sedíme na internátnej izbe, internet nám práve vypadol a tranzistor tu nik nemá. V mobile mám FM rádio, ale ani po pripojení slúchadiel nie je hlasná reprodukcia z telefónu dostatočná. Vyťahujem JBL Clip, k mobilu pripojím integrovaný káblik a pochvaľujem si klasické pripojenie smartfónu s reproduktorom, ktorý sa predáva v piatich rôznych farbách. Napínavý zápas môže začať!

Základné parametre:

Hmotnosť 150 gramov, rozmery 107 x 88 x 42 mm, 600 mAh batéria, microUSB konektor, 3,5 mm jack, integrovaný audio kábel s 3,5 mm koncovkou, frekvenčný rozsah 160 Hz - 20 kHz, 40 mm menič, výkon 3.2 W, doba nabíjania 2 hodiny, výdrž na jedno nabitie 5 hodín.

Obsah balenia:

JBL Clip, microUSB kábel na nabíjanie, dokumenty

Malý a ľahký reproduktor JBL Clip poslúži na prehrávanie hudby zo smartfónu, počúvanie FM rádia a pomocou funkcie handsfree s ním môžete aj telefonovať. K telefónu ho pripojíte buď bezdrôtovo cez Bluetooth alebo pomocou šikovne integrovaného 3,5 mm audio kábla, čo je hlavná pridaná hodnota tohto reproduktora. Jeho dĺžka však nemusí byť vždy dostatočná. Určite by sme ocenili, keby bol dlhší.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V hornej stene zariadenia je robustná karabína na zavesenie napríklad na batoh, oblečenie či tašku. Praktické využitie spony necháme na fantázii používateľa.

V bočnej stene je umiestnené Bluetooth tlačidlo, ktoré stačí krátko stlačiť a reproduktor sa rýchlo pripojí k známenu alebo naposledy pripojenému zariadeniu. Nájdeme tu aj tlačidlo pre príjem hovoru a mikrofón; s JBL Clip je možné telefonovať formou handsfree. V spodnej časti je nabíjací microUSB konektor. Batériu s kapacitou 600 mAh nabijete za asi dve hodiny, a na jedno nabitie vám ponúkne približne päť hodín prehrávania hudby, čo sme v praxi aj otestovali. Po spárovaní s iPhonom však neukazuje stav batérie tak, ako sme zvyknutí z iných Bluetooth zariadení.

Na druhej strane zariadenia je regulácia hlasitosti a 3,5 mm audio jack. Ten je možné využiť pravdepodobne na prepojenie s druhým reproduktorom pre hlasnejšiu reprodukciu. Pri položení zadnou stranou na hladkú podložku oceníte protišmykový, mierne vyvýšený okraj. 40 mm menič ponúka skôr priemernú reprodukciu zvuku bez výraznejších výšok i hĺbok, tie pre nízky rozsah chýbajú. Maximálna hlasitosť je viac než dostatočná a milo nás prekvapila. Výšky a hĺbky však mohli byť trošku výraznejšie,

JBL Clip poslúži skôr na bežné počúvanie hudby, pri ktorom oceníte vyššiu hlasitosť než z bežného mobilu či tabletu. Na prekonávanie reproduktorov vašich známych tento kúsok určený nebude. Pri porovnaní s naším referenčným Huawei TB-BTS11 reprodukoval tento čínsky zázrak výraznejšie hĺbky aj výšky (tanečná hudba, rock), JBL sa viac zameriava na stredy (hovorené slovo).

Za cenu päťdesiat eur sme tak čakali trochu viac. Na počúvanie hudby na pozadí, na chate, alebo v práci niekde na stole bude JBL Clip bežnému používateľovi stačiť. Náročnejším odporúčame siahnuť po nejakom drahšom zariadení.

Najväčším lákadlom tak bude karabínka na zavesenie na batoh a možnosť kúpy v zaujímavej farbe. A integrovanie 3,5 mm kábla napríklad na počúvanie FM rádia považujeme za výborný nápad. Pravdu povediac, vždy radšej reproduktor pripojíme k mobilu klasickým káblom, než stále riešiť Bluetooth pripojenie. Napríklad niekde na chate, kde chce chvíľu pustiť nejakú hudbu z mobilu jeden, potom druhý a neskôr zase chceme počúvať hokejový zápas na Slovenskom rozhlase. Vtedy má káblové pripojenie reproduktora cenu zlata.

Orientačná cena: 49 eur (Vždy.sk)

Na jeden záber: JBL Clip

Záver:

JBL Clip je veľmi šikovné zariadenie kompaktných rozmerov s nízkou hmotnosťou, fungujúce cez Bluetooth alebo 3,5 mm audio kábel, ktoré môžete kdekoľvek zavesiť. Dodáva sa v piatich farbách, dvoch decentných (sivej a čiernej) a troch pestrých (červenej, fialovej a modrej). Reproduktor kúpite za približne 49 eur, napríklad v internetovom obchode Vždy.sk. Existuje aj verzia Clip+ odolná voči ošplechnutiu vodou. V obchodoch ju hľadajte pod názvom JBL Clip Plus.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu