Lenovo P70 - heslo: štyritisíc miliampérhodín

Recenzia výkonného dual SIM androidu s 5” HD displejom, 2 GB RAM a silnou 4 000 mAh batériou. Zamrzí zopár drobností ospravedlnených skvelou cenou.

Z táborov Lenova a Motoroly v minulom roku často prichádzali protichodné vyhlásenia. Kým jedno prisľúbilo snahy o rozšírenie trhového podielu Motoroly aj v Európe a zariadenia s logom Lenova sa mali predávať skôr na ázijských trhoch, druhé tvrdilo presný opak. Zdá sa, že nakoniec je to vďaka rôznym špecializovaným e-shopom jedno. Na slovenskom trhu totiž bez väčších problémov zoženiete smartfóny oboch značiek.

ikona

Základné info: Lenovo P70Veľmi dobre vybavený a cenovo dostupný dual SIM android s osemjadrovým procesorom, 5'' HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom, 5 Mpix prednou kamerou, podporou LTE a silnou 4 000 mAh batériou. (+ živé fotografie)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Lenovo ich tu však má predsa len viac, a to je len dobre. Podarené modely Vibe s kovovým telom sme hodnotili veľmi kladne. Pre tých, ktorí preferujú plast či nižšiu cenu je tu zas napríklad model P70. Obstojí aj on, alebo s nižšou cenou odíde aj radosť z celkového používania?

V predajnom balení nájdeme aj čosi navyše. Okrem samotného smartfónu, nie práve najkompaktnejšej, no aspoň rýchlej 2 A nabíjačky a slúchadiel sem výrobca pribalil aj ochrannú fóliu na displej a USB OTG redukciu pre pripojenie USB kľúčov - kopírovanie filmov a fotografií tak bude ešte jednoduchšie než pri ich prenose cez microSD kartu. Externý harddisk sa po pripojení k smartfónu síce roztočí tiež, no dáta na ňom pravdepodobne, tak ako my, neprečítate. Extrémom, pre ktorý však pravdepodobne nenájdete reálne využitie, môže byť pripojenie klasickej myši.

Jej kurzor sa potom objaví na 5-palcovom displeji. Na HD rozlíšenie ani pozorovacie uhly či farby sa nemôžem sťažovať. Príjemná je aj trojica dotykových tlačidiel pod displejom. Len ich podsvietenie mohlo byť trocha rovnomernejšie a automatická regulácia jasu zobrazovacieho panelu rýchlejšia. Takto sa prispôsobovala aj niekoľko sekúnd.

Displej môžete aktivovať i dvojitým poklepaním. Už z uzamykacej obrazovky sa potom dostanete nielen k fotoaparátu, ale aj k SMS-kám či neprijatým hovorom. Lenovo na ne upozorňuje krátkou vibráciou vždy, keď telefón odomknete - až do momentu kedy notifikáciu zmažete. Dlhé podržanie stredného "tlačidla" (senzoru) zasa môže okamžite zachytiť sériu fotografií, no táto možnosť sa mi zdá zbytočná - nemáte totiž čas nastaviť kompozíciu ani zaostrenie a výsledné snímky preto budú úplne na nič.

Zadný kryt, ktorého súčasťou sú aj tlačidlá vypínača a regulácie hlasitosti je plastový, no pomerne tvrdý a našiel som na ňom aj niekoľko škrabancov od bežného používania. Pod ním nájdete miesto pre dve microSIM karty, microSD kartu a batériu. K nej teoreticky máte voľný prístup, no chýba plastový výrez pre jej vybratie a celý úkon navyše dôrazne zakazuje séria nápisov "Don`t remove". Je to škoda a logika takéhoto riešenia mi skutočne uniká.

Po stiahnutí notifikačnej lišty bude k dispozícií pätica prispôsobiteľných rýchlych prepínačov (Wi-Fi, Bluetooth či GPS), regulácia jasu a voliteľne aj náhľad na udalosti v kalendári pre aktuálny deň. Škoda len, že udalosť zmizne hneď po svojom začiatku - ak by ste o 8:01 chceli rýchlym pohľadom zistiť, v ktorej miestnosti máte stretnutie so začiatkom o 8:00, máte smolu a aj tak musíte otvárať klasický kalendár. Ten však v nadstavbe Vibe UI nad Androidom 4.4.4 prešiel šikovnými vylepšeniami a integruje aj To-do list (teda pripomienky) či zoznam narodenín kontaktov.

Nadstavba necháva všetky ikony vedľa widgetov na základnej obrazovke, klasický zoznam aplikácií tu neexistuje, podobne ako na Huaweioch či zariadeniach s operačným systémom iOS. Usporiadavanie vzhľadu podľa vášho vkusu však uľahčuje hromadné presúvanie ikon. Tie je možné nahádzať do akejsi virtuálnej spodnej lišty a medzi obrazovkami ich tak potom nemusíte prenášať po jednej.

Z ďalšej softvérovej výbavy už v základe poteší Kalkulačka, prieskumník súborov, záznamník zvuku či FM rádio (bez RDS, no s nahrávaním záznamov). Množstvo ikon však Lenovo mohlo radšej vynechať, okrem prehliadača Chrome je tu napríklad už v základe aj tradičný Prehliadač známy z väčšiny androidov a tiež aj UC Browser. Zbytočných je aj päť ikon pre hry ponúkajúce dodatočné stiahnutie obsahu - ak by som chcel, z Obchodu Play si ich stiahnem sám. Samsung to pri nových Galaxy S6 a S6 Edge už pochopil.

Lenovo P70 si to však môže dovoliť, zo 16 GB úložiska rozšíriteľného microSD kartou totiž po prvom spustení používateľovi zostane veľmi slušných 11,5 GB miesta. Smartfón vďaka osemjadrovému MediaTeku MT6752 nemá najmenšie problémy zvládať akokoľvek náročné úlohy. Zaujímavý je aj manažment operačnej pamäte. Z 2 GB RAM mi bežne zostávalo voľných len 265 MB, no bolo to hlavne preto, že systém nepotreboval posledné aplikácie zatvárať tak úzkostlivo. Ich opätovné aktivovanie cez ponuku multitaskingu boli vždy takmer okamžité. Hneď pod nimi nájdete tlačidlo pre vyčistenie pamäte, no kľudne naň budete môcť zabudnúť.

Telefónna aplikácia má pri inteligentnom vyhľadávaní trocha prekvapivo problémy s diakritikou, no vďaka tlačidlu lupy môžete rýchlo vyhľadávať aj s pomocou softvérovej klávesnice. Prvá karta s číselníkom potom zobrazuje najčastejšie kontaktované osoby.

Lenovo veľmi dobre zvláda manažment oboch SIM kariet zároveň. Vopred si môžete nastaviť, z ktorej sa majú odosielať SMS správy, z ktorej budete telefonovať a ktorá obslúži dátové pripojenie (primárna šachta zvládne kľudne i LTE, druhá len 2G siete). V prípade voľby "vždy sa opýtať" bude zelené tlačidlo rozdelené na dve polovice - pre každú kartu zvlášť. Podľa SIM kariet sú roztriedené aj správy či prijaté hovory, pri tých zmeškaných zas nechýba informácia o dĺžke vyzváňania. Mrzí ma len, že sa sem z vyšších modelov Vibe nedostala funkcia automatického nahrávania hovorov cez aplikáciu Security. Ručné nahrávanie po dotyku na tlačidlo počas prebiehajúceho telefonátu je zbytočne kostrbaté. V SMS-kách však zostala možnosť približovania obsahu tradičným gestom pinch-to-zoom. Používatelia s horším zrakom tak budú mať radosť.

Klávesnica je tradičná, priamo od Googlu. Tej sa grafická nadstavba nijako nedotkla. Umožňuje zapnúť napríklad vibračnú odozvu a ponúka samostatnú bodku i čiarku už v základnom rozložení, no jej prediktívny slovník mierne zaostáva a zbytočne preferuje priezviská z adresára pred bežnými slovenskými slovami. Nič vám však nebráni nahradiť ju akoukoľvek z obchodu Google Play.

Systémové nastavenia sú už tradične rozdelené na dve polovice. Karta Systém má tradičné rozloženie, kde vyniká len položka Centrum oznámení. Tu môžete aktivovať ukazovateľ aktuálnej rýchlosti dátového pripojenia, spomínaný náhľad kalendára, preusporiadať rýchle prepínače v notiikačnej lište alebo zakázať špecifickým aplikáciám prístup do notifikačnej lišty. Ja som tak obmedzil predinštalovaný antivírus Security. Inak bude medzi upozorneniami stále zbytočne zaberať jednu položku. Netradičnou možnosťou je aj stanovenie priority pre jednotlivé aplikácie. Nové e-maily tak v sťahovacej lište nemusia byť medzi upozorneniami uložené chronologicky, ale kľudne môžu svietiť vždy navrchu. Šikovné.

Položka Domovská stránka zasa udržuje prehľad medzi doinštalovanými launchermi meniacimi vzhľad základnej obrazovky.

Zaujímavejšou je však druhá karta Ľudia. Preklad nie je príliš presný, sústreďujú sa sem funkcie špecifické pre Lenovo alebo nadstavbu Vibe UI. Aktivuje sa tu prebúdzanie displeja dvojitým poklepaním alebo tlačidlami hlasitosti, spomínané zachytávanie momentiek stredovým tlačidlom, či takzvané scény. Tu môžete nastaviť špecifické úkony buď v presne stanovený čas, alebo pri pripojení k určitej Wi-Fi sieti. Doma sa tak automaticky môže vypnúť GPS, zapnúť Bluetooth alebo otvoriť prehrávač hudby či iná aplikácia.

Hlavnému 13 Mpix fotoaparátu tentoraz chýba optická stabilizácia. Pravdepodobne sa budete len ťažko rozhodovať medzi "fotografickým" pomerom strán 4:3 alebo čoraz bežnejším 16:9, ktorý zas zábermi naplno zaplní celý displej. Obyčajne ponúka maximálne rozlíšenie len formát 4:3, čo je dané fyzickými rozmermi čipu. Tu je to však úplne jedno. Či si zvolíte rozlíšenie 4 800 x 2 704 (16:9) alebo 4 160 x 3 120 (4:3), spolu to bude vždy presne rovnaký počet bodov. Samozrejme, s inou šírkou záberu scény..

Za jasného dňa sú výsledky priemerné a na vyššie modely výrobcu podľa mňa nestačia. Tiež odporúčam vyhýbať sa režimu HDR. Je až príliš agresívny a deformuje skutočné farby. V noci je fotoaparát tiež oveľa pomalší, často preostruje a zachytenie snímky dlhšie trvá. Odporúčam preto aktivovať priebežné sledovanie zaostreného objektu. To vám dá čas nájsť si pevnú podložku. Zachytávanie panorámy funguje mierne inak než sme zvyknutí. Tu jej snímanie nie je kontinuálne, ale po určitom uhle otočenia prichádza k novej expozícii. Softvér tak vlastne pozliepa sériu snímok, nie postupné otáčanie telefónom. Výsledok je dobrý, avšak len 180-stupňový.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 62 MB, 3gp; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 100 MB / min.)

Nechýba ani možnosť nahrávať Full HD video so samostatným tlačidlom pre pauzu. Smartfón počas jeho nahrávania sám preostruje, no pokyn mu môžete dať aj vy, dotykom na niektorú časť obrazovky. Predná kamera ponúkne 5-megapixelové statické zábery, no len VGA video.

Multimediálny zážitok však môže sčasti vynahradiť pomerne hlasný reproduktor. Až do troch štvrtín maximálnej hlasitosti bude zvuk neskreslený a nerezonujúci.

Spomenúť sa oplatí aj rozšírenú ponuku menu po podržaní vypínacieho tlačidla. Okrem tichého, vibračného a normálneho režimu môžete použiť ešte jeden - režim Vonku. Ten môže napríklad vyzváňať o niečo hlasnejšie. Ťahákom Lenova P70 však bude najmä nekompromisná výdrž vďaka 4 000 mAh batérii. Pri náročnejšom používaní pri presunoch vlakom (a teda mizernom 3G pokrytí) som aj tak nabíjal až druhý deň na obed. Striedmejšie používanie vás môže odmeniť aj dvojdňovou výdržou, no pri tom aktívnejšom sa čas medzi nabíjaniami skracuje viac, než by som pri 4 000 mAh batérii čakal . Pri P70-tke sa spomína aj funkcia reverse charge, ktorá by mala s pomocou USB OTG redukcie ponúkať slabší nabíjací prúd (500 mAh) aj pre ďalšie zariadenia.

Výhody:

+ USB OTG redukcia a fólia v balení

+ dual SIM

+ podarená nadstavba Vibe UI

+ fotoaparát s vysokým rozlíšením

+ kvalitný displej

+ kalendár v notifikačnej lište

+ upozorňovanie na zmeškané hovory pri každom odomknutí

+ možnosť nabíjať cez USB OTG druhé zariadenie

Nevýhody:

- nevymeniteľná batéria, hoci zaliata nie je

- zadný kryt náchylnejší na škrabance

- viacero nepotrebných ikon na základnej obrazovke

- predná kamera ponúka len VGA video

- chýba nahrávanie hovorov z vyšších modelov Lenova

Orientačná cena: 235 eur (Mobilonline.sk)

Na jeden záber: Lenovo P70

Záver

Lenovo P70 je príjemnou plastovou a lacnejšou alternatívou k modelovému radu Vibe. Zachováva si kvalitné spracovanie, ktorému môžem vyčítať len mierne vyššiu náchylnosť na škrabance na zadnom kryte alebo nepochopiteľne na pevno zabudovanú batériu, hoci k nej teoreticky používateľ dostáva plný prístup. Už tradičnou sa stáva možnosť používať dve SIM karty naraz.

P70-tka ponúkne veľmi pekný displej s dostatočným rozlíšením a dotiahnutú grafickú nadstavbu Vibe UI. Z vyšších modelov mi tu chýba nahrávanie hovorov, prepracovanejšia klávesnica či lepší fotoaparát (všetko však ospravedlňuje finálna cenovka).

Zdá sa, že Lenovo to myslí celkom vážne s atakom na používateľov požadujúcich maximálnu výdrž a výkon. Pridajte si k tomu 2 GB RAM, dostatok výkonu či miesta vo vnútornom úložisku v tichosti podporovanom microSD kartami a mnohí z vás razom nájdu svojho favorita.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

panorama

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 24.03.2015 - 15:01

Par postrehov: -cim skor editovat art59.jpg -styritisic miliamperhodin je riadne krkolomny nazov - nestacili by styri amperhodiny? :-) Celkom pozitivna recenzia, hoci podla nej by som si telefon nekupil, zrejme by zavazila cena - slusny dual sim za slusnu cenu, ktora snad casom o trochu klesne, aj napriek nepriazni kurzu eura.

Lenka Ivančíková24.03.2015 - 16:17 Trvalý odkaz

vdaka, fotka editovana. :)

Laco24.03.2015 - 22:12 Trvalý odkaz

Pri pohlade na obr. art58.jpg ( je tam ikonka NAHRAT) , nechapem tomu co pises ..."Z vyšších modelov mi tu chýba nahrávanie hovorov,"...

Flugzeug24.03.2015 - 22:21 Trvalý odkaz

tiez pridam par postrehov a doplnkov k clanku:
- 16.3.2015 vysla aktualizacia, ktora opravuje takmer vsetky chyby SK prekladu. Druha cast systemoveho menu sa uz nevola "Ludia" ale "Funkcie" a tiez opravuje drvivu vacsinu ostatnych zle prelozenych poloziek v telefone. odstranuje aj problemy s 3G konektivitou ktora sa objavila na viacerych forach.
- telefon neobsahuje funkciu automatickeho nahravania hovorov, pocas hovoru je vsak moznost v ponuke na obrazovku nahravanie hovoru kedykolvek spustit a zastavit (je to vidiet aj na vasom screenshote art58.jpg) vyhodte to prosim z minusov.
- vnutorna pamat telefonu je standardne 16GB, telefon ale umoznuje nastavit ako primarnu pamat SD kartu, a potom uklada aplikacie alebo fotky na SD, kde je oficialna podpora 32GB, telefon by mal ale zvladat aj 64GB karty.
- pinch to zoom funguje okrem aplikacie pre SMS aj vo vstavanom mail klientovi a prehliadaci
- v baleni okrem folie na displej, sluchadiel a USB OTG redukcie vyrobca dodava aj plastovy kryt na zadnu stranu ktoru ste oznacili ako nachylnu na skrabance a v clanku o tom nepisete.
- jedna z praktickych funkcii je, ze pri zablokovanom telefone s rozsvietenym displejom sa podrzanim stredneho "HOME" tlacidla rozsvieti LED dioda fotoaparatu v rezime baterka a rovnako zhasne.
- telefon obsahuje tzv "inteligentne sceny" tu sa da okrem nastavenia casovania vstavanych zvukovych profilov namapovat spravanie napr. pri pripojeni ku konkretnej WiFi sieti (situacia, pridem domov alebo do prace, pripoji sa k Wifine, automaticky prepne mobil na vibracny rezim, vypne datove prenosy, vypne bluetooth, vypne GPS)... pre niekoho uzitocny sposob ako setrit baterku.
- Budik funguje aj pri vypnutom telefone ! toto nemaju ani dvoj alebo trojnasobne drahsie telefony...

Celá diskusia 19 príspevkov