V USA môžu smartfóny upozorňovať na lokálne ohrozenie

Svoje smartfóny máme väčšinou stále v dosahu. Samozrejme, môžeme prostredníctvom nich získať aj informácie o zhoršujúcom sa počasí či blížiacich sa búrkach, no väčšinou je na to potrebná aj pravidelná kontrola aplikácií pre správy alebo počasie. Alebo aspoň správne nastavené notifikácie a aktívne dátové pripojenie.

Aj bez neho však funguje systém WEA správ (Wireless Emergency Alerts), aktívny napríklad na území USA. Takéto správy vydáva príslušná inštitúcia, teda napríklad Národná meteorologická služba, Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť alebo miestne úrady a v prípade povolenia v operačnom systéme sa spolu s výstražným tónom zobrazujú automaticky, preberané z vysielačov mobilného operátora.

Podobné varovanie dostali minulý týždeň (12. 12. 2014) aj používatelia v okolí Los Angeles. V tomto prípade upozorňovalo na lokálne záplavy a vyzývalo na kontrolu príslušných spravodajských kanálov. U nás takéto služby pre občanov v krízových situáciách, hoci aj distribuované len prostredníctvom klasických SMS správ, zatiaľ bohužiaľ chýbajú.

Zdroj: @NoskireFiel, @KEVINSWAGGER213, Laptopmag

Diskusia k článku:

Začať diskusiu