RÚ: staršie bezdrôtové telefóny spôsobujú rušenie mobilnej siete

Máte doma v elektrickej sieti zapojené staré a už nepoužívané bezdrôtové telefóny určené na prevádzku v pevnej sieti? Vypnite ich. Môžete tak nechtiac spôsobovať problémy.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) upozorňuje na prípady rušenia frekvencií pre mobilnú technológiu UMTS. Minulý rok tak riešil viac než desať prípadov.

Rušenie spôsobovali staršie bezdrôtové telefóny, ktoré mali poruchu a v niektorých prípadoch aj bezdrôtové telefóny určené pre americký trh. regulačný úrad preto žiada verejnosť, aby tieto nepoužívané bezdrôtové telefóny neostávali zapojené v elektrickej sieti. Nielenže zbytočne zvyšujú faktúru za elektrinu, ale v prípade poruchy môžu rušiť iné zariadenia.

V minulom roku Orange opakovane požiadal RÚ, aby jej pomohol vyriešiť problémy s rušením základňových staníc mobilnej siete v Bratislave. Úrad zistil, že rušenie spôsobovali bezdrôtové telefóny, ktoré vykazovali poruchu. Boli to už staršie, pôvodne akciové telefóny dvoch operátorov, ktorí poskytujú telefónnu službu prostredníctvom pevnej siete.

Tieto telefóny boli majetkom používateľov služieb, ktorí ich v niektorých prípadoch už nepoužívali, to znamená, že neboli zapojené v telefónnej sieti, ale zákazníci ich ponechali zapojené v elektrickej sieti. Zariadenia sa rozkmitali a v okolí stoviek metrov spôsobovali rušenie. Vzhľadom na to, že staršie bezdrôtové telefóny bratislavské domácnosti ešte stále využívajú, dá sa predpokladať, že takéto rušenia sa ešte vyskytnú

V niektorých prípadoch rušenie spôsobovali bezdrôtové telefóny určené pre americký trh, ktoré používali cudzí štátni príslušníci. Tieto zariadenia pracovali na rovnakých frekvenciách ako základňové stanice mobilnej siete Orange. Používatelia rušiacich zariadení na základe príkazu RÚ tieto zariadenia natrvalo vypli z prevádzky.

Zdroj: regulačný úrad

Diskusia k článku:

bodnar.tom 23.02.2015 - 15:28

Typujem ze nejake nestandartne telefonny, ine ako standartu DECT. Ten Gigaset je v tom nevinne. Nanho by som to nehadzal. Zeby az tolko cudzincov pouzivalo svoje bezdrotove telefony ?

Lenka Ivančíková23.02.2015 - 19:36 Trvalý odkaz

gigaset je len ilustracny obrazok. :)

Lumiak62524.02.2015 - 11:01 Trvalý odkaz

Prečo nerušia sieť Telekomu? Sieť od Ericssonu je kvalitná. :)

Lubosss24.02.2015 - 18:08 Trvalý odkaz

Možno to neruší preto lebo majú pridelené iné kanály.

Celá diskusia 4 príspevky