Ericsson predviedol kľúčové technológie pre 5G siete

Inžinieri švédskej firmy úspešne otestovali nové technológie pre 5G siete. Ide o technológie pre duálnu konektivitu a viacbodové spojenie v sieťach piatej generácie, ktoré doteraz neboli nikdy testované. Ericsson ich ukáže aj na budúcotýždňovom MWC Barcelone.

Ešte sme u nás poriadne nerozbehli 4G sieť a už tu máme testovanie novej generácie. Napriek tomu, že štandardy pre 5G siete neboli zatiaľ ustanovené a ich komerčné využitie sa očakáva až v roku 2020, Ericsson už teraz ukazuje kľúčovú funkcionalitu pre túto generáciu sietí. Tá má byť rozhodujúca pre široké prijatie technológie u spotrebiteľov aj zavedenie komunikácie medzi zariadeniami (machine-type communication - MTC).

V nadväznosti na pôsobivé výsledky testov, keď Ericsson dosiahol v rádiovom teste 5G technológie priepustnosť 5 Gb/s (5 000 Mb/s), boli predvedené dva technologické míľniky – duálna konektivita 5G-LTE a viacbodové spojenie v sieti 5G.

Najnovšie testovacie zariadenie spoločnosti Ericsson pre 5G siete sa zameriava na interakciu medzi mobilnými zariadeniami a rádiovou sieťou, v interiéri aj v otvorenom priestore a zahŕňa:

- Duálnu konektivitu 5G-LTE: 5G zariadenia sa môžu pohybovať medzi oblasťami, ktoré sú pokryté rádiovými prístupovými sieťami LTE a 5G. Simultánne sa pripojí na obidve siete, ktoré si tak pripojenie medzi sebou dokážu hladko odovzdávať. Podpora duálnej konektivity 5G-LTE umožní 5G sieťam ponúkať podporu viacerých štandardov aj frekvenčných pásiem priamo v zariadeniach aj v rádiovej sieti.

- Viacbodové spojenie v sieti 5G: Mobilné zariadenie sa pripojí k dvom základňovým staniciam siete 5G súčasne. To umožní zvýšiť prenosovú rýchlosť a priepustnosť v sieti prostredníctvom niekoľkých dátových tokov, rovnako ako aj zvýšiť odolnosť voči slabému signálu či jeho kolísaniu. Viacbodové spojenie v sieťach 5G bude kľúčové pre podporu viacvrstvových sietí obsahujúcich pokrytie v makro- aj v mikrobunkách.

obr: ericsson

Technológie 5G budú mať dopad na celé mobilné siete aj súvisiace ekosystémy, od zariadení cez rádiový prístup, IP jadro a využitie cloudu. Z pohľadu rádiového prístupu, 5G znamená evolúciu dnešných technológií a sietí LTE a pridanie nových rádiových prístupových technológií na vyšších frekvenciách.

Ericsson technológiu ukáže na budúcotýždňovom Svetovom mobilnom kongrese MWC v Barcelone.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Michal 27.02.2015 - 01:58

No páni. Ericsson si neda pokoja :D poslednych snad 40rokov mala vdaka Ericssonu siete prvej druhej aj tretej generacie cela Europa

Celá diskusia 1 príspevok