Trojtýždňové skúsenosti s LG F60 - príjemné prekvapenie

Čitateľ Tomáš si tento model zaobstaral ako dočasnú náhradu za svoj pokazený mobil. Cenovo dostupný 4,5'' android ho nesklamal.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Tomáša Garčára

Úvod

Keďže môj telefón pred Vianocami putoval do servisu a doma som žiadnu náhradu nemal, hľadal som nejakú alternatívu. Lacný android s celkom svižným systémom a nenáročným na moju peňaženku. Siahol som po LG F60, aspoň dočasne.

Konštrukcia

Telefón ma ale príjemne prekvapil. Jeho hmotnosť je síce vyššia (144 gramov), ale v ruke sa drží príjemne. Uhlopriečka 4,5 palca vyhovuje veľkosti mojich rúka a páčil sa mi aj zadný kryt z príjemného a matného materiálu, na ktorom nezanecháte odtlačky. A to je pre mňa jedna z dôležitých vecí, pretože priam do šialenstva ma privádza, keď je telefón celý "zapatlaný" spredu aj zozadu.

ikona

Základné info: LG F60 (D390n)Lacný android s 4,5'' WVGA displejom, štvorjadrovým procesorom, podporou LTE, 5 Mpix fotoaparátom s LED bleskom a AF, štandardnou výbavou a 2 100 mAh batériou.

Chvíľku som si zvykal na tlačidlo zapnutia a vypnutia, nakoľko sa nachádza na pravej strane a ja som bol zvyknutý na hornú stenu. Ale keďže telefón sa dá odblokovať aj prostredníctvom režimu Knock Code, tak som toto tlačidlo skoro vôbec nepoužíval, väčšinou len na zablokovanie displeja. Ovládanie hlasitosti je umiestnené na ľavej stene prístroja. Konektor 3,5 mm audio jacku sa nachádza na vrchnej stene, bližšie k ľavému okraju. Nie je to veľmi šťastné riešenie, keď píšem a klávesnicu mám otočenú na ležato a pri tom pripojené slúchadlá, tak tie mi zavadzajú a nemôžem telefón dostatočne chytiť. Posunul by som konektor viac do stredu, možno až na pravý okraj vrchnej steny. Klasické microUSB je dole a otočené správným smerom.

Displej

Veľmi sa mi páči štýl odomykania ktorý v LG nazvali "retro TV". Ako hovoril aj šéfredaktor Richard v niektorom z videí "Na jeden záber", tak režim Knock Code je naozaj návykový a baví ma, keď sa ma ľudia z môjho okolia pýtajú, ako som vedel obrazovku odblokovať len poklepaním na displej.

IPS displej má rozlíšenie 480 x 800 bodov, pozerá sa naň, podla mňa, lepšie než na SuperAMOLED s rovnakým rozlíšením, hlavne na priamom slnku. Veľká škoda, že telefón nedisponuje automatickou reguláciou jasu obrazovky. Regulovať jas si musí teda používateľ sám, ale nie je to až taký problém lebo túto možnosť nájdete po vyrolovaní vrchnej lišty.

Systém

Chipset je Qualcomm Snapdragon MSM8916. Jedná sa o štvorjadrový 1,2 GHz procesor ktorý dáva systému Android 4.4.2 KitKat s grafickou nadstavbou LG UI celkom rýchly chod. Drobné zaváhania som postrehol, hlavne keď je spustených viac aplikácií naraz. No telefón pri bežnom používaní nijak neseká, 4 GB kapacitu pamäte som vykompenzoval microSD kartou a voči rýchlosti telefónu nemám žiadne výhrady.

Fotoaparát

Fotoaparát som testoval len málo. Svoju prácu si odvedie, zázraky však nečakám, keďže sa jedná o päťmegapixelový snímač. Veľmi ma ale potešilo autoamtické zaostrovanie a LED blesk. Nie pri všetkých telefónoch tejto triedy sa totiž prisvetľovacia dióda nachádza. Nahrávanie Full HD videa som neskúšal.

Výdrž

Batéria s 2 100 mAh kapacitou je pre telefón tejto triedy dostačujúca. Telefón nabíjam vždy, keď je možnosť, len raz som skúsil, koľko mi mobil vydrží pri normálnom používaní. Výsledok bol dva dni. S tým, že večer mal len 2 % batérie. Normálne používanie znamená u mňa asi 30 minút hovoru, 200 SMS správ cez aplikáciu Viber a asi 30 minút surfovania po internete.

Na telefóne som používal bežné aplikácie, ktoré určite pozná každý čitateľ portálu Fony.sk: Viber, WhatsApp, Shazam, Deezer a Runtastic.

Výhody:

+ dobre sadne do ruky

+ rýchly chod systému

+ zadný kryt je odolný voči nečistotám

Nevýhody:

- tlačidlá ovládania zaberajú časť displeja

- vyššia hmotnosť

- chýba FM rádio

Záver:

Ak by som mal zhrnúť klady a zápory tohto telefónu nebolo by to asi veľmi subjektívne. Nemám mu totiž čo vytknúť. Od telefónu som nečakal veľa, a preto mi dal to, čo som potreboval. Tým pádom ma naozaj pozitívne prekvapil. Kúpu tohto telefónu nenáročný zákazník určite neoľutuje.

Diskusia k článku:

majstermartin 12.01.2015 - 06:55

Trochu ma prekvapilo,že dosť rýchlo hlásil nedostatok miesta v úl.priestore. Zobral som ho miesto mojho L5 ll a nainštaloval presne to isté a pamät v čudu. Nechápem to.. A ešte mi tam veľmi chýbalo automatické zväčšenie textu poklopaním (zalamovanie?) ,qwick memo to som tiež dosť používal a tento to nemá a ešte to rádio. Ináč by to šlo.

Lumiak62512.01.2015 - 12:13 Trvalý odkaz

Nejdú tam prehodiť aplikácie na kartu? Na tú cenu vyzerá schopne, ale asi by som pozeral po nejakej Xperii, alebo Lumii. Ako záložný mobil sú najlepšie klasické tlačítkové Nokie. Však mobil si mal v servise dočasne, tak načo vyhodiť vyhodiť vyše 100€, keď za 25-50€ máš záložný mobil. :)

marek12.01.2015 - 12:37 Trvalý odkaz

ja som bol raz počas reklamacie na dumbfone ale odvtedy nikdy viac. druhy raz som si tiez radsej kupil novy mobil, esteze mi za ten reklamovany vratili peniaze:D

Tomáš12.01.2015 - 20:28 Trvalý odkaz

Lumiak625 ten telefón som mal za 19 euro z telekomu na vianočnú zľavu cez známeho firmu :)

Celá diskusia 4 príspevky