Honor 3C - ašpirant na titul ľudový mobil roka

Recenzia lacného, ale dostatočne vybaveného dual SIM androidu s kvalitným 5'' HD displejom, 2 GB RAM a svižným prostredím. Škoda nepodsvietených tlačidiel.

Vznikom novej značky chce Huawei ešte viac upútať pozornosť a v súčasnom neľahkom boji na poli smartfónov vylepšiť svoju pozíciu. V produktovom portfóliu značky Honor nájdeme aktuálne dva modely. Málo? Podľa mňa tak akurát. Honor krásne ukázal, že na zaujatie veľkého záberu potenciálnych kupcov nepotrebuje päť – šesť, prípadne viac modelov. Na poli high-endov jasne konkuruje model Honor 6, ktorý svojím pomerom cena / výkon spraví vrásky nejednému poprednému výrobcovi. Je pre vás jeho výbava zbytočne nadupaná a privítali by ste aj nižšiu cenovku? Pre takýchto záujemcov si Honor pripravil model 3C.

ikona

Základné info: Honor 3CLacný dual SIM android s 5'' HD displejom, štvorjadrovým procesorom, 8 Mpix zadným a 5 Mpix predným fotoaparátom, 2 GB RAM a 2 300 mAh batériou.

Podobne ako pri drahšom modeli, aj v tomto prípade nejde o žiadnu novinku. Honor 3C vychádza z minuloročného Huawei Honor 3C, no pár vylepšení pribudlo. Pri pohľade na cenovku a parametre som sa na testovanie tohto modelu veľmi tešil. Ak sa neobjavia výraznejšie nedostatky, tak pôjde zrejme o jeden z najlepších androidov v danej cenovej kategórii. Poďme sa naň pozrieť.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prvé dojmy vyvoláva už tradične zovňajšok. Vzhľad smartfónu nevytŕča z radu ostatných smartfónov, no nepovažujem ho ani za nudný. V ruke držím klasický hranol so zaoblenými hranami a mierne zaobleným zadným krytom. Telefón tak aj napriek svojím rozmerom dobre padne do ruky a nič tu nereže. Plastová konštrukcia sa vydarila. Zadný kryt dobre dolieha a ani pri silnejšom stláčaní alebo krútení v ruke nie je počuť žiaden škripot. Podobne ako u vybavenejšieho bračeka, aj tu Honor siahol po lesklej úprave, ktorá zachytáva odtlačky a mastné fľaky. Všimnete si to najmä na prednej čiernej ploche. Zadný sivý kryt ich maskoval o čosi lepšie, no ja by som pravdepodobne siahol po bielo-čiernej verzii. Biela farba vždy dodá smartfónu určitý šmrnc.

Päťpalcový displej ide ruka v ruke s väčšími rozmermi, no dovolím si tvrdiť, že Honor to príliš neprepálil. Taký ASUS ZenFone 5, ktorý som testoval len nedávno a možno ho považovať za konkurenta, je viac prerastený. Poďme ich porovnať. Honor 3C je až o osem milimetrov kratší (140 vs 148 milimetrov), o dva milimetre užší (71 vs 73 milimetrov) a milimeter tenší (9 vs 10 milimetrov). Honor vyhráva aj na váhe. 140 gramov je na päťpalcový smartfón slušná hodnota. Vďačí za to aj plastu. Pri týchto väčších rozmeroch už treba rátať s častejším prehmatávaním, inak obslúžite maximálne dve tretiny obrazovky.

Na väčších smartfónoch je dôležité dobré rozloženie prvkov v bočných stenách. Tlačidlo hlasitosti spolu s tlačidlom napájania umiestnil výrobca do pravej steny. Na tlačidlo napájania a zníženie hlasitosti dočiahnem aj bez prehmatávania, zvýšenie hlasitosti si už žiada miernu zmenu uchytenia. Ak by výrobca umiestnil tlačidlo napájania do rozumnej výšky v pravej bočnej stene, bola by moja spokojnosť stopercentná. Tlačidlá sú taktiež plastové, s lesklým kovovým nádychom. Z tela dostatočne vyčnievajú a stláčanie je isté aj poslepiačky.

Pravá stena ostala prázdna, hore nájdeme 3,5 mm audio konektor a v tej dolnej sa nachádza microUSB konektor. Je umiestnený bližšie k rohu a otočený opačne. Zvedavý som bol najmä na podporu pripojenia externých zariadení cez USB OTG. Po pripojení redukcie zisťujem, že táto funkcia chýba. Pri danej cenovke je to však ospravedlniteľné.

Mierne vystupujúci objektív fotoaparátu chráni sivá obruba. Náchylnosť na škrabance je tak o čosi znížená. Vedľa objektívu nájdeme sekundárny mikrofón a poteší aj LED blesk. Ten sa zo smartfónov v tejto cenovej kategórii zvykne občas vytratiť. Používal som ho aj ako svietidlo. V spodnej časti zadnej steny nájdeme hlasný reproduktor. Hrá dostatočne hlasno a dá sa povedať, že na svoje cenové pomery a celkom kvalitne. Prevládajú najmä výšky, hĺbky chýbajú. Pri položení telefónu na stôl sa hlasitosť zníži iba o kúsok, no zvuk sa už deformuje. Videá na YouTube som pozeral najčastejšie v ruke.

Otvor na odlúpnutie zadného krytu chýba, preto si pomáham otvorom microUSB konektora. Ide to celkom ľahko. Pod krytom nájdeme odnímateľnú batériu a tri sloty. Áno, tri. Jeden patrí microSD karte, zvyšne dve čakajú na microSIM karty. Honor 3C je dual SIM. So sieťami 3G si rozumie iba prvý slot, v druhom si budete musieť vystačiť s EDGE (2G). Všetko dôležité týkajúce sa režimu dual SIM nájdete v nastaveniach, v položke Dve karty. Možnosti sú o čosi chudobnejšie, než som zvyknutý. Môžete si tu nastaviť iba predvolenú SIM na dátové pripojenie. Voľbu SIM karty na volanie alebo posielanie SMS správy uskutočňujete priamo v príslušnej aplikácii. Niektoré aplikácie z Google Play si rozumeli s takýmto štýlom výberu SIM karty, iné zasa nie. Napríklad pri vytáčaní hovoru cez Dialer+ sa ma aplikácia opýtala, z ktorej SIM má hovor uskutočniť, no taký Messenger od Google poslal SMS správu automaticky z prvej SIM. Počas hovoru na jednej z kariet je tá druhá automaticky nedostupná. Volajúci je informovaný o vašej nedostupnosti.

Na prednej stene mi okrem tých odtlačkov prekážala iba jedna vec. Honor sa rozhodol pre použitie dotykových tlačidiel, no škoda, že zabudol na podsvietenie. Vibračná odozva naštastie nechýba. Chýbajúce podsvietenie som vyčítal modelu ASUS ZenFone 5, a tak dávam mínus aj Honor-u 3C. Také malé.

V prípade týchto cenovo dostupnejších smartfónov som zvyknutý, že nad displejom občas niečo chýba. Pre Honor 3C to neplatí. Nachádza sa tu senzor automatickej regulácie jasu, senzor priblíženia, ktorý počas hovoru zhasne displej a máme tu aj predný fotoaparát a dokonca s päť megapixlovým rozlíšením. Na zmeškané udalosti vás upozorní notifikačná dióda. Škoda, že je jednofarebná. Druh zmeškanej udalosti sa tak dozviete až po odblokovaní telefónu. Pochválim jej dostatočnú veľkosť a sýtu zelenú farbu, ktorú si všimnete aj pri pohľade zboku.

Displej na modeli Honor 3C je jasným dôkazom toho, že kvalitný displej môžeme nájsť aj v lacnejších smartfónoch. Okrem odtlačkov a lesklej úpravy mu naozaj nemám čo vyčítať. Skôr skladám poklonu. Honor siahol po kvalitnom IPS displeji so živými farbami, výbornými pozorovacími uhlami a dobrou čitateľnosťou v exteriéri. A na päťpalcovej uhlopriečke mu doprial viac než dostačujúce HD rozlíšenie. Paráda. Najviac ho oceníte pri hraní hier, sledovaní videí a aj prezeraní webu, kde som nemusel text veľmi približovať. V nastaveniach čakajú na používateľa ešte dve chuťovky. Môže si tu aktivovať režim Rukavice, ktorý umožní ovládať displej aj v rukaviciach a upraviť teplotu farieb. Displej je jednou z pých tohto zariadenia, o tom niet pochýb.

Honor 3C poháňa chipset MTK 6582 od Mediateku. Tvorí ho štvorjadrový procesor s taktom 1,3 GHz a grafický procesor Mali 400. Na bežné používanie úplne postačuje a poradí si aj niektorými graficky náročnejšími hrami. No nie všetkými. V hrách Asphalt 8 a FIFA 14 som si už sem-tam všimol trhavé pohyby. Každopádne, na tie bežné skákačky a menej náročné hry bohato postačí. Pri inštalovaní väčších hier sa nemusíte báť nedostatku voľného miesta. Je pravdou, že Honor má 8 GB interný priestor, z ktorého je dostupných iba 5,47 GB, no ako predvolený priestor na ukladanie aplikácií si môžete zvoliť aj microSD kartu. A tak som si dve väčšie hry uložil na ňu.

Vytvorenie novej značky nemalo žiaden vplyv na prostredie. Stretávame sa tu so známou nadstavbou EmotionUI vo verzi 2.0, ktorá beží nad Androidom 4.2.2. Podľa slov výrobcu by v januári 2015 mala doraziť aktualizácia na Android 4.4 a spolu s ňou aj nová verzia EmotionUI 3.0 s viacerými grafickými novinkami. Azda najcharakteristickejším prvkom nadstavby EmotionUI je chýbajúca samostatná ponuka aplikácií. Všetko sa nachádza na domácich obrazovkách. O mne je známe, že takýto štýl chaosu veľmi nemusím, a tak som hneď po zapnutí zavítal do obchodu Google Play a stiahol si jednoduchý Google launcher. Pribudne mi samostatná ponuka s aplikáciami a zároveň neprídem o vychytávky prostredia EmotionUI.

Začnem už tradične od zamknutej obrazovky. Na prvý pohľad toho veľa neponúka. Zobrazí dátum, čas a rýchle spustenie fotoaparátu. Lenže týmto to nekončí. To najzaujímavejšie sa nachádza v nastaveniach, konkrétne v položke Ovládanie pohybom. Môžete si tu aktivovať rozsvietenie obrazovky dvojitým poklepaním a rýchle spustenie štyroch aplikácií. Dvojité poklepanie poznáme už zo smartfónov iných výrobcov, preto sa radšej pozrime na tie skratky. Ťahom po zhasnutom displeji viete automaticky spustiť vami nastavenú aplikáciu. Je to naozaj návykové. Napríklad v mojom prípade som ťahom nadol spustil číselník, ťah doprava znamenal spustenie fotoaparátu, ťah doľava SMS správy a ťah nahor internetový prehliadač. Vy môžete skratkám priradiť svoje obľúbené aplikácie a podporované sú aj doinštalované z obchodu Google Play.

Výsuvná lišta ponúka o čosi menej skratiek než tá v Honor 6, no stále tu mám všetko dôležité. Poradie skratiek si môžem meniť a dlhším podržaním sa dostávam priamo do danej funkcie alebo nastavenia. Pod skratkami poteší panel rýchleho prispôsobenia jasu.

V nastaveniach nesmie chýbať zjednodušený režim pre menej skúsených používateľov. Prostredie sa výrazne zjednoduší a písmo zväčší. Honor však myslel aj na používateľov s menšími rukami. Tí si môžu aktivovať používanie jednou rukou. S podobným riešením prichádzajú aj ostatní výrobcovia. Po jeho aktivovaní sa číselník a klávesnica zmenšia a umiestnia bližšie k jednému z okrajov.

Príjemným prekvapením je operačná RAM pamäť s kapacitou 2 GB. Aktuálne využitie pamäte zistíte dlhším podržaním pravého dotykového tlačidla. Dostupná je takmer celá pamäť a voľných bolo zvyčajne ešte 800 – 900 MB. Pod stavom RAM nájdeme zoznam spustených aplikácií. Z tohto miesta ich viete zatvárať po jednej, prípadne zatvoriť všetky naraz. Počas celej doby používania bežal systém svižne a plynulo. Neobjavili sa žiadne zamrznutia, ani pády aplikácií.

V oblasti konektivity sa musíme zmieriť s niektorými šetriacimi opatreniami. Zabudlo sa na NFC a chýba aj podpora 4G sietí. Inak mu nič podstatné nechýba. Obsah smartfónu môžete zdieľať do iných zariadení cez DLNA, Wi-Fi Direct alebo Bluetooth. Wi-Fi pripojenie bolo stabilné, počas celej doby som si nevšimol žiadne samovoľné odpájanie.

Základné aplikácie od výrobcu sú dobre prepracované a nemal som dôvod ich meniť. Ak vám nesadnú, v obchode Google Play nájdete hneď niekoľko plnohodnotných zástupcov. Číselník pochválim za inteligentné vytáčanie s prehľadávaním v menách, priezviskách a oboch súčasne. V možnostiach oceňujem prítomnosť black-listu. Doň si môžete pridať otravné čísla. Telefón automaticky blokuje takýto prichádzajúci hovor. Vy sa o ňom dozviete až po ukončení, kedy sa vo výsuvnej lište objaví informácia o zablokovaní hovoru. V aplikácii Správy ma zasa potešila možnosť naplánovaného odoslania SMS. Stačí len zadať dátum a čas. Už teraz si tak viete naplánovať odoslanie rôznych blahoželaní a podobne.

Rovnako ako u vybavenejšieho brata, aj tu sa Honor rozhodol pre známu klávesnicu Swype. Známa je najmä písaním jedným ťahom, no možností a funkcií je tu viac. Môžete si zmeniť vzhľad, výšku a šírku klávesnice, pridať vlastné slová alebo zapnúť automatickú opravu. Špeciálne tlačidlo Swype v spolupráci s klávesmi C,V,A,X vie vykonávať známe klávesové skratky pre prácu s textom.

Fotoaparát s osemmegapixlovým rozlíšením ponúkne aj automatické zaostrovanie a LED blesk. Prostredie ničím extra neprekvapí. V ľavej časti sa nachádzajú tri skratky a vstup do nastavení, naľavo už tradične vstup do galérie a dve oddelené spúšte. Najčastejšie som otváral ponuku režimov, v ktorej som siahal po normálnom, inteligentnom, panoráme a HDR režime.

Kvalita fotografií neprekvapí ale ani nesklame. Pri dobrých svetelných podmienkach sú výsledky obstojné. S ubúdajúcim svetlom však veľmi rýchlo nastupuje šum. Na veľkom displeji notebooku si už všímam aj chýbajúcu ostrosť. Na príležitostné fotografie slnečnej krajiny alebo osláv však postačí. Video dokáže nahrávať až vo Full HD rozlíšení a výsledok je vcelku slušný. Moje očakávania boli horšie.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 47 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 128 MB / min.)

Prehrávač hudby ponúka prehľadné menu s delením skladieb podľa albumov, interpretov a priečinkov. V nastaveniach nájdeme dve zaujímavé funkcie. Nastavenie časovača vypnutia a nastavenie minimálnej dĺžky skladieb, ktoré budú v telefóne vyhľadané. Na hlavnej obrazovke prehrávania sa zobrazuje obrázok albumu a tradičná ponuka tlačidiel. V pravom hornom rohu si môžete aktivovať režim DTS. Ja som ho mal stále zapnutý. Skladby zneli živšie. Ovládanie prehrávača nájdete aj vo výsuvnej lište. V audio výbave nechýba ani FM rádio. Aj keď treba povedať, že dosť chudobné. Najzaujímavejšou funkciou je časovač vypnutia. Zobrazenie názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT) chýba.

Výdržou neprekvapil, ale ani nesklamal. Batéria s kapacitou 2 300 mAh zvládla odolávať mojím nárokom v priemere deň. Večer som mal ešte asi 20 - 30 % batérie, no s touto hodnotou som sa nechcel púšťať do ďalšieho dňa. Telefón som využíval plnohodnotne, to znamená neustále zapnuté dátové pripojenie, komunikácia cez rôzne messengery, prehliadanie webu a niekde v ústraní aj pár telefonátov. Menej náročný používateľ sa možno dostane aj na jeden a pol, možno dva dni.

Výhody:

+ pomer cena / výkon

+ pekný HD displej

+ 2 GB RAM

+ dual SIM

+ automatická regulácia jasu, notifikačná dióda

+ predný 5 Mpix fotoaparát

+ svižné reakcie

+ možnosť inštalovať aplikácie na microSD kartu

Nevýhody:

- lesklý povrch

- nepodsvietené tlačidlá

- chýba LTE a NFC

Orientačná cena: 144,29 € (alza.sk)

Záver:

Na stránke porovnávača cien zadávam hodnotu do 150 € a snažím sa nájsť modelu Honor 3C rovnocenného konkurenta. Lenže taký asi nie je. Honor priniesol na trh presne to, čo väčšina používateľov hľadá. Lacný, no zároveň dostatočne vybavený smartfón. Zameral sa na kľúčové oblasti a presne v nich nesklamal. Zákazník tak dostáva lacný smartón s kvalitným displejom, dostatočnou hardvérovou výbavou a svižným prostredím. Za mínus možno považovať chýbajúce podsvietenie dotykových tlačidiel a lesklú povrchovú úpravu zachytávajúcu odtlačky a nečistoty. Honor 3C je v mojich očiach ľudový mobil roka 2014.

foo s HDR

panorama

Diskusia k článku:

Nightmare 18.12.2014 - 19:19

presne tak ako pises v nadpise...najviac negativnych reakcii som cital na konstrukciu teda na zadny kryt...keby to malo este NFC a LTE (ako napr taky G620s)tak neni o com...ale o svojej triede ide jeden Top modelov

ondrakomous18.12.2014 - 21:04 Trvalý odkaz

nejvic negativnich reakci jsem cetl od blbcu, zadni kryt se da koupit novej za par euro. ze nema NFC a LTE jsou lichy argumenty lidi, kteri poradne ani nevi, na co tyto technologie jsou. vyjedu 2km za mesto a nemam 3g, LTE. moje baba, ktera bydli na dedine nechytne ani GSM signal, musi mi volat z kuchyne, aby me slysela, pohne se blbe o metr a pippippipip. fotku na instagram jsem 3km za velkomestem uploadoval 30minut. jedes vlakem a nenastreamujes ani freevideo, cestujes autem a televizu si naladis jenom na krizovatce, protoze signal. teoreticky je pokryti na 99% republiky, prakticky chytis velky kulovy. videl si ceskej film signal, na to se podivej. je to o dvou mladych klucich, kteri chytaji signal na vesnici. ano nema tolik multimedilanich funkci jako 620s, ale ma lepsi, kvalitnejsi display, logicky co je dulezitejsi, obrazovka, nebo ovladac od televize? tam si myslim, ze honor 3c drti konkurenci, tim opravdu dobrym a kvalitnim displayem, co si za takovy penize koupil pred pul rokem, rokem za 135 euro maximalne nejaky zalagovany NONAME.

Nightmare19.12.2014 - 01:07 Trvalý odkaz

tak si ho kup do svojej zbierky

Michal20.12.2014 - 01:58 Trvalý odkaz

:D "pepikove" prispevky už nejaký čas nečitam, som sa v nejakej diskusiu tak raz vyjadril a to aj dodržujem, maximalne tak, čo mi oko omylom zavadi o nejake slovne spojenie..viem, že moj prispevok do temy je uplne mimo diskusie, akejkolvek diskusie, ospravedlnujem sa ale Nightmare trafil klinec po hlavičke :D 265-ty MT čo Ondro ide tento rok "hned" objednavat. :D

ondrakomous20.12.2014 - 09:33 Trvalý odkaz

kluci, zklamu vas, uz sem ho mel. ve stredni nizsi tride existujou dva skvely telefony za letosni rok, xioami 1s a tenhle honor 3c, kdyz bych chtel qualcomm, tak vezmu Xiaomi, ale chipset neni vsechno, honor ma lepsi panel, uz jsem to psal, vetsi baterku, lip odladeny system, pro me to je nejlepsi mobil stredni nizsi stridy za rok 2014, pod to se klidne podepisu vlastni krvi. nejdriv si ho vyzkousejte a pak bude koukat, jak dobrej mobil to je. urcite bestseller v CSSR.

Celá diskusia 8 príspevkov