Honor 6 - lákavá päťpalcová vstupenka do prvej triedy

Recenzia výborne vybaveného, elegantného a cenovo dostupného androidu s 5'' Full HD displejom, 3 GB RAM, osemjadrovým procesorom a dobrou výdržou.

Honor 6 bol oficiálne predstavený len pred pár týždňami, no napriek tomu sa nejedná o žiadnu horúcu novinku. Vzhľad a parametre sú nám známe už od konca júna tohto roku, kedy spoločnosť Huawei predstavila model Huawei Honor 6. Situácia sa však za ten čas trochu zmenila. Huawei vytvára novú značku pod názvom Honor a vyčleňuje do nej aj model Huawei Honor 6.

ikona

Základné info: Honor 6Výborne vybavený smartfón s tenkou konštrukciou, 5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 3 GB RAM, OS Android 4.4 KitKat, 13 Mpix fotoaparátom, 5 Mpix prednou kamerou, LTE a 3 000 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Honor 6 sa tak stáva aktuálnou loďou zatiaľ pomerne chudobného portfólia a snaží sa zaujať už samotným vzhľadom. A to mu vyšlo. Čierna alebo biela? Je to v podstate jedno. V oboch prevedeniach vyzerá veľmi elegantne. Kvôli odtlačkom by som sa možno uchýlil k tej bielej. Honor vsádza na jednoduché línie bez zbytočných módnych výstrelkov. Dizajn sa mi teda pozdáva, konštrukčne sa výrobca mohol posnažiť o čosi viac. Niežeby tu niečo vŕzgalo alebo nedoliehalo. To určite nie. Je tu však až príliš plastu. Aspoň ten rámik okolo mohol byť kovový. Najväčšie výhrady mám k sklenenej zadnej stene, ktorá je náchylná na škrabance a na našej čiernej verzii si po približne dvoch týždňoch používania všímam hneď niekoľko nepekných škrabancov. Najmä v okolí LED blesku.

Pochvalu si zaslúžia triezve rozmery, vďaka ktorým telefón dobre padne do ruky, a za pomoci menšieho prehmatu obslúžim aj vrchnú časť displeja. V triede päťpalcových high-endov patrí rozmerovo medzi to skladnejšie. V porovnaní so Samsungom Galaxy S5 je o dva milimetre kratší, milimeter tenší a štyri milimetre užší. Oproti Sony Xperia Z3 je až o sedem milimetrov kratší. Prítomnosť plastu sa odzrkadlila na príjemnej hmotnosti s hodnotou 135 gramov. Pocit z držania telefónu je veľmi dobrý. Na tele sa nenachádzajú žiadne ostré hrany, ktoré by prekážali pri manipulácií, rovnako tak prst skĺzne z displeja bez žiadnych prekážok.

Na rozloženie prvkov v bočných stenách som si zvykol, no mohlo to byť ešte o kúsok lepšie. Ľavá stena ostala prázdna a práve v nej by som rád videl tlačidlo hlasitosti, ktoré sa nachádza v tej pravej, spolu s tlačidlom napájania. Rozsvietenie displeja a zníženie hlasitosti zvládam bez problémov, za zvýšením hlasitosti sa už treba trochu načiahnuť. Napriek plastovému prevedeniu a nie najvýraznejšiemu vystupovaniu z tela je stláčanie a nahmatanie veľmi pohodlné a isté. Pod tlačidlami nájdeme kryt chrániaci slot pre microSD a microSIM kartu. Pôvodný Huawei Honor 6 bol v dual SIM verzii. Kryt dobre dolieha k telu a nekazí celkový dojem z telefónu. V našom prípade však jeho veľkosť bola o stotiny milimetra užšia, než otvor v stena, čoho výsledkom bolo mierne posúvanie hore – dole.

Hore nájdeme 3,5 mm audio konektor, druhý mikrofón a dokonca aj infračervený port na ovládanie domácej techniky. Na aplikáciu sa však už zabudlo. MicroUSB konektor nájdeme v spodnej stene. Okrem iného podporuje aj pripojenie zariadení cez USB OTG. Nám sa podarilo pripojiť myš, klávesnicu a USB kľúč. Pripojenie externých harddiskov so súborovým systémom NTFS nepodporuje.

Na zadnej sklenenej stene s hladkým povrchom nájdeme okrem škrabancov aj mierne zapustený objektív fotoaparátu, LED blesk a mriežku hlasného reproduktora. Ten hrá hlasno, no kvalitou ma až tak neprekvapil. Chýbali mi tu hĺbky.

Výrobca nezabudol na notifikačnú diódu a ani na automatickú reguláciu jasu. Okrem toho nad displejom ešte nájdeme senzor priblíženia, slúchadlo s dobrou kvalitou a hlasitosťou a predný fotoaparát s nadpriemerným rozlíšením päť megapixlov.

Jedným z najdôležitejších prvkov na modernom smartfóne je určite displej a ten sa v prípade modelu Honor 6 vydaril na jednotku. Môžem iba chváliť. Krásny päťpalcový IPS displej s jemným Full HD rozlíšením ponúkne verné a svieže farby, výborné pozorovacie uhly a dobrú čitateľnosť na priamom slnku. V nastaveniach si môžete prispôsobiť teplotu farieb a poteší aj režim Rukavice so zvýšenou citlivosťou na dotyk. Ďalšou zaujímavou funkciou je Úsporný režim obrazovky, ktorý by mal znížiť prevádzkovú teplotu telefónu, zvýšiť výkon systému, no môže znížiť kvalitu obrazu.

Zdá sa, že štvorjadrové procesory nie sú pre spoločnosť Huawei už dostatočne "cool", a tak siahla po vlastnom chipsete Kirin 920 s osemjadrovým procesorom s taktom 1,7 GHz a grafickým procesorom Mali-T628. V benchmarku AnTuTu sme namerali 40 384 bodov a slovíčko "Úžasné" v zhodnotení merania hovorí za všetko. Plynulé prehrávanie videí vo vysokom rozlíšení alebo hranie náročných hier? Pre Honor 6 určite žiaden problém. A čo je veľmi dôležité, telo smartfónu sa nezahrieva ani pri dlhšom hraní hier alebo prezeraní webu. Za toto si Huawei určite zaslúži pochvalu. Z 16 GB interného priestoru je pre používateľa dostupných 11,44 GB. Vzhľadom na prítomnosť microSD slotu a možnosti inštalovať aplikácie aj na pamäťovku je táto hodnota dostatočná.

A s vychvaľovaním hardvéru nekončíme. Výrobca do útrob pribalil až 3 GB operačnej RAM pamäte, ktoré hravo zvládnu beh viacerých aplikácií. Pri spustení viacerých aplikácií bola k dispozícii ešte asi polovica kapacity, pri menšom počte sa voľná hodnota pohybovala okolo 1,7 GB. Počas dvoch týždňov intenzívneho používania som sa nestretol so žiadnym spomaleným pohybom alebo pádom aplikácie. Honor, klobúk dole.

Odčlenenie produktového radu Honor nemalo žiaden dopad na prostredie. Opäť sa tu stretávame s EmotionUI 2.3 bežiacim nad Androidom 4.4.2. Výrobca už medzičasom začal pracovať na novej verzii 3.0, ktorá by do modelu Honor 6 mala doraziť koncom januára budúceho roka.

EmotionUI 2.3 hodnotím ako zaujímavé prostredie s viacerými zaujímavými funkciami a dobrou slovenskou lokalizáciou. Niektorí ázijskí výrobcovia sa majú ešte čo učiť. Prostredie zaujme už na zablokovanej obrazovke. Potiahnutím od spodného okraja sa zobrazí ponuka štyroch užitočných skratiek – kalendár, kalkulačka, svetlo a zrkadlo. Ja som si najviac pochvaľoval kalkulačku a svietidlo. Ponuka mi trochu pripomína tú v iOS a inšpiráciu vidieť aj na iných miestach.

Napríklad na domácich obrazovkách. Výrobca si razí svoje a opäť vynecháva samostatnú ponuku s aplikáciami. Všetko sa tak nachádza na domácich obrazovkách. Mne tento spôsob príliš nesedí. Pri množstve nainštalovaných aplikácií strácam prehľad, každú doinštalovanú aplikáciu sa mi vážne nechce presúvať do daných priečinkov a strácam prehľad aj vo widgetoch. Preto som sa asi po dvoch dňoch rozhodol, že zavítam do obchodu Google Play a stiahnem si launcher od Google, ktorý ponúka poctivý základ.

Výsuvná lišta je rozdelená do dvoch kariet. V tej prvej nájdete upozornenia a rôzne notifikácie. V lište sa napríklad dozviete aj o tom, ktorá aplikácia už beží dlhšie na pozadí a je energeticky náročná. Po nainštalovaní niekoľkých hier ma ich notifikácie začali otravovať, preto som ocenil možnosť zvoliť si aplikácie, ktorých upozornenia budú zobrazované. Bublinkové notifikácie Facebook Messengeru mali už tradične trochu problém a občas sa nezobrazovali. Na druhej karte nájdem bohatú ponuku skratiek, pričom dlhším podržaním sa dostávam priamo do nastavení danej funkcie. Počet a poradie skratiek si môžem meniť.

Veľmi zaujímavou skratkou je plávajúce tlačidlo. Jeho aktivovaním sa na okraji obrazovky zobrazí nenápadné tlačidlo, ktoré ukrýva niekoľko funkcií. Mne sa najviac zapáčila ponuka miniaplikácií. Nie je ich veľa, no potešia. Nájdete tu napríklad miniaplikáciu kalendára, prehrávača hudby alebo kalkulačky.

Pre menej skúsených používateľov je k dispozícii zjednodušený štýl domovskej obrazovky. Na domáce obrazovky sa umiestnia veľké ikony aplikácií, pri niektorých aj s informáciou o počte zmeškaných udalosti, zväčší sa písmo a výrazne sa zjednoduší obsah nastavení.

V oblasti konektivity mu možno vyčítať iba chýbajúce NFC. Inak som spokojný. Wi-Fi pripojenie bolo stabilné a určite poteší aj podpora 4G sietí. Používatelia s obmedzeným dátovým balíkom si môžu svoju potrebu strážiť v položke Sieťové aplikácie. Pri každej aplikácií viete povoliť alebo zakázať využívanie mobilných dát alebo Wi-Fi pripojenia. Taktiež sa tu dozviete aj množstvo dát prenesených cez jednotlivé pripojenia.

Základné aplikácie sú prehľadné a ponúkajú to, čo od nich vyžadujem.

Číselník pochválim za inteligentné vytáčanie s prehľadávaním v menách, priezviskách a oboch súčasne. Pri výbere klávesnice sa Huawei rozhodol pre známu klávesnicu Swype. Okrem písania jedným ťahom zaujme aj možnosťou zmeniť si vzhľad klávesnice, veľkosť (výšku a šírku) a napríklad aj nastavením gest. Tu využijete najmä tlačidlo s ikonou v ľavom dolnom rohu. Potiahnutím z tlačidla na kláves A sa vykoná funkcia označiť všetko, potiahnutie na tlačidlo C znamená kopírovanie. Tlačidlo teda slúži ako Ctrl.

Dvojitým stlačením tlačidlá na zníženie hlasitosti spúšťam trinásťmegapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom. V nastaveniach si môžete zvoliť, aby sa hneď zhotovila aj fotografia. Prostredie je jednoduché, no nič podstatné tu nechýba. V režimov som najčastejšie siahal po panoráme a HDR-ku. Pre cestovateľov je pripravený režim Vodotlač, ktorý doplní do fotografie miesto a dokonca aj aktuálne počasie. Naľavo potešia oddelené spúšte pre fotoaparát a nahrávanie videa. S kvalitou fotografií som bol celkom spokojný. Pri dobrej dávke svetla zhotovuje Honor 6 pekné snímky s verne zachytenými farbami a detailmi. Na väčšej obrazovke si už ale všímam zlievajúce sa detaily, napríklad trávnik. Každopádne, na vytváranie momentiek a zdieľanie na sociálne siete určite postačí.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 65 MB, MPEG4; 1920 x 1 080 b., 30 fps; celkovo: 185 MB / min.)

Z multimediálnych aplikácií som najčastejšie používal prehrávač hudby. V prehľadnom menu nachádzam delenie skladieb podľa albumov, interpretov a priečinkov. V hornej časti ma zaujal zoznam nálad. Po rozkliknutí však tá moja o čosi klesá. Prehrávač vám skladby nerozhádže do jednotlivých nálad, musíte si ich oddeliť ručne. V možnosti hľadať skladby pochválim funkciu nastavenia minimálnej dĺžky skladieb, ktoré sa budú v telefóne a microSD karte prehľadávať. Zamedzíte tak tomu, aby sa vám v prehrávači zobrazovali aj všelijaké zvukové upozornenia a krátke nahrávky. Na hlavnej obrazovke prehrávania si vašu pozornosť upúta okrem obrázku albumu aj tlačidlo DTS. Jeho stlačením sa aktivuje špeciálny zvukový režim. Mne sa celkom osvedčil. Skladby zneli živšie. Po opustení prehrávača nájdem ovládanie vo výsuvnej lište a taktiež na zamknutej obrazovke.

Nezabudlo sa ani na FM rádio. Aj keď funkčne dosť chudobné. Z klasických funkcií tu nájdeme iba možnosť nastaviť si časovač vypnutia. Zobrazenie názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT) chýba.

Batéria s kapacitou 3 100 mAh mi poslúžila v priemere deň a pol. Väčšinou som nabíjal nasledujúci deň na obed. Mal som neustále zapnuté dátové pripojenie, používal viacero dátovo závislých aplikácií, prezeral web a občas aj zahral nejakú tú hru.

Výhody:

+ elegantné zhotovenie

+ pekný IPS displej

+ osemjadrový procesor a 3 GB RAM

+ rýchle reakcie

+ cena

+ infračervený port

Nevýhody:

- lesklá konštrukcia

- zadný kryt náchylný na škrabance

- chýba NFC

Orientačná cena: 329 € (alza.sk)

Na jeden záber: Honor 6

Záver:

Najznámejší výrobcovia by sa mali mať na pozore. Zdá sa, že doba, kedy ste za high-end museli vysoliť päť stovák končí. Huawei oživil svoj model a pod novou značkou ponúka smartfón, ktorý za rozumný peniaz ponúkne viac než dostatočnú výbavu. A nemá ani veľa chýb. Za mínus možno považovať plastovú konštrukciu, ktorá nepôsobí najhodnotnejším dojmom, zadné sklo náchylné na škrabance (rieši biela verzia) a chýbajúce NFC. Inak prevládajú pozitíva. Za triezvu cenu dostanete krásny päťpalcový displej, výkonu na rozdávanie, svižné prostredie s viacerými zaujímavými funkciami a slušný fotoaparát. A vynovené prostredie je už za dverami. Honor 6 sa podľa mňa vydaril.

foto s HDR

panorama

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

Nightmare 16.12.2014 - 14:27

Honor 6 ma tiez plavajuci widget ako Riso ukazuje vo videu na jeden zaber pri Lenove Z2 Pro :) celkom dobra vec je to

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne16.12.2014 - 14:38 Trvalý odkaz

Mna si ziskal, hoci ten dizajn je taky mix skopirovanych prvkov, ale vyzera funkcne a sexy.

@Nightmare, vies k tomu pridat nejake spozorovane rozdiely oproti Tvojej dual sim verzii?

Nightmare16.12.2014 - 17:49 Trvalý odkaz

v podstate okrem Dual SIM nic ine...
dneska Huawei predstavil Honor 6 Plus a baterka z 3.100 sa zvysila na 3.600mAh pekne...
par vylepseni ma

Michal16.12.2014 - 22:53 Trvalý odkaz

Trosku ma zarazili tie skrabance vzadu ale inak super.

ondrakomous17.12.2014 - 13:48 Trvalý odkaz

hlavne jsou tam 2 fotaky na zadni strane, coz je absolutne skvely!!! napr. pri porizovani hdr snimku, nebo zmene hloubky ostrosti, ostreni 0,1s. jestli to bude fungovat, jak prezentovali, tak to bude pecka, honor ma vylepseny zadni kryt a predni kryt, je tam pridany takovy vroubkovani, coz mne osobne se strasne libi, ram je porad plastovy(imitace kovu), vypada luxusne, cena ma byt kolem 300euro.

Celá diskusia 12 príspevkov