Parrot Bebop Drone - lietajúca Full HD kamera s ovládaním cez smartfón

Na rozmach lietajúcich dronov a kvadrokoptér reaguje Parrot so svojím najnovším modelom Bebop Drone. Ponúkne z veľkej časti autonómny let a kvalitné 14 Mpix fotografie či Full HD video. Stále však nevydrží viac než 12 minút.

Lietajúce drony (helikoptéry či kvadrokoptéry v prípade, že majú štyri rotory) zažívajú boom. Zásielkový obchod Amazon ich testuje pri expresnom dodávaní objednaného tovaru a experimentuje sa aj s vrtuľníkmi prilietajúcimi skôr než klasické záchránky.

Drony sa však stávajú cenovo dostupnými, a tak okrem profesionálneho použitia môžu slúžiť aj ako hračky či gadgety pre zábavu. Na vrchole ponuky známej spoločnosti Parrot už čoskoro pristane Bebop Drone.

Pády či kontakty s korunami stromov by mal prežiť vďaka pevnému plastovému vyhotoveniu (ABS) vystuženému sklenými vláknami a rám okolo vrtúľ spraví bezpečnejším aj lietanie v miestnostiach. So zabudovaným GPS by ste o svoju hračku nemali prísť ani pri stratení spojenia či inej nepredvídateľnej udalosti. Dron vie totiž okamžite sám pristáť a s polohovacím systémom by to mal zvládnuť aj späť na miesto, z ktorého ste ho vypustili (automatika však pravdepodobne nedokáže sama obísť budovy, hoci na palube budú aj ultrazvukové senzory).

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Kľúčovými vlastnosťami Bebop Drone sú vyššia výdrž na jedno nabitie oproti Parrot AR.Drone 2.0 a inteligentnejšia elektronika s dvojjadrovým procesorom a štvorjadrovým grafickým čipom bežiacimi na Linuxe. Tá sa spolu s gyroskopom, kompasom a pohybovými senzormi pracujúcimi v troch osiach stará o čo najstabilnejší let.

Ten totiž priamo ovplyvňuje zábery z 14-megapixelového fotoaparátu ukladajúceho do RAW i DNG formátov s "fisheye" objektívom, 180° záberom a maximálne Full HD (1 920 x 1 080 b., 30 fps) rozlíšením pri videu. Do hry vstupuje aj digitálna stabilizácia a ako je vidieť na produktovom videu, oproti konkurencii nedochádza k vertikálnemu rozbíjaniu a chybám na záberoch. Tie sú konečne úplne plynulé. Ukladajú sa na 8 GB vnútornú pamäť alebo microSD kartu.

O ovládanie za výdatnej pomoci elektroniky sa postará majiteľ cez aplikáciu Freeflight 3.0 vo svojom smartfóne s Androidom alebo iOS. Let sa ovláda palcami podobne, ako pri niektorých hrách. Pohyb obrazu v spomínanom 180° uhle by mal byť plne digitálny, výsledný obraz je teda pravdepodobne len výrezom z určitých miest rybieho oka. Výsledné video možno nahrať na YouTube a počas letu bude v reálnom čase premietané priamo na displej.

Neskôr bude k dispozícii aj špeciálny ovládač Skycontroller predlžujúci dosah komunikácie medzi smartfónom a dronom. Tá prebieha prostredníctvom Wi-Fi antén (pripájate sa k vytvorenému hotspotu).

Parrot Bebop Drone síce sľubuje vyššiu výdrž, no 400-gramový vrtuľníček s 1 200 mAh batériou vo vzduchu aj tak nevydrží dlhšie než 12 minút. Jeho cenu zatiaľ nepoznáme.

Kúpu a lietanie s podobnými dronmi vo väčšine krajín neupravuje žiadne nariadenie, nakoľko operujú (z pohľadu tradičnej letovej prevádzky) v pomerne malých výškach. Maximum novinky od Parrotu by malo byť 200 metrov. Podobná prax by mala platiť aj u nás, hoci napríklad denník SME priniesol navzájom si odporujúce tvrdenia komerčného prevádzkovateľa takýchto strojov a riaditeľa Divízie civilného letectva na Dopravnom úrade, podľa ktorého sa treba minimálne registrovať.

Situácia sa však určite zmení už v blízkej budúcnosti, kedže počet dronov neustále narastá a s ním aj správy o narušovaní súkromia.

Zdroj: Parrot, SME

Diskusia k článku:

cas 28.11.2014 - 15:13

Skvelá vec pre paparazzov! Už nemusia sedieť na konároch a čakať, kedy celebrita otvorí dvere. Pekne si ju nasnímajú vo FullHD za oknom, za plotom. Otázka porušovania súkromia je tu maximálne potrebná! Fakt by som sa nerád objavil na nejakej úchylackej stránke ako vychádzam z vane. Pritom bývam na piatom poschodí a oproti oknu mám akurát tak pole.

cas29.11.2014 - 11:42 Trvalý odkaz

Odstrelenie by bolo riešenie. Ale riskoval by som prečin poškodzovania cudzej veci. A musel by som vrtulníček pánkovi zacvakať. V tejto republike sa zakony vysvetľujú inak ako sú písané a chápané.

janesbond129.11.2014 - 12:20 Trvalý odkaz

Nad svojim pozemkom? ..resp vo svojom vzdusnom priestore:-D. Neviem neviem.. :)

Peter29.11.2014 - 13:39 Trvalý odkaz

james tak vedz ze ano, alebo si myslis ze ked niekto napr zaparkuje auto na tvojom pozemku tak ho mozes podpalit a bude to ok?

Celá diskusia 9 príspevkov