Tmavé pozadie na AMOLED displejoch môže ušetriť až 41 % energie

Server Greenbot.com sa rozhodol porovnať spotrebu AMOLED displeja Motoroly Moto X pri používaní farebného a čierneho pozadia v jednej konkrétnej aplikácii. Zdá sa, že tmavé farby skutočne výrazne šetria batériu.

Hovorí sa, že AMOLED displeje dokážu oproti LCD panelom výraznejšie šetriť energiu, najmä pri zobrazovaní čiernych plôch. Úplne tmavé body by totiž v prípade AMOLEDu mali byť celkom vypnuté, zatiaľ čo pri LCD obrazovkách podsvietenie len časti panelu vypnúť nemožno - buď je teda svieti celý displej, alebo nič.

Aj kvôli tomu si AMOLED displeje okrem high-endových smartfónov nachádzajú cestu tiež do inteligentných hodiniek alebo náramkov, kde môže svietiť len malá plocha tvoriaca číslice aktuálneho času či dátumu.

Treba však pripomenúť, že AMOLED pixely vypína iba pri zobrazovaní úplne čiernej farby (#000000 hodnoty HEX), čo síce zlepšuje aj kontrast, no všeobecne sa má za to, že pri pri zobrazovaní ostatných farieb (obvzlášť bielej) je jeho spotreba naopak vyššia než pri LCD paneloch.

Server Greenbot.com sa rozhodol otestovať spotrebu AMOLED displejov s pomocou Android aplikácie zaznamenávajúcej tieto hodnoty v mAh. Jeho redaktori na Motorole Moto X zakázali všetky procesy na pozadí, vypli synchronizáciu, zapli letový režim a displej nastavili na 50 % jas počas 30 minút.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Následne absolvovali niekoľko meraní s aplikáciou Reddit Sync (na obrázku), kedy najprv testovali jej biele a potom tmavé rozhranie (s bielym textom). Ako môžete vidieť na priloženom grafe, tmavé rozhranie v tejto konkrétnej aplikácií spotrebovalo v priemere až o 41 % menej energie.

Zdá sa teda, že nastavenie úplne čierneho pozadia na domácej obrazovke a tmavých tém v aplikáciách, ktoré to podporujú, môže v prípade AMOLED displejov skutočne viesť k výraznému predĺženiu výdrže na jedno nabitie batérie.

Zdroj: Greenbot.com

Diskusia k článku:

jarpo 12.12.2014 - 23:27

Myslím že nič nové server greenbot.com nepriniesol :)

martian13.12.2014 - 14:54 Trvalý odkaz

Poprosim zmenit dizajn fony.sk, aby som setril bateriu. :)

Lumiak62513.12.2014 - 19:38 Trvalý odkaz

No Amoled má problém práve s bielou farbou, ktorá je zle podaná. Amoledy sú aj viac kazové. Ja radšej dávam prednosť mobilom s IPS displayom. Batéria sa dá šetriť aj nastaveniami v systéme. Pri vypnutom display v pohotovosti sa všetky procesy vypnú.

ondrakomous13.12.2014 - 21:03 Trvalý odkaz

radsi si prekontroluj display, jestli tam nemas vypaleny logo fony sk. to se stava, kdyz usnes na tri dny po kalbe a nezapne se ti sporic amoled displaye.

Enceladus13.12.2014 - 23:35 Trvalý odkaz

Plne suhlasim s lumiak-om.

Amoled nikdy!

Celá diskusia 8 príspevkov