Swan: národný roaming chceme využívať od januára 2015

Štvrtý mobilný operátor Swan sa obrátil na Regulačný úrad so žiadosťou o podporu pri napĺňaní povinností operátorov poskytnúť národný roaming. Tieto povinnosti sú zakotvené v individuálnych povoleniach na používanie frekvencií, ktoré boli pridelené mobilným operátorom v aukcii.

Povinnosť poskytnúť službu národného roamingu štvrtému mobilnému operátorovi bola súčasťou podmienok aukcie v roku 2013. Po úspešnej účasti v aukcii a pridelení licencie sa Swan stal štvrtým mobilným operátorom na Slovensku.

Právo na službu národného roamingu mu vzniká pri dosiahnutí pokrytia aspoň 20 % populácie a operátor plánuje splniť túto licenčnú podmienku v decembri 2014. O problémoch s poskytnutím národného roamingu informovala spoločnosť na novinárskom stretnutí začiatkom novembra v Trnave, kde prebehlo aj skúšobé pripojenie do siete operátora.

Do konca roka plánuje Swan vybudovať na Slovensku až 300 základňových staníc, do troch rokov plnohodnotnú mobilnú 4G sieť s viac než 1 100 základňovými stanicami. Ako spoločnosť zdôrazňuje, pre budovanie využíva výhradne slovenských dodávateľov. Až na technológiu, tu dodalo ZTE.

ikona

SWAN: sme pripravení, čakáme na národný roamingSwan, ktorý chce byť štvrtým mobilným operátorom a poskytovať svoje služby v LTE sieti, so spustením komerčnej prevádzky mešká. Problémom je národný roaming. Rokovania s mobilnými operátormi o jeho poskytnutí meškajú a odsúvajú komerčný štart siete na neurčito.

Swan získal v tendri licenciu na 2 x 15 MHz v pásme 1800 MHz a v súčasnosti buduje plnohodnotnú mobilnú 4G sieť. Celkovo plánuje do projektu investovať až 100 miliónov eur.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Rastislav.j 28.11.2014 - 13:39

No to najdôležitejšie som sa z toho nedozvedel. Koľko to už pokryli % obyvateľstva? Lebo neviem prečo by s nimi O2, OR, TK mali rokovať o národnom roamingu, kým nedokážu, že tých 20% obyvateľstva pokryť nie len chcú ale aj vedia.

huje©30.11.2014 - 00:35 Trvalý odkaz

rastislav.j: zjavne uz 20 percent maju. alebo len zasa vypustaju fnukacie spravy. co je pravdepodobnejsie (po vsetkom co sme so swanom za ten rok zazili) uz necham na rozhodnuti kazdeho citatela.

Milenec30.11.2014 - 14:41 Trvalý odkaz

Pravdepodobne sa už blížia k 20 % a ak pánboh dá, budú mať do konca roku plných 20. Pre istotu však trochu robia okolo seba krik a zaangažovali do veci aj RÚ. Pritom si popod nos šomrú - no počkajte zajace (t.j. súčasní traja operátori)! :-)

Celá diskusia 3 príspevky