Lenovo Yoga Tablet 2 Pro - všetko v jednom

Recenzia 13,3-palcového tabletu s projektorom, 8 W reproduktormi, krásnou QHD obrazovkou a praktickým stojanom. Škoda slabého rozlíšenia projektora.

Lenovo sa vážne snaží. Dôkazom sú zaujímavé smartfóny a ešte zaujímavejšie tablety s nápaditou konštrukciou. Tento text píšem na jednom z nich. Nielen, že prináša všetky solídne základné parametre, ale pridáva extrémne jemný 13-palcový QHD displej, silné stereo reproduktory s malým subwooferom, bohovský stojan a integrovaný projektor. Škoda, že s tak nízkym rozlíšením. Jeho jas je v tmavej izbe úplne dostatočný, ale pokiaľ nečumíme celá rodina na fotky z dovolenky, radšej si všetko pozriem na veľkom a jemnom displeji. Navyše, zaostrovanie projekcie je nemotorné a ostrosť projektora v testovacej vzorke mizerná. Verím, že v obchodoch sú kvalitnejšie kúsky. Okrem toho mi počas testovania chýbala k tabletu nejaká šikovná Bluetooth klávesnica. A tak už štyri minúty ťukám do Smart Keyboard Pro a prestáva ma to baviť.

ikona

Základné info: Lenovo Yoga Tablet 2 ProDruhá generácia tabletu bude dostupná nielen s Androidom, ale aj plnohodnotným Windows 8.1. Najväčší model dostal 13,3'' displej s QHD rozlíšením, procesor Intel Atom, podporu LTE a Android verzia má i vstavaný projektor.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Hoci mi stojan pekne nakloní obrazovku, radšej píšem na hardvérovej klávesnici. V takýchto prípadoch pomôže aj obyčajná redukcia z microUSB na USB a následné pripojenie klasickej klávesnice. Alebo aj bezdrôtovej myši.

Spracovaniu nemám čo vyčítať. Výrobca udáva hmotnosť 948 gramov, ja som nameral 998. K tomu nejaká klávesnica a sme na hmotnosti luxusného tenkého notebooku. Len nie za cenu 500 eur, a určite nie s tak malou nabíjačkou a tak dlhou výdržou. Takže chápem každého, kto týmto tabletom doplní, a časom možno aj úplne nahradí svoj počítač. Teda, pokiaľ nepracujete s nadštandardnou úpravou fotografií, účtovníctvom a inými programami OS Windows.

Vyzerá to tak, že zabudovaný projektor ponúka rozlíšenie 854 x 480 px a jas 50 lúmenov. Taký je aj môj pocit, a tak hovoria aj údaje na internete. Nie je to žiadna sláva, ale na pochválenie sa pred kamošmi či zábavu s deťmi to úplne stačí. Sám si video, seriál alebo film vo Full HD kvalite radšej pozriem na krásnej QHD obrazovke.

Hardvér

Aby som teda zhrnul základné výhody tabletu, tak projektor je skôr zábavkou alebo pikoškou a pokiaľ neponúkne aspoň HD rozlíšenie, QHD obrazovka (2560 x 1440 b.) s uhlopriečkou 13,3'' mu vždy bude silným konkurentom. Reproduktory sú bohovské. Nezáleží mi na logách JBL či Dolby, aj bez nich by som Yoga Tablet 2 Pro vychválil za hlasnú reprodukciu do nebies. Konečne nemusím ku tabletu pripájať externé reproduktory, aby som si spokojne pozrel ďalší diel obľúbeného seriálu či pozrel video na YouTube. Treťou zásadnou výhodou je integrovaný stojan. Je praktický, doladený, s otvorom na zavesenie a udrží tablet takmer v každej polohe.

Posledný dôvod, prečo by som nad kúpou tohto tabletu neváhal, je silná 9600 mAh batéria a tvarovanie prístroja. Pohodlne sa drží a pri bežnom používaní ponúkne veľmi slušnú výdrž. Žiaľ, všetky androidové tablety sa trápia aj pri zhasnutom displeji. Stav batérie iPadu po týždni nečinnosti klesne možno o 10 %, pričom mám skontrolované aj nové e-maily, zato androidové tablety sa aj počas noci vybíjajú jedna radosť.

Lenovo našťastie v nastaveniach ponúka možnosť vypnúť označené aplikácie pri zhasnutom displeji, čo by mohlo situáciu zmeniť. Nájdete tu aj rôzne iné úsporné mechanizmy. Ale potom už nečakajte, že vám Yoga Tablet 2 Pro pípne, keď dostanete novú elektronickú správu.

Menšie sklamanie z výdrže nastalo aj pri sledovaní filmu. Pri plnom jase a plnej hlasitosti reproduktorov sa viac než 5 hodín prehrávania nedočkáte. Ale na takto veľkej obrazovke je to tak či tak veľmi solídna hodnota.

Najviac ma hnevalo umiestnenie podsvieteného vypínača, ktorý slúži aj ako notifikačná dióda. Som pravák a 99 % času mám tablet v poličke postavený na stojane s displejom hore a reproduktormi dole (teda na sledovanie obrazu, nie písanie textov). Hádajte, kam výrobca umiestnil projektor? Jasné, doprava! A vypínač je vľavo! Šľak ma ide z toho trafiť. Aspoň že ľaváci sa z toho tešia. Ani tri týždne mi nestačili na to, aby som takéto rozloženie vypínača a projektora pochopil. Teda, rozumiem, že je to tak kvôli projektoru, ale uvažujem, či by som nakoniec neprivítal aj verziu bez projektora, možno o päťdesiat eur lacnejšiu a s vypínačom vpravo. A v ľavom konci valca s batériou by mohol byť štandardný USB konektor. To by bolo!

Softvér od Lenova

Nadstavba Lenovo sa mi páči. Všetky aplikácie nájdete na domácej obrazovke. Je to niečo ako iPad s možnosťou používať widgety. Potešila by dôslednejšia lokalizácia do slovenčiny, ale inak mi na nadstavbe nič neprekáža. Na prvú stranu si umiestním aplikácie a priečinky, ktoré využívam najčastejšie, na ďalšie strany domácej obrazovky si roztriedim ostatné veci.

MultiWindow je šikovná funkcia, vďaka ktorej môžem mať na obrazovke aplikácie otvorené vo viacerých oknách, podobne ako v notebooku s OS Windows. Lenže obmedzenie len na zopár aplikácií ma sklamalo. Evernote nič, Gmail nič, MX Player nič, a takto by som mohol pokračovať ďalej.

V lište, ktorú vyrolujete prstom zo spodnej časti obrazovky, nájdete šikovné skratky. Chýba mi tu však rýchla regulácia hlasitosti. Mimochodom, vedeli ste, že ovládač hlasitosti v bočnej stene tabletov Lenovo sa vždy prispôsobuje orientácii displeja, a tak smer hore zakaždým hlasitosť zvyšuje a smer dole zase znižuje?

Aj napriek solídnym výkonovým parametrom mohli byť reakcie tabletu rýchlejšie. Napríklad rozsvietenie obrazovky prináša zbytočné oneskorenie. To cítiť aj pri odblokovaní, listovaní fotografiami a ďalších úkonoch.

Kvalita 8 Mpix záberov zo zadnej a 1,5 Mpix snímok z prednej kamery je slušná a nemám k nej výhrady. Uvítal by som však rozumnejšie umiestnenie zadného fotoaparátu.

Výhody:

+ bohovské 8 W reproduktory

+ krásny 13,3'' QHD displej

+ mimoriadne praktický stojan

+ dostatočný jas projektora

+ solídna predná HD kamera

+ príjemná nadstavba Lenovo

Nevýhody:

- občas spomalené reakcie

- slabé rozlíšenie projektora

- nepohodlné zaostrovanie projektora

- vypínač vľavo (v polohe stojan)

- obmedzenie MultiWindow len na pár aplikácií

- neúplná lokalizácia do slovenčiny

Orientačná cena: približne 500 € (pricemania.sk)

Na jeden záber: Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Záver

Tablety sa dnes podobajú ako vajce vajcu, preto Lenovo chválim za sériu Yoga tabletov, ktoré sú nielen netradičné, ale aj mimoriadne praktické. Najväčšie sklamanie neprinieslo ani tak slabé rozlíšenie projektora, ale hlavne oneskorené reakcie. Pomalé rozsvietenie obrazovky či viditeľné dokresľovanie 8 Mpix záberov pri listovaní galériou ma nemilo prekvapili. Lenovo musí popracovať na rozlíšení projektora, ktorý hodnotím ako zaujímavý nápad. Len mu nesmie konkurovať takáto krásna obrazovka. Ach, dilema za dilemou.

Celkovo však považujem Lenovo Yoga Tablet 2 Pro za veľmi milé prekvapenie, ktoré jednoznačne odporúčam. Nabíjanie cez microUSB, ktoré poslúži aj na pripojenie klávesnice, myši alebo USB kľúča, a podpora pamäťových kariet microSD sú základnými vlastnosťami, ktoré položia akýkoľvek iPad na lopatky. K tomu pridajte 13,3'' uhlopriečku, WVGA projektor, bezkonkurenčné 8 W reproduktory, solídnu 9600 mAh batériu a praktický stojan, a môžete na všetkých konkurentov smelo zabudnúť. Už by to chcelo len poriadne aplikácie na strih videí, tvorbu hudby a podobne. Lebo v tomto smere je iOS podstatne ďalej.

P.S. A keď už budete premietať vaše najnovšie domáce video na stenu, vypnite si korekciu lichobežníkového skreslenia (keystone correction) a radšej projektor namierte na bielu či sivú plochu čo najpoctivejšie viete. Dosiahnete oveľa lepší výsledok než pri digitálnom orezávaní opticky deformovaného obrazu. To platí aj pre všetky klasické lacné projektory s digitálnou korekciou lichobežníkového skreslenia.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 15.02.2015 - 22:08

Super recenzia a parádny tablet. 13,3" už musí stáť za to. Bude aj video na jeden záber?

Richard Hombauer16.02.2015 - 00:41 Trvalý odkaz

vďaka! video Na jeden záber, samozrejme, bude :) už čoskoro!

Lenka Ivančíková19.02.2015 - 00:21 Trvalý odkaz

Niekolko dni mam doma tento tablet s projektorom a mozem povedat, ze si ziskal celu rodinu. Nevadi nam nizke rozlisenie obrazu premietaneho na stenu izby, ale uzivame si pohodlie, ktore nam tato moznost pozerania filmov ci online videi prinasa. Ano, QHD displej tabletu je krasny a dostatocne velky, ako na notebooku, no nemusime sa vsetci tlacit okolo obrazovky aby sme dobre videli. Sadneme si na postel alebo gauc, vylozime nohy, zapneme projektor a pohodlne si pozrieme cokolvek z archivu televizie alebo nejaky online film. Velky, az 50'' obraz premietany na stenu je nam milsi, nez maly 13,3'', aj ked v ultra jemnom rozliseni. Takze pokial pride druha generacia s vylepsenym projetorom, asi pribudne v nasej rodine novy technologicky prvok: projektor v tablete.

miro22.02.2015 - 17:35 Trvalý odkaz

Vdaka za recenziu, uz dlhsie uvazujem o tomto tablete,zaujimalo by ma kolko metrov od steny sa da dosiahnut 50 palcova uhlopriecka cez projektor, a na niektorych videorecenziach som si vsimol ako pri prehliadani fotiek, trvalo niekolko sekund pokial sa doostrila. Tak neviem ci to uz niejaka aktualizacia vyriesila, alebo je tam slaby graficky cip

Lenka Ivančíková23.02.2015 - 00:56 Trvalý odkaz

Asi tri metre od steny. Aktualizacia zatial nebola ziadna.

Celá diskusia 5 príspevkov