Apple iPhone 6 Plus - skok zo štyroch palcov na päť a pol

Recenzia prvého tabletofónu od Applu, ktorý láka na 5,5'' displej, nový dizajn, tenšiu konštrukciu a silnejšiu batériu. Optická stabilizácia je len čerešničkou na torte.

Či sa vám to páči alebo nie, iPhone je každoročne jedným z najočakávanejších a zároveň najdiskutovanejších modelov na trhu. Už vlani sme od Applu, ktorý sídli v Cupertine, videli dva nové modely naraz, no kým plastové 5C bolo len recyklovanou päťkou, oba tohtoročné iPhony 6 a 6 Plus mieria na absolútny vrchol ponuky.

A posledný týždeň som strávil s tým skutočným TOP. Tabletofón 6 Plus v tmavej 128 GB verzii je zatiaľ najväčším, najvýkonnejším, najtenším a najdrahším iPhonom vôbec. Aktuálne zaň v obchode necháte viac než tisícku. Má však aj doteraz najväčšiu batériu, čo sa ukázalo ako kľúčový faktor.

ikona

Základné info: Apple iPhone 6 PlusPrvý tabletofón Applu má rovnaký dizajn ako menší súrodenec iPhone 6, no väčší 5,5'' displej s Full HD rozlíšením, rovnako výkonný procesor, vylepšenú 8 Mpix iSight kameru s optickou stabilizáciou obrazu a nechýba ani NFC.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na 6 Plus som prechádzal ako pravidelný používateľ vlaňajšieho štvorpalcového 5S. Obnovenie zálohy v iCloude mi tak po polhodine čakania ponúklo takmer identické zariadenie, s rovnakým pozadím, zvonením a so všetkými mojimi životne potrebnými aplikáciami v tých správnych priečinkoch, samozrejme na oveľa väčšej uhlopriečke. To mi umožnilo zariadenie okamžite používať naplno. Opätovne sa budete musieť prihlásiť len do "bezpečných" aplikácií - teda tých od vašej banky. Nesynchronizuje sa ani Zdravie a odltlačky prstov Touch ID. Zo všetkých aplikácií pri reinkarnácii skolabovali len Duolingo (pády pri štarte vyriešilo opätovné stiahnutie z App Store) a Tweetbot (zvládol len primárny Twitter účet, nie zvyšné dva). Prekvapivo som v novom iPhone našiel aj všetky svoje fotografie, hoci mám ich synchronizáciu do iCloudu zakázanú. Očividne sú pre Apple fotky v cloude a fotky v zálohe iPhonu dve odlišné veci.

Dizajn je krokom vpred (kameňovanie redaktora v diskusii začína). Ak už nie celkový vzhľad, zlepšili sa detaily ktorých sa dotýkate stokrát denne. Sklo displeja a bočné hrany sú teraz zaoblené, tabletofón sa tak v ruke drží pohodlnejšie a pohyby palcami po displeji sú príjemnejšie. Lepší pocit mám aj zo všetkých tlačidiel - vypínač je presťahovaný na pravý bok, klávesy regulácie hlasitosti či geniálny mechanický prepínač vibračného režimu sú zas o stupeň tuhšie. Kým na 5S-ku je v niektorých drobná vôľa nesediaca k takto drahému zariadeniu, tu nič podobné nehrozí. Ich chod sprevádza výrazné a jasné kliknutie.

Mierne tuhšie je aj tlačidlo Home, opäť skombinované s čítačkou odtlačkov prstov. Oproti niektorým ohlasom nepozorujem žiadne zrýchlenie odomykania oproti staršiemu modelu, no aj tak som spokojný. Do databázy si môžete pridať viac prstov, takže iPhone odomknete z ktoréhokoľvek uhla takmer rovnako rýchlo ako pri nižšej úrovni zabezpečenia, nech už leží na stole alebo vo vašej pravej či ľavej ruke. Mierne otravná je však potreba zadávania štvormiesneho kódu pri zapnutí tabletofónu a vyslovene protivné potom dialógové okno požadujúce kompletné heslo od Apple ID pri sťahovaní prvej aplikácie z App Store. Na ďalšie už bude stačiť odtlačok.

Spodná strana zariadenia sa nezmenila. Je tu 3,5 mm jack pre slúchadlá, konektor pre obojstranný Lightning kábel a reproduktor. Ten je stále len jeden. Hrá síce veľmi hlasno a dostatočne kvalitne, medzi konkurenciou sa už nosí stereo reprodukcia a jeho umiestnenie je nevhodné pri hraní hier v landscape režime. Zvuk si tlmíte dlaňou a často nepočujete vôbec nič. Preto som radšej používal slúchadlá, aj keď som bol v miestnosti sám.

Veľké rozpory potom vyvoláva zadná strana. Kým zo všetkých ostatných uhlov je nový iPhone bezpochyby krásne zariadenie, vzadu vám môžu vadiť veľké plastové plochy pre príjem signálu (na tmavej verzii podľa mňa vyzerajú ešte zo všetkých najlepšie) a pochopiteľne aj vytŕčajúca šošovka fotoaparátu. Zvyknete si na ňu, nezasekáva sa pri vkladaní do vrecka a na renderoch vyzerá oveľa horšie než v skutočnosti, ale je tu. A úplne zbytočne. Pre koho je tých pár milimerov, o ktoré musí byť každá nová generácia iOS zariadení tenšia, vôbec zaujímavý údaj? Každý chce predsa radšej väčšiu batériu.

Chýbať vám možno budú aj sklenené časti na chrbte, no na druhej strane vám veľká hliníková plocha dodá pocit, že v ruke (presnejšie radšej v oboch) držíte skutočne prémiové zariadenie. Internet diskutoval aj o ohýbaní - náš iPhone 6 Plus zostal perfektne rovný, no podvedome som jeho stav viackrát kontroloval. Naozaj neviem, nakoľko to bolo mediálnou masážou a či by vo mne tento pocit bol aj bez nej. Nemyslím si, že by vám pri normálnom používaní hrozilo jeho poškodenie, no aj tak je podľa mňa až zbytočne tenký a už teraz sa desím hrúbky ďalšej generácie.

Áno, budete potrebovať dve ruky, to však nie je chyba, ale vlasnosť akéhokoľvek 5,5-palcového tabletofónu. Nemám dojem, že by výraznejšie kĺzal z rúk a rozhodne by som naň nedal žiadny obal. Paradoxne budú obe šestky odolnejšie než 5 a 5S. Na tých sa totiž prvé preliačeniny a škrabance objavovali na skosených hranách, ktoré tu prešli zaoblením.

K pohodlnejšej manipulácii by malo pomôcť aj gesto dvojitého ťuknutia na stredové tlačidlo, po ktorom obsah obrazovky zíde o polovicu nižšie. Funguje všade (okrem fullscreen hier a videí) a dokonca potom zo stredu displeja stiahnete aj notifikačnú lištu, no v praxi som ho vôbec nepoužíval. Radšej som tabletofón vždy uchopil do dvoch rúk.

Mimochodom, displej - 5,5” ultrajemné Full HD rozlíšenie, prakticky neexistujúca medzera medzi panelom a sklom či príkladné pozorovacie uhly. Len tie farby… Nemôžem si pomôcť, ikony na základnej obrazovke či fotografie podľa mňa vyzerajú lepšie na 5S. Rovnaké nastavenie jasu (ktorého maximálna a minimálna hodnota sa nezmenili), a vždy radšej hlasujem za menší model. Samozrejme, situácia sa diametrálne otočí v internetovom prehliadači, kde je pozadie na vlaňajšom zariadení viac do žlta a vďaka jemnosti zobrazenia 326 ppi oproti 401 ppi (s Full HD) nemá 5S šancu. Papierové hodnoty ale udávajú kontrasný pomer 1300:1 pri iPhone 6 Plus a len 800:1 pri iPhone 5S. Sú to však len čísla, displej iPhonu 5S je v niektorých okamihoch paradoxne subjektívne príjemnejší (teplejší).

Čo na iOS zariadeniach funguje fantasticky, je automatická regulácia jasu. Dostanete možnosť si ju rýchlo nastaviť aj ručne, v lište nastavení vysúvajúcej sa zo spodnej hrany, no po každom vypnutí obrazovky sa vždy decentne vráti na automatiku. V praxi si tak pridáte či uberiete len keď je to nevyhnutné, a krok späť už spokojne môžete nechať na senzor. Okrem posuvníka pre jas tu nájdete aj prepínače letového režimu, Wi-Fi, Bluetooth, režimu nerušiť a zámok otáčania obrazovky. Ten sa zíde, 6 Plus totiž obrazovku otáča nielen naležato (90°), ale aj dolu hlavou (180°) a po vytiahnutí z vrecka, kde je zasunutý práve opačne, býva často zmätený.

Šikovné je ovládacie centrum prehrávača a skratky pre svetlo, časovač, kalkulačku a fotoaparát, ktoré ušetria niekoľko ikon na základnej obrazovke. Oba šestkové iPhony v nej ale pridávajú aj šiesty pre aplikácie vďaka vyššiemu displeju. To je veľmi lákavá zmena a prispieva k väčšiemu poriadku v priečinkoch a systéme.

Na iPhone 5S používam novú verziu iOS 8 od prvého dňa vydania a nechápal som problémy používateľov, s pádmi aplikácií sa totiž stretávam len veľmi sporadicky. Avšak kombinácia iOS (dokonca vo verzii) 8.1 a tabletofón 6 Plus, to je chýb a nedorobkov ako maku! Cítil som sa, akoby som používal prepracovaný a premyslený operačný systém - ako betatester, ktorý dostal jedno z prvých tajných zariadení. Len tie nálepky "Not for sale" akosi nikde nie sú…

Tak najprv: notifikačné centrum je sprehľadnené, zostala vám len karta s Hláseniami z aplikácií a karta Dnes s prehľadom Kalendára či novinkou - widgetmi. Lenže prehľad kalendára sa v mojom prípade akosi nechcel rozbaliť a ja som videl len nadpis, nie svoje udalosti. Pomohla až náhodná séria reštartov a prepínanie zobrazenia medzi Štandardným a Zväčšeným (ktoré na väčšom displeji ikony roztiahne, no v menu zas neuvidíte viac obsahu).

V Kalendári vidíte bodku pri dátume s nejakou udalosťou. Zaskrolujte si však o dva mesiace dopredu a bodky zmiznú, pomôže až opätovné otvorenie aplikácie… Ku cti Applu slúži snáď len to, že aplikácie na rozdiel od ohlasov z internetu nijako výrazne nepadajú ani na nových modeloch. Najväčší problém je ale inde.

Chápem, že prechod na nové rozlíšenie vyžaduje čas, oba modely však vyšli už v septembri a ja som pri aktualizáciach z App Store ešte na menšom modeli každý deň čítal, ako je tá ktorá aplikácia upravená pre iPhone 6 a 6 Plus. Nie sú. Ani zďaleka nie všetky, a obvzlášť na 5,5” displeji vyzerajú otrasne.

Optimalizovaná a neoptimalizovaná aplikácia na iPhone 6 Plus

Dokonca aplikácie od ktorých by som to čakal: vyhľadávanie Google Search, Spotify, LinkedIn… Rozumiem, že neupravená aplikácia zatiaľ bude roztiahnutá, ale iPhone 6 Plus neroztiahne len text v nej, ale absolútne nepochopiteľne aj horný systémový riadok s hodinami, signálom od operátora a informáciou o zostávajúcich percentách energie v batérii. A tu to nekončí, on roztiahne aj klávesnicu! Screenshot dosť dobre neilustruje, ako zle to vyzerá a ako nepohodlne sa to používa. V praxi tak máte takmer dokonalý telefón s ultrajemným Full HD rozlíšením, ktorý sa z času na čas (z aplikácie na aplikáciu) prepína do módu pre seniorov so slabým zrakom. Takýchto aplikácií nie je veľa, ale súdiac podľa toho, že prechod nezvládol ani Google a spomínaná dvojica tuším, že tu s nami budú ešte poriadne dlho, ak nie navždy. Upravený je aspoň Gmail či YouTube a množstvo ostatných.

K výkonu nemá zmysel písať dlhé odstavce. Apple nerieši veľkosť RAM či taktovaciu frekvenciu procesora na svojom webe a dobre vie prečo. iPhone nemá žiadne problémy ani pri prehrávaní videa, hrách či dokonca editácii Full HD záznamu v iMovie. Návykové sú hlavne okamžité reakcie na stlačenie tlačidla Home. Nezáleží na aktuálnom vyťažení hardvéru, jedno kliknutie znamená okamžité zobrazenie ikon na základnej obrazovke. Vždy. Bez výnimky.

Zo 128 GB úložiska je pre používateľa dostupných 114 GB, pokusy o podobnú matematiku pri uvažovaní o základnom 16 GB modeli však hneď zastavím. Ten totiž neobsahuje balíček iWork (kancelársky balík Pages, Numbers, Garage Band a podobne). Používatelia hlásia, že najlacnejší variant by mal ponúkať po prvom zapnutí celkom slušných 12 GB priestoru. To je mimochodom rovnako, ako pri mojom 16 GB iPhone 5S. V ňom nemám veľké hry ani hudbu a aktuálne mi ako každodennému náročnému používateľovi primárneho smartfónu hlási 4 GB voľného miesta.

Samozrejme, vyššie kapacity sú vďaka politike spoločnosti drahé, no pokiaľ dokážete prijať zopár kompromisov, nehrávate hry, hudbu streamujete cez internet a neplánujete zaznamenávať niekoľkominútové videá, nemyslím si, že najlacnejšie verzie budú nepoužiteľné.

Kompromisy však robil aj Apple, konečne vám napríklad dovolí inštaláciu inej klávesnice z App Store, pokiaľ by vám nevyhovovala napríklad bodka či čiarka alebo čísla schované až v nižších ponukách tej natívnej. iPhone 6 Plus navyše prináša ďalšie možnosti pri otočení na šírku. Tu už okrem spomínaných interpunkčných znakov nájdeme aj samostatné klávesy copy, paste atď. pre kopírovanie a prácu s textom. Príkladne funguje aj hlasové diktovanie. V slovenčine, aj s diakritikou.

Otočenie na šírku je dostupné aj na domácej obrazovke a v niektorých aplikáciách zobrazí viac obsahu naraz. Pri správach či e-mailoch zobrazí aj náhľady, no napriek tomu som tabletofónom príliš neotáčal. Možno by to chcelo ešte viac funkcií. Tabletofóny s Androidom vedia zobraziť viac aplikácií v rôznych zmenšených oknách, iOS nie. Je len na vás, či vám to bude chýbať.

iOS je predsa len stále pomerne uzavretý systém, ťažko však menovať veci, ktoré konkurenčné systémy dokážu, iPhony nie a "nejde cez to vlak". Nie, nenastavíte si zvuk notifikácie pre každú aplikáciu zvlášť, pohodlne však určíte, ktorá má zobrazovať číslo s notifikáciami pri svojej ikone a ktorá nie. Rovnako rozhodnete, ktorú pustíte do notifikačného centra a ktorej to zakážete. Všetky preferencie jednotlivých aplikácií sú pritom na jednom mieste, hneď pri nastaveniach systému. Nehrajú sa na skrývačku za najrôznejšími podobami používateľského rozhrania.

Pri dlhodobejšom používaní iOS mi k srdcu prirástla najmä možnosť zobrazovania niektorých notifikácií aj na uzamknutej obrazovke - to znamená decentné rozsvietenie zablokovaného zariadenia na krátku dobu. V iOS 8 ich viete posunúť do strany, čo zobrazí ponuku pre rýchlu odpoveď alebo zmazanie. Stále tu však zostávajú problémy pri kopírovaní hudby či videí do zariadenia, bez pomalého a obvzlášť na Windowse zasekaného iTunes sa až na výnimky nepohnete. Odporúčam tiež pohrať sa s nastaveniami Osviežovania aplikácií na pozadí. Jeho vypnutie šetrí batériu, pri zapnutí naopak nečakáte na načítavanie aplikácie po jej otvorení. Sám ho mám povolené len pri Gmaile a Twitteri.

Poďme však rýchlo späť k špecifikám tabletofónu iPhone 6 Plus. Fotoaparát neponúka ani len možnosť nastavenia formátu na 16:9 či rozlíšenia, no zato vytvára jedny z najkrajších snímok a jeho prostredie je veľmi rýchle a jednoduché. Má samostatné tlačidlo pre nastavenia blesku, aktiváciu HDR (môže byť automatické a uloží aj pôvodnú snímku) či prepnutie na prednú kameru. Podržanie spúšte zas odštartuje sériové snímanie (burst mode). Fotoaparát má dvojitý LED blesk neprepalujúci blízke objekty robí 8-megapixelové snímky veľmi podobné tým z predchádzajúceho modelu. Zmeny sa dejú až v noci, kedy pomáha dlhší čas v spolupráci s optickou stabilizáciou obrazu.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 75 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 129 MB / min.)

Tá funguje neuveriteľne dobre hlavne pri zázname videa, ktoré môže byť aj spomalené (až do 240 fps) alebo naopak zrýchlené (time-lapse) či po prvý raz v 60 fps (takéto video prehráte už aj na YouTube). Novinkou je 43 Mpix panoráma. Pochvaľujem si aj novinku v iOS 8, teda uzamknutie zaostrenia dotykom prsta a reguláciu expozície jeho posúvaním nahor alebo nadol. Zaostrovanie pri fotografiách je oproti predchodcom rýchlejšie len mierne, zázraky sa dejú až pri zázname videa. Tu zaostrovanie prakticky neexistuje, obraz je po namierení na ktorýkoľvek bod ostrý doslova okamžite.

Kým hlasitý reproduktor veľa vylepšení nepobral, 3,5 mm jack ponúka určite ešte kvalitnejší výstup než iPhone 5S. Naopak, nie veľmi prémiovo znie vibračný motorček, ktorý pravdepodobne kvôli tenšiemu profilu tela počuť oveľa viac. Najmä pri položení smartfónu na stôl ho môžete použivať namiesto zvukových notifikácií.

Batéria má kapacitu 2 915 mAh a je najväčším lákadlom. Pre príklad z praxe uvediem, že 100 % nabitý iPhone 6 Plus vydržal stiahnutie celej zálohy z iCloudu, nastavenie všetkých aplikácií, spoznávanie zmien a približne hodinovú cestu vlakom pri nepretržitom surfovaní a prezeraní videí na kolísajúcom pokrytí signálom, pričom doma zostávalo stále 50 % energie. Tá potom pri štandardnej záťaži vydržala celý nasledujúci deň a prvýkrát som nabíjal až hneď ráno. Bežne vám tak iPhone 6 Plus vydrží dva dni.

Novinka majiteľa nenechá v štichu ani pri veľkej záťaži, nabíjačku cez deň určite potrebovať nebudete. Aj pri nej sa totiž čas v pohotovostnom režime šplhá cez 16 hodín. Tabletofón 6 Plus je tak prvým iPhonom, v ktorom sa nad výdržou batérie nebudete musieť vôbec zamýšľať.

Kritiku si zaslúži len stále rovnaká 1 A nabíjačka v balení. Tri hodiny, ktoré pri dopĺňaní energie do úplne vybitého zariadenia na svoju prácu potrebuje, sú príliš veľa. Konkurencia balí dvojnásobne výkonné adaptéry do svojich krabíc už niekoľko rokov.

Nedá mi nespomenúť funkcie Continuity a Handoff. Tie pochopiteľne využijete najmä s Mac OS X alebo v kombinácii iPhone - iPad, na moje prekvapenie však Continuity funguje aj medzi smartfónmi. Niekoľko sekúnd a zopár zmätených odpovedí mi trvalo, kým som pochopil, prečo mi okrem iPhonu 6 Plus zvoní aj vedľa položený iPhone 5S, v ktorom nie je žiadna SIM karta. Postačí pripojenie k rovnakej Wi-Fi sieti a hovor môžete zdvihnúť aj bez nej a bez toho, aby to bolo poznať na kvalite zvuku. Hlúpe je, že pri volaniach z jedného zariadenia sa nezmažú informácie o zmeškaných hovoroch na tých ostatných. Bohužiaľ, ak chcete Continuity vypnúť, treba na zariadení bez aktívnej SIM karty zakázať FaceTime. Inak bude iPad na rovnakej Wi-Fi ako iPhone vyzváňať aj vtedy, keď si to neželáte.

Výhody:

+ tuhšie a presnejšie tlačidlá,

+ mechanický prepínač vibračného režimu

+ funkcia Continuity, ekosystém záloh v iCloude

+ fantastická výdrž

+ kvalitnejší audio výstup cez 3,5 mm jack

+ fotoaparát, optická stabilizácia a zaostrovanie (najmä pri videu)

+ oproti 5S lepší príjem signálu

Nevýhody:

- chyby a neprispôsobené aplikácie

- príliš tenký dizajn

- nevhodne umiestnený mono reproduktor

- rozporuplný vzhľad zadnej strany

- pomalé nabíjanie

Orientačná cena: od 760 eur (16 GB) (Pricemania)

Na jeden záber: Apple iPhone 6 Plus

Záver

Špekuluje sa, že Applu dochádza dych a posledné generácie iPhonov sú oproti tým predošlým len ľahkým faceliftom či miernou evolúciou. Pre iPhone 6 Plus to však rozhodne neplatí. Práve nárast na 5,5-palcovú uhlopriečku displeja s Full HD rozlíšením je skutočnou revolúciou, ktorá zmení návyky aj skúsenému používateľovi iOS zariadení. Nie kvôli väčšej podobnosti s iPadom, ale kvôli miestu pre silnejšiu batériu. Je to prvý iPhone, pri ktorom jej kapacitu nemusíte riešiť.

Ako bonus získate jeden z najlepších fotoaparátov a bezpochyby najlepšiu videokameru v smartfóne na trhu, ktorá ponúka až neuveriteľne rýchle zaostrovanie a vynikajúcu stabilizáciu.

Aj napriek veľkým rozmerom som ho stále zvládal nosiť vo vrecku nohavíc každý deň. Neohol sa, no jeho hrúbka (alebo skôr tenkosť) predsa len vzbudzuje obavy - v tomto prípade je honba za ďalším "naj" bezpochyby nezmyselná. Vynaloženú energiu mohli tvorcovia radšej investovať do odladenia stále problematického iOS 8 a motivácie programátorov upraviť svoje aplikácie v App Store.

Spôsob, akým s nimi tabletofón pracuje je totiž skutočne hlúpy. Kým prosté roztiahnutie obsahu by sa ešte dalo pochopiť, zväčšovanie horného riadku a dokonca aj systémovej klávesnice už nie. iPhone 6 Plus je drahý a v niektorých položkách systému stále nie celkom dokončený, no najmä čarovné "Plus" v názve ponúka dostatočné lákadlo aj pre upgrade z minuloročného modelu. Klasická šestka to bude mať ťažšie a zaujme zrejme hlavne majiteľov iPhonov 4S a starších. Ak mala konkurencia problém nalákať svojich zákazníkov na generačné výmeny, Apple mal eso v podobe veľkosti uhlopriečky. Uvidíme, čo mu v rukáve zostane pre ďalší rok.

Apple iPhone 6 Plus redakcii zapožičalo O2.

Fotografie z mobilu:

foto s HDR

panoráma

Diskusia k článku:

aston147 20.11.2014 - 02:33

Ja som bol z toho sklamany, nechcelo sa mi cakat na 128 tak som vzal 64ku a mam 52 gb pouzitelnych. Inak neviem naco je okrem hudby komu itunes? Odkedy mam spotify este som to nemal zapnute. Ale handsoff je super, hlavne ked si pisem na macu sms v pohode. S baterkou suhlasim cez vikend v pohode a pracovny den bez toho ze by som sledoval kolko mi ostava. Vadi mi velkost. Je to maly tablet, porovnaval som ho s Note4 a ten mi pride este ako telefon :), pocitovo. Zena ma S5 a mam pocit, ze to nejaky cheap tesco samsung young za 69€ s mini displejom v porovnani s 6 plus. Jeden prakticky problem, v aute je problem ho niekam ulozit :).

habik1120.11.2014 - 09:10 Trvalý odkaz

Ono je rozdiel mať zapnutý icloud na synchronizáciu fotiek medzi zariadeniami. A mať v zálohe zapnuté aby sa fotky z fotoaparátu zálohovali. Treba sa na to pozrieť a nie je problém to vypnúť ak Vám to vadí. A hovory sa dajú vypnúť aj bez deaktivovania celého Facetimu. Vo FaceTime ponuke je druhá voľba Mobilné hovory na iPhone kde po vypnutí už nebude fungovať zdieľanie hovorov cez wifi.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne20.11.2014 - 11:11 Trvalý odkaz

To zdielanie hovorov je sranda, ak to niekto nepozna... Ja som o tom nevedel, kym mi nevolal svagor a iPad mini nezacal zvonit. Som nan robil oci, ze ako je to mozne, ved nema SIMku a zvoni mi predsa telefon.. :)

Matej Krajčovič20.11.2014 - 13:12 Trvalý odkaz

Synchronizáciu fotiek do iCloudu mám vypnutú, ale v Zálohe nič ďalšie nastaviť neviem, je to prostý on/off prepínač... Takže buď vypnem celú zálohu, alebo si zálohujem všetko aj s fotkami.

Vďaka za upresnenie s tým Facetime, zdá sa, že hovory bez deaktivovania celého Facetimu možno vypnúť len na iPadoch a Mac OS, nie na ďalšom iPhone (ale uznávam, že málokomu sa bude na stole váľať ďalší iPhone bez SIM ako mne počas testovania, a keď, tak ho deaktivovaný Facetime nebude trápiť :) )

habik1120.11.2014 - 14:16 Trvalý odkaz

Matej Krajčovič: Moja chyba, niekedy v iOS7 to bolo v zálohe. Teraz v nastaveniach, iCloud, Úložisko, Spravovať úložisko a Knižnica fotografií tu sa to dá vypnúť a tým pádom pri obnove nového zariadenia sa fotky neobjavia. V tejto sekcii je aj možné separátne nastaviť ktorá aplikácia sa má zálohovať aj dokúpiť viac miesta keby bolo niekomu málo 5GB.

A čo sa týka FaceTime-u ja mám na 5S-ku možnosť Mobilné hovory na iPhone, ktorá sa dá vypnúť a tým pádom prestane fungovať aj to preposielanie hovoru. Je však možné, že ak v mobile nie je SIM-ka tak táto možnosť tam nie je ale odskúšané to nemám.

Celá diskusia 70 príspevkov