Huawei MediaPad T1 8.0 - LTE tablet s obyčajným displejom

Recenzia 8'' tabletu s HD displejom, 4 800 mAh batériou a podporou LTE, z ktorého si aj zavoláte. Zamrzí najmä nižšie rozlíšenie displeja a staršia verzia Emotion UI 2.3.

Huawei MediaPad T1 8.0 je horúcou novinkou, v ponuke slovenských e-shopov zatiaľ stále chýba. Ak ho však neskôr budete hľadať, môžete byť mierne zmätení. Pri predstavení totiž Huawei komunikoval názov MediaPad T1 8.0 Pro.

Zdá sa ale, že postupom času označenie "Pro" vypadlo - nie je ani na zariadení, ani na jeho produktovom balení. V menu, označení modelu v informáciách o tablete však slovíčko Pro nechýba. Zaujímavé. Testovali sme pritom verziu s 16 GB úložiskom, možnosťou vykonávať klasické telefónne hovory a LTE konektivitou. Takmer identický model na niektorých trhoch nájdete aj ako Honor T1 - ten ale ponúkne len pripojenie k 2G a 3G sieťam.

ikona

Základné info: Huawei MediaPad T1 8.0 Pro (Honor T1)Nové tablety ponúknu 8-palcový displej s HD rozlíšením, 1 GB RAM, 5-megapixelový fotoaparát a zadnú stranu z lešteného hliníka. Model s logom Huawei aj dvojnásobné úložisko a LTE konektivitu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Hmotnosť zariadenia sa nijako nevymyká z kruhu jeho najväčších konkurentov, obzvlášť ak ho zúžime len na tých, ktorí majú taktiež hliníkové telo (na váhe som dokonca nameral o 9 gramov menej, než udáva výrobca, teda presne 351 g). Aj keď v tomto prípade sa jedná skôr o hliníkovú zadnú stenu, priestor pre antény na hornom a dolnom okraji totiž prekryli plastové plochy pospájané aj po bokoch tabletu.

Až tak prémiového pocitu sa nedočkáte ani z displeja. Na ôsmich palcoch ponúkne iba HD rozlíšenie 1 280 x 800 bodov, teda pomerne slabých 188 ppi. Raster pri popise ikon či v texte v internetovom prehliadači preto určite uvidíte. Farby či pozorovacie uhly patria k priemeru a pri cenovke, ktorú MediaPad T1 8.0 pravdepodobne dostane, im nebudete môcť nič vyčítať. Skôr ma mrzela väčšia medzera medzi ochranným sklom a samotným panelom. Tá vždy znamená aj viac odleskov a horšiu čitateľnosť na slnku.

Pri ďalšom pohľade na tablet zisťujem, že mu chýba LED blesk, no naopak nechýbajú tlačidlá pre reguláciu hlasitosti vedľa vypínača (naboku), 3,5 mm audio jack (hore), microUSB (dolu) a ani predná kamera či senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu. MicroSIM a microSD karty sa vkladajú pod jednoduchý kryt.

Nikde však nevidím žiadny reproduktor, teda okrem slúchadla, ktoré slúži aj na klasické telefonovanie. A skutočne, všetok zvuk vychádza odtiaľto. Pri prehrávaní hudby cez Spotify hrá už na polovičnej hlasitosti veľmi hlasno, viac mu pravdepodobne ani nikdy nepridáte. Stereo efekty sa samozrejme nekonajú, ale s kvalitou prehrávania by ste mohli byť spokojní.

Pri telefonovaní je hlasitosť nastavená na tradičné priloženie (áno, 21 cm vysokej a 12,5 cm širokej obludy) k uchu, dotykom na to správne tlačidlo potom aktivujete hlasitý režim.

Prvé spustenie MediaPadu T1 8.0 prináša drobné rozpaky, nečaká na mňa totiž žiadny sprievodca nastavením Wi-Fi siete alebo prihlásením sa do konta Google. Rovno na základnú obrazovku. Obnovenie do továrenských nastavení som pre istotu skúšal viackrát. Heslo do Wi-Fi tak musím zadať až po stiahnutí notifikačnej lišty a dotyku na jednu z piatich rýchlych skratiek nad posuvníkom pre reguláciu jasu a prepínačom pre automatiku. Podobne je to s prístupom do Gmailu, kde navyše musím povoliť automatickú synchronizáciu na pozadí. Až potom môžem sťahovať aplikácie z obchodu Play. Nedočkáte sa teda ani obnovenia a automatickej inštalácie programov používaných na iných androidoch. Nevadí.

O nových e-mailoch ma informuje notifikačná dióda a v notifikačnom centre nájdem aj skratky, medzi ktorými nechýba GPS, režim nerušiť, Svetlo či mód Ultra batéria (ktorý ponechá aktívne len hovory a SMS-ky vo veľkom čiernobielom rozhraní bez dátového pripojenia). Tie si môžem ľubovoľne preusporiadavať. Spomínaných päť vidím vždy po stiahnutí notifikačnej lišty, ďalšie po kliknutí na malú šípku.

Verzia Androidu 4.4.4 je v poriadku, tabletu by ale rozhodne prospela aktualizácia grafickej nadstavby na EMUI 3.0. Tú som totiž mohol používať na smartfóne Ascend G7 a oproti tu prítomnému Emotion UI 2.3 sa mi páčila oveľa viac. Ikony, ktoré skončia vždy priamo na základnej obrazovke (menu aplikácií v modeloch značky Huawei tradične chýba) sú totiž výrazne upravované a systém tak nepatrí k najprehľadnejším. Dlhý čas navyše strávite zbytočným usporiadavaním nepoužívaného softvéru (ikony pre Aktualizáciu systému, Správcu tabletu, Zálohovanie, Nástroje SIM a podobne) niekam do priečinkov. V nich našťastie máte možnosť kliknúť na malé "+" a poslať ich sem tak aj hromadne. Niekomu možno pomôže výber iného motívu vzhľadu celého prostredia.

Naopak, veľmi prehľadné sú systémové nastavenia. Výrobca sem už tradične pridal aj možnosť určiť práva pre každú konkrétnu aplikáciu. Individuálne tak budete môcť povoliť možnosť využívania Wi-Fi či mobilných dát (Sieťové aplikácie), ale aj zakázať softvér bežiaci na pozadí po vypnutí displeja (Chránené aplikácie). Puntičkári sa zasa môžu pohrať s aplikáciami, ktorým povolia možnosť posielať notifikácie do notifikačného centra.

Nie každého ale bude takáto prispôsobiteľnosť baviť. Systém sa pri nových aplikáciách navyše na tieto nastavenia často sám pýta a menej skúsení používatelia tak môžu byť zmätení. Mne napríklad prekáža, že vo východzom stave nefunguje synchronizácia fotografií z Dropboxu. Systém totiž túto aplikáciu po vypnutí displeja blokoval. Snaha o prílišné šetrenie batérie teda niekedy môže byť otravná.

Ovládacie tlačidlá sú už tradične na displeji. Po kliknutí na multitasking dostanete možnosť vrátiť sa do niektorej z naposledy otvorených aplikácií alebo dotykom na špeciálne tlačidlo uvoľniť zbytočné aplikácie z operačnej pamäte.

Tá má totiž len jeden gigabajt na papieri a reálne môžete využívať iba 898 MB. Obyčajne mi zostávalo voľných okolo 300 MB. Systém je na druhej strane v spojení s procesorom Qualcomm Snapdragon 410 väčšinou dostatočne rýchly a nezadýcha sa ani pri hraní najnovších hier. Nevšimol som si ani otravné opätovné načítavanie widgetov, ktoré Android občas trápi. Dlhšie sa budú načítať len jednotlivé aplikácie tesne po prvom spustení či reštarte.

Pre ľubovoľný obsah zostane používateľovi približne 11 GB priestoru. Samozrejme, pripravená môže byť aj microSD karta, podľa výrobcu ale len s kapacitou do 32 GB.

Huawei MediaPad T1 8.0 vďaka LTE modulu zvláda aj navigáciu s pomocou GPS satelitov. V telefónnej aplikácii ma opäť potrápili následky chýbajúceho sprievodcu pri prvom spustení, moje kontakty sa totiž do zariadenia akosi nezosynchronizovali. Pomohlo až jednoduché povolenie v nastavení: Kontá - Google - Synchronizovať Kontakty (a ideálne hneď aj Kalendár a všetko ostatné).

Potom som už mohol používať i inteligentné vyhľadávanie vrátane diakritiky, hoci pri znakoch s mäkčeňmi a dĺžňami už systém prestane zvýrazňovať jednotlivé znaky. Naopak, výber z kontaktov pri otočení na výšku nie je veľmi ideálny, obrazovka sa totiž rozdelí približne na dve polovice. Na tej pravej vidíte podrobnosti aktuálne vybraného kontaktu, no na tej ľavej sa priezvisko a krstné meno spolu jednoducho nezmestia. Riešením je otočenie tabletu na šírku alebo kapitulácia, keďže telefonovať z tohto zariadenia, hoci túto voľbu ponúka, zrejme aj tak príliš často nebudete.

Posielať samozrejme možno aj bežné SMS-ky, ktoré napíšete na klávesnici so samostatnou čiarkou či bodkou alebo podporou pre zadávanie textu technológiou Swype. Mňa viac potešila vibračná odozva kláves a podpora dvoch jazykov (napríklad slovenčiny a angličtiny) pri predikciách zároveň.

Galéria by už súrne potrebovala nejaké vizuálne úpravy, Kalendár je ale paradoxne lepší tejto staršej verzii grafickej nadstavby. EMUI 3.0 totiž už nepodporuje skrolovanie medzi nadchádzajúcimi udalosťami pri mesačnom náhľade. Vždy tak vidíte len prvé dve.

Pri prehliadaní internetu si budete môcť stále vybrať medzi klasickým internetovým prehliadačom a browserom Chrome. Okrem bezproblémového LTE som nezaznamenal ani výpadky pri spojení s bežným Wi-Fi routerom.

Z uzamykacej obrazovky sa okrem notifikačnej lišty dostanete aj k štvorici skratiek vysúvajúcej sa zo spodného okraja displeja. Takto možno rýchlo pristupovať ku Kalendáru, Kalkulačke alebo budíku. Paradoxne nechýba ani aplikácia Svetlo, hoci MediaPad T1 8.0 samozrejme LED diódu nemá. Svietiť tak bude len displej s bielym pozadím a jasom vytlačeným na maximálne hodnoty. Aspoň niečo.

Špeciálne gesto odtiaľto dokáže spustiť aj fotoaparát. Používateľ musí rátať s maximálnym rozlíšením 5 Mpix a celkovo priemernou kvalitou záberov. Video môže byť vo formáte 1 280 x 720 bodov, pričom jeho nahrávanie dostalo samostatnú spúšť, ktorou môže byť aj tlačidlo pre reguláciu hlasitosti.

Predná kamera vytvára celkom obstojné zábery s rozlíšením 1 600 x 1 200 b. (1,9 Mpix) aleb taktiež HD (720p) video. V jednoduchom a teda prehľadnom menu aplikácie fotoaparátu zostáva aj tajomná položka JPG -> GIF, ktorá by pravdepodobne mala vyrábať pohyblivé obrázky, no v mojom prípade bola vždy šedá a neaktívna. Nepomohlo ani nastavenie nižšieho rozlíšenia. Namiesto toho som používal pre Huawei typickú možnosť softérového skrášlenia fotografií z prednej kamery.

Dodávanou 1 A nabíjačkou nabijete tablet s 4 800 mAh batériou približne za tri a pol hodiny. Podľa údajov priamo v operačnom systéme Android sa mi opakovane darilo dosahovať približne 16 hodín nepretržitej prevádzky, čo viac-menej korešponduje aj s tvrdeniami výrobcu. Moja prevádzka zväčša zahŕňala surfovanie na internete alebo počúvanie hudby pri pripojení prostredníctvom Wi-Fi.

Výhody:

+ LTE

+ možnosť vykonávať tradičné telefónne hovory

+ hliníkové telo

+ rýchle skratky z uzamykacej obrazovky

+ režim Ultra batéria

+ dostatok priestoru v internej pamäti a podpora microSD kariet

Nevýhody:

- staršia a menej atraktívna verzia grafickej nadstavby

- slabšie rozlíšenie displeja

- chýbajúci LED blesk

- chýbajúci sprievodca pri prvom spustení

Orientačná cena: približne 200 eur

Na jeden záber: Huawei MediaPad T1 8.0

Záver

Celkové hodnotenie bude nevyhnutne závislé od konečnej cenovky na našom trhu. V susednej Českej republike tablet predáva jeden z miestnych operátorov za 4 920 Kč, teda v prepočte za približne 177 eur. To by za tablet s možnosťou telefonovania, rýchlym LTE pripojením, hliníkovým telom a dostatkom priestoru v internej pamäti bola skvelá ponuka.

Okrem, v prípade tabletov tradične horšieho fotoaparátu, môžem Huaweiu MediaPad T1 8.0 vyčítať len slabé rozlíšenie 8-palcového displeja a staršiu verziu grafickej nadstavby Emotion UI 2.3. V tomto prípade by však mohlo po oficiálnom štarte predaja na našom trhu veľmi rýchlo prísť k náprave, ktorá by atraktívnosť novinky určite ešte zvýšila.

Podľa informácií slovenského zastúpenia Huawei bude čoskoro tento tablet dostupný u operátora Orange a O2.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Michal 15.01.2015 - 07:48

To znamena, ze sa s aktualizaciou na M1 mozem rozlucit, radsej vydali novy tablet.

Šimon16.01.2015 - 17:24 Trvalý odkaz

Ahoj. Pomýlili ste sa. Máte dostupnosť: začiatok roka 2014:)

Michal Petrovic06.09.2016 - 00:00 Trvalý odkaz

Nechcem byť zlý ale máte presne naopak označené fotky.... HDR ako také má práveže zvyšovať dynamický rozsah predsa len už samotný názov( High Dynamic Range) hovorí o čo sa jedná...

tj. podstata HDR je presvetlenie tieňov a zachovanie štruktúry v svetlých miestach.....vy ste označili HDR fotkou práveže tie fotky ktoré boli očividne fotené normálne.....

Celá diskusia 4 príspevky