Android 4.4 KitKat má už takmer 40 % trhový podiel

Na stránkach Google určených vývojárom býva pravidelne zverejňovaný graf, ktorý znázorňuje podiel jednotlivých platforiem operačného systému Android na trhu. Od augusta minulého roka si KitKat polepšil o vyše 18 %.

Aktuálne výsledky vychádzajú zo zhromaždených údajov počas 7-dňového obdobia, ktoré sa skončilo 5. januára 2015. Údaje sú určené hlavne vývojárom aplikácií pre lepšiu orientáciu, koľko majiteľov androidov akú platformu používa. Dáta sú získavané z obchodu s aplikáciami Google Play.

Najpoužívanejšou verziou stále ostáva Android 4.1. až 4.3 Jelly Bean, ktorý beží na takmer polovici zariadení a patrí mu 46 % podiel. Na päty mu šliape jeho nástupca 4.4 KitKat, ktorý si za posledné mesiace výrazne polepšil a na trhu androidov má 39,1 % podiel.

Nasleduje verzia 2.3 Gingerbread s 7,8 % a 4.0 Ice Cream Sandwich, ktorý pracuje na 6,7 % zariadení. Android 2.2 Froyo má len 0,4 % podiel. Staršie verzie sa už v tabuľke nenachádzajú a zatiaľ tu nenájdeme ani najnovšiu platformu 5.0 Lollipop. Akákoľvek verzia s distribúciou nižšou než 0,1 % totiž nie je v tabuľke uvedená. Pre Lollipop to nie je dobrý výsledok. Na aktualizáciu už určite netrpezlivo čaká veľa majiteľov androidov.

Zdroj: developer.android.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu