Google Translate pridáva možnosť prekladania obrázkov a dialógov

Inteligentný prekladač Google Translate dokáže vďaka poslednej aktualizácii prekladať aj text, na ktorý sa pozeráte cez integrovaný fotoaparát. Pribudla tiež funkcia on-line tlmočníka s počúvaním dialógov.

S poslednou aktualizáciou populárneho on-line prekladača Google Translate dostali jeho používatelia na Androide i iOS dve nové funkcie. Na oboch platformách už nebude nutné text len ručne prepisovať, ale využiť sa bude dať aj fotoaparát.

Po stlačení príslušnej ikony postačí zamieriť na obrázok, tabuľu alebo časopis, napríklad pri cestovaní v zahraničí. Softvér vďaka technológii Word Lens všetok textový obsah rozpozná a používateľ si už len vyberie časti, ktoré chce preložiť. Rozpoznávanie a preklad textu z angličtiny do nemčiny, francúzštiny, taliančiny, portugalčiny, ruštiny a španielčiny funguje v reálnom čase (aplikácia priamo prepíše obsah, na ktorý sa pozeráte cez displej svojho telefónu), pre preklad do ďalších jazykov vrátane slovenčiny musíte obrázok najprv odfotografovať. Importovať možno aj snímky z internej pamäte smartfónu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Druhá novinka nadväzuje na hlasové zadávanie textu, ktorý sa automaticky rozpozná a preloží do vybraného jazyka. Google však teraz pridal možnosť opakovaných prekladov oboma smermi, vďaka čomu Translator poslúži ako inteligentný tlmočník.

V praxi tak postačí vybrať napríklad slovenčinu s nemčinou ako komunikačné jazyky a po kliknutí na ikonu mikrofónu začne smartfón prekladať všetko, čo počuje. Nemecký hlasový vstup automaticky preloží do slovenčiny, slovenský zas do nemčiny. Bez nutnosti akéhokoľvek ručného prepínania či ďalšieho nastavovania.

Google tak pravdepodobne reaguje na snahy Microsoftu, ktorý chce podobného on-line tlmočníka už dlhšie integrovať do svojho Skype.

Diskusia k článku:

michal 16.01.2015 - 20:25

no hura dokelu... teraz som to potreboval a bol som rozcarovany ze tato funkcia zmizla. Dovod ? Vraj nebola zaujimava. Preco ju potom vracaju ?!

Celá diskusia 1 príspevok