Telekom spúšťa HD Voice. Prvý bude východ Slovenska

Operátor vylepšuje kvalitu zvuku pri telefonovaní a od zajtrajšieho dňa prinesie zákazníkom hlasové hovory v HD kvalite. Zvuk pri bežnom hovore by mal byť čistejší a použitý kodek prináša aj potlačenie šumu a hluku z okolitého prostredia.

Zákazníci Telekomu budú mať od utorka 21. apríla možnosť využívať výhody HD hlasu. Technológia HD Voice zabezpečuje prenos hlasu v širšom frekvenčnom rozsahu 50 – 7 000 Hz, čo sa prejavuje vo vyššej kvalite zvuku, ktorý je čistejší a zrozumiteľnejší.

Na to, aby zákazníci mohli využívať výhody HD hlasu (HD Voice), musia vlastniť telefóny podporujúce hlasový kodek AMR-WB. Telekom v súčasnosti ponúka až 53 zariadení, ktoré túto technológiu podporujú. Obe zariadenia (volajúci aj volaný) zároveň musia byť pripojené do 3G siete. Tá je v súčasnosti dostupná pre vyše 80 % populácie.

V úvodnej fáze bude vyššia kvalita zvuku dostupná pre zákazníkov v košickom a prešovskom kraji. V najbližších týždňoch bude technológia dostupná pre všetkých zákazníkov na území Slovenska pokrytom 3G sieťou.

Nová technológia bude dostupná pre všetkých zákazníkov automaticky a bez poplatku.

obr: sonymobile.com

Medzi výrobcov, ktorí do niektorých svojich zariadení HD Voice pridávajú patria Apple, Sony, HTC, Alcatel, BlackBerry i Nokia. Presné informácie o kompatibilných zariadeniach sa dozviete na infolinke alebo v predajni operátora. Neoficiálnou a orientačnou pomôckou vám môže byť aj stránka na Wikipedii so zoznamom telefónov podporujúcich technológiu HD Voice.

Pozn. redakcie: HD Voice oficiálne spustil už pred takmer dvomi rokmi aj Orange. Podmienky na kvalitnejší hovor sú aj tu rovnaké: mať telefón s podporou HD Voice a byť prihlásený do 3G siete. Keďže obaja operátori podporujú rovnaký kodek, môžete uskutočniť hovor v HD kvalite aj medzi sieťami Orangeu a Telekomu.

ikona

Orange HD Voice v praxiV redakcii sme testovali novú službu Orangeu - HD Voice, ktorú ako prvý operátor na Slovensku spustil do ostrej prevádzky v máji tohto roku. Po vlastných skúsenostiach môžeme skonštatovať, že používať telefón s podporou HD Voice má naozaj zmysel.

Zdroj: operátor

Diskusia k článku:

Začať diskusiu