LG G Flex 2 - zase originálny a zase plastový

Recenzia výborne vybaveného 5,5” smartfónu s 13 Mpix fotoaparátom, 4K videom, optickou stabilizáciou, 3 000 mAh batériou a unikátnou zahnutou konštrukciou.

Preteky výrobcov v zavádzaní zakrivených displejov do bežne predávaných smartfónov sa začali ešte na konci roka 2013. Medzi priekopníkov patria kórejské značky Samsung a LG, no každá z nich sa očividne vybrala iným smerom.

Kým Samsung v modeloch Galaxy S6 edge a Galaxy Note Edge na zahnutej bočnej časti ponúka zobrazovanie dodatočných informácií (a paradoxne mu to v tomto smere išlo lepšie na skôr predstavenom Note Edge než na novej zahnutej "es šestke"), LG G Flex 2 je zahnutý len odhora dolu. Počas celého používania som sa snažil prísť na to, v čom je takéto riešenie výhodnejšie než klasický rovný smartfón.

ikona

Základné info: LG G Flex 2 Nástupca smartfónu so zakriveným displejom dostal menší 5,5'' Full HD displej, OS Android 5.0, osemjadrový 64-bit. procesor Snapdragon 810 s taktom 2 GHz, 13 Mpix fotoaparát s laserovým zaostrovaním a optickou stabilizáciou obrazu, tenšie telo a 3 000 mAh batériu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Treba priznať, že vyzerá originálne a môže pútať pozornosť okolia. Pri troche snahy možno pocit zo skrolovania prstom či palcom po zakrivenej časti pri prehliadaní internetu označiť za zaujímavý a výrobca tiež pravdepodobne ušetril pár milimetrov celkovej výšky. No bohužiaľ, zoznam bodov, kedy je zahnutie mierne až výrazne nepraktickejšie je oveľa dlhší…

V prvom rade je zahnutý displej G Flexu 2 samozrejme drahší. Hoci sú jeho pozorovacie uhly, skvelé farby, fantastické Full HD rozlíšenie na 5,5” uhlopriečke ponúkajúce jemnosť 403 ppi (predchodca ponúkal len HD na 6” ploche) a možno aj čitateľnosť na slnku v plnej miere porovnateľné s najlepšími smartfónmi na súčasnom trhu, na zobrazovací panel budete nadávať najmä v noci. Aj na najmenšej úrovni jasu svieti do očí ako blázon. Tu sa možnosti P-OLED technológie príliš vyladiť nepodarilo. Veľmi skoro siahnete po aplikácii Lux z Google Play alebo nejakej jej alternatíve umelo znižujúcej vypaľovanie vašich zreničiek.

G Flex 2 ani veľmi Flex nie je. Telefón je proste zahnutý, no vedzte, že na jeho vyrovnanie s plochou stola, ako ste to možno videli na YouTube či GIF obrázkoch z internetu, musíte vynaložiť poriadne veľký tlak. Mohutné vŕzganie a praskanie uloženia zadného plastového krytu však sprevádza aj bežné zovretie v ruke a pre takto drahý smartfón to určite nie je dobrá vizitka. Je však pravdepodobné, že LG G Flex 2 vydrží aj neopatrné prisadnutie či nosenie v zadnom vrecku nohavíc.

Pozor aj na papierové špecifikácie a lákavú 9,3 mm hrúbku. Keď takýto "banán" položíte na stôl displejom dolu, dotýkať sa ho bude iba v hornej a dolnej časti. Chrbát je oveľa vyššie, podľa pravítka až vo výške 13 mm nad rovinou. A vrecko vašich nohavíc nadvihne práve o túto hodnotu… Nie, že by jeho nosenie bolo nepohodlné, LG ide príkladom najmä pri percentuálnom využívaní čelnej plochy displejom a nevyužité okraje tu takmer neexistujú, no opäť to bude (zbytočne) horšie než pri rovnej G3 alebo S6 edge. Telefón sa o niečo pohodlnejšie nosí pri vkladaní do vrecka displejom nadol. Po každom vybratí ho však budete musieť otáčať.

Nadávať budete aj pri vkladaní telefónu spolu s peňaženkou do priehradky v aute (zahnutie pomáha jeho šmýkaniu a vypadávaniu von) či snahe zadávať text alebo posúvať domáce obrazovky na telefóne položenom na stole. Namiesto toho, aby na podložke sedel celou plochou zadného krytu, dotýka sa ho len zopár milimetrami v strede a po každom dotyku sa roztáča a poskakuje.

Budem úprimný, ja by som si po týždni s LG G Flex 2 radšej priplatil za jeho vyrovnanie než za takúto srandu.

Pozornosť si zaslúži aj druhá výnimočnosť súčasných vlajkových lodí LG - vypínač (a ovládanie hlasitosti) na chrbte. Tu budem v kritike miernejší, kedže poznám majiteľov G2-ky a G3-ky, ktorí prisahajú, že im takéto riešenie vyhovuje. Podľa mňa sa však opäť jedná o jednoznačne horšie riešenie než pri vypínači na boku.

Vypínač nestlačíte, hlasitosť neupravíte a vibračný režim s pomocou týchto tlačidiel nazapnete (riešením je až ikona medzi rýchlymi prepínačmi v notifikačnej lište) pokiaľ telefón leží na stole. Takto umiestnený vypínač vlastne len tak nestlačíte ani pri telefóne na ruke, tlak ukazováka ho síce bude hladiť po povrchu ale kliknutie docielite až po prekonaní odporu mikrospínača a teda pevnom zovretí okrajov smartfónu ostatnými prstami v miestach, kde má konkurencia, wait for it… vypínač.

Oveľa častejšie som teda displej zapínal dvojitým poklepaním. Na rozdiel od väčšiny konkurencie ho dvojité poklepanie dokáže aj vypnúť, no len v prípade, že sa nachádzate na domácej obrazovke. Pri zapnutej navigácii či prehliadači opäť lovíte po jeho chrbte. Alternatívne môžete telefón odomykať aj funkciou Knock Code, kde na displej vyťukáte vopred nastavenú unikátnu schému dotykov v štyroch kvadrantoch. Napríklad dve ťuknutia vľavo dole, dve oproti - vzorec, ktorý je bezpečný, poznáte ho len vy a rýchlosťou nemá ďaleko od bežného Vzoru či odomykania otlačkom.

Daňou za takúto plochu na uzamykacej obrazovke je však minimum priestoru pre samotné notifikácie. Android 5.0.1 Lollipop tu dokáže (na 5,5” Full HD displeji) zobraziť len dve pod sebou. Ostatné sú nezmyselne zbalené a polovica obrazovky prázdna… Na rozdiel od HTC ich nerozbalíte ani gestom.

Podarená grafická nadstavba však ponúka iné gesto, ktoré konkurencia nepozná. Potiahnutie palca od horného okraja pri vypnutom displeji zobrazí náhľad na aktuálny dátum a čas, popri čom vidíte aj celú notifikačnú lištu so všetkými ikonami. Škoda, že takýto náhľad už nezobrazí aj ich obsah.

Nadstavbu ale musím pochváliť aj za 5 skratiek pre ľubovoľné aplikácie vrátane fotoaparátu na blokovacej obrazovke alebo prispôsobiteľnú spodnú lištu. Tá používateľovi okrem tradičnej trojice tlačidiel späť, domov a multitasking ponúka ešte dve ďalšie pozície. Ja som sem pridal tlačidlo pre mód dvoch aplikácii vedľa seba na rozdelenej obrazovke (ten podporujú systémové aplikácie a aplikácie od Googlu, na Facebook či Messenger zabudnite) a tlačidlo sťahujúce notifikačnú lištu.

Tá ponúka (nie tak neobvyklý) posuvník s reguláciou jasu displeja, no aj posuvník pre hlasitosť (zdvojené ovládanie však určite nemá nič s pohodlnosťou tlačidiel pre hlasitosť na chrbte, že?).

Prepínače pre Wi-Fi, GPS či Bluetooth sú klasikou, možnosť ich preusporiadania je však skrytá - ďalšie sa zobrazia po posunutí úvodnej štvorice doprava. Páči sa mi, že tu už nezaberá miesto aplikácia Qslide a ani diaľkové ovládanie Quick Remote - v notifikačnej lište sa zobrazia až po tom, ako ich zapnete samostatným prepínačom. Mimochodom, aplikácia pre ovládanie TV a Set-top-boxu je praktickejšia a dokážete ňou ovládať oveľa viac možností než pri HTC či Samsungu - pri väčšine televízorov nechýbajú ani tlačidlá Menu či Exit.

Do neba som potom vynášal základnú obrazovku s maticou 5 x 5 ikon. Ďalších päť sa zmestí vedľa tlačidla pre vstup menu aplikácií. LG G Flex 2 môže byť pre ostatných výrobcov vzorom. Konečne je potenciál veľkej obrazovky a vysokého rozlíšenia využitý naplno.

Výpis šikovných nápadov pokračuje aj podarenou aplikáciou pre Telefón alebo Správy - nechýba tu ani možnosť naplánovania SMS-ky, ktorá sa neskôr odošle v stanovený čas. Napísať ju môžete na klávesnici so samostatným numerickým riadkom a pokiaľ si ich tam vložíte, aj so samostanou čiarkou a bodkou. Aby toho nebolo málo, nastaviť si môžete aj zvukovú či vibračnú odozvu zmeniť môžno aj samotnú výšku klávesnice. Tá sa môže rozdeliť, posunúť do strany pre lepšie písanie jednou rukou a pohyb po medzerníku zas posúva kurzorom medzi písmenami zadávaného textu ako na touchpade.

Prostredie LG síce nie je tak vizuálne lákavé a čisté ako v prípade Sense od HTC, no ponúka podobné množstvo funkcií a možno ešte viac zaujímavých vylepšení navyše. Inšpirácia taiwanským výrobcom možno priniesla aj jednu domácu obrazovku navyše. Na rozdiel od BlinkFeedu však ponúka na jednej polovici typy pre používanie smartfónu a na druhej počíta spálené kalórie či prejdenú vzdialenosť počas dňa.

Papierový výkon LG G Flex 2 vyzerá vďaka Snapdragonu 810 veľmi dobre. Telefón zvládne najnovšie hry a väčšinou je aj pomerne svižný. Opätovné načítavanie ikon na základnej ploche však nie je úplnou výnimkou a viac krát sa mi stalo, že systém úplne rozhodila flashová reklama na jednom z webov otvorených v Chrome. Vtedy som na reakciu a návrat na domácu obrazovku čakal aj niekoľko sekúnd. Situáciu však výrazne zlepší vstup do vývojárskeho módu a ručné vypnutie všetkých systémových animácií. To koniec-koncov odporúčam pre všetky androidy.

Dizajnéri sa tu totiž skutočne vyšantili a napríklad vypnutie displeja môže sprevádzať až trojica animácií. Vypnite ich a radšej si vyberte jeden z troch režimov zobrazovania farieb. Snapdragon 810 sprevádza povesť rýchleho čipu, no s problematickým chladením. Flex 2 sa zahrieva v okolí fotoaparátu najmä pri využívaní LTE a dátových prenosov, no nejedná sa o nič extrémne.

LG sľubuje aktualizáciu, ktorá by mala svižnosť systému ešte vylepšiť. Na využívanie 2 GB RAM si však nemôžem sťažovať, obyčajne mi zostávalo voľných okolo 700 MB. Horšie je to s 16 GB vnútorným úložiskom, kde si viac než polovicu odhryzne samotný systém už pri prvom zapnutí. Flex 2 však exceluje podporou microSD kariet až do veľkosti 2 TB. Záleží teda len na vašej peňaženke. Verzia s 32 GB úložiskom pridáva aj gigabajt RAM navyše.

Fotoaparátu s 13 Mpix rozlíšením pomáha optická stabilizácia a unikátna funkcia laserového zaostrovania. Tá podľa všetkého funguje len ako podpora (telefón totiž bezproblémovo zaostrí aj po zakrytí laserového vysielača vedľa objektívu a dvojfarebného LED blesku). Podpora je to však perfektná. Flex 2 ostrí rýchlejšie ako väčšina konkurencie a čas ostrenia sa nepredlžuje dokonca ani v šere alebo úplnej tme, kde pri ostatných smartfónoch čakáte kľudne niekoľko sekúnd na neistý výsledok. Snímky cez deň vynikajú výbornými farbami a skvelým kontrastom pri prechode svetla a tieňa. Príjemné je aj spoľahlivé HDR s nastaveniami ON, OFF alebo AUTO.

Snímky v tmavej miestnosti či v noci už prinášajú viac šumu a cez malý objektív by mohlo prechádzať viac svetla, no aj takéto fotografie opäť prekvapia bezchybnou ostrosťou vďaka spomínanej stabilizácii. Video možno nahrávať UHD (3 840 x 2 160 b.) či nižších Full HD a HD rozlíšeniach. HD rozlíšenie ponúkne aj spomalený záznam pri 120 fps. Pri UHD rozlíšení sa už tradične musíte spoľahnúť na maximálne 5 minútový záznam, no ani tu nechýba pauza. Nadpriemerné výsledky ponúka aj predný fotoaparát s 2 Mpix alebo Full HD videom.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 52 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 129 MB / min.)

UKÁŽKA UHD VIDEA (súbor 93 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 222 MB / min.)

K fotoaparátu sa možno dostať aj rýchlym podržaním tlačidla pre uberanie hlasitosti pri vypnutom displeji. Jeho náprotivok spustí poznámky Quick Memo.

Pochváliť môžem aj nadmieru hlasný a dostatočne mono reproduktor v spodnej časti zadného krytu a dodávané in-ear slúchadlá pripájajúce sa do 3,5 mm jacku v spodnej hrane. Majú plochý kábel, dobre vyzerajú a hrajú lepšie než väčšina konkurencie. Samozrejmosťou je niekoľko menších či väčších štupľov v balení.

Budúceho majiteľa poteší aj bleskurýchle nabíjanie. Nabiť 3 000 mAh nevymeniteľnú batériu pod zadným odnímateľným krytom, to dodávanej nabíjačke netrvá ani 120 minút. Na 50 % stačí 40 minút. Telefón vás obdarí výdržou na úrovni jeden a pol dňa pri striedmejšom používaní. Batérii najviac dáva zabrať hranie hier, prezeranie videa a využívanie dátového pripojenia. Pri čítaní uložených článkov z Pocketu je to oveľa lepšie, hoci displej je samozrejme veľký a teoreticky energeticky veľmi nenažraný.

Vo výbave nechýba ani FM rádio s podareným dizajnom a funkciami RDS a Radio Text. Prehliadka hlavných systémových nastavení odhalí inteligentné radenie položiek do štyroch kariet Siete, Zvuk, Displej a Všeobecné, rýchlo však môžete preskočiť na klasický zoznam. Zaujať môže integrovaný čistič dočasných súborov a cache alebo gestá stišujúce vyzváňanie či pauzujúce prehrávané video a budík po otočení telefónu. Okrem nastavovania zvonení poteší aj vlastné prispôsobenie vibrácii, ktoré ho majú sprevádzať.

Zadný kryt sa hrdí schopnosťou samoopravovania škrabancov a poškodení. V praxi ide o zaujímavú vlastnosť, ktorá však opraví len bežné vlasové škrabance. Proti ryhám a pádom na betón bude bezmocná - naša testovacia vzorka mala niekoľko drobných stôp už navždy, no na druhej strane, pri vymeniteľnom zadnom kryte vás to nemusí trápiť tak, ako pri zariadeniach s unibody či dokonca hliníkovou konštrukciou.

Výhody:

+ Knock Code

+ dvojité poklepanie po obrazovke dokáže displej aj vypnúť

+ grafická nadstavba s množstvom vylepšení

+ prispôsobiteľná klávesnica

+ plánované odoslanie SMS-iek

+ infraport, Quick Remote, Quick Memo

+ laserové zaostrovanie a stabilizácia fotoaparátu

+ hustá matica ikon na základnej obrazovke

+ bleskové nabíjanie

Nevýhody:

- zahnutý displej prináša len nevýhody (okrem originálneho vzhľadu)

- vŕzganie plastovej konštrukcie

- podľa nás nepraktický vypínač na chrbte

- veľmi vysoká úroveň minimálneho jasu

- 50 % blokovacej obrazovky zostáva nevyužitých aj pri vypnutí KnockCode

- niekedy dlhšie načítavanie domácej obrazovky a zbytočné animácie

Odporúčaná cena: 578,99 eur (Dobremobily.sk)

Na jeden záber: LG G Flex 2

Záver

LG G Flex 2 oproti predchodcovi výrazne dospel. Ponúka 5,5” displej s výbornými farbami a Full HD rozlíšením, jeden z najvýkonnejších procesorov súčasnosti a kvalitný fotoaparát s 13 Mpix rozlíšením, stabilizáciou a 4K videozáznamom. S takouto výbavou nie je jeho cena až tak prestrelená, veď nakoniec podlezie najvybavenejšie modely Samsungu či HTC.

Škoda len občas pomalšieho prostredia a menšieho vnútorného úložiska, ktoré však môže odčiniť jedna z najpremyslenejších grafických nadstavieb. Nevyzerá tak dobre ako HTC Sense, ale v určitom smere ponúkne ešte viac. Telefón, ktorý môžem smelo odporučiť každému, ak si zvyknete na vypínač na chrbte. To by bol LG G Flex 2 s rovným displejom…

Takéto zahnutie však v reále prináša takmer výhradne bolesti - hrubšie vrecko, nestabilitu na stole, vŕzganie. Stojí toto všetko za určitú dávku originality? Veď nakoniec, konkurencia už ponúka sklo či hliník a tu je to stále "len" plast. Zahnuté displeje sa kľudne môžu stať tým, čím napríklad 3D televízory - zaujímavosťou, ktorú hrdo ukážete priateľom, ale reálne každodenné využitie pre ňu nenájdete.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto zosnímané počas videa

Diskusia k článku:

rtg 22.04.2015 - 01:26

"+ plánované odoslanie SMS-iek" to ine telefony nemaju? myslel som, ze je to standardom

Michal22.04.2015 - 01:34 Trvalý odkaz

Možeš stiahnut appku, ktorá to vie, inak som sa v defaultnej aplikacii spravy na nokii, sony, htc ešte určite nestretol.

Lumiak62523.04.2015 - 16:12 Trvalý odkaz

Na pohľad zaújme okolie a prebehne hlavou otázka - čo ten s tým mobilom robil? Fotky na takú cenovku sa mi zdajú byť zlé. Ja som myslel, že aj batéria sa dá vybrať. Asi tiež by bola zohnutá. :)

marek25.04.2015 - 14:56 Trvalý odkaz

Mňa by zaujímalo prečo LG nemá nejakú radu s OLED displejmi, okrem týchto flexov.

Patrik19.06.2015 - 00:40 Trvalý odkaz

Pouzivam tento telefon osobne a musim povedat to prehrievanie je sialene fakt ma to obmedzuje uz ked pri beznej praci s mobilom sa mi znizi jas kvoli vysokej teplote procesora a zima s tymto telefonom by vam nebola ani v zime cely cas je horuci neviem ci to bude pouzitim tej 810 alebo mam ja nejaky poruchovy kus. A reklama tipu zadny kryt sam zakrije male skrabance nie je na mieste na zadny krit zdobia milioni mikro skrabancov a nezda sa mi ze sa idu samoopravit ale inac celkom spokojny ohladam prostredia aj vyladenosti z mojej strany a aktualizacia na android 5.1.1 ma prijemne prekvapila

Celá diskusia 6 príspevkov