Apple iPhone 3GS

RECENZIA smartfónu3G mobil s multitouch displejom, 3 Mpix fotoaparátom s AF, GPS, Wi-Fi, HSDPA a 3,5 mm konektorom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, OS X 3.0

procesor: ARM11, 620 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 116 x 62 x 12 mm,

hmotnosť: 133 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový (multitouch), aktívny, 320 x 480 b., 50 x 75 mm, uhlopriečka 90 mm (3,5''),

fotoaparát: 3 Mpix, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 16 alebo 32 GB, 256 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný konektor), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: čiastočná minimalizácia aplikácií, čiastočný multitasking, internetový prehliadač Safari ,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, digitálny kompas,

batéria: zabudovaná

výdrž: do 9 h internetu / 10 h videa / 30 h prehrávania hudby / 10 h hovoru,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu, pamäťové karty, RSS, HSUPA, mass storage, FM rádio (s RDS), Java, plnohodnotná minimalizácia a multitasking, videohovor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil so zabudovanou batériou, nabíjačka s USB výstupom, USB kábel, stereo handsfree, handrička na čistenie, dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Apple nedávno uviedol aj na náš trh v poradí už tretí model, ktorý by sa dal tiež označiť ako inovovaný. V názve k označeniu 3G totiž pribudlo písmeno S, ktoré dokumentuje rýchlosť. A to je aj jeho hlavnou devízou. iPhone 3GS sa už predáva u našich operátorov istý čas, ale je ho stále nedostatok. Aj vďaka tomu sa radí k unikátom.

3GS sa od modelu 3G prakticky nelíši. Ak však patríte k fanúšikom kriminálnych seriálov, tak jeden rozdiel objavíte. Názov telefónu na zadnej stene s informáciou o veľkosti vnútornej pamäte je tentoraz v lesklom prevedení ako symbol jabĺčka. Tu však rozdiely končia, a to ja osobne považujem za určitú nevýhodu. Navonok jednoducho nik nerozozná, či vlastníte model 3G alebo 3GS. Ak sa teda budete chcieť pochváliť svojím prírastkom, tak budete musieť všetkým naokolo vysvetľovať, že ste investovali nemalé peniaze práve do horúcej novinky. Na druhej strane takto upokojuje majiteľov staršieho modelu, že stále neprichádzajú o exkluzivitu. S Apple nemusíte mať obavy, že po roku od kúpi jeho produktu prídete o pocit jedinečnosti. Ani sa nemusíte obávať, že po dvoch rokoch hodnota vášho telefónu klesne na pätinu pôvodnej ceny. Okrem dizajnu zostala zachovaná aj kvalita konštrukcie. Všetko sedí na svojom mieste aj vďaka pevnému zadnému krytu. Zachované zostali aj lesklé materiály po celom tele, takže neustáleho čistenia sa nezbavíte. Predná stena má špeciálnu úpravu, ktorá by mala tieto nedostatky čiastočne znížiť, no zázraky nečakajte. Zhodný je aj počet a rozloženie ovládacích prvkov. obsahuje tlačidlo regulácie hlasitosti a posuvné tlačidlo aktivácie tichého režimu. V objavíte 3,5 mm audio konektor a tlačidlo uzamknutia ovládania. Jeho dlhším podržaním dôjde k vypnutiu zariadenia. V sa nachádza dátový konektor, ktorým si iPhone aj nabijete, a po jeho stranách je umiestnený reproduktor a mikrofón. V samozrejme sídli na tradičnom mieste fotoaparát a prednej časti okrem displeja dominuje aj centrálne tlačidlo. Kamera pre videohovory už tradične chýba.

Hlavným ovládacím prvkom je

, ktorý umožňuje viac-dotykové ovládanie. Uhlopriečka 90 mm a rozlíšenie 320 x 480 bodov zostalo zachované, čo hodnotím veľmi pozitívne. Rovnako je na tom aj čitateľnosť za akýchkoľvek podmienok. Jas navyše môže regulovať aj senzor, jeho maximálnu hodnotu si môžete samostatne zvoliť. Apple iPhone 3GS už obsahuje operačný systém verzie 3.0 (alebo 3.1), takže máte k dispozícii všetky aktuálne zmeny. Veľmi pozitívne hodnotím možnosť využitia väčšej qwerty klávesnice pri otočení mobilu . Tentoraz si ju vychutnáte aj pri písaní správ alebo poznámok. Privítal by som však možnosť využitia pri všetkých aplikáciách. Pri novej verzii operačného systému sa objavilo aj nové vyhľadávanie , ktoré vyvoláte zo základného menu stlačením hlavného tlačidla alebo ako záložku vľavo od hlavnej ponuky. Zadaný výraz vyhľadáva vo všetkých dostupných položkách (kontaktoch, MP3 súboroch, e-mailoch...). Chýbať nesmie ani možnosť preskupenia jednotlivých položiek podľa vlastných potrieb - stačí podržať prst na nejakej ikone v menu. Zmeny sa dotkli aj hardvéru a iPhone 3GS dostal do vienka výkonnejší procesor podporený zlepšeným grafickým akcelerátorom. Vďaka tomu sú animácie a prechody veľmi plynulé a rýchle. Rovnako výborné výsledky zistíte aj pri hraní rôznych graficky náročných hier.

prešiel pre Apple významnou zmenou: k vyššiemu rozlíšeniu (3,2 Mpix) sa konečne pridalo aj automatické zaostrovanie. Aktívny kryt by pravdepodobne narušil celistvosť zadnej časti, rovnako ako aj diódy. Aj jednoduchosť ovládania zostala zachovaná, na akékoľvek nastavenia prakticky zabudnite. Autofókus je neustále aktívny a reaguje na zmenu polohy mobilu, takže v podstate máte neustále snímanú scénu zaostrenú. Príjemne prekvapila prítomnosť dotykového zaostrenia, ktoré poznáme z modelov Sony Ericsson. Podľa potreby si dotykom na displej vyberiete objekt, na ktorý chcete mať fotografiu zaostrenú a následne stačí už len kliknúť na spúšť. Kvalita fotografií však rozhodne neohúri a zaradil by som ju medzi bežný priemer. O prezeranie sa stará galéria, kde si za pomoci iTunes môžete vytvárať vlastné albumy. Práve tu najviac oceníte prítomnosť akcelerátora, ktorý otáča orientáciu obrazovky podľa polohy mobilu v rozsahu 270 stupňov. Použitím dvoch prstov si užijete veľmi rýchle približovanie a vzďaľovanie. Fotografie môžete okamžite odoslať e-mailom, MMS, priradiť ku kontaktu a použiť ako pozadie. Akékoľvek úpravy však chýbajú. iPhone pri odosielaní fotografie e-mailom túto automaticky zmenší na VGA. Užitočné.

Prosby mnohých užívateľov modelu 3G boli vypočuté a konečne sme sa dočkali aj možnosti záznamu videa. Prekvapením je rozlíšenie 640 x 480 bodov pri 30 FPS a úvodné zaostrenie obrazu. Aj v tomto prípade môžete použiť tzv. touch-focus, čo príde vhod najmä pri filmovaní blízkych objektov. Nastavenia však nečakajte. Vytvorené zábery si môžete prehliadať spoločne s fotografiami prostredníctvom galérie, k dispozícii je aj veľmi pohodlné strihanie videí.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 6 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 2963 kbps; zvuk: AAC, 705 kbps; celkovo: 27 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby

je prakticky zhodný s predchodcom. Prehľadne spracované prostredie a jednoduché ovládanie sú najväčšou výhodou. Nechýba vytváranie playlistov, náhodný výber a novinkou je aj funkcia Genius playlist. Ide o vytvorenie zoznamu podľa typu práve prehrávanej skladby. Výber ekvalizéra je možný len cez nastavenia v menu telefónu, vlastné nastavenie však chýba. Kvalita reprodukcie je tradične na veľmi vysokej úrovni, pripojenie ľubovoľných slúchadiel je vďaka bežnému 3,5 mm konektoru bezproblémové. V menu prehrávača objavíte aj možnosť prehrávania . Po pripojení k iTunes si môžete preniesť a skonvertovať svoje obľúbené filmy a mať ich tak stále po ruke. Absencia FM rádia zostala zachovaná.

Aj novinka má zabudovaný GPS modul s podporou asistovaného štartu. V základe využijete jeho služby s predinštalovanou aplikáciou

. Veľkou novinkou posledných dní je dostupnosť niekoľkých navigačných softvérov pre iPhone, ktoré sú dostupné prostredníctvom AppStore. V modeli 3GS sa stretávame po prvýkrát aj s kompasom, ktorý napríklad v spolupráci s aplikáciou Mapy ukazuje aj vašu presnú orientáciu. Je to veľmi návyková vec, ktorá vám na križovatke na mape ukáže, ktorým smerom sa práve pozeráte. Kto potrebuje normálny navigačný softvér, môže si v AppStore vybrať , Sygic či TomTom. Ich recenzie pripravujeme.

Vnútorná pamäť je podľa verzie 16 alebo 32 GB. Možnosť rozšírenia pamäťovými kartami však chýba. Veľkosť RAM sa od predchádzajúceho modelu zvýšila na 256 MB.

ponúka neobmedzenú kapacitu, jednotlivé záznamy sú dostatočne podrobné a umožňuje jednoduché vyhľadávanie. Veľmi ma potešila možnosť synchronizácie na diaľku so serverom Zyb, na ktorom mám uloženú kompletnú databázu. Stačilo stiahnuť zdarma klienta prostredníctvom AppStore, zadať prihlasovacie údaje a všetky kontakty som mal v mobile v priebehu minúty. Rovnako je k dispozícii synchronizácia s Google kontaktmi a kalendárom cez Google Sync. Profily už tradične chýbajú, k dispozícii máte len spomínané tlačidlo na prepínanie medzi tichým režimom.

Základ textovej komunikácie tvoria SMS správy, ktoré sú po novom doplnené aj podporou MMS. Počet uložených správ nie je limitovaná počtom a sú zoradené v štýle

. Pri písaní vám môže asistovať aj slovník, ja som ho však vôbec nepotreboval. Štandardne však chýbajú doručenky.

je výborne spracovaný a umožňuje jednoduchú prácu s viacerými kontami súčasne. Niektorí ocenia podporu Microsoft Exchange, ja som bol vďačný za jednoduché nastavenie schránky Gmail. Rovnako nechýba podpora POP3 a IMAP protokolu. Nastavenia sú pomerne podrobné, zaujímavosťou je výber počtu zobrazených riadkov v prehľade prijatých správ. Schránky sa vám môžu aktualizovať v prednastavených časových intervaloch, v prípade podpory zo strany providera oceníte aj podporu Push mailu. Ten už podporuje aj Gmail. E-mailový klient si hravo poradí aj s prezeraním prijatých dokumentov, editáciu však štandardne neposkytuje.

S pridaním písmena S v mene novinky súvisí aj zvýšenie rýchlosti sťahovania dát. Podpora dátových prenosov zahŕňa GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA do rýchlosti 7,2 Mbps. Mrzí ma stále chýbajú podpora HSUPA. Ak sa rozhodnete šetriť svoje dáta, tak vám príde vhod podpora Wi-Fi. iPhone patrí k telefónom, ktoré s Wi-FI sieťami pracujú najlepšie. Dokonca sa môže pripájať k rôznym otvoreným Wi-Fi sieťam aj bez upozornenia. Určite veľmi oceníte jednoduché zakázanie sťahovania dát v zahraničí prostredníctvom roamingu a obmedzenie dát len na Wi-Fi. Chýbať nesmie ani Bluetooth, no jeho funkčnosť je do značnej miery obmedzená. Na odosielanie súborov cez Bluetooth rovno zabudnite, výnimkou je jedine zopár aplikácií na prenos konkrétnych typov súborov z iPhone na iPhone. Na pripojenie k PC poslúži dodávaný dátový kábel, ktorým zároveň aj dobíjate batériu.

patril už u predchodcu k najrýchlejším a inak to nie je ani v prípade novinky. Načítanie stránok je otázkou niekoľkých sekúnd, samostatne môžete mať otvorených až . Rozhodne poteší možnosť označenia a skopírovania časti stránky, ktoré zahŕňa okrem textu aj prípadné obrázky.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

S ranným vstávaním vám pomôže niekoľko

s nastavením opakovania v zvolené dni. Pozor, vypnutý (vybitý) iPhone vás nezobudí. Prepracovaný umožňuje zobrazenie mesačného a denného prehľadu. Zadávanie udalostí je jednoduché, obsahuje nastavenie začiatku a konca, možnosť označiť udalosť ako celodennú, opakovanie, pripomienku a poznámku.

Z doplnkových funkcií prídu vhod poznámky, prehľad počasia vo vybraných lokalitách, kalkulačka aj s vedeckým módom, stopky, odpočítavanie, svetový čas a prehľad akcií na burzách. Mnohých poteší aj nové vypnutie iPodu po uplynutí odpočítavania času.

Apple iPhone síce nepodporuje Java aplikácie, no ponúka výborný

. Vytvorením účtu sa dostanete k tisíckam platených aj bezplatných aplikácií. Zamrzí však ustále chýbajúca plnohodnotná podpora multitaskingu. Keď píšete e-mail a chcete niečo pozrieť na webe, vtedy sa k rozpísanej správe celkom pohodlne vrátite. Ale keď používate navigáciu a chcete niekomu zavolať, musíte ju vypnúť (stlačením hlavného tlačidla).

Batéria sa oproti predchodcovi zmenila. Už podľa maximálnych hodnôt je jasné, že 3GS vydrží pri živote dlhšie než jeho predchodca. Za veľké plus považujem možnosť zapnutia percentuálneho stavu batérie. Aj keď sa zo začiatku hodnota pomerne rapídne znižuje a už po pár minútach surfovania či sledovania videí som stratil niekoľko percent drahocennej kapacity, nebol problém s iPhonom vydržať prakticky celý deň. Samozrejme so zapnutou sieťou 3G, GPS, priebežným surfovaním cez Wi-Fi a neustálou kontrolou mailových schránok.

Výhody:

- veľký a výborne čitateľný displej

- autofókus a podpora nahrávania videa

- veľká vnútorná pamäť

- jednoduchý a rýchly mailový klient

- označovanie a kopírovanie textu

Nevýhody:

- prakticky nezmenený vzhľad oproti modelu 3G

- chýbajúce nastavenia fotoaparátu

- značne obmedzená funkčnosť Bluetooth

- budík funguje len pri zapnutom mobile

- chýba klasický správca súborov

Orientačná cena:

iPhone 3GS 32 GB (T-Mobile) 629 € (18 949,25 Sk) (T-Mobile)

iPhone 3GS 16 GB (Orange) 635 € (19 130,01Sk) (Orange)

Záver

Apple iPhone 3GS je nenápadnou evolúciou predchádzajúceho modelu. Množstvo zmien súvisí s implementáciou OS 3.0, po hardvérovej stránke sme sa konečne dočkali aj automatického zaostrovania a nahrávania videa. Rovnako poteší aj kompas a citeľne rýchlejšia odozva systému. Mnohých oblastí sa však zmeny nedotkli, a tak je na mieste otázka, či sa oplatí vymeniť model 3G za 3GS. Navonok sú nakoniec prakticky totožné a veľa noviniek má na starosti práve OS verzie 3.0, ktorý sa dá nahrať aj do predchodcu. Pokiaľ sa teda rozhodujete pri kúpe nových zariadení, tak vám odporúčam 3GS. Rozdiel nastáva však pri ďalšom predaji - model 3G sa dá zohnať za veľmi slušné peniaze. Podobná situácia nastáva aj pri priamom porovnaní cien s konkurenciou. Dotykové smartfóny s operačným systémom Symbian, Windows Mobile alebo Android vás často vyjdú lacnejšie. Za zmienku určite stojí aj LG Arena a Samsung Jét.

Produktová stránka: Apple iPhone 3GS

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty iPhone

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.10.2009 - 02:23

poradte my ako mam spravit iphon kedmi spadol sowtver nechce mi dalej nacitat pri zapnuti

anonymous09.06.2009 - 00:53 Trvalý odkaz

Luriel: Kurnik to je delo. Autofocus, VGA záznam videii, java, 3 Mpix kamera tak fasácky fónik.

anonymous09.06.2009 - 01:07 Trvalý odkaz

HAHAHAHA: ja som skor sklamany...cakal som iny zadný kryt..a ostatne veci uz mal mat iphone 3G :D......

anonymous09.06.2009 - 03:30 Trvalý odkaz

People: * iPhone 3G S
* Apple Earphones with Remote and Mic
* USB power adapter
* Dock connector to USB cable
* Documentation
* SIM eject tool

nove sluchy s mikrofonom.

anonymous09.06.2009 - 10:08 Trvalý odkaz

petriq24: No musím poveda? že doteraz som bol skôr anti iPhonista no tento iPhoniq ma vcelku zaujal.Myslím že by nebolo odveci dovybavi? fotoaparát aspo? led bleksom a šupnu? tam aspo? zna?kovú 3,2 pixelovú optiku napr. od kodaku akú používa motorola...ale niekom to sta?í,aspo? že to ma AF.Ale po funk?nej výbave kone?ne dosta?ujúce,a dokonca to nahráva a jvideo a posiela MMS :D....budu sa da? už aj melodie a obrazky prijíma? bluetoothom?

Celá diskusia 208 príspevkov