Samsung Galaxy A3 - dizajn na jednotku, displej na trojku

Recenzia 4,5-palcového androidu s qHD rozlíšením, kovovým lemom po stranách, elegantnou unibody konštrukciou a výbavou strednej triedy. Sklame cenou.

Po nedávnom otestovaní Samsungu Galaxy A5 som si SIM kartu prehodil do ďalšej novinky nového modelového radu – modelu A3. Nižšia číslovka v názve prezrádza, že pôjde o slabšie vybaveného súrodenca. Slabšia výbava znamená aj nižšiu cenu a do karát mu môžu hrať aj skladnejšie rozmery. Uspokojiť sa s modelom Galaxy A3 alebo si priplatiť za väčšiu A5-tku? Poďme hľadať rozdiely, ktoré nás presvedčia.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy A3Celokovový smartfón s OS Android 4.4.4 KitKat, štvorjadrovým procesorom, 4,5'' qHD displejom, 8 Mpix zadnou a 5 Mpix prednou kamerou, podporou LTE, NFC, DLNA a 1 900 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V dizajne sa nič nemení. Átrojka akoby sestre z oka vypadla, len je o čosi menšia. Opäť sa tu stretávame so starým známym dizajnom kórejského výrobcu, ktorý je najnovšie olemovaný kovom. Kvalita spracovania je aj v tomto prípade na vysokej úrovni. Kov na bokoch pôsobí hodnotne a vkusne. Telefón sa vďaka príjemným rozmerom a zbrúseným bočným hranám dobre drží v ruke a manipulácia je veľmi pohodlná. Telefón som hravo obslúžil aj bez prehmatávania.

Väčšia sestra dorazila v tmavomodrej verzii, menšia A3-jka prišla v bielom. Aj tu musím pochváliť matné prevedenie zadnej steny, ktoré je príjemné na dotyk, nezachytáva odtlačky a telefón sa v ruke nešmýka. Biela farba sa mi na telefónoch vždy páčila, no v tomto prípade by som asi aj pri A3-jke siahol radšej po tmavomodrej verzii. Tá mi učarovala akosi viac.

Menší displej udržal rozmery na slušných hodnotách. Porovnajme si ich napríklad s modelom Ascend G6 od Huaweiu, ktorý ponúkne podobnú výbavu a rovnako veľký displej. Samsung Galaxy A3 je o milimeter kratší (130 vs 131 mm), milimeter tenší (7 vs 8 mm), ale o milimeter širší (66 vs 65 mm). Hmotnosť s hodnotou 110 gramov možno považovať za veľmi slušnú. Huawei Ascend G6 je o päť gramov ťažší a pritom je z plastu.

V porovnaní s modelom Galaxy A5 sa nemení ani rozloženie ovládacích prvkov. Tlačidlo napájania je na svojom stálom mieste, v pravej bočnej stene, kde je výborne hmatateľné. V ľavej stene sa zasa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti. Obe tlačidlá z tela dostatočne vyčnievajú a ich stláčanie je isté. V hornej stene nájdeme iba sekundárny mikrofón, 3,5 mm audio konektor sa ocitol v, pre Samsung netradičnej, dolnej stene. Tu nájdeme aj microUSB konektor. Model A5 sklamal chýbajúcou podporou funkcie USB OTG a rovnakého sklamania sme sa dočkali aj pri tomto kúsku.

Unibody konštrukcia vyhostila sloty do pravej bočnej steny. Opäť ide o šuplíkové riešenie. Jeden slot patrí SIM karte vo verzii nano, ten druhý pamäťovej karte. Samsung Galaxy A5 prekvapil možnosťou použiť slot pamäťovky na vloženie druhej nanoSIM karty. Napriek tomu, že táto funkcia nám nefungovala, v A3 úplne chýba. Aj zadná stena je ako keby pretiahnutá cez kopirák. Nájdeme tu vystupujúci objektív chránený vyvýšeným lemom, hlasný reproduktor priemernej kvality a LED blesk.

Samsung Galaxy A5 sklamal chýbajúcou notifikačnou diódou, a tak som ju v modeli A3 ani nečakal. Predpokladal som správne. Nad displejom však nechýba predný fotoaparát, senzor automatickej regulácie jasu, senzor priblíženia a samozrejme slúchadlo. Pod displejom nájdeme typickú trojicu tlačidiel – stredné fyzické, ktoré poslúži aj na rozsvietenie obrazovky a dve dotykové. Tým nechýba podsvietenie s možnosťou regulácie dĺžky svietenia a vibračná odozva.

Aj slabšie vybavená Átrojka sa môže pochváliť displejom Super AMOLED. Na uhlopriečke 4,5 palca ponúkne rozlíšenie 540 x 960 b. Pri vybavenejšom modeli som bol s HD spokojný, tu mi to qHD už akosi nerezalo. Na bežné používanie určite postačí, no ak ste už zrak rozmaznali HD, nebodaj Full HD rozlíšením, tak si ten mierny raster všimnete. Farby sú už tradične mierne presaturované, no to viete zmeniť rýchlou návštevou nastavení režimu displeja, kde máte na výber zo štyroch režimov. V nastaveniach nechýba ani funkcia inteligentného zapnutia obrazovky, ktorá sleduje vaše oči a displej nezhasne dovtedy, kým sa naň budete pozerať. V porovnaní s vybavenejšou sestrou sa nám tu však dve funkcie vytratili. Dôvodom je zrejme menší displej. Galaxy A3 tak chýba možnosť zobrazenia dvoch aplikácií naraz a taktiež možnosť zmenšiť prostredie rýchlym ťahom prsta. To by tu vlastne bolo aj zbytočné.

Prekvapením je, že v oboch modeloch použil Samsung rovnaký chipset. Konkrétne 64-bitový Snapdragon 410 od Qualcommu so štvorjadrovým procesorom s taktom 1,4 GHz a grafickým procesorom Adreno 306. Pri tomto modeli úplne postačí, no A5 si určite zaslúžila viac. Presvedčil som sa o tom aj pri hrách. Hranie titulu FIFA 15 na Galaxy A5 bolo častokrát sprevádzané trhavými momentmi, pri tomto modeli však už hra bežala bez problémov. Svoj podiel na tom má asi aj displej s menším rozlíšením. Každopádne, na bežné používanie je tu výkonu až-až a chipset sa nezľakne ani graficky náročnejších hier. Ani pri dlhom hraní sa telefón výrazne neprehrieval.

Interný priestor s kapacitou 16 GB ponúkne používateľovi približne 11,5 GB, zvyšok zaberá systém. Úložisko však viete rozšíriť microSD kartou do kapacity 64 GB. Vtedy oceníte aj možnosť presúvať aplikácie na pamäťovku.

V oblasti konektivity nenastali šetriace opatrenia, a tešiť sa tak môžete aj na podporu 4G sietí a NFC. Obsah z telefónu môžete zdieľať cez DLNA, prípadne zrkadliť obrazovku displeja na televízore. Wi-Fi pripojenie bolo stabilné a počas celej doby používania som si nevšimol žiadne podozrivé správanie.

Dušou telefónu je operačný systém Android vo verzii 4.4.4, doplnený o známu nadstavbu TouchWiz. Tá je charakteristická svojou pamäťovou náročnosťou, a tak niet divu, že z 1,5 GB RAM bolo využívaných zvyčajne 1,2 – 1,3 GB. Napriek tomu však musím pochváliť svižnosť a reakcie systému. Podobne ako u väčšieho modelu. Počas testovania sa neobjavili žiadne pády aplikácií, ani samovoľné reštarty.

TouchWiz považujem za vyzreté prostredie s množstvom zaujímavých funkcií a možností. Novinkou sú témy. Výberom jednej z piatich tém sa zmení vzhľad ikon. Vo výsuvnej lište nájdeme už tradične množstvo skratiek a nechýba ani rýchla regulácia jasu. Na domácich obrazovkách sa nič zásadné nemenilo. Počet obrazoviek môžem meniť, vďaka cyklickému prechodu sa dostanem rýchlo z poslednej na prvú a do spodnej časti skratiek si môžem umiestniť aj priečinok. Doň zvyčajne nahádžem všetko potrebné a mám to vždy poruke.

Ponuka nastavení sa nesie v duchu rôznych režimov. Súkromný režim schová váš citlivý obsah v telefóne, režim blokovania zasa umožní nastaviť si časový úsek, kedy budú vypnuté rôzne upozornenia a prichádzajúce hovory. V situáciách bez možnosti prístupu k nabíjačke sa určite zíde režim extrémneho šetrenia energie. Vzhľad prostredia sa výrazne zjednoduší, dátové pripojenia sa obmedzia a pestré farby displeja vystrieda čiernobiele prevedenie.

Osemmegapixlový fotoaparát pochválim za verné zachytenie farieb pri dobrých svetelných podmienkach. Vtedy to Samsung naozaj vie. Spokojný som bol aj s úrovňou detailov. Na prezeranie v telefóne alebo zdieľanie na sociálne siete určite postačí. Na veľkej obrazovke si už ale všímam chýbajúce detaily. Tie chýbajú aj na fotografiách zhotovených v noci, kedy nastupuje výrazný šum. Prostredie fotoaparátu pochválim za rýchle skratky na ľavej strane a oddelené spúšte na tej pravej. Nechýba ani ponuka režimov, no v porovnaní s modelom A5 tu už nenájdeme možnosť pridávať ďalšie. Z režimov som najčastejšie využíval HDR. Ten má Samsung veľmi dobre zvládnutý. Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení. Počas nahrávania viete zhotovovať snímky, prípadne video pozastaviť.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 46 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 125 MB / min.)

Slušne prepracované aplikácie od výrobcu potvrdzuje napríklad prehrávač hudby s viacerými možnosťami delenia skladieb a poriadnou dávkou zvukových prispôsobení. Samsung nezabudol ani na FM rádio. Okrem graficky zaujímavého vzhľadu poteší aj podporou RDS (zobrazenie názvu stanice), RT (zobrazenie názvu skladby) a možnosťou nahrávať si vysielanie.

Výdrž batérie s kapacitou 1 900 mAh neprekvapila, ale ani nesklamala. V mojom prípade išlo o klasický jednodňový telefón. Počas doby testovania sa mi nestalo, aby telefón rezignoval pred večerom, no zároveň som sa so zvyšnou kapacitou neodvážil vstúpiť do nového dňa. Dátové pripojenie bolo stále zapnuté, na pozadí mi bežala automatická synchronizácia viacerých účtov, surfoval som na webe, používal dátovo závislé aplikácie a uskutočnil pár hovorov.

Výhody:

+ elegantné unibody zhotovenie s kovovým lemom

+ podpora LTE a NFC

+ 1,5 GB RAM

+ možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

Nevýhody:

- cena

- iba qHD displej

- chýba notifikačná dióda

- chýba podpora USB OTG

Orientačná cena: 229 € (MobilOnline.sk)

Na jeden záber: Samsung Galaxy A3

Záver:

Rovnaký dizajn a z mojej strany aj rovnaké hodnotenie. Podobne ako u väčšieho brata, tak aj v prípade Galaxy A3 považujem za najväčší nedostatok aktuálnu cenu. Tá môže byť sčasti ospravedlnená elegantnou kovovou konštrukciou, no zvyšné parametre hovoria už o niečom inom. Z nedostatkov spomeniem napríklad displej so slabým rozlíšením, chýbajúcu podporu USB OTG a taktiež absenciu notifikačnej diódy. A to sa pri takejto cenovke nenosí. Aj v prípade modelu Galaxy A3 tak neostáva nič iné, iba si počkať na pokles hodnoty produktu v obchodoch.

foto s HDR

foto s HDR

panorama

foto s efektom

Diskusia k článku:

Lumiak625 07.02.2015 - 13:15

No oni tam dali kúsok hliníka a už sa o tom píše ako o novinke s kovom. Mám tu Wave2 s Badou z r. 2011 a ten je celý z hliníka aj kryt na batériu. Od Samsungu ani väčšiny iných Android už nekúpim, lebo viem ako dopadnú updatei. Budem sledovať akým smerom pôjde Tizen, Aj tento mohli dať s Tizenom. Kľudne by tam mohli dať dual boot - Tizen vs Android. :)

Michal08.02.2015 - 11:23 Trvalý odkaz

qHD za 300 eur, ajaj samsung. Hlinikovy ramik sa da na ebay dokupit za 4 eura.

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn12.02.2015 - 13:38 Trvalý odkaz

Ta chybajuca podpora OTG je zamyslany pruser o cenach samsungov sa ani vyjadrovat nejdem. Unibody je blbost aj na iPhonoch a dalsich mobiloch, ale baterka sa vymenit da a aj sa vymienaju.

ondrakomous17.04.2015 - 17:38 Trvalý odkaz

dneska jsem se dival na stribrnou verzi, asi nejlepsi telefon, co se tyka dizajnu, na stribrne verzi je takovy vroubkovani, vypada to naozaj bohovsky a originalne, display rozhodne neni slabsi, oproti konkurencnim IPS byl tak o tridu lepsi.

Celá diskusia 7 príspevkov