Huawei Ascend G7 - na maličkostiach stojí svet

Recenzia 5,5'' tabletofónu s HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom, 2 GB RAM a hliníkovým telom. Jeho 3 000 mAh batéria zaručí dobrú výdrž.

Novinka od Huaweiu vyzerá už na prvý pohľad veľmi dobre. Po uchopení do dlane je 165 gramov Ascendu G7 poriadne cítiť, no na druhej strane sú ospravedlnené veľkým 5,5-palcovým displejom a kvalitne spracovaným hliníkovým telom.

Je to skrátka veľký tabletofón, no s jeho ovládaním problémy nemám - na moju dlaň je to presne akurát. Situácia sa však zmení po jeho vložení do ochrannej plastovej vaničky, ktorú som našiel priamo v balení. Hoci vďaka výrezom na ovládacie tlačidlá, reproduktor a fotoaparát chráni zariadenie veľmi dobre, väčšia hrúbka obalu mi už vadí a paradoxne mám pocit, že by s ním G7-ka putovala z ruky na zem oveľa jednoduchšie.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

ikona

Základné info: Huawei Ascend G7Cenovo dostupný smartfón strednej triedy s kovovým telom, tenkou unibody konštrukciou, 5,5'' HD displejom, štvorjadrovým prcesorom, 13 Mpix fotoaparátom, OS Android 4.4 s prostredím Emotion 3.0 UI, podporou LTE a 3 100 mAh batériou. (doplnené živé fotografie)

Prípadných škrabancov by som sa nebál ani bez neho, zadná hliníková strana pokladanie na stôl vydrží a skosené okraje (citlivé najmä na iPhonoch 5 a 5S) zas stráži o niekoľko milimetrov navýšená časť s displejom, sklom s jemnou štvorcovou textúrou a ochranným plastovým rámom okolo.

Náchylnejšia bude len vytŕčajúca šošovka 13-megapixelového fotoaparátu s LED bleskom. Myslelo sa však aj na detaily, na pravej strane ľahko rozlíšite reguláciu hlasitosti od vypínača displeja i hmatom - vypínač má totiž drsný povrch, + a - pre hlasitosť sú naopak hladké. Pevná konštrukcia si vyžiadala zásuvky pre SIM a microSD kartu, ku ktorým sa dostanete len s ihlou alebo špeciálnym nástrojom. Na ľavej strane nenájdeme vôbec nič, 3,5 mm audio jack je tradične hore a microUSB konektor dolu.

Opäť sa potvrdzuje, že HD rozlíšenie (720 x 1 280 bodov) ešte aj v súčasnosti úplne postačuje. Viac prekvapivo nepotrebujem ani na 5,5-palcovej uhlopriečke. Obzvlášť, keď má takto pekné farby (teplota je používateľsky nastaviteľná v hlavnom menu) a príkladné pozorovacie uhly. Nezabudlo sa ani na jeho prebudenie dvojitým poklepaním či ovládanie v rukaviciach.

Musím sa priznať, že som nikdy nepatril k priaznivcom grafickej nadstavby od Huaweiu. EMUI však vo verzii 3.0 výrazne dospelo a s Androidom 4.4.4 tvorí zohratú dvojicu. S Ascendom G7 som súčasne testoval aj tablet MediaPad T1 8.0 so starším EmotionUI 2.3. Omaľovávanky či tučné rámy ponúk konečne nahradili 2D ikony v jednej farbe so súčasným flat dizajnom a všetko je zrazu akési krajšie.

A premyslenejšie. Ovládacie tlačidlá skončili priamo na displeji, no v menu si okrem tradičnej trojice viete zapnúť aj variant so štvrtou klávesou sťahujúcou notifikačnú lištu. Vaše prsty sa tak nebudú musieť naťahovať cez celý obrovský displej. Malá šípka úplne naľavo potom dokáže celú spodnú lištu skryť, aby ste ju opätovne vyvolali gestom zo spodného okraja obrazovky. Pohodlné a poriadne návykové.

Len nechápem, prečo v tomto prípade pri návrhu použvateľského rozhrania Huawei postupoval rovnako ako Google pri Gmaile, Disku či zvyšku svojho portfólia - teda s každou aktualizáciu odobrať ďalší kúsok logiky. Kedysi bolo jasné, že domček znamená návrat na domovskú obrazovku a piktogram okienok multitasking, teraz tu menej skúseného používateľa privíta anonymné koliesko alebo štvorec. Prečo?

Notifikačné centrum je naopak príkladne prehľadné, rovnako ako karta Odkazy s 12 rýchlymi prepínačmi či posuvníkom pre reguláciu jasu v prípade, že ho nechcete nechávať na automatiku. Tá väčšinou fungovala veľmi dobre, večer pri osvetlení stropnou lampou v izbe som si však často trochu podsvietenia pridával aj sám. Poradie prepínačov si môžete rýchlo zmeniť.

Do popredia tak môžete presunúť ponuky, ktoré používate častejšie, napríklad Wi-Fi, Bluetooth, režim Nerušiť, Svetlo či napríklad aj šikovné Prostredie pre jednu ruku (ktoré prakticky len zmenší číselník v telefónnej aplikácií) alebo režim Ultra batéria. Ten sa môže automaticky pripomínať pri kritickej hranici nabitia (napríklad 8 %). Používateľovi zostanú len hovory a SMS správy na čiernobielej obrazovke. Telefón sa odpojí aj od Wi-Fi a dátových prenosov. Hoci ikona 3G vám v hornom riadku zostane, žiadne e-maily nedostanete až do momentu, než "krízový režim" ukončíte. Často vám môže pomôcť pri putovaní za najbližšou nabíjačkou.

Páčilo sa mi aj správanie sa ponuky multitaskingu - jeden dotyk otvorí obvyklú štvoricu posledných spustených aplikácií (ktoré možno okamžite zavrieť buď po jednom, alebo aj dokopy spolu so všetkými, ktoré aktuálne vyťažujú RAM), no dlhé podržanie automaticky prepína medzi aktuálnou a poslednou použitou aplikáciou. To je predsa aktivita, ktorú od multitaskingu v mobilných operačných systémoch chceme najčastejšie. Huawei takto všetko zefektívnil.

Pre Plávajúce tlačidlo, ktoré len zdupľuje trojicu ovládacích tlačidiel a pridá vypínač, som naopak žiadne reálne využitie nenašiel.

Grafickú nadstavbu však nebudem len chváliť. Stále tu zostalo neprehľadné riešenie všetkých ikon na hlavnej obrazovke, bez akéhokoľvek menu s aplikáciami. Všetko, čo do systému nainštalujete, tak okamžite končí na jednej kope. Aj so všetkými widgetmi, ikonami widgetov bez reálnej funkcie a kopou balastu od výrobcu na zmenu motívov. Aspoň, že ikony do priečinkov viete presúvať aj hromadne, nie len po jednej. Úprava základnej obrazovky do želanej podoby mi však aj tak trvala niekoľko desiatok minút. A potom to prišlo…

Do nového Ascendu G7 som následne vložil svoju hlavnú SIM kartu, spravil reštart a ikony boli zrazu v rovnakom rozložení ako pred hodinou. Nerobte rovnakú chybu ako ja a SIM kartu radšej vkladajte ešte pred prvým zapnutím prístroja. Ušetríte si čas a prchkejší jedinci možno aj peniaze za rozbitý displej od hnevu. Našťastie sa podobné znovuzrodenie už neskôr nikdy neopakovalo.

Ascend G7 ponúka pre približne 11 GB priestoru ľubovoľne využiteľného pre aplikácie, fotografie či videá. Komu to bude málo, môže si dokúpiť microSD kartu. Ja som bol spokojný aj s miestom, aj s dostatkom operačnej pamäte. Z papierových 2 GB systém ukazoval 1,87 GB a voľný mi zostával približne gigabajt.

Za celý čas tak pri štandardnom používaní neprišlo k žiadnemu zaváhaniu, okrem dvoch maličkostí, ktorým vôbec nerozumiem. Prepínanie medzi aplikáciami či domácimi obrazovkami je bleskové, no keď si nastavíte alternatívny efekt prechodu (teda z Predvoleného na Perspektívu) presun ikon medzi obrazovkami po kopnutí prstom do strany zrazu trvá tri sekundy. Riešenie je však jednoduché - nechajte ho na tom predvolenom.

Podobne je na tom fotoaparát. Jeho 13-megapixelov ponúka veľmi dobré výsledky, zaostrovanie je dostatočne rýchle, no otváranie ponuky špeciálnych režimov (Panoráma, Burst mode či vodotlač) a hlavne aktivácia HDR režimu trvá absurdne dlho a animácie sprevádzajú nezmyselné sekania. S fotografiami a zachytávaním momentiek som však bol veľmi spokojný, takže to G7-ke viem odpustiť.

Fotoaparát navyše dokáže stlmiť zvuk spúšte, dokáže sledovať zaostrený pohybujúci sa objekt, snímať aj stlačením tlačidla hlasitosti a ponúka zaujímavý režim Zaostrenie na všetko.

Zachytenie obrazu v ňom trvá o niečo dlhšie (kvôli cvakaniu série záberov s rôznym bodom zaostrenia), no fotografiu je neskôr možné dotykom prsta preostrovať na ľubovoľný bod. Preostrovanie však bude fungovať len vo východzej galérii, z ktorej možno nový (preostrený záber) exportovať ako novú snímku. Všetky fotografie sú v tradičnom .jpg formáte, takže ich otvoríte kdekoľvek, paradoxne však nikdy nedostanete pospájaný full focus obrázok v ktorom bude zaostrené úplne všetko, ako to vedia napríklad Lumie. Vždy si budete musieť vybrať jeden z bodov, ktorý má byť ostrý.

Video bude môcť byť zaznamenané vo Full HD rozlíšení so stereo zvukom. Výsledok je opäť veľmi dobrý, pri spojení s funkciou uzamknutia sledovaného objektu však o približne sekundu oneskorený oproti realite (najmä ešte pred začiatkom nahrávania). Nič vám však nebráni v tom, túto možnosť deaktivovať. Predná kamera ponúkne video v 720p a obraz s 5 Mpix rozlíšením.

Grafický čip Adreno 306 bezproblémovo zvládal aj náročnejšie herné tituly, pri ktorých sa trojica ovládacích tlačidiel systému skrýva. Má na to dostatok výkonu. Multimediálny zážitok by tak mohli vylepšiť už len stereo reproduktory. Aj jeden mono repráčik hrá dostatočne hlasno, no jeho zvuk patrí k len k priemerným. Priaznivcom analógovej starej školy ale, tak ako pri väčšine Huaweiov, stále zostáva klasické FM rádio. Bohužiaľ mu však chýba RDS. Dodávané slúchadlá sú priemerné, bez regulácie hlasitosti, no využijete ich aj ako handsfree.

Huawei nijako neutají inšpiráciu operačným systémom iOS. K veľmi podobnej grafike fotoaparátu a vyhľadávaniu naprieč aplikáciami, kontaktami a správami po geste smerom dolu na hlavnej obrazovke sa pridala aj štvorica ikon pre rýchly prístup ku kalendáru, kalkulačke, svetlu a zrkadlu pre fotenie autoportrétov alebo kontrolu make-upu priamo zo zablokovanej obrazovky. Čítate správne. Túto možnosť však považujem za zlý vtip z Ázie, zrkadielko sa totiž v ľubovoľných intervaloch "rosí" a stupídny efekt odstránite buď posúvaním prsta po obrazovke (akože zotierate hmlu), alebo fúknutím do mikrofónu(!). Prečo nie je štvrtá ikona obsadená napríklad internetovým prehliadačom, alebo čímkoľvek užitočným, skutočne nechápem. Rýchly prístup k fotoaparátu (gesto smerom nahor) našťastie zostal zachovaný.

Rovnako tak nechápem to, prečo uzamykacia obrazovka môže zobrazovať slideshow obrázkov z internetu, ale už nie z tých, ktoré si používateľ sám odfotografoval pomocou vstavaného fotoaparátu…

To sú však skutočne jediné výčitky, ktoré môžem voči Ascendu G7 mať. Jeho 3 000 mAh batéria ponúkne dostatok energie na jeden celý, prípadne 1 a pol dňa výdrže pre menej aktívnych majiteľov. Huawei navyše okrem spomínaného ultrašetriaceho módu ponúka aj možnosť detailných nastavení toho, ktoré aplikácie môžu používať dátovú (v prípade dostatočného pokrytia aj LTE) sieť a ktoré iba Wi-Fi. Rovnako dokážete určiť softvér, ktorý dostane povolenie pracovať na pozadí aj po vypnutí displeja. Puntičkári takto ušetria ďalšiu energiu, no prídu o niektoré notifikácie či sťahovanie správ na pozadí. Systém takisto ponúka inteligentný šetriaci mód znižujúci výkon procesora (a pridávajúci približne 10 % výdrže) alebo sériu tipov na ďalšie šetrenie.

Oznamy s doporučeniami pre deaktiváciu GPS alebo zníženie času pre podsvietenie obrazovky sú však podľa mňa už príliš otravné, podobne ako vyskakujúce informácie o aplikáciách "nadmerne" spotebovávajúcich enegiu v notifikačnej lište či každá nová aplikácia, ktorá si pýta povolenie posielať upozornenia. Preto som ich radšej vypol (Nastavenia - Úspora energie - Podrobné info - Menu - Pripomienka o spotrebe (odškrtnúť možnosť) a Nastavenia - Správca upozornení - Ponuka - Povoliť všetky). Inak dostanete informáciu o tom, že Messenger alebo Hangouts spotrebovávajú energiu… o čom asi viete, keďže chcete byť stále online, že?

Naopak, privítal som integráciu SMS správ ako tretej karty priamo do telefónnej aplikácie. Kontakt si tak môžete vyhľadať buď priamo na číselníku pomocou inteligentného vytáčania, alebo z vedľajšej karty so zoznamom ľudí. Ak sa náhodou rozhodnete pre poslanie textovej správy, pôjde to z rovnakej aplikácie.

Huawei navyše zapracoval aj na systémovej klávesnici, ktorá teraz integruje aj technológiu písania pomocou Swype. Nechýbajú ani predikcie, samostatná čiarka či bodka alebo možnosť vibračnej odozvy po stlačení každej klávesy.

Posledná poznámka bude smerovať k integrovanému kalendáru. Ponúka aj rýchly prístup k dennému a týždennému náhľadu, no po otvorení aplikácie vás privíta vždy ten mesačný. To by bolo fajn, kedže ho väčšina z nás aj tak používa najčastejšie, no pri danom dátume bohužiaľ zobrazí len prvé dve udalosti. K tej tretej (napríklad večer) sa nielenže nepreskrolujete, ale chýba aj akákoľvek informácia o tom, že máte na programe ešte čosi ďalšie. Radšej som teda používal riešenie priamo od Googlu, alebo widget na základnej obrazovke.

Výhody:

+ množstvo šikovných nápadov

+ veľký a kvalitný 5,5” HD displej

+ hliníkové telo

+ 3 000 mAh batéria, výdrž

+ vyspelejšia a prehľadnejšia nadstavba EMUI 3.0

+ ochranný kryt v balení

+ kvalitný fotoaparát

+ prispôsobiteľná trojica ovládacích tlačidiel

+ LTE

Nevýhody:

- chýbajúce menu s aplikáciami (balast na základnej obrazovke)

- pomalé reakcie pri zapínaní HDR

- chýbajúce RDS v FM rádiu

- otravné šetriace tipy a upozornenia

- mesačný náhľad kalendára

Orientačná cena: 260 eur Pricemania.sk

Na jeden záber: Huawei Ascend G7

Záver

Huawei Ascend G7 je podarený mobil, ktorý bude právom patriť medzi najlepšie voľby do tristo eur. Ponúka príjemne veľký 5,5-palcový displej s dostatočným HD rozlíšením, nadmieru výkonu a nekompromisný 13-megapixelový fotoaparát či 5 Mpix prednú kameru. Všetko v odolnom hliníkovom tele s výbornou výdržou.

Výrobca navyše odstránil veľkú časť nedostatkov jeho vlastnej grafickej nadstavby. EMUI je v tretej verzii oveľa dospelejšie a jednoduchšie. Zostal mu prakticky len otravný neduh v podobe chýbajúceho menu s aplikáciami a otravných notifikácií o šetrení energie či povoleniach v notifikačnom centre, ktoré však môžete razom zastaviť v nastaveniach. Systém si napríklad myslel, že nechcem aby Hangouts či Dropbox bežali pri vypnutom displeji, čo samozrejme zablokovalo prijímanie dôležitých správ a zálohovanie fotografií.

Veľkou prednosťou je množstvo užitočných nápadov. Viacero je inšpirovaných iOS (spodná lišta na uzamykacej obrazovke, vyhľadávanie aplikácií a kontaktov na domácej obrazovke...), viacero nemá v konkurentoch obdoby. Ak si na tieto drobnosti Emotion UI zvyknete, telefón od iného výrobcu nebudete chcieť ani vidieť.

small>foto s HDR

Diskusia k článku:

KEXAME 07.01.2015 - 18:40

Suhlasim mam tento fablet 6 tyzdnov zatial som nenasiel chybu az dost zly zvuk radia..ale kedze to nepouzivam,tak ma to netrapi. V novom phone som mal meniacu sa obrazovku. Asi som nieco odinstaloval,lebo to neviem uz najt a nastavit. Uz som sa hrabal vsade. A k tym ikonam,da sa to upravit cez nejaky launcher.

KEXAME07.01.2015 - 19:13 Trvalý odkaz

Tak uz som to nasiel. Ak by to niekoho zaujimalo.Tie obrazky sa menia pri uzamknutej obrazovke " zamok huawei" pri zamknuti vzorom alebo tvarou je to deaktivovane.

ondrakomous07.01.2015 - 20:51 Trvalý odkaz

dobry fotky, Praha hlavni nadrazi, to znam.

ondrakomous07.01.2015 - 21:25 Trvalý odkaz

a android 6 bude kosocverec, kolecko, ctverec. pripadam si jak na prijimacim pohovoru do matersky skolky, no budiz.

Celá diskusia 22 príspevkov