Telekom v roku 2014: rástol podiel zákazníkov pevnej siete a LTE pokrytie

Operátor zverejnil svoje hospodárske výsledky za uplynulý rok. Výnosy i ARPU síce klesli, no počet zákazníkov digitálnej televízie vzrástol viac než dvojnásobne. V oblasti mobilnej siete výrazné zmeny nenastali.

Telekom dosiahol za rok 2014 výnosy vo výške 767,6 milióna eur, čo je medziročný pokles o 5,1 %. Pod tento pokles sa podľa operátra podpísala sčasti regulácia a v porovnaní so silným záverom fiškálneho roka 2013 aj sezonalita biznisu v niektorých oblastiach. Prevádzkový zisk pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou (EBITDA) dosiahol 310,7 milióna eur, o 7,8 % menej než pred rokom.

Oblasť pevnej siete

V oblasti pevnej siete realizoval Telekom jedny z najväčších zmien portfólia. K 1. februáru 2014 výrazne zjednodušil ponuku hlasových programov pevnej siete a k 1. aprílu odštartoval predaj tzv. Chytrej ponuky. Vďaka nej sa zvýšil predaj fixných služieb v balíkoch a stúpol počet aktivácií jednotlivých služieb: internetu, digitálnej TV a dokonca aj pevnej linky, kde je medziročný rast aktivácií až trojnásobne vyšší. K 31. 12. 2014 evidoval Telekom 468-tisíc zákazníkov TV služieb. Medziročne stúpol aj počet širokopásmových prístupov, a k záveru roka dosiahol 559-tisíc prístupov.

Oblasť mobilnej siete

K 31. decembru 2014 využívalo mobilné služby Telekomu spolu 2,220 milióna zákazníkov. čo je medziročný pokles o 1,9 %. Celkový počet aktívnych zákazníkov, ktorí využili služby Telekomu za posledné tri mesiace, dosiahol 2 125-tisíc zákazníkov. Počet zákazníkov predplatenej karty Easy bol za minulý rok 531-tisíc, o 3,5 % menej než pred rokom. Počet SIM kariet pre SkyToll bol stabilných 257-tisíc. Tu zmena oproti minulému roku nenastala.

Podiel zmluvných zákazníkov naďalej presahuje 64 %.

Priemerný mesačný výnos na zákazníka (ARPU) v mobilnej sieti predstavoval 11,9 € (presne o jedno euro menej než vlani), ide o medziročný pokles o 7,8 %. Pre porovnanie: priemerný mesačný výnos na zákazníka O2 predstavuje 9,72 €, v Orangei bol 14,1 eur.

ikona

Priemerný zákazník platí Telekomu 12,9 € mesačne, z toho 4 eurá za nehlasové službyTelekom dnes (6. 3. 2014) zverejnil výsledky svojho hospodárenia za rok 2013. Výnosy sú stabilné, počet zákazníkov sa znížil o 2,1 %, výraznejšie kleslo ARPU. Darilo sa v predaji mobilných dát a segmente digitálnej televízie.

V oblasti mobilnej siete zohrávala veľkú rolu 4G sieť a jej expanzia z 23,7 na 52 percent obyvateľstva. Telekom priniesol LTE do desiatok miest i obcí, v apríli začal s pokrývaním Bratislavy a výstavbou siete aj na novej frekvencii s maximálnymi rýchlosťami 150/50 Mbps. V druhej polovici roka sa na mape pokrytia začali vo väčšej miere objavovať okresné i menšie mestá po celom Slovensku, vidiecke oblasti či turistická destinácia Štrbské pleso. Širokú ponuku LTE telefónov a tabletov, viac než 60 modelov, nájdu zákazníci aj v portfólu akciových zariadení.

V oblasti predplatených kariet uviedol Telekom minulý rok novinku: Easy Pecka nahradila všetky doterajšie profily kariet. Novinkou je tzv. cenový strop (max. 50 centov za volania do každej siete) či sprístupnenie 4G siete aj na predplatených kartách.

Novinkou v oblasti mobilných platieb bolo uvedenie ostrej prevádzky riešenia MyWallet, ktoré umožňuje zákazníkom platiť mobilom cez NFC technológiu.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu