Sklo Gorilla Glass 4. generácie bude ešte odolnejšie

Krycie sklo Gorilla Glass prichádza už vo svojej štvrtej generácii. Podľa jeho výrobcu je opäť dvakrát pevnejšie než konkurenčné riešenia, Corning sa však okrem škrabancov konečne poriadne zameral aj na odolnosť voči rozbitiu pri pádoch na zem.

Obrazovky našich smartfónovv sú bez pochyby jednou z tých najdôležitejších a najzraniteľnejších súčiastok. Spolu s príchodom kapacitných displejov klesala nevyhnutnosť nalepovania ochranných fólií, kedže ich už konečne mohli prekrývať oveľa pevnejšie materiály, napríklad sklo.

Aj to však niektorí používatelia ešte dodatočne chránia, hoci napríklad odolná vrstva Gorilla Glass podľa jej tvorcov účinne zabraňuje vytváraniu drobných škrabancov napríklad od kľúčov či nešetrného pokladania na stôl. Najznámejšia ochrana displejov teraz prichádza v štvrtej generácii.

Sklo Gorilla Glass 4 by malo byť až dvakrát pevnejšie oproti konkurenčným krycím sklám na displejoch. Jeho vývoj sa navyše okrem škrabancov zameral aj na oveľa bolestivejší problém - slabú odolnosť voči úplnému rozbitiu pri pádoch na zem. Aj v tomto ohľade by mala novinka vydržať dvakrát viac. V simulovaných testoch ich sklo vydržalo až 80 % pádov na pevný povrch z výšky jedného metra. Podľa zistení Corningu (teda spoločnosti, ktorá sklo Gorilla Glass vyvíja) k rozbitiu prichádza väčšinou až pri kontakte s ostrým predmetom, teda napríklad vytŕčajúcim kameňom. Dlažba či parkety v byte by tak mali byť bezpečnejšie, hoci mnohí dlhoroční používatelia smartfónov, ktorým sa ich zariadenie už niekedy podarilo poškodiť, určite nebudú súhlasiť.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení.

Predchádzajúce generácie Gorilla Glass patrili k najrozšírenejšim riešeniam. Podľa údajov spoločnosti ich používa viac než 40 výrobcov v 1 395 rôznych modeloch. Corning mimochodom ponúka ich kompletný zoznam, ktorý vám pomôže v prípade, ak si nie ste istí, či ich produkt pokrýva aj váš displej, alebo nie.

Za zvýšenou odolnosťou je skrytý špeciálny výrobný proces s takzvanou iónovou výmenou medzi molekulami sodíka a draslíka v chemickej kúpeli. Pri chladnutí materiálu sa vytvára tlakové napätie v povrchu skla, ktoré ho robí pevnejším.

Zdroj: Corning

Diskusia k článku:

Enceladus 25.11.2014 - 16:40

Chcel by som vidiet ako dopadne mobil s tymto novym kricim sklom pri pade napr.z vysky 1,8 m,cca od ucha volajuceho.

Celá diskusia 1 príspevok