RÚ SR varuje: pozor na drony, ktoré nie sú určené pre trh EÚ

Pod vianočným stromčekom sa môžu objaviť aj rádiom ovládané hračky. Drony, vrtuľníky vybavené kamerou, však musia spĺňať predpísané parametre.

Populárne, rádiom ovládané hračky, lietajúce drony, kúpite aj v slovenských obchodoch. Ovládať sa dajú cez smartfón a ponúkajú nahrávanie videa z výšky. Lietať dokážu zvyčajne vo výške niekoľko desiatok metrov. Novinka od firmy Parrot, Bepop Drone, zvládne aj 200 metrovú výšku. Ich výdrž je však zatiaľ počítaná iba v minútach.

ikona

Parrot Bebop Drone - lietajúca Full HD kamera s ovládaním cez smartfónNa rozmach lietajúcich dronov a kvadrokoptér reaguje Parrot so svojím najnovším modelom Bebop Drone. Ponúkne z veľkej časti autonómny let a kvalitné 14 Mpix fotografie či Full HD video. Stále však nevydrží viac než 12 minút.

Dron, tak ako každé rádiové zariadenie, musí spĺňať zákonné náležitosti konkrétnej krajiny, v ktorej ho budete používať. Inak tomu nie je ani na Slovensku.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) upozorňuje záujemcov o kúpu takýchto zariadení, aby si vopred overili, či je to zariadenie určené pre trh Európskej únie a spĺňa predpísané parametre. V Slovenskej republike je prevádzkovanie rádiových zariadení možné iba na základe individuálneho povolenia alebo na základe všeobecného povolenia na používanie frekvencií.

V prípade používania nepovolených zariadení hrozí vzájomné rušenie s už povolenými a okrem toho hrozí, že v dôsledku rušenia môže v niektorých prípadoch dôjsť k strate kontroly nad letiacim zariadením. To sa môže zrútiť a spôsobiť škody alebo niekoho aj poraniť.

Ako kupujúci zistí, že zariadenie spĺňa predpísané parametre?

Predávajúci je podľa zákona povinný pri predaji informovať kupujúceho o vlastnostiach predávaného výrobku, o spôsobe použitia, montáže a údržby výrobku a o nebezpečenstve, ktoré vyplýva z jeho nesprávneho použitia, montáže alebo údržby, o podmienkach uchovávania a skladovania, ako aj o riziku súvisiacom s poskytovanou službou. Takže informácie nájdete primo na dokumentoch k predávanému dronu.

RÚ kupujúcim odporúča, aby si nekupovali také rádiové zariadenia, pri ktorých nie je uvedené, za akých podmienok môžu byť tieto rádiové zariadenia v Slovenskej republike používané. O tom, či je možné rádiové zariadenie prevádzkovať na základe všeobecného povolenia na používanie frekvencií sa môže kupujúci i predajca dozvedieť z textu všeobecného povolenia na používanie frekvencií. Všeobecné povolenie č. VPR – 10/2014 je dostupné na webovej stránke RÚ. Napr. prevádzkovanie rádiových zariadení využívajúcich frekvenčné pásmo 5,8 GHz na prenos videosignálov je možné na frekvenciách 5,725 GHz - 5,875 GHz s maximálnym výkonom 25 mW e.i.r.p.

Preto si pred kúpou (alebo po obdarovaní) overte, či váš lietajúci dron spĺňa všetky parametre a nebude hrozbou pre okolie.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu