Harman Kardon Esquire Mini - tentoraz sa za značku oplatí zaplatiť

Recenzia Bluetooth reproduktora s výbornou hlasitosťou, vyváženým zvukom a elegantným dizajnom, ktorým si aj nabijete svoj mobil.

Z väčšiny značkových Bluetooth reproduktorov mám pocit, že polovica hodnoty výrobku ide len akcionárom firmy a dizajnérom. Esquire Mini je iný. Konečne.

Základné parametre:

Hmotnosť 238 gramov, rozmery 140 x 75 x 24 mm, 2 000 mAh batéria, Bluetooth, Aux-in 3,5 mm, výdrž do 8 hodín, výkon 2 x 4 W, dva 27 mm meniče, frekvenčný rozsah: 180~20 kHz, microUSB konektor.

Obsah balenia:

reproduktor, microUSB kábel, dokumenty, kožený remienok

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Harman Kardon Esquire je prenosný Bluetooth reproduktor (približne 15 x 15 x 5 cm) s cenovkou tesne pod dvesto eur, ktorý sa u nás predáva od začiatku tohto roka. Ponúka výkon 2 x 10 W vďaka 45 mm meničom a výdrž 5 hodín na jedno nabitie. Jeho najväčšou devízou je reprodukcia hĺbok už od 80 Hz.

Esquire Mini sa tu predáva už od septembra minulého roka, a to o päťdesiat eur lacnejšie. Ponúka výkon 2 x 4 W vďaka dvom 27 mm meničom a batériu s polovičnou kapacitou (2000 mAh), ale v konečnom dôsledku podobnou výdržou na jedno nabitie. Výrobca udáva 8 hodín, my sme dosiahli šesť na polovičnej hlasitosti. A poviem vám, už tá je poriadne hlasná a pracovať sa pri nej dá len ťažko.

Keďže je Esquire Mini podstatne menší (približne 14 x 8 x 2,5 cm), jeho frekvenčný rozsah začína až na 180 Hz, čo sa podpisuje na slabšej reprodukcii hĺbok. Tú však dorovnáva celkovo veľmi pekne vyvážený zvuk.

Oproti svojmu väčšiemu bračekovi však Esquire Mini ponúka aj klasický USB výstup (5 V, 1 A), takže poslúži aj ako externá batérie, resp. záložný zdroj. Skrátka, zabudovanú 2000 mAh batériu môžete využiť aj na nabitie vášho mobilu v stave núdze.

Ak nemáte záujem o prepojenie cez Bluetooth, využiť môžete aj AUX pripojenie káblom s univerzálnou 3,5 mm audio koncovkou.

V balení reproduktora nájdete aj USB-microUSB kábel pre nabíjanie či už samotného reproduktora (do 3 - 5 hodín, podľa nabíjačky), alebo pre nabíjanie mobilu z reproduktora, a tiež praktický kožený remienok.

Skúsenosti z praxe

Po vybalení som teda reproduktor nabil nabíjačkou s microUSB koncovkou. Pripojenie k Bluetooth klasickou cestou k iPhonu je už rutinou, zvoliť si však môžem aj prepojenie káblom. Päť LEDiek v bočnej stene ma informuje o plne nabitej batérii. Pustím si najprv nový singel skupiny Muse, no chýbajú mi hĺbky basovej gitary. Skladbu Psycho si tak radšej pustím na mojom referenčnom 20-eurovom reproduktore Huawei TB-BTS11 (v obchodoch hľadajte "speaker TB-BTS11") s neuveriteľnými hĺbkami a dostatočne vyváženým zvukom. Používam ho vďačne každý deň a pri tanečnej hudbe či rocku ho neprekonal zatiaľ žiaden prenosný reproduktor do 50 eur.

Pokiaľ však ide o maximálnu hlasitosť či vyváženie zvuku pri klavírnych skladbách, jazze, swingu, vyhráva niekoľkonásobne drahší harman/kardon. Ten vyniká aj spracovaním a kvalitnými materiálmi. A už dlho som nepočul tak malý reproduktor tak revať. Hlasitosť ovládam dvojitým tlačidlom v hornej stene, vypínač, párovací režim Bluetooth alebo telefonát ovládam krátkym stlačením príslušných tlačidiel. Netreba nič držať. To mi je celkom sympatické.

Výhody

+ vyvážený zvuk

+ elegantný dizajn, kvalitné materiály

+ praktická nožička

+ nabíjanie mobilu

+ reálna výdrž 6 hodín na polovičnej hlasitosti

+ neuveriteľná maximálna hlasitosť

+ dostupný v troch farbách

+ hlasné telefonovanie

Nevýhody

- batéria mohla byť o trochu silnejšia

- náš referenčný 20-eurový reproduktor TB-BTS11 v reprodukcii hĺbok opäť vyhral

- v kategórii malých Bluetooth reproduktorov vysoká cenovka

- modrá informačná LED-ka v noci zbytočne žiari

- v balení chýba audio kábel do AUX

- chýba podpora NFC

Orientačná cena: 139 eur (Vždy.sk)

Na jeden záber: Harman Kardon Esquire Mini

Záver

Reproduktor Harman Kardon Esquire Mini patrí k najkvalitnejším malým reproduktorom na trhu. Cenovka mohla byť pokojne nižšia, no s týmto príslušenstvom premeníte váš mobil či tablet na komplexný mikro systém. Esquire Mini sa mi páči aj po dizajnovej, aj po zvukovej stránke. S cenovkou pod 150 eur je to luxusný produkt, ktorý si môžu dovoliť aj bežní ľudia. Vydrží vám roky, nemusíte ho meniť s každým mobilom, a keď sa vám telefón nečakane vybije, reproduktor vám vďaka USB výstupu energiu v jeho batérii rád obnoví. V budúcej generácii zapracovať na reprodukcii hĺbok a dám jej plný počet bodov. Takto je to skôr na tých 9/10. Bez váhania.

Diskusia k článku:

japo 02.04.2015 - 03:24

celkom by som ten tvoj referencny repracik vyskusal ....ale ani chudak google to "TBS11" dako nepozna...

Richard Hombauer02.04.2015 - 11:48 Trvalý odkaz

lebo proti ľudskej hlúposti nepomôže ani google :D pomýlil som sa, malo tam byť huawei bts11 :) už je to v článku opravené

Nightmare02.04.2015 - 16:55 Trvalý odkaz

Mne sa pacia taketo vecicky ako aj pri P70 od Lenova ze posluzi aj ako nabijacka...a preco nie?:) tak isto aj tento reprak sa mi pozdava ako rozumna vec,vyuzitelna

japo05.04.2015 - 21:32 Trvalý odkaz

teraz sice pozna ale aj tak sa to pod 100ks kupit dako neda....

Marek07.04.2015 - 11:58 Trvalý odkaz

Ahoj.. ten repracik vyzera super. Pojdem ho pozriet.. ale pocuj, ten "referenčný 20-eurový reproduktor BT-BTS11" - neviem to nikde najst. Aj ten by som rad popocuval. Dik vopred ;-)

Celá diskusia 7 príspevkov