Swan: rokovania o národnom roamingu pokračujú, veríme v dohodu

Pôsobenie Swanu ako plnohodnotného štvrtého mobilného operátora na Slovensku stroskotáva na národnom roamingu. So žiadnym z operátorov sa zatiaľ nedohodol a do hry dokonca vstúpil s predbežným opatrením regulačný úrad.

Pred niekoľkými dňami vydal regulačný úrad predbežné opatrenie, v ktorom určil určil základné podmienky poskytovania národného roamingu. Ten Swan potrebuje na to, aby mohol zákazníkom poskytovať nielen dátové, ale aj hlasové služby po celom území Slovenska.

Keďže sa so žiadnym z troch operátorov nedohodol, pretože sa mu cena zdala neadekvátne vysoká, obrátil sa na Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ). Ten rozhodol, že pokiaľ sa operátori nedohodnú, určí cenu sám. Takisto uložil povinnosť poskytnúť na základe žiadosti Swanu národný roaming za takých podmienok, aby zákazníci Swanu mali zabezpečený rovnaký rozsah a kvalitu služieb ako koncoví používatelia poskytovateľa národného roamingu.

ikona

RÚ: operátori majú povinnosť poskytnúť Swanu národný roamingRegulačný úrad vydal predbežné opatrenie, v ktorom určil určil základné podmienky poskytovania národného roamingu. Zároveň operátorom oznámil, že predlžuje termín na rozhodnutie o spore, ktorý sa týka podmienok národného roamingu, o štyri mesiace, a keď sa nedohodnú na cene, určí ju sám.

Swan na toto opatrenie reagoval tlačovou správou v ktorej uviedol, že rozhodnutie RÚ je podľa neho logickým vyústením objektívneho posúdenia preukázaných skutkových a právnych skutočností, a že pokračuje v rokovaniach s trojicou mobilných operátorov. Verí, že predbežné opatrenia stále dávajú priestor na férovú dohodu aj o cene za národný roaming. Nezabudol pripomenúť, že podmienku na poskytnutie národného roamingu (pokryť vlastnou sieťou aspoň 20 % obyvateľstva) splnil už 16. decembra 2014.

“Toto rozhodnutie je okamžite vykonateľné, takže veríme, že bude rešpektované. So všetkými tromi operátormi máme záujem o ďalších krokoch rokovať s cieľom získať celonárodné pokrytie pre našich zákazníkov čo najskôr,“ potvrdil Juraj Ondriš, predseda predstavenstva spoločnosti Swan.

Dohoda o poskytnutí národného roamingu doteraz stroskotávala aj na cenových podmienkach. Predbežné opatrenie regulačného úradu stále poskytuje priestor na dohodu o cene národného roamingu. Ak sa to nepodarí, bude musieť aj o cene rozhodnúť regulátor.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

paul 01.04.2015 - 11:02

Keby radšej tak usilovne pracovali na rozšírení vlastnej siete, ledva splňujú tých 20%

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease01.04.2015 - 12:55 Trvalý odkaz

Aj keby mali 60% pokrytého obyvateľstva s LTE 1800. K hlasovým službám ich to veľmi nepriblíži..

Lumiak62501.04.2015 - 14:39 Trvalý odkaz

Hlasové služby môžu mať už teraz na vlastnej 2G siet, ktorú majú zapnutú na 1800Mhz. Konkurencia tiež hovor prepne na 2G, alebo 3G. S O2 sa im moc rokovať neoplatí - O2 nemá také pokrytie ako konkurencia a sama je odkázaná na národný roaming Telekomu.

paul01.04.2015 - 15:35 Trvalý odkaz

Mňa by zaujimalo práve to, ze co im brani budovať okrem lte aj 2g a 3g siet

bodnar.tom01.04.2015 - 16:40 Trvalý odkaz

Najmä to že pre 3G-UMTS nemaju pridelene frekvencie a 2G GSM je to dosť problematicke kee sice maju časť pasma 1800 Mhz ale to musia sučasne použivať s LTE sietou a GSM siet možes použit na hlas, sms, mms a nejake basic data služby. Skutočný rozvoj hlasu pre SWAN bude až spustenie technologie VoLTE pre siet LTE. CO ich najviac brzdi su financie, rozne povolenia od uradov a chybajuce pasmo pod 1 GHz. Ktoré maju len O2, Telekom a Orange aj to nevyuživaju na maximum. Zaciatký su vždý ťažke.

Celá diskusia 13 príspevkov