Najčastejšie fotografujeme mobilmi značiek Apple a Samsung

Flickr zverejnil názvy zariadení, z ktorých pochádza najviac fotografií na jeho webe. Zrejme nikoho neprekvapí, že je to iPhone 5. Ani všetky smartfóny Applu dokopy však zatiaľ nepreskočili všetky klasické kompaktné fotoaparáty a zrkadlovky od Canonu.

Známa služba pre zdieľanie a zálohovanie fotografií Flickr zverejnila podrobné štatistiky o zariadeniach, z ktorých používatelia nahrávali svoje obrázky v rokoch 2013 až 2014. Dáta boli pravdepodobne čerpané z takzvaných EXIF údajov a algoritmus ich vyhodnocoval ako jedno zariadenie pre každý účet. To malo kompenzovať používateľov, ktorí nahrávajú oveľa väčšie množstvo fotografií než iní.

Výsledkom v hodnotení značiek stále dominujú fotoaparáty od Canonu, no iPhony a iPady od Applu už vlani poskočili na druhú priečku (9,6 %). Obzvlášť preto, že iPhone 5 bol vôbec najpoužívanejším zariadením (9,4 %) a modely 5S, 4S a 4 skončili hneď za ním. Prvá zrkadlovka Canon 600D skončila až piata s jednopercentným podielom uploadnutých fotografií.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Mobilných nadšencov však bude najviac zaujímať tabuľka očistená od klasických fotoaparátov. Smartfónom dominovali tie od Applu (60 %) a Samsungu, pravdepodobne kvôli tomu, že obaja výrobcovia v tomto období (alebo krátko pred ním, ak sa pozrieme na pozíciu Samsungu Galaxy S III z roku 2012) predávali najviac zariadení. Podiel Nokie naopak počas dvoch posledných rokov neustále klesal. Kým v januári 2013 to bolo približne osem percent, na konci minulého roka už len tri.

Zdroj: Flickr (Blog)

Diskusia k článku:

Peto 23.02.2015 - 17:12

IPhone 5 a starší model 5s?

Celá diskusia 1 príspevok