Swan má LTE sieťou plne pokrytých len 9 miest z 50

Na včerajšej tlačovej konferencii, kde Swan oznámil spustenie očakávanej služby, priznal, že niektoré mestá nie sú úplne pokryté. Že ich je také množstvo nás však prekvapilo. Zákazníci tak môžu po prvotnej eufórii z nízkej ceny zažiť neskôr sklamanie.

Od dnešného dňa spustil Swan novú dátovú službu 4G Internet v1.0. Okrem štyroch predajných miest v Trnave, Pezinku, Púchove a Dunajskej Strede, je možné si službu zakúpiť aj cez webovú stránku operátora.

Podrobnú mapku pokrytia operátor stále tají, a tak sa môže ľahko stať, že aj keď udáva vaše mesto ako pokryté, reálne je LTE sieť Swanu dostupná len v určitých lokalitách. Informácia o čiastočnom pokrytí sa zobrazí aj pri objednávke 4G Internetu v1.0 cez e-shop.

Úplne pokryté má len tieto mestá: Beluša, Malacky, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidza, Púchov,Sereď a Trnava. Zákazníci tak môžu zažiť po pripojení do nedostatočne pokrytých miest sklamanie. Kolísania rýchlosti, nízke hodnoty downloadu i uploadu či vysoké odozvy môžu byť príčinou práve slabého signálu. Aj keď operátor na včerajšej tlačovej konferencii priznal, že nie všetky mestá má úplne pokryté, množstvo miest s iba čiastočnou dostupnosťou nás prekvapilo. Nedozvedeli sme sa ni počet BTS-iek. Tie takisto tají. Maximálne prenosové rýchlosti udávané operátorom sú 50 Mbit/s pre download a 10 Mbit/s pre upload.

Zo zverejnenej mapky pokrytia, ktorú ukázal na tlačovej konferencii sa veľa vyčítať nedá:

Preto si radšej pred kúpou služby na svojom mobilnom LTE zariadení overte, či ste v pokrytí. Keď sa vám medzi operátormi objaví sieť Swan alebo číslo 23103, je šanca, že budete signál chytať. V akej kvalite, je otázne. Našťastie, služba nie je viazaná, takže pokiaľ internet nenaplní vaše očakávania, službu môžete jednoducho zrušiť. A v prípade nákupu cez e-shop máte podľa zákona 14 dní na odstúpenie od zmluvy bez udania dôvodu.

Po odoslaní objednávky vás bude do niekoľkých hodín kontaktovať zákaznícka linka, kde si vypýtajú ešte dodatočné informácie (rodné číslo, číslo OP) a všetky údaje ešte raz overia. Zásielka má byť doručená kuriérom na vami zadanú adresu do piatich pracovných dní. Pred doručením by vám mala prísť informačná SMS-ka.

Len pre úplnosť dodávame, že netreba zabúdať ani na niektoré obmedzenia:

- FUP je 100 GB, potom sa rýchlosť zníži na 1 Mbit/s oboma smermi

- video streamovacie služby sú obmedzené na 2 Mbit/s

- P2P siete a Voice over IP služby na 1 Mbit/s

V internetovom obchode si môžete objednať buď samostatnú SIM kartu alebo rovno aj USB modem Huawe E3372 za 65 eur. Jednorazový aktivačný poplatok je vo výške 5 eur. Za službu bude Swan až do konca tohto roka účtovať 5 eur mesačne. Čo bude potom, bližšie nešpecifikoval.

ikona

Swan spustí neobmedzené LTE za 5 € mesačne. V 50 mestáchMobilný operátor Swan konečne spúšťa svoj LTE internet. Nová služba bude neobmedzená a na začiatok dostupná v 50 mestách pre 30 % populácie. Mesačný poplatok bude 5 eur.

Do redakcie sme si objednali jednu skúšobnú SIM kartu, tak sme sami zvedaví, aké bude surfovanie v LTE sieti Swanu v praxi. Určite vás budeme o výsledkoch našich meraní informovať.

Kedy spustí Swan celoplošnú komerčnú prevádzku nevie ani on. Všetko záleží od úspešných rokovaní o poskytnutí národného roamingu, ktoré však viaznu. Dokonca padlo zo strany Swanu aj trestné oznámenie na Orange. Ten zasa podal na súd predbežné opatrenie, ktorým chce chrániť vlastné investície. V budúcnosti sa chce Swan spojiť so Slovenskou poštou a ponúkať služby pod značkou PoštaTel.

Diskusia k článku:

dasilva 14.03.2015 - 07:31

"Že ich je také množstvo nás však prekvapilo" Ako si to mám vysvetliť? Také veľké, alebo také malé množstvo? 41 z 50 je vyše 80 percent či sa mýlim?

Lenka Ivančíková14.03.2015 - 11:19 Trvalý odkaz

z kontextu vyplyva, ze prekvapilo mnozstvo nepokrytych miest. Kedze ich je 41, zrejme je ich vela.

nanoSIM14.03.2015 - 21:34 Trvalý odkaz

no mna oveľa viac prekvapilo, že aj napriek tomu vraj Swan pokrýva 45 % obyvateľstva a už od decembra, ako vraj tvrdí predbežne regulátor :-)

Lumiak62515.03.2015 - 01:05 Trvalý odkaz

Neeviem, ale možné je vrátiť tovar pri nákupe cez e-shop. V prípade fakturovaných služieb bežne býva v podmienkach výpovedná lehota 1 mesiac. Ja chytám na mobile 2G aj 4G sieť Swanu. Preferujem mobilné služby na kredit, tak ešte počkám až ponúknu služby s platbou z kreditu.

Celá diskusia 12 príspevkov