Swan sa stal členom Asociácie GSM. Na národný roaming stále čaká

Štvrtý mobilný operátor Swan dnes vo svojej tlačovej správe informoval, že splnil všetky podmienky a v januári tohto roka sa stal plnohodnotným členom Asociácie GSM (GSMA), ktorá zastupuje takmer 800 mobilných operátorov GSM z 220 krajín sveta.

Operátor tým získa prístup k znalostiam, informáciám a skúsenostiam zahraničných partnerov a mnohé ďalšie výhody. Tie by mohol využiť pri poskytovaní vlastných služieb.

Swan sa chce stať štvrtým plnohodnotným mobilným operátorom na Slovensku, k čomu mu však zatiaľ chýba dostatočné pokrytie (oficiálne má niečo vyše 20 % pokrytie populácie Slovenska). Keďže budovanie vlastnej siete je nielen finančne, ale aj časovo veľmi náročné, potrebuje sa s niektorým z trojice zvyšných operátorov dohodnúť na poskynutí národného roamingu. Ten doteraz napríklad využíva aj O2, ktorému roaming poskytuje Telekom.

ikona

Swan: rokovania o národnom roamingu pokračujú, veríme v dohoduPôsobenie Swanu ako plnohodnotného štvrtého mobilného operátora na Slovensku stroskotáva na národnom roamingu. So žiadnym z operátorov sa zatiaľ nedohodol a do hry dokonca vstúpil s predbežným opatrením regulačný úrad.

Podľa posledných indícií to vyzerá, že sa s Telekomom dohodne aj Swan. Ako je známe, O2 rokuje s Orangeom o zdieľaní sietí, a dá sa očakávať, že rokovania dospejú k úspešnému koncu. To by vlastne znamenalo, že už národný roaming od Telekomu nebude potrebovať. Čo by zasa mohlo nahrať do karát Swanu, ktorý by sa s Telekomom konečne dohodol na sprístupnení siete a Swanu by tak už nič nebránilo v tom, aby spustil okrem dát aj hlasové služby, čím by sa konečne stal plnohodnotným mobilným operátorom.

Navyše, túto podmienku (poskytovať aj hlasové služby) musí Swan splniť, aby mohli úspešne pokračovať rokovania medzi ním a Slovenskou poštou. Obidve spoločnosti by spolu chceli poskytovať mobilné služby pod značkou Poštatel.

No neberte naše úvahy za hotovú vec. Je to len taký náš pohľad na sled udalostí, ako by sa mohli časom vyvinúť.

Diskusia k článku:

funboy 24.04.2015 - 18:38

Bisťu, sú to ale tajnostkári v tom SWANe. Vyše štvrť roka to tajili? :-)

Lumiak62525.04.2015 - 20:57 Trvalý odkaz

Ja Swan používam na Lumii 625 a funguje spoľahlivo. O2 tu nemá ani 4G sieť. O2 sa tlačí do siete Orange, lebo ani po 9 rokoch ryžovania nemajú na 4G sieť peniaze. Na hlas a SMS mám Easy Pecku. :)

Celá diskusia 3 príspevky