Lenovo Vibe Z2 - HD rozlíšenie kompenzujú šikovné nápady

Recenzia 5,5'' smartfónu s HD displejom, 2 GB RAM, 13-megapixelovým fotoaparátom s optickou stabilizáciou, 3 000 mAh batériou a množstvom drobností navyše.

Od čínskych výrobcov zväčša čakáme výbornú výbavu za málo peňazí, no inovácie a nápady, to pravdepodobne nie. Výnimkou nebýva ani neskrývané kopírovanie dizajnu vlajkových lodí konkurencie. Lenovo Vibe Z2 je však iné.

Podobá sa snáď len na svoj sesterský model Z2 Pro. Ten má šesťpalcový QHD displej spolu s gigabajtom RAM navyše, lepším fotoaparátom a batériou. Vibe Z2 vyzerá takmer identicky, no obrazovka a s ňou súvisiace rozmery tela sa zmenšili na 5,5-palcovú veľkosť.

ikona

Základné info: Lenovo Vibe Z2Dual SIM taletofón strednej triedy zameraný na fanúšikov selfies ponúkne 8 Mpix predný a 13 Mpix zadný fotoaparát, optickú stabilizáciu obrazu, 5,5'' HD displej, štvorjadrový procesor, OS Android 4.4 KitKat, podporu LTE a 3 000 mAh batériu. (doplnené živé fotografie)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Zariadenie pôsobí vďaka hliníkovej unibody konštrukcii naozaj výborne a originálne. Vzadu vystupuje iba šošovka 13-megapixelového fotoaparátu s perfektnou optickou stabilizáciou a dvojicou prisvetľovacích LED rovnakej farby. Toto všetko je vsadené do obdĺžnika pripevneného štvoricou výrazných skrutiek. "Industriálny" dizajn robí dojem poctivého spracovania a všetko sa výborne drží v ruke, kedže okraje okolo zobrazovacieho panelu sú len minimálne. No tie tlačidlá na boku a zásuvku pre dvojicu micro SIM kariet asi vyrábajú v inej továrni.

Tlačidlá pre reguláciu hlasitosti a vypínač displeja mali minimálne na našom testovanom kuse príliš veľkú vôľu. Každý pohyb v ruke sprevádzalo nepríjemné a výrazné hrkanie. Konštrukcia pre obe SIM karty zasa nie je vyrobená z jedného odliatku hliníka ako sme zvyknutí, ale z dvoch k sebe prinitovaných. Opäť je medzi nimi veľká vôľa a ja som len čakal, kedy mi pri ich vyberaní jedna časť zostane v ruke a moje SIM-ky ostanú navždy v útrobách smartfónu. Obzvlášť opatrní buďte pri používaní plastových redukcií, ktoré sa vo vnútri tela môžu vzpriečiť. Pevne dúfam, že ostatné Lenovo Vibe Z2 týmito neduhmi netrpia, sú totiž prakticky jedinými, ktoré som na celom zariadení počas testovania našiel.

Na prednej strane ma čaká modrá notifikačná dióda a krásny 5,5-palcový IPS displej s dostatočným rozlíšením 720 x 1 280 bodov. Áno, v tejto triede by sa dal očakávať aj Full HD displej, no ten by znamenal vyššiu spotrebu energie, vyššiu koncovú cenu a menší rozostup od modelu Z2 Pro. Chýbajúce pixely nahrádza výbornými farbami a pozorovacími uhlami. Prebudiť ho môžete aj dvojitým poklepaním na jeho krycie sklo. Rovnaké gesto ho opäť zhasne, avšak len v prípade, že ste ešte neodblokovali uzamykaciu obrazovku. Mimochodom, je tu ešte jedna možnosť, ako panel rozsvietiť a skontrolovať zmeškané udalosti - ide to aj tlačidlami hlasitosti, takže v rýchlosti nemusíte špekulovať, kde pri uchopení zo stola skončili vaše prsty.

Trojica podsvietených tlačidiel je po vzore starej školy pekne pod displejom a výborným nápadom sú aj rýchle skratky z uzamykacej obrazovky. Tak ako konkurencia, aj Lenovo dokáže skočiť rovno na fotoaparát, no pridáva k tomu i rýchle spustenie telefónnej aplikácie alebo SMS správ.

Notifikačná lišta ponúka päticu (ľubovoľne usporiadateľných) rýchlych prepínačov s ďalšími, ktoré vykuknú po potiahnutí prsta nadol. Nechýba tu núdzové svetlo v podobe Baterky alebo aktivácia ultra úsporného režimu (ten vypne zbytočnú grafiku a dátové prenosy, používateľovi tak zostane prakticky len GSM modul, budík a možnosť písať a prijímať textové správy). K dispozícii bude aj odhadovaný čas výdrže v takomto móde. Pri plnom nabití hlásil niečo okolo hranice 48 hodín. V lište sa nezabudlo ani na posuvník pre reguláciu podsvietenia displeja a medzi upozorneniami zas na náhľad udalostí a stretnutí z kalendára pre aktuálny deň. Perfektné.

Tu však zďaleka nekončíme, horný riadok totiž môže obsahovať aj geekovský ukazovateľ s aktuálnou prenosovou rýchlosťou Wi-Fi alebo mobilných dát. A aj ikonu bezpečnostnej aplikácie Security. Ak vám prekáža, kľudne jej v Nastaveniach zakážte prístup k notifikáciám. Môže sa však zísť, okrem stále trochu zbytočného skenovania systému na prítomnosť vírusov totiž ponúka aj informáciu o prenesených dátach z nastaveného balíka, blokovanie SMS správ a hovorov, Rodičovskú kontrolu alebo mód proti krádeži.

Základná obrazovka Androidu 4.4.4 neobsahuje ponuku so zoznamom aplikácií, všetko, čo do smartfónu nainštalujete, teda spolu s widgetmi skončí rovno na ploche. Vibe Z2 si snáď ako jediný Android nerozumel s mojím obľúbeným widgetom No Lock, ktorý dokáže vypnúť uzamykaciu obrazovku v prípade, že telefón neprenášam, iba nechávam položený na stole. Tu som sa zabezpečenia nezbavil (podobne ako na iPhone, ktorý ale odomykám okamžite odtlačkom prsta).

Telefónna aplikácia samozrejme zvláda inteligentné vyhľadávanie, hoci možnosť zoradenia kontaktov podľa abecedy som musel poriadne dlho hľadať (ľavé tlačidlo pod displejom zobrazí ďalšie možnosti). Ponúka aj v dnešnej dobe už nevídanú, no úplne geniálnu vec - automatické nahrávanie hovorov. Táto funkcia môže byť kontroverzná, no pre ľudí, ktorí by sa radi vrátili k poznámkam zo svojich telefonátov, bude určite nenahraditeľná. Na rozdiel od pofidérnych aplikácií z Google Play zabudovaný záznamník nahráva obe strany systémovo (nie cez mikrofón), takže zvuk bude vždy čistý a zrozumiteľný. Ako na nahrávkach od politikov. Súbor s nahrávkou skončí v internej pamäti zariadenia a vás naň upozorní notifikácia. Všetko sa dokonca filtruje do priečinkov podľa použitej SIM karty a ak máte k telefónnemu číslu priradené meno kontaktu, bude tu tiež.

Lenovo Vibe Z2 je dual SIM smartfón. Preferenciu konkrétnej karty pre dáta, hovory a SMS môžete napevno zadefinovať vopred, alebo zvoliť možnosť opýtania sa - v tom prípade na vás bude čakať dvojica tlačidiel pre vytáčanie / odoslanie správy, každé pre jedno číslo. Rovnako filtrovaný bude denník hovorov. SMS aplikácia zas poteší ľudí s horším zrakom, písmo v konverzáciách je totiž možné rýchlo zväčšovať prstami.

Grafická nadstavba výrobcu ovplyvnila aj Galériu a Kalendár, ktorý obsahuje okrem tradičných udalostí aj pripomienkovač a zoznam narodenín.

Škoda veľkého množstva nepotrebného softvéru, dokonca aj hier, ktoré sú však len zbytočnými ikonami čakajúcimi na stiahnutie obsahu. Skype, Twitter, UC Browser či navigácia Route 66 ako aj všetky hry sa našťastie dajú odinštalovať. Vnútorné úložisko síce nerozšírite microSD kartami, no už v základe ponúkne rovno 32 GB priestoru. Po prvom zapnutí používateľovi zostane nijako ďalej nerozdeľovaných 25 GB.

Dostatok bude aj výkonu, ktorý dodá 64-bitový štvorjadrový procesor Qualcom Snapdragon s taktom 1,2 GHz a 2 GB operačnej pamäte. Množstvo pre rýchle reakcie systému i najnovšie hry. Aj RAM-ky bude vždy dosť, koniec-koncov systém sa ani neobťažuje so zatváraním aplikácií na pozadí. V okne multitaskingu tak môžete často vidieť informáciu o 400 zostávajúcich megabajtoch, no na ručné vyčistenie aplikácií na pozadí môžete spokojne zabudnúť. Ponuka multitaskingu skrýva aj kartu s obľúbenými aplikáciami, kam si môžete pridať ikonu ľubovoľného softvéru a nastaviť si tak vlastný rýchly launcher. Jeho zobrazenie však nie je rýchlejšie ako nalistovanie ikony na domácej obrazovke, takže som ho nepoužíval.

Systémové nastavenia sú skutočne bohaté a Lenovo šikovne vyčlenilo menej obvyklé možnosti do samostatnej karty Funkcie. Tu sa nastavuje spomínané rozsvecovanie obrazovky dotykmi alebo tlačidlami hlasitosti. Dostupné sú aj profily, ktoré dokážu v danom čase pravidelne zapínať Wi-Fi, Letový režim alebo vibračné vyzváňanie. Z2 totiž okrem klasických módov ponúka aj štvrtý - režim Použitie vonku. Ten môže byť ešte hlasnejší než všeobecný, no vyzváňanie sa môže zosilniť aj automaticky, ak smartfón rozpozná, že sa nachádza vo vrecku či kabelke. Šikovné je aj stlmenie zvuku okamžite, ako telefón uchopíte do ruky (neotravujete tak vaše okolie, kým odídete z miestnosti a zodvihnete hovor).

Spomenúť sa oplatí ešte podpora pre rýchle LTE siete, Režim obsadené (konkurenciou označovaný ako Nerušiť) alebo dôkladný rozpis spotreby energie každou aplikáciou. Spolu s displejom sa môžu zmraziť aj niektoré (alebo všetky) aplikácie na pozadí. S klávesnicou sa výrobca nehral, počká si na vás tá od Googlu, ktorá bohužiaľ nemá až tak dokonalé predikcie a ani samostatný numerický riadok. Nahradiť ju samozrejme môžete inou z obchodu Play.

Samostatnou kategóriou je fotoaparát. Už jeho 13-megapixelov (v pomere strán 4:3) sľubuje dostatok zábavy a to sa k slovu ešte nedostala optická stabilizácia. Tá sa neskrýva kdesi na pozadí, ale aktívne vám s pomocou gyroskopu ukazuje, či smartfón držíte rovno a stabilne. Ak je všetko tak ako má byť, zameriavacie čiary sa rozsvietia na modro. Potom môžete páliť tlačidlom spúšte. A to doslova, jej dlhé podržanie totiž spustí burst mode (nepretržité snímanie záberov za sebou). V praxi je to veľmi návykové a presné.

Poteší samostatné vyvedenie tlačidiel pre aktiváciu blesku a HDR, režim superpanoráma je naopak pomerne pomalý a bude vyžadovať veľkú trpezlivosť, pomalý pohyb tela a zo začiatku aj pár opakovaných pokusov. Užíval som si tak hlavne dostatočnú svetelnosť objektívu, ktorá spolu so stabilizáciou a dlhým časom uzávierky vyčaruje jasné snímky aj v tmavej podzemnej garáži. Vôbec sa neoplatí aktivovať nočný režim, ktorý snímky zbytočne farbí do žlta.

Nesmie chýbať nahrávanie Full HD videí s pauzou a nepretržitým zaostrovaním (za všetkých podmienok tiež mierne lenivejší než by sa patrilo, vzhľadom perfektný zvyšok). Účinok stabilizácie je nadpriemerný..

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 58 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 152 MB / min.)

Predná kamera dokáže zaznamenať video v maximálne 720p a má pevné ohnisko, no fotografie z nej budú jasné a ostré. Bodaj by aj nie, ak má snímač s osemmegapixelovým rozlíšením. Avšak opäť iba v pomere strán 4:3, širokouhlý režim ho zrazí na 2 Mpix.

Dodávané in-ear slúchadlá nemusia každému dobre sedieť v ušiach- avšak hlasitý reproduktor patrí k tomu kvalitnejšiemu a hlasnejšiemu na trhu. Dvojica štrbín okolo microUSB portu však klame, užijete si iba mono zvuk. Nezabudlo sa na FM rádio, bohužiaľ bez RDS.

Batéria s kapacitou 3 000 mAh sa vďaka výkonnejšej 1,5 A nabíjačke pomerne rýchlo nabíja, za niečo vyše 120 minút bude po všetkom. Super zlepšovákom je aj plochý USB kábel v balení, ktorý viac vzdoruje zamotávaniu sa. V krabici som našiel aj ochrannú fóliu, takže výrobca myslel naozaj takmer na všetko. Samotná výdrž patrí skôr k priemeru, viac než jeden deň nečakajte, obzvlášť pri fotografovaní a dátových prenosoch cez LTE..

Výhody:

+ LTE

+ veľký a pekný displej, tlačidlá pod ním

+ dual SIM, fólia v balení, plochý USB kábel

+ prebudenie poklepaním, skratky na uzamykacej obrazovke

+ kalendár v notifikačnej lište

+ nahrávanie hovorov

+ výkon, 32 GB úložisko

+ fotoaparát s optickou stabilizáciou

Nevýhody:

- hrkajúce tlačidlá a slot pre SIM karty na testovanom kuse

- absencia RDS pri FM rádiu

- potešili by stereo reproduktory

- in-ear slúchadlá nemusia sedieť každému

Orientačná cena: 300 eur Pricemania.sk

Na jeden záber: Lenovo Vibe Z2

Záver

Lenovo Vibe Z2 je jedno z najlepších zariadení, aké sa mi v poslednej dobe dostali do rúk. Za tri stovky! Ktorý iný smartfón vám za túto cenu ponúkne výborne spracované a pevné hliníkové telo rovno s 32-gigabajtovým úložiskom? K tomu bleskurýchle reakcie, parádny a veľký displej s možnosťou prebúdzania poklepaním i skvelými pozorovacími uhlami.

K dobrému základu sa pridáva dvojica výborných fotoaparátov, pri tom hlavnom dokonca nechýba optická stabilizácia obrazu. Takmer nikde inde nevídané nahrávanie hovorov, kalendár v notifikačnej lište, podpora dual SIM, tlačidlá pod displejom… toto všetko a s takouto cenovkou beriem všetkými desiatimi a rád zabudnem na drobnosti v podobe mono reproduktora, nepohodlných slúchadiel či labilného slotu na dve SIM karty.

Lenže testovaný kus mal fakt odfláknuté spracovanie tlačidiel v bočnej stene a podobné hrkanie pri každom pohybe by som pri svojom každodennom smartfóne asi len ťažko akceptoval. Snáď je to ojedinelý problém. Pri kúpe Lenova Vibe Z2 sa na ne zamerajte, a ak budú v poriadku, smelo si zoberte domov model s jedným z najlepších pomerov cena / výkon.

foto s HDR

Diskusia k článku:

Nightmare 19.02.2015 - 23:46

hm hm tie fotky sa mi velice pozdavaju!fotak by som kludne dal do hodnotenia ako +...

Michal20.02.2015 - 03:47 Trvalý odkaz

A skušal si si ich pozret v skutočnej velkosti?:D Akože od + hodnotenia to ma daleko, bedničky z ovocim by som nazval fiaskom a určite nie plusom.

Nightmare20.02.2015 - 05:34 Trvalý odkaz

tak zas jasne ze sa to nechyta z tohto Lenova Z2 na iPhone,MX4 alebo Xperii Z2...ale su dost slusne

zdeno20.02.2015 - 18:40 Trvalý odkaz

Vzrobok je vadny!!Problém je tento:Ked uložím tel.číslo z PEVNEJ linky do kontaktov tak sa mi už z tej pevnej linky nedovolajú.Na displeji sa zobrazí správa: Proces com.android.phone bohuzial prestal pracovat.Musim číslo odstraniť z kontaktov a potom sa už dá dovolať.Reklamoval som to 2x,ale zavadu neodstranili.V predajni otvorili novy a zavada je ta ista.

ondrakomous20.02.2015 - 19:31 Trvalý odkaz

Diky za recenzi. Lenovo zacinam mit rad. Protoze se hodne zlepsili a taky prinasi novy dizajnovy prvky. Za to sem rad asi nejvic. Ze nevyrabi dalsi "nudny cerny lopaty".

Celá diskusia 15 príspevkov