Ericsson: najviac mobilných dát spotrebuje video

Novembrová štúdia Ericsson Mobility Report potvrdila dominantné postavenie videa v prenosoch dát v rámci mobilných sietí. Video sa podľa analytikov podieľa na dátovej prevádzke v sieťach 4G (LTE) 45 - 55 %.

Ďalšia z pravidelných štúdií Ericsson Mobility Report sa zamerala na používanie streamovacích služieb cez mobiné zariadenia. S rozširovaním LTE sietí a lepším hardvérovým vybavením smartfónov sa ich podiel zvyšuje. Takisto je aj lepšia využiteľnosť mobilného videa v aplikáciách.

V nich sa objavuje stále viac videa, či už ide o spravodajské aplikácie, reklamu alebo platformy pre sociálne siete. Zároveň rastie aj popularita streamovacích platforiem, ako je napríklad YouTube či Netfix, ktoré sú riadené používateľmi, nie vysielateľom obsahu (tzv. OTT - Over-The-Top služby).

Ďalším dôvodom nárastu sledovania videoobsahu sú stále dostupnejšie mobilné zariadenia, ktoré umožňujú bezproblémové sledovanie videa. Dostatočne veľký displej s vysokým rozlíšením, vďaka ktorému je možné sledovať videá v HD formáte nie sú ničím výnimočným.

graf: ericsson.com

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

“Platí to aj na Slovensku. Dnes sú štyri z piatich mobilov v ponukách slovenských operátorov smartfóny, pričom priestor pre ich ďalšie rozširovanie ešte ani zďaleka nie je vyčerpaný,” konštatuje Marián Bezák, prezident Ericsson Slovensko. “Okrem toho neustále zvyšujeme kapacity, pokrytie a rýchlosť mobilných sietí. To všetko je živná pôda pre ďalší nárast sledovania videa v mobilných zariadeniach,” dodáva Bezák.

Video je dnes dostupné doma aj na cestách v omnoho vyššej kvalite než tomu bolo doteraz. Ericsson predpokladá, že sa objem videoprenosov v mobilných sieťach (nielen LTE) do roku 2020 zdesaťnásobí a budú tvoriť okolo 55 percent všetkých prenesených mobilných dát v roku 2020.

graf: ericsson.com

Pomaly sa začína objavovať aj obsah vo vyššom rozlíšení – Ultra HD, dopad na trh je však zatiaľ minimálny. Dá sa očakávať, že s rozmachom 4G a nástupom 5G sietí, ako aj hardvérovými inováciami, sa tento štandard rozšíri aj do mobilných zariadení. To prinesie ďalšie výrazné zmeny v objeme spotreby dát.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Peto 14.12.2014 - 21:50

Ak by sa podiel videa zdesatnasobil, tak by v roku 2020 malo mat video 450%...

Celá diskusia 1 príspevok