TomTom Runner - dostupné GPS hodinky na každý deň

Na bicykel stačí smartfón so šikovnou aplikáciou, no počas behu chcem byť čo najviac odľahčený. TomTom Runner sú preto hodinky, ktoré som hľadal.

Pred rokom som ani netušil, že sa stanem závislým na športových hodinkách. Bez hodiniek na ruke si neviem predstaviť život. Z bežných hodiniek som minulý rok prešiel na rôzne typy Smart Watch od Sony, Samsungu a ďalších firiem. Potom sa roztrhlo vrece s rôznymi fitness náramkami. Lenže časom som zistil, že vôbec nepotrebujem prepájať môj smartfón s hodinkami, aby som sa dozvedel, kto mi volá, píše alebo čo sa deje na facebooku. Navyše nechcem každý deň nabíjať ďalšie zariadenie.

V lete som začal behávať. Verte mi, behať stále okolo Kuchajdy, ktorá má po obvode 1,5 km, a porovnávať si časy so včerajškom ma prestalo veľmi rýchlo baviť. Rád cupkám po lesných chodníčkoch či aspoň po pestrých trasách cez mesto. Ani hrádza mi neprekáža, ale ani na nej nebehávam vždy tú istú vzdialenosť. Navyše, časom som pochopil, čo je to tempo, v akom rytme srdca sa mám držať a ďalšie užitočné veci, ktoré napomáhajú udržiavať sa v kondícií a zbytočne sa neničiť.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dnes teda môžem prehlásiť, že popri teniskách Mizuno za 90 eur, cenovo dostupnom oblečení z Lidlu za 60 eur (4 x bežecké ponožky, 2 x kraťasy, 2 x spodky, 1 x tenká vetrovka) a pár tričkách zo sekáča považujem za ďalšiu rozumnú investíciu rekreačného bežca GPS hodinky. Lebo vždy bežím inú trasu a chcem ju mať pod kontrolou.

Základné parametre TomTom Runner

Hmotnosť 50 g, monochromatický displej 144 x 168 px (22 x 25 mm), GPS, GLONASS, odolnosť voči vode 5 ATM, výdrž do 10 h merania s GPS, pripojiteľný hrudný pás, kategórie aktivít: beh / bežecký pás / stopky.

GPS áno či nie?

Bez GPS to nemá význam. Nie vždy si so sebou budete brať mobil. Teraz v zime behávam aj v tenkej vetrovke, do ktorej môžem odložiť aj kľúče od auta, aj telefón, no v lete chcem mať v malom vrecku krátkych nohavíc maximálne tie kľúče.

Skúšal som behať aj s iPhonom 5S v ruke. Je malý, GPS mu funguje pomerne presne, a keď nemám 150 eur na GPS hodinky, považujem to za relatívne rozumnú alternatívu. Ale bez neho sa cítim oveľa slobodnejšie. Aj tak si vtedy vypínam všetky zvonenia a mobil mi vďaka aplikácii Sports Tracker slúži naozaj len na kontrolu prebehnutej vzdialenosti a tempa.

A keď už mať na ruke športové hodinky, tak s presným meraním vzdialenosti podľa GPS. TomTom Runner a TomTom Multi-Sport merajú vzdialenosť skutočne prísne a oproti iným hodinkám či mobilu zobrazili vždy o trošičku menšie údaje. Považujem to za výhodu, aspoň na pretekoch nebudete sklamaní.

Viacero opakovaných meraní dokázalo, že medzi nameranou vzdialenosťou v hodinkách Samsung Gear S, TomTom Runner či rôznych smartfónoch s GPS sú minimálne.

Cardio snímač áno či nie?

Po mesačnom testovaní top hodiniek TomTom MultiSport Cardio za 299 eur som zámerne skočil na mesačné používanie základného modelu TomTom Runner za 139 eur. Čo myslíte, chýbal mi snímač tepu?

Mám na to dva pohľady. Sledovať svoj tep je veľmi užitočné pri dosahovaní maximálnych výkonov. Ak to nechce tridsaťročný chlap prehnať, drží sa pod 160 tepov za minútu , ideálne na 140-ke. Športovať sa má zodpovedne. Lenže odsledovať si svoj stav dokážete aj podľa dychu. Orientačne, ale pokiaľ nebeháte maratóny a šport beriete ako relax, stačí zhlboka dýchať nosom, a pokiaľ to zvládate, vaše tempo je v poriadku. Prípadne, keď bežíte dvaja vedľa seba a zvládate sa ešte rozprávať, je všetko OK. Ak fučíte ako kôň, ste už dávno za anaeróbnym prahom a mali by ste spomaliť.

Cardio snímač je teda veľmi užitočný, ale rekreačný športovec si poradí aj bez neho. Naučí sa lepšie sledovať sám seba a výdrž batérie v hodinkách je bez snímača tepu srdca o 20 % vyššia. A príplatok vyše sto eur za zabudovaný Cardio snímač je možné nahradiť klasickým hrudným pásom. V obchode Vždy.sk napríklad stojí kombinácia TomTom Runner + HRM iba 179 eur, pričom Runner Cardio s integrovaným snímačom tepu až 269 eur. Jedným dychom však treba dodať, že práve integrovaný kardio senzor odlišuje hodinky TomTom od konkurencie, ktorá je v tomto smere často pozadu.

ikona

TomTom Multi-Sport Cardio - sen športujúcich technoidovRecenzia športových hodiniek s GPS a meraním tepu pripojiteľných k smartfónu. Zaujmú výdržou, dizajnom aj meraním plávania. + porovnanie so Samsung Gear S.

TomTom Multi-Sport vs. Runner

Pri rozdiele 10 eur by som asi zainvestoval do verzie Multi-Sport. Mám na to jediný dôvod - odlíšiť merania behu od bicyklovania a ostatných aktivít (turistika, lyžovanie), ktoré som na Multi-Sport označoval ako voľný štýl.

Pripojenie k smartfónu

Hodinky TomTom nemajú veľkú pamäť. Zmestí sa do nich možno dvadsať 40-minútových tréningov či päť dlhých túr. Preto je nutná synchronizácia s PC (káblom) alebo s mobilom cez Bluetooth. Preferujem druhú možnosť. Prenos údajov trval pomerne dlho a aplikácia neustále vyžaduje pripojenie k internetu. Navyše, servery TomTomu sú akési pomalé. Skrátka, chce to trochu trpezlivosti. Aplikácia vám potom poskytne aj mapový zápis či zobrazenie nadmorskej výšky a jej priebeh. Škoda, že nadmorskú výšku nezobrazujú aj samotné hodinky. Potešila by aj teplota a ďalšie údaje typické napríklad pre drahšie modely hodiniek Suunto. Aplikácia MySports by ma potešila aj rôznymi štatistikami, vyhodnoteniami údajov za daný mesiac a podobne. Dokonca si nemôžem pomenúvať ani jednotlivé merania.

Výdrž na jedno nabitie

Výrobca udáva až 10 hodín GPS merania a ja tento údaj potvrdzujem. Hodinky som nabíjal raz až dvakrát do týždňa, v závislosti od toho, koľko 40-minútových behov som za tých sedem dní uskutočnil. Žiadne nabíjanie každý deň, priemerne možno tak každý štvrtý večer. Konkurenčné hodinky Samsung Gear S som odložil práve kvôli slabej výdrži. Ak som počas testovania TomTomov dva dni nezapol GPS, stav batérie klesol len minimálne. Výborne mi tak slúžili na bežné používanie či ranný budíček.

ikona

Samsung Gear S (SM-R750) - technologický zážitok rokaRecenzia najnovších smart hodiniek s veľkým displejom, GPS, Wi-Fi a podporou aplikácií, do ktorých som vložil nano SIM kartu a používal pár dní ako hlavný mobil.

Výhody

+ výdrž 10 hodín

+ presné GPS, vyhľadanie do minúty

+ čitateľnosť displeja za každých okolnosti

+ podrobná analýza merania v aplikácii (mapa, nadmorská výška...)

Nevýhody

- občas neúmyselné stlačenie tlačidiel

- chýba zobrazenie nadmorskej výšky

- aplikácia vyžaduje neustále pripojenie k internetu

- chýba editácia meraní v aplikácii (názov, typ športu...)

Orientačná cena: 129 eur (Vždy.sk)

Záver

Medzi GPS športtestermi za 100 - 150 eur je pomerne malá konkurencia. TomTom Runner za 139 eur sú spoľahlivé, ponúkajú dlhú výdrž na jedno nabitie, môžete ich denne nosiť ako bežné digitálky s budíkom a počas behu vás informujú o všetkom dôležitom. A keď k ním pripojíte hrudný pás, tak úplne o všetkom, čo potrebujete vedieť. V nedeľu večer si potom všetky merania z posledného týždňa presuniete na server TomTomu pomocou aplikácie MySports a môžete analyzovať aj mapový zápis či prevýšenie.

Musím povedať, že ako rekreačnému bežcovi mi už pár dní po vrátení tieto hodinky veľmi chýbajú a je len otázkou času, dokedy ma beh s telefónom vo vrecku či v ruke bude baviť.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu