CNN: dokáže sa iPhone 6 vyrovnať profesionálnej kamere?

Kameraman spravodajskej televízie CNN sa rozhodol porovnať videozáznam z iPhonu 6 so záznamom zo svojej profesionálnej kamery. Dokáže kompaktný smartfón vytvoriť podobný výsledok?

Mnohí z nás sú presvedčení, že súčasné fotomobily bez problémov zastúpia aj drahšie kompaktné fotoaparáty. Na dovolenky teda cestujú už len so smartfónom vo vrecku, ktorý im slúži na zachytenie najdôležitejších momentiek či spomienok. Náš test navyše dokázal, že 8 Mpix snímač určite postačí a honba za vyšším rozlíšením nemá príliš význam.

Vedia to aj redakcie niektorých novín. Denník Chicago Sun-Times dokonca začal preferovať takéto fotografie aj pri svojich článkoch, kedže profesionálni fotografi so svojimi zrkadlovkami znamenajú náklady navyše.

ikona

Porovnanie: iPhone 5S, Z3 Compact aj S5 mini fotia veľmi podobne. 8 Mpix úplne stačíKtorý kompaktný fotomobil je najlepší? Porovnali sme tri z nich. Jeden vyniká funkciou HDR, druhý krátkou ohniskovou vzdialenosťou či spúšťou v bočnej stene a ďalší zase univerzálnosťou aj rýchlymi reakciami.

Čo však s videom? Kameraman televízie CNN sa rozhodol porovnať záznam z iPhonu 6 so svojou profesionálnou kamerou. Hoci patrí "šestka" k najlepšie zaostrujúcim smartfónom (model iPhone 6 Plus je vďaka optickej stabilizácii ešte ďalej), na profesionálne náradie to rozhodne stále nestačí.

Filmovanie na londýnskom Piccadilly Circus neskoro večer odhalilo, že Full HD rozlíšenie pochopiteľne postačuje, no malý objektív smartfónu ani zďaleka nedokáže prepustiť toľko svetla k snímaču. Výsledkom sú teda mdlé farby a oveľa tmavší obraz. Mobil má problémy aj s hĺbkou ostrosti.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Kameraman na konci videa ponúka aj niekoľko tipov na oživenie vašich videozáberov. Podľa neho je dôležité do záberu dostať blízke aj vzdialenejšie objekty, čo pridá práve spomínaný pocit hĺbky či perspektívy. Rozdelenie obrazovky na tretiny a takzvaný zlatý rez dodá priestor a viacero záberov jednej scény (sekvencií) všetko oživí viac než jeden dlhý a nudný záber.

Zdroj: CNN

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 27.11.2014 - 11:12

Kua to je prekvapenie, to som nečakal..

Pavol Bednárik27.11.2014 - 11:16 Trvalý odkaz

To je všetko pekné, ale nie iPhone dobre točí a fotí, ale foťák - resp. optika a tá je SONY !!! nie iPhone to je len poskladaná škatulka z dielov rôznych výrobcov ako LG, Samsung, SONY atď. Toto si tie ovce neuvedomujú. Čiže keď dám motor s Ferrari do oktávky budem porovnávať a tvrdiť že octavia ide porovnateľne s Ferrari - celé je to kravina.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne27.11.2014 - 12:04 Trvalý odkaz

a ta cast kedy sa jednotky a nuly zo snimaca zmenia na obrazok alebo video v galerii, na tej nezalezi, hlavne ze je tam optika kvalitna. a cele to stoji par korun poskladat a predava sa za tolke eura! nehoraznost!

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease27.11.2014 - 15:05 Trvalý odkaz

Optika neviem či je Sony, snímač určite.
Senzor Exmor RS používa drvivá väčšina výrobcov s lepším výsledkom ako samotné Sony, ale to už je obohraná pesnička.

Príklad s tou Oktávkou bol špatný..
Pagani Zonda, alebo Huayra tiež používajú motor Mercedes a "jazdí" im to lepšie ;-)
Alebo z minulosti: CRT obrazovky PHILIPS mali lepší obraz na televízoroch LOEWE..

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne27.11.2014 - 15:37 Trvalý odkaz

Alebo, aj ked clovek ma kvalitnu klavesnicu, zalezi na jeho hlave, co na nej napise. A je to lepsi priklad a ani auta nam netreba.
:-P

Celá diskusia 5 príspevkov